Forrás: Getty

Ilyen sűrűn KELL cserélned a pizsamát, hogy ne legyél beteg

Teljesen lényegtelen, hogy egy hálóingről, egy pihe-puha meleg pizsamáról vagy csak egy pólóról van szó – a legfontosabb egy pizsama esetén, hogy kényelmes legyen. De vajon mi a helyzet a higiéniával? Ezt a kérdést tették fel maguknak a brit matracgyártó, az Ergoflex vezetői is. Az eredmény pedig a következő lett: a nők általában 17 naponta, míg a férfiak 13 naponta cserélik le a pizsamájukat. Ehhez nem kell szakembernek lenni, hiszen laikusként is sejtjük, hogy ez túl ritka. Ezt a sejtésünket egy egészségügyi szakértő is megerősíti.

Ilyen gyakran cseréld le a pizsamát

A szakember tanácsai alapján 3-4 naponta kell a hálóruhánkat lecserélni vagy legalább kimosni. A mosást tekintve teljesen elegendő egy 30 fokos program, hozzá pedig egy lágy mosószer használata. Ezek az időközök természetesen függenek attól, hogy milyen meleg van a hálószobában, illetve az is befolyásolja, hogy milyen mértékben izzadsz. Nyáron ennél gyakrabban is nyugodtan lecserélheted, ha pedig beteg vagy, akkor kétnaponta ajánlott.

Tipp: A pizsama anyaga mindig legyen légáteresztő, hogy a bőröd tudjon lélegezni. Ennek köszönhetően pedig kevésbé fogsz izzadni. A szaténból, selyemből vagy pamutból készült darabok a legideálisabbak.

Mi történik, ha ritkán cseréled?

Azért fontos a pizsama gyakori cseréje, mert egy éjszaka során 8-12 órán át viseled. Ez idő alatt a tested rengeteg izzadságot termel, ami megragad a pizsama anyagában. Ugyanez igaz a hámsejtekre, melyek az éjszaka során lehámlanak. Idővel a baktériumok is elszaporodnak az anyagon, amelyek egy gyenge immunrendszerű embert akár meg is betegíthetnek.

Az atkák, baktériumok és társaik természetesen az ágyneműn is remekül érzik magukat, így azt is rendszeresen, legalább 2 hetente kell mosni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.