Forrás: Getty

A tökéletes dolgozószoba tervezése – 5+1 szempont, amit muszáj figyelembe venned

Akár a melléképületben, a hálószobában vagy egy különálló helyiségben szeretnénk kialakítani home office-t, a tervezés kulcsfontosságú. Néhány aspektust muszáj mérlegelnünk ahhoz, hogy beleférjen a büdzsébe, kényelmes és hosszútávon is fenntartható legyen, valamint hatékony maradjon a munkavégzésed otthonod melegében is. Mutatjuk, mit érdemes átgondolnod a tervezéskor.

1. Mire használom a home officet?

A munkavégzés minősége nagy mértékben befolyásolja a helyválasztást, a bútorokat, a környezetet stb. Például rendszeres videokonferenciáknál elengedhetetlen kulcsra zárható, viszonylag csendes helyet kialakítani, míg egy csak papírokkal járó munkát már több helyen is lehet kényelmesen végezni.

2. Mekkora a büdzsé?

Minden tervezésnél létszükség meghatározni a büdzsét, amiből dolgozhatunk. Ez azért is fontos, mert a bútorok kiválasztásakor vagy a helyszín kialakításakor tudunk mérlegelni, mire érdemesebb többet költeni, ha elértük a költségplafont.

3. Mi vonja el a figyelmem?

Bizony, muszáj egy kicsit magunkba nézni ahhoz, hogy effektív munkakörnyezetet tudjunk kialakítani otthonunkban. Ha az ablakon nézelődni izgalmasabb, mint dolgozni, akkor semmiképp se ablak elé rendezzük be az íróasztalt. Előfordulhat, hogy az otthonunkban lévő rendetlenséget számolnánk fel szívesebben (tipikus pótcselekvés, igaz?), ebben az esetben érdemes melléképületben vagy elszeparált térben kialakítani a dolgozószobát.

4. Mennyi papírral és kellékkel jár a munkám?

Ez a kérdés a tárolók és rendszerezők számának meghatározásához fontos. A legnagyobb hiba, amit a dolgozószoba kialakításakor elkövethetünk, hogy nem számolunk elegendő tárolóval, vagy a lakás más részein próbáljuk megoldani a munkakellékek tárolását. Utóbbi „megoldással” lehetetlen elhatárolni a munkát és a magánéletet.

5. Milyen eszközökre van szükségem?

A cégek egy része elfogad home office támogatást igénylő kérvényeket, amelyek által monitorhoz, laptophoz vagy más kiegészítőkhöz juthatunk. Mielőtt minden szükséges eszközt megvásárolnánk, mindenképp érdeklődjünk a munkahelyen a támogatásokról. Ha nincs ilyen lehetőség, írjunk listát, és olvassunk véleményeket, tanácsokat különféle fórumokon.

+1. Online tervező

A legnagyobb bútorboltoknak már van online tervezője, így vizualizálhatjuk a dolgozószoba tervét, mielőtt mindent megvásárlunk és berendezünk. Ne aggódj, ha nem értesz ezekhez, ugyanis általában van hozzá oktató videó is arról, hogyan kell használni a programot. Hidd el, megéri a ráfordított energia, mert így biztosan működőképes lesz a terved.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.