Hogyan válasszunk klímát kicsi, tágas vagy éppen zegzugos otthonba?

Hogyan válasszunk klímát kicsi, tágas vagy éppen zegzugos otthonba?

A nyári hőséget már szinte lehetetlen hagyományos módszerekkel kint tartani a lakásból, ezért előbb-utóbb kénytelenek vagyunk a légkondihoz fordulni. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy hogyan válasszunk klímát, hiszen lakásonként és életmódonként eltérő típusokat ajánlanak a szakemberek. Az alábbi szempontok garantáltan segítenek megtalálni a számunkra tökéletes darabot.

Ötletládához ad!

Ha azt mondod, ezzel a kérdéssel már nem kell foglalkozni, mi azt mondjuk rá: dehogynem! Épp most lehet! Hiszen ha a következő szezonra halasztod a kérdést, úgy jársz, mint olyan sokan ezen a nyáron: heteket kell várnod arra, mire a szakember eljut hozzád. Tedd fel inkább magadnak most a kérdést: hogyan válasszunk klímát?

Hogyan válasszunk klímát kis lakásba?

Az első fontos szempont a lakás mérete. Kis lakás esetén felesleges nagy teljesítményű klímát vásárolni, hiszen túl sok energiát fog fogyasztani, ami vagy a villanyszámlánkat terheli meg feleslegesen, vagy a hálózatot fogja annyira fogni, hogy nem bírja majd el az áramkör. Ez alól kivételt képez, ha nagy a lakás belmagassága, ebben az esetben inkább közepes teljesítményű, nagyjából 3,5 kW-os készüléket válasszunk.

Hogyan válasszunk klímát nagy területű, ám zegzugos házba?

Gyakran merül fel a kérdés, hogyan válasszunk klímát zegzugos házba. Ebben az esetben olyan készüléket kell választanunk, melynek szélesen állítható lapátjai vannak, hiszen azok mozgatásával valamennyire tudjuk szabályozni a hideg levegő irányát, azaz a legtöbb szobát felváltva lehet koncentráltan hűteni. Ajánlott mellé beszerezni egy ventilátort, melynek segítségével a hideg levegőt akár a klíma által elérhetetlen helyekre is be tudjuk fújni. Teljesítmény szempontjából inkább nagy, 4,5 – 6 kW-os készüléket válasszunk.

Hogyan válasszunk klímát nagy térbe?

Ez talán a legegyértelműbb, hiszen nagy térbe nagy teljesítményű, 4,5 – 6 kW-os klímát ajánlanak. Úgy válasszunk azonban, hogy amennyiben egész nap muszáj működnie a készüléknek például tetőtérben, akkor a teljesítmény jó fogyasztással párosuljon, ami visszább veszi a teljesítményt, ha elérte a kívánt hőfokot.

Milyen típusú klímák vannak?

  • Típus: Többféle klímával találkozhatunk a piacon – van például álló klíma, mennyezeti klíma, oldalfali klíma. A leggyakoribb választás az oldalfali klíma, amit a fal legfelső részére szerelnek fel.
  • Technológia: A technológia fejlődésének hála már nem csak hagyományos készülékeket, hanem okos verziót is kaphatunk. Így például akár távolról, a mobilunkról is ki-be tudjuk kapcsolni, illetve a hőfokot is tudjuk szabályozni.
  • Energiabesorolás: Szintén fontos szempont az energiabesorolás, ebből is vannak kedvező és kevésbé kedvező típusok. A szakértők szerint A++ -nál rosszabb besorolású készüléket ne válasszunk, hiszen nem jó a fogyasztása, ráadásul környezetvédelmi szempontból is problémás.  
  • Fűtés: Néhány klímakészülék képes fűteni is, ami a fűtési időszakban nagy segítség lehet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 5+1 tanács, ha fenntartható otthont szeretnél

Környezettudatos, zöld, fenntartható – rokon értelmű szavak ezek, melyek egyre inkább a mindennapjaink részévé válnak. Ezért is fontos, hogy otthonainkban is minél inkább érvényre jussanak. De mit is tehetsz azért, hogy élettered valóban fenntartható legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Kert 4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Stílus Különleges & olcsó DIY polcok, amiket saját magad is elkészíthetsz!

Sajátos hangulatot csempésznek az otthonainkba a különleges DIY polcok. Jó hír, hogy legtöbbjüket magad is elkészítheted! Hoztunk pár vagány ötletet

Tipp NE tedd ezt! – A következő 5 szokás jelentősen megrövidíti kanapéd élettartamát

Íratlan szabály, hogy egy közepes árú kanapéknak körülbelül 10 évig, míg a magasabb árú termékeknek legalább 25 évig kell kitartaniuk. De sajnos a legtöbb ember nem gondoskodik megfelelően a kanapéjáról, és ennek következtében még a kiváló minőségű darabok is idő előtt megöregedhetnek. Hogy mivel és hogyan rövidítjük meg ennek a bútordarabnak az élettartamát (akaratlanul is)? Ezeket gyűjtöttük össze alább.

Tipp 4+1 érv, amiért megéri belevágni a felújításba

Egy lakás teljeskörű renoválása nem kis vállalkozás. Sok-sok tervezés és szervezés előzi meg, közben még több kompromisszum és bosszúság kíséri, majd jó pár napot (hetet) igényel, mire minden a régi-új helyére kerül. Mégis azt mondjuk: megéri belevágnotok. Mutatjuk is, miért.

Kert Hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez – Így hozd egyenesbe az udvarod!

Magyarország területének legnagyobb részben síkság van, így ott egyáltalán nem találkozhatunk lejtős kertekkel. Azonban a kisebb falvak legnagyobb hányada hegyes, dombos vidéken fekszik, ahol bizony akadnak már lejtős területek. Ezek kicsit több odafigyelést igényelnek, mintha sík területen lennének, de szerencsére nem járnak annyival több gonddal. Ebben segítenek az alábbi hasznos tippek lejtős kertek beépítéséhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin