Forrás: Getty

Sötét, keskeny, kicsi – Melyik szobába milyen tapétaminta illik?

Kisméretű szoba

A kicsi szobákban azok szűkössége miatt sokan kényelmetlenül érzik magukat, épp ezért olyan fontos, hogy optikailag tágítsd a teret. Ennek érdekében világos, enyhén hideg hatású tapétákat válassz – például fehéret, világosszürkét vagy egy lágy pasztellszínűt. A mintázatot tekintve a kicsi, ismétlődő motívumoknak szavazz bizalmat.

Nagyméretű szobák

A nagy helyiségekben rengeteg a hely, aminek következtében elveszettnek érezheted magad. Ezt a negatív érzést olyan tapétával tudod ellensúlyozni, ami melegséget és meghittséget sugároz. Ebben a nagy minták lesznek segítségedre, a tapéta pedig nyugodtan lehet sötét színű. A nagy virágminták például tökéletesen kicsinyítik a teret.

Alacsony belmagasságú szoba

Az ilyen helyiségekben sokan kényelmetlenül érzik magukat, hiszen az alacsony plafon olyan hatást kelt, mintha mindjárt a fejünkre esne. Ilyen esetben rendkívül fontos, hogy optikailag növeld a belmagasságot. Ezt a legegyszerűbben úgy érheted el, ha a padló sötét színű, a tapéta hosszanti csíkokkal díszített, a plafon pedig világos.

Magas belmagasságú szoba

A 3-5 méter belmagasságú szobák rendkívül kedveltek – persze, azért ezeknek is megvannak a hátrányai, többek közt a visszhang és a meghittség hiánya. Annak érdekében, hogy ne érezd úgy, mintha az egekben lenne a plafon, ajánlott a fal felső részét egy sötétebb színnel, míg a fal maradék felületét egy világosabb árnyalattal lefesteni. A tapéták esetében a vízszintes csíkok, illetve minták tudnak optikailag csökkenteni a belmagasságon.

Sötét szoba

Egy sötét helyiségben elengedhetetlen a megfelelő világítás, a világos bútorok és textilek, továbbá a fehér-, krém- vagy homokszínű tapéták használata. Ezekkel a trükkökkel sokkal barátságosabb és világosabb lesz a tér.

Keskeny szoba

A folyosó a legtöbb esetben nagyon keskeny és hosszú, ami negatív szülhet. Ezt világos színekkel, kontrasztokkal és keresztben csíkos mintázatú tapétákkal tudod ellensúlyozni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.