Forrás: Getty

Mi az a mohagyep, és miért jó megoldás neked és a kertnek is?

Mi az a mohagyep?

Bár általában csak fejfájást okoz a kertészeknek, ha mohásodik a gyep, az új, fenntartható szemlélet szerint egyenesen ez a cél. A mohának más az állaga, mint a fűnek, ezért sokan nem merik leváltani a klasszikus gyepszőnyeget erre a sokkal fenntarthatóbb verzióra. A moha szépen beteríti a kertet, semmilyen gondozást nem igényel, és azt is jól bírja, ha időnként a gyerekek vagy a kisállatok rohangálnak rajta.

Milyen előnyei vannak a mohagyepnek?

  • Nincs több fűnyírás: Mivel a moha rövid szárú, és egyáltalán nem nő magasra, nem igényel nyírást. Ezzel nemcsak időt takarítasz meg, hanem fenntarthatóbbá is teszed a kertet, hiszen nem használsz energiát vagy üzemanyagot a fűnyíró üzemeltetéséhez, valamint a gyep apró lakóira sem jelentesz veszélyt.
  • Nem szükséges vegyszeres kezelés: A moha gyenge talajban is képes növekedni, ami miatt végleg búcsút inthetsz a műtrágyának és más szereknek. A kártevők sem zavarják, így a növényvédő szereket is elhagyhatod.
  • Bármilyen talajban eléldegél: A moha a domboldalok, lejtőkön és a sziklás talajban is megél. Sőt, remekül megköti a talajt, így az eróziótól sem kell tartanod, ha dimbes-dombos vagy lejtős a kerted.
  • Ellenáll az időjárásnak: A moha akkor dús és szikrázóan zöld, ha a levelek, amelyek felszívják a vizet és a tápanyagokat, jól hidratáltak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nagy lenne a vízigénye. Ha a mohák egyszer már megtelepedtek, vízigényük valójában rendkívül alacsony. Sőt, száraz időben egyszerűen csak lelassul a működésük, ezért a nyári locsolások számát is jelentősen lecsökkentheted. Ezzel nem csak vizet, de pénzt és időt is spórolhatsz.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.