Forrás: Getty

Főzőlap tisztítása – Hogyan maradjon tiszta a felülete?

A főzőlap felületének megóvása

Ahhoz, hogy ne csak tiszta, de karcmentes is maradjon a főzőlap felülete, érdemes néhány tanácsot megfogadni. A főzőlap nem tároló, így te se tarts rajta állandó jelleggel edényeket és más eszközöket, mert ezek könnyen meg tudják karcolni a felületét. Ha kiszóródik rá valami apró szemű dolog – például cukor – akkor azt nagyon óvatosan söpörd le róla, nehogy a kis szemcsék megkarcolják. Ne használja rajta sérült aljú edényeket, ugyanis ezek teszik tönkre a leggyorsabban a főzőlap felületét, ráadásul nagyon mély sérüléseket is tudnak okozni, amik akár a működésre is negatív hatással lehetnek.

Főzőlap tisztítása természetes módon

Ha te sem szereted, hogy az ételek közelében erős vegyszereket használsz, akkor van egy biztos megoldás arra, hogy a főzőlap ragyogóan tiszta legyen pusztán természetes anyagoknak hála. Ehhez szükséged lesz egy szórófejes palackra, vízre és ecetre, valamint 2 darab rongyra, amiből az egyik vizes, a másik pedig száraz. Keverd el a vízben az ecetet, nagyjából egyharmad-kétharmad arányban, majd permetezd a kihűlt főzőlapra. Hagyd állni pár percig, hogy a keverék biztosan fel tudjon oldani minden szennyeződést, majd töröld le a nedves ronggyal. A végén a száraz ruhával töröld át a felületet, így az szépen csillogó, cseppfoltmentes lesz.

Odaégett nyomok eltávolítása vegyszerek nélkül

A főzőlap tisztítása nem mindig könnyű, mivel a forró felülete miatt a kifröccsent étel is azonnal oda tud égni, ráadásul. De erre is van természetes módszer, amihez az előző oldatra, pluszban szódabikarbónára és egy kíméletes kaparó eszközre van szükség. Szórj az odaégett maradékra szódabikarbónát, majd fújj rá az ecetes keverékből, és takard le a nedves ronggyal. Hagyd egy kicsit állni, majd a nedves ronggyal töröld le a felülete, végül pedig egy szárazzal fényesítsd ki.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.