Sötét, keskeny, kicsi – Melyik szobába milyen tapétaminta illik?

Sötét, keskeny, kicsi – Melyik szobába milyen tapétaminta illik?

Egy jól megválasztott tapétával meg tudod változtatni egy helyiség hangulatát, esetleg rossz kialakítását, illetve a szoba hibáit is el tudod rejteni. Cikkünkben eláruljuk, hogy milyen mintázatú tapéta illik a különböző kialakítású és méretű szobákba.

Ötletládához ad!

Kisméretű szoba

A kicsi szobákban azok szűkössége miatt sokan kényelmetlenül érzik magukat, épp ezért olyan fontos, hogy optikailag tágítsd a teret. Ennek érdekében világos, enyhén hideg hatású tapétákat válassz – például fehéret, világosszürkét vagy egy lágy pasztellszínűt. A mintázatot tekintve a kicsi, ismétlődő motívumoknak szavazz bizalmat.

Nagyméretű szobák

A nagy helyiségekben rengeteg a hely, aminek következtében elveszettnek érezheted magad. Ezt a negatív érzést olyan tapétával tudod ellensúlyozni, ami melegséget és meghittséget sugároz. Ebben a nagy minták lesznek segítségedre, a tapéta pedig nyugodtan lehet sötét színű. A nagy virágminták például tökéletesen kicsinyítik a teret.

Alacsony belmagasságú szoba

Az ilyen helyiségekben sokan kényelmetlenül érzik magukat, hiszen az alacsony plafon olyan hatást kelt, mintha mindjárt a fejünkre esne. Ilyen esetben rendkívül fontos, hogy optikailag növeld a belmagasságot. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, ha a padló sötét színű, a tapéta hosszanti csíkokkal díszített, a plafon pedig világos.

Magas belmagasságú szoba

A 3-5 méter belmagasságú szobák rendkívül kedveltek – persze, azért ezeknek is megvannak a hátrányai, többek közt a visszhang és a meghittség hiánya. Annak érdekében, hogy ne érezd úgy, mintha az egekben lenne a plafon, ajánlott a fal felső részét egy sötétebb színnel, míg a fal maradék felületét egy világosabb árnyalattal lefesteni. A tapéták esetében a vízszintes csíkok, illetve minták tudnak optikailag csökkenteni a belmagasságon.

Sötét szoba

Egy sötét helyiségben elengedhetetlen a megfelelő világítás, a világos bútorok és textilek, továbbá a fehér-, krém- vagy homokszínű tapéták használata. Ezekkel a trükkökkel sokkal barátságosabb és világosabb lesz a tér.

Keskeny szoba

A folyosó a legtöbb esetben nagyon keskeny és hosszú, ami negatív szülhet. Ezt világos színekkel, kontrasztokkal és keresztben csíkos mintázatú tapétákkal tudod ellensúlyozni.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin