Forrás: Getty

Takarítás hamuval – 4 terület, ahol működik

1. Súrolószer

A hamuból készíthetsz olyan súrolószert, amivel nemesacélból vagy agyagból készült edényeket, a mosogatótálcát és a tepsiket is tisztává tudod varázsolni. Ez a fajta súrolószer rendkívül kíméletes, továbbá eltávolít minden zsírfoltot. Ehhez először szitáld át a hamut, így eltávolíthatod belőle a nagyobb darabokat. Ezután nedvesíts be egy rongyot, azt nyomkodd bele a hamuba, majd kezdheted is a súrolást. Végezetül öblítsd le a megtisztított felületet egy kevés vízzel.

2. Vízfoltok eltüntetése

A fafelületeken keletkezett vízfoltokat szintén el tudod tüntetni hamuval. Ebben az esetben azonban arra kell figyelned, hogy az eltüzelt fa kezeletlen legyen, a folt pedig száraz. Szükséged lesz továbbá egy parafadugóra. Annak az egyik végét mártsd bele olívaolajba, ezután pedig a hamuba. Ezzel dörzsöld át a vízfoltot, és már kész is vagy.

3. Ezüst megtisztítása

Ha vannak olyan ezüst ékszereid vagy evőeszközeid, melyek elveszítették a fényüket, akkor szintén a segítségedre lesz a hamu. Szórd rá a hamut egy száraz és puha rongyra, majd azzal polírozd át az érintett tárgyakat, végezetül pedig öblítsd le vízzel.

4. Kályha/kandalló kitisztítása

Igen, jól olvasod! Hamuval ki tudod takarítani a kandallót – pontosabban annak az üvegét. Semmi szükség drága tisztítószerekre ahhoz, hogy eltávolítsd róla a fekete kormot. Mindössze hideg hamura, vízre és egy papírtörlőre lesz szükséged. Utóbbit gyűrd össze, nedvesítsd be és mártsd bele a hamuba. Ezután alaposan dörzsöld át vele az üveget, és láss csodát: a korom el is tűnik.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.