Forrás: Getty

Mutatjuk, hogyan kell téliesíteni a kertet, hogy tavasszal újra teljes pompájában tündököljön

Mikor, és miért kell téliesíteni a kertet?

Téliesíteni a kertet szuper program, főleg, ha egy késő őszi, napsütéses délutánon csináljuk meg, hiszen elég hosszú folyamat, ezért ne hűvös napot válasszunk hozzá. Mivel már nem csak hazánkban őshonos növények vannak a kertekben, hanem számos egzotikus darab is, a fagyok óriási kárt tudnak okozni. A téliesítést már elég novemberben is elvégezni, hiszen évről évre később köszönt be az első fagy. Számos mód van rá, hogyan óvjuk meg a téli hidegtől a virágainkat, ezeket mutatjuk meg cikkünkben.

1. Cserepes növények mozgatása

A legegyszerűbb dolgunk a cserepes növényekkel van, ezeket elég csak bevinni egy fedett helyre ahhoz, hogy túléljék a telet. A szakértők azt ajánlják, hogy minél tovább hagyjuk kint őket, és csak az első fagy előtt kerüljenek be, így ugyanis ellenállóbbak lesznek. A legtöbb növény télen lelassul, ehhez azonban hűvösre van szüksége, ezért egy hideg helyre tegyük őket, például a kamrába vagy az előszobába.

2. Sátor

A kinti, extrán érzékeny növényeknek építsünk sátrat! Igen, pont olyan sátrat, mint amilyet a gyerekek is szoktak építeni. Három rúdból formáljunk kúp alakot, fent szorosan erősítsük őket egymáshoz. Erre húzzunk rá egy régi takarót vagy lepedőt, majd az egészet tekerjük be fóliával, ami a csapadéktól védi majd a szerkezetet. Ez a módszer elsősorban magas, nem terebélyes növények esetében ajánlott.

3. Fóliázás

A terebélyes növények téliesítése okozza a legnagyobb kihívást, hiszen méretük miatt nehéz az egész növényt betakarni. Ilyen esetben két lehetőségünk van. Az első, hogy megpróbáljuk az egészet lefedni, esetleg összekötözni az ágakat, és úgy csökkenteni a kerületét. A másik lehetőség, ami már inkább az idősebb lágyszárúak és fák esetében ajánlott, hogy csak az ágakat tekerjük be egyesével fóliába. Ennek lényege, hogy az ágak végén található rügyek, vagy azoknak a helyei, ne fagyjanak el. Ha nagyon hideg tél áll előttünk, akkor egy fóliával a törzset is betekerhetjük.

Mutatjuk, hogyan kell téliesíteni a kertet, hogy tavasszal újra teljes pompájában tündököljön
Forrás: Getty

4. Mulcs és tápanyag

A földbe ültetett növényeknek segítséget jelent, ha ősszel még kapnak tápanyagot, és csak azután „szenderednek téli álomba”. Ezután a növény szárát és gyökereit vastag mulcs réteggel is védhetjük, ami megóvja őket a fagy okozta károktól.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.