Forrás: Getty

Marie Kondo 5 tippje a hatékony lomtalanításhoz – Így lesz IGAZÁN limlom mentes az otthonod

A lomtalanítás sokak szerint abból áll, ha a limlomok egy részét fogják, és elpakolják a ház másik részébe, ahol talán nincs annyira szem előtt. Az igazság azonban az, hogy ez nem old meg semmit, ugyanis a következő alkalommal ugyanazokat kell elpakolni – legalábbis Marie Kondo szerint. Mutatjuk, milyen szabályokra esküszik a lomtalanítás Einsteinje.

1. Határozd meg a céljaidat

Mielőtt belefognál a lomtalanításba és szelektálásba, szánj pár percet a céljaid meghatározásra. Melyik szobák lesznek fókuszban? A ház melyik része szorul leginkább segítségre? Hogyan tudna ez segíteni a hétköznapjaidon?

2. Ne tárolóegységként gondolj a házra

A ház NEM a dolgaink tárolójaként szolgál, hanem élettérként. Ezért nagy hiba úgy tekinteni rá, mint egy garázsra vagy egy óriási gardróbra, ahol itt-ott eléldegélünk. A célunk az legyen, hogy minél kevesebb dolgot kelljen tárolnunk, hogy minél nagyobb és letisztultabb legyen az életterünk.

3. Csak az maradhat, ami boldogságot okoz

Nem, ez alatt nem azt értjük, hogy a fenyőfadíszeknek az év minden napján, minden órájában boldogságot kell hoznia az életünkbe. Természetesen vannak tárgyak, amelyek csak ünnepek és különleges alkalmak során szolgálnak minket. De minden tárgynak, ami körülvesz minket, legyen ilyen időszaka!

4. Legjobb, kedvenc vagy szükséges

Három szó, amely szintén óriási segítségünkre lesz lomtalanításkor. Ennek értelmében mindenből csak azokat tartsuk meg, amelyekre legalább egy jelző illik a fentiek közül. Így szinte pillanatok alatt kiderülhet, hogy mire van valóban szükségünk.

5. Lépésről lépésre

Túlságosan nagy lépés lenne, ha egyik napról a másikra az egész házat ezen szabályok alapján kiürítenénk. Ehelyett haladjunk lépésről lépésre. Először, mondjuk, egy szekrényt pakoljunk el Marie Kondo szabályai alapján, majd fokozatosan emeljük be a hétköznapjainkba ezt a feladatot, és szobánként menjünk végig az egész lakáson.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.