Forrás: Getty

Mosógép és szárítógép egymáson – Helytakarékos, de biztonságos is?

Külön szárítógép vagy kombinált berendezés?

Fontos előre tisztázni, hogy legyen-e egyáltalán két külön készülékünk a mosásra és a szárításra, vagy meg lehet oldani egyetlen gép segítségével is. Sok háztartásban azért van külön szárítógép, mert a meglévő mosógép mellé vásárolták kvázi kiegészítésként. Új mosógép vásárlásakor azonban biztosan szembe jönnek velünk kombinált megoldások – azaz olyan készülékek, amelyek mindkét funkciót képesek ellátni. Noha pénzt biztosan tudunk így spórolni, érdemes látni az érem másik oldalát is. Például, hogy tudásban és teljesítményben mind a mosás, mind a szárítás tekintetében kényszerűen elmaradnak a klasszikus társaiktól, ráadásul időt sem tudunk spórolni velük, hiszen egyszerre csak mosni vagy szárítani tudunk, a kettőt párhuzamosan nem.

Ezért is szavaznak inkább sokan bizalmat két külön berendezésnek, amiket aztán – hely hiányában – egymásra építenek. Nézzük, mit érdemes ilyenkor szem előtt tartani!

Mosógép és szárítógép egymáson – Helytakarékos, de biztonságos is?
Forrás: Getty

Mosógép és szárítógép egymáson – milyen nehézségek adódhatnak?

Ha egy márka két készülékét vásároljuk meg, akkor nagyon könnyű dolgunk van, hiszen minden bizonnyal kompatibilisek egymással. Viszont ha nem ilyen egyszerű a helyzet, akkor nem is garantált, hogy az egymásra építés megoldható. A mosógép és a szárítógép méretei között lehet például olyan szintű eltérés, hogy nem biztonságos egymásra tenni azokat.

Ezen felül nem minden berendezés támogatja ezt az elrendezést, így ha az egymáson való elhelyezés a cél, akkor érdemes megnézni, hogy a meglévő és a vásárolni kívánt berendezés passzol-e egymásra. Ha ugyanis nem megfelelő módon építjük egymásra, akkor annak mindkét gép gyorsan kárát látja – az alsó a túl nagy súly miatt, a felső pedig az erős rázkódás következtében.

Mosógép és szárítógép egymáson – Helytakarékos, de biztonságos is?
Forrás: Getty

A gépek összeszerelése

Alapszabály: mindenképp a szárítógépnek kell felül lennie. A mosógép vízzel megtöltve nagyon nehéz lehet, ezért ennek kell alul lennie. Ráadásul nagy centrifugálási sebességgel is rendelkeznek, így ha felül lenne, az komoly kockázatokat hordozna magában.

A mosógép és szárítógép egymásra építéséhez szerezd be a szükséges összeszerelő készletet. Ez olyan tartókból áll, amik rögzítik a két berendezést egymáshoz. A tartókon kívül szükséges lesz még szivacsra, amit a két gép közé kell raknod – ez fogja megóvni a külső borításokat. A szárítógépet mindig pontosan illeszd rá a mosógépre, ügyelj arra, hogy ne billegjen rajta. A beépítés során hagyj mellettük és a gépek felett is helyet, így rázkódás során nem tesznek majd kárt magukban és a környezetükben.

Mosógép és szárítógép egymáson – Helytakarékos, de biztonságos is?
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.