Sötét, keskeny, kicsi – Melyik szobába milyen tapétaminta illik?

Sötét, keskeny, kicsi – Melyik szobába milyen tapétaminta illik?

Egy jól megválasztott tapétával meg tudod változtatni egy helyiség hangulatát, esetleg rossz kialakítását, illetve a szoba hibáit is el tudod rejteni. Cikkünkben eláruljuk, hogy milyen mintázatú tapéta illik a különböző kialakítású és méretű szobákba.

Ötletládához ad!

Kisméretű szoba

A kicsi szobákban azok szűkössége miatt sokan kényelmetlenül érzik magukat, épp ezért olyan fontos, hogy optikailag tágítsd a teret. Ennek érdekében világos, enyhén hideg hatású tapétákat válassz – például fehéret, világosszürkét vagy egy lágy pasztellszínűt. A mintázatot tekintve a kicsi, ismétlődő motívumoknak szavazz bizalmat.

Nagyméretű szobák

A nagy helyiségekben rengeteg a hely, aminek következtében elveszettnek érezheted magad. Ezt a negatív érzést olyan tapétával tudod ellensúlyozni, ami melegséget és meghittséget sugároz. Ebben a nagy minták lesznek segítségedre, a tapéta pedig nyugodtan lehet sötét színű. A nagy virágminták például tökéletesen kicsinyítik a teret.

Alacsony belmagasságú szoba

Az ilyen helyiségekben sokan kényelmetlenül érzik magukat, hiszen az alacsony plafon olyan hatást kelt, mintha mindjárt a fejünkre esne. Ilyen esetben rendkívül fontos, hogy optikailag növeld a belmagasságot. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, ha a padló sötét színű, a tapéta hosszanti csíkokkal díszített, a plafon pedig világos.

Magas belmagasságú szoba

A 3-5 méter belmagasságú szobák rendkívül kedveltek – persze, azért ezeknek is megvannak a hátrányai, többek közt a visszhang és a meghittség hiánya. Annak érdekében, hogy ne érezd úgy, mintha az egekben lenne a plafon, ajánlott a fal felső részét egy sötétebb színnel, míg a fal maradék felületét egy világosabb árnyalattal lefesteni. A tapéták esetében a vízszintes csíkok, illetve minták tudnak optikailag csökkenteni a belmagasságon.

Sötét szoba

Egy sötét helyiségben elengedhetetlen a megfelelő világítás, a világos bútorok és textilek, továbbá a fehér-, krém- vagy homokszínű tapéták használata. Ezekkel a trükkökkel sokkal barátságosabb és világosabb lesz a tér.

Keskeny szoba

A folyosó a legtöbb esetben nagyon keskeny és hosszú, ami negatív szülhet. Ezt világos színekkel, kontrasztokkal és keresztben csíkos mintázatú tapétákkal tudod ellensúlyozni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Nézzük, mit kell 60 Celsius-fokon mosni – és mit TILOS

Fehérnemű, törlőrongy, ágynemű – ezeket a textíliákat a legtöbben 60 Celsus-fokon mossák. Erre vajon tényleg szükség van?

Tipp A robotporszívó előnyei és hátrányai – Megéri beruházni rá?

A robotporszívók már nem számítanak kuriózumnak, szerencsére egyre elérhetőbb áron kínálják őket. Sőt, egyre többet tudnak, pontosabbak és megbízhatóbbak. Ám még így is szól ellenük jó pár érv, hiszen gondolkozni (még) nem tudnak. Elhoztuk a legnyomósabb érveket, melyek garantáltan segítenek meghozni az okos döntést.

Felújítás 12 év kitartó munkájának gyümölcse: egy roppant ízléses kádár-kocka, ami még szaunát is kapott

Egy tucat esztendő - soknak tűnik, igaz? De sokkal kevesebbnek érződik, ha az ember közben a saját otthonát építgeti, szépítgeti. Zoltánék története még 2009-ben kezdődött, ennyi esztendő alatt jutottak el oda, hogy azt mondják: elégedettek az otthonukkal.

Tipp Felvettek az egyetemre? Így rendezd be praktikusan az albérletet

Amikor egyetemre vagy főiskolára készülsz, a legtöbb esetben költözésre is sor kerül. Annak érdekében, hogy otthonosan érezd magad az albérletben, leendő szobádat be kell rendezned a saját stílusodban. Mindezt úgy, hogy a végeredmény praktikus és költséghatékony is legyen. Erre hoztunk pár szuper tippet!

Gyerek Mindjárt becsengetnek 2. – Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek?

A gyerekszobának a gyerekkel együtt kell felnőnie, így amikor tinédzser korba lép a gyermek, a tanulósaroknak is meg kell újulni. Milyen az ideális tanulószoba egy tinédzsernek? Nézzük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin