Hogyan válasszunk klímát kicsi, tágas vagy éppen zegzugos otthonba?

Hogyan válasszunk klímát kicsi, tágas vagy éppen zegzugos otthonba?

A nyári hőséget már szinte lehetetlen hagyományos módszerekkel kint tartani a lakásból, ezért előbb-utóbb kénytelenek vagyunk a légkondihoz fordulni. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy hogyan válasszunk klímát, hiszen lakásonként és életmódonként eltérő típusokat ajánlanak a szakemberek. Az alábbi szempontok garantáltan segítenek megtalálni a számunkra tökéletes darabot.

Ötletládához ad!

Ha azt mondod, ezzel a kérdéssel már nem kell foglalkozni, mi azt mondjuk rá: dehogynem! Épp most lehet! Hiszen ha a következő szezonra halasztod a kérdést, úgy jársz, mint olyan sokan ezen a nyáron: heteket kell várnod arra, mire a szakember eljut hozzád. Tedd fel inkább magadnak most a kérdést: hogyan válasszunk klímát?

Hogyan válasszunk klímát kis lakásba?

Az első fontos szempont a lakás mérete. Kis lakás esetén felesleges nagy teljesítményű klímát vásárolni, hiszen túl sok energiát fog fogyasztani, ami vagy a villanyszámlánkat terheli meg feleslegesen, vagy a hálózatot fogja annyira fogni, hogy nem bírja majd el az áramkör. Ez alól kivételt képez, ha nagy a lakás belmagassága, ebben az esetben inkább közepes teljesítményű, nagyjából 3,5 kW-os készüléket válasszunk.

Hogyan válasszunk klímát nagy területű, ám zegzugos házba?

Gyakran merül fel a kérdés, hogyan válasszunk klímát zegzugos házba. Ebben az esetben olyan készüléket kell választanunk, melynek szélesen állítható lapátjai vannak, hiszen azok mozgatásával valamennyire tudjuk szabályozni a hideg levegő irányát, azaz a legtöbb szobát felváltva lehet koncentráltan hűteni. Ajánlott mellé beszerezni egy ventilátort, melynek segítségével a hideg levegőt akár a klíma által elérhetetlen helyekre is be tudjuk fújni. Teljesítmény szempontjából inkább nagy, 4,5 – 6 kW-os készüléket válasszunk.

Hogyan válasszunk klímát nagy térbe?

Ez talán a legegyértelműbb, hiszen nagy térbe nagy teljesítményű, 4,5 – 6 kW-os klímát ajánlanak. Úgy válasszunk azonban, hogy amennyiben egész nap muszáj működnie a készüléknek például tetőtérben, akkor a teljesítmény jó fogyasztással párosuljon, ami visszább veszi a teljesítményt, ha elérte a kívánt hőfokot.

Milyen típusú klímák vannak?

  • Típus: Többféle klímával találkozhatunk a piacon – van például álló klíma, mennyezeti klíma, oldalfali klíma. A leggyakoribb választás az oldalfali klíma, amit a fal legfelső részére szerelnek fel.
  • Technológia: A technológia fejlődésének hála már nem csak hagyományos készülékeket, hanem okos verziót is kaphatunk. Így például akár távolról, a mobilunkról is ki-be tudjuk kapcsolni, illetve a hőfokot is tudjuk szabályozni.
  • Energiabesorolás: Szintén fontos szempont az energiabesorolás, ebből is vannak kedvező és kevésbé kedvező típusok. A szakértők szerint A++ -nál rosszabb besorolású készüléket ne válasszunk, hiszen nem jó a fogyasztása, ráadásul környezetvédelmi szempontból is problémás.  
  • Fűtés: Néhány klímakészülék képes fűteni is, ami a fűtési időszakban nagy segítség lehet.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Otthonod modernizálása nem álom többé. Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Tipp Figyelem! Ezek a növények veszélyesek a macskádra

Szereted a növényeket, viszont egy vagy több cicával élsz együtt? Akkor nem mindegy, hogy milyen cserepesekkel díszíted az otthonod, mert bizonyos fajták mérgezők lehetnek a macskád számára.

Tipp Zöld otthon – Így lesz fenntarthatóbb a fürdőszobád

A lakás fontosabb pontjain már tudatosabb megoldásokra váltottál, de a fürdőszobában még várat magára a „zöldebb” életforma? Akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

Tipp Az igazán tiszta ablak kulcsa: így takarítsd a rolót

Az ablakpucolás egyik legnehezebb pontja a rolók tisztítása. Sok apró zug és nem ritkán vastag porréteg – nem a legjobb párosítás. Nézzük, hogyan teheted könnyebbé magadnak a feladatot.

Tipp A konyha 3 legpiszkosabb pontja – És a megoldás rájuk

Nem jó szívvel gondolunk arra, hogy a konyhának több olyan pontja is van, ahol hemzsegnek a baktériumok és kifejezetten koszosnak számítanak még akkor is, ha látszólag nem nagy a baj. Érdekel, melyik a konyhád 3 legkoszosabb pontja? Eláruljuk, hogyan teheted ezeket rendbe.

Tipp 5 zöldebb alternatíva a környezetbarát mosás jegyében

Szeretnéd az otthonodat még biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tenni? Hagyd el a bolti, vegyszeres mosószereket és öblítőket, hiszen rengeteg környezetkímélő megoldás létezik helyettük.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin