Minden sorban, szorosan egymás mellett epertövek, ameddig a szem ellát. Így néz ki majdnem minden eperföld és veteményeskert. Ennek oka teljesen egyértelmű: az a cél, hogy minél nagyobb mennyiségben tudjuk learatni ezt a finom gyümölcsöt. Ha azonban túl szorosan vannak a tövek, akkor nagyobb eséllyel támadják meg őket gombás betegségek – ami az otthoni eperre is igaz. Ennek megelőzésében lehet a segítségedre a fokhagyma.
A monokultúra hátrányai és a vegyeskultúra előnyei
Míg a monokultúra esetén csak egy bizonyos növényt termesztenek, addig a vegyes változatban különböző fajtákat ültetnek egymás mellé. Ennek legnagyobb előnye, hogy ideális párosításnál az eltérő fajták pozitívan hatnak egymásra, mégpedig úgy, hogy bizonyos anyagcsere termékekkel segítik egymás növekedését, különböző tápanyagokat szívnak magukba a talajból, illetve távoltartják egymástól a kórokozókat és betegségeket.
Így védi a fokhagyma az epret
Ha az epret fokhagymával vegyítve ülteted, akkor jelentősen lecsökkentheted a gyümölcs megbetegedésének esélyét, méghozzá természetes módon. Ennek oka, hogy a fokhagymának gombaölő és antibakteriális hatása van, így megvédi az epret a kórokozóktól, sőt, a csigáktól is.
Eper és fokhagyma együtt
Ha ki szeretnéd próbálni ezt a módszert, akkor az alábbiakra figyelj:
- Az eperpalántát a szokásos módon, egymástól 30-40 centiméterre ültesd el.
- Ezután dugj le fokhagyma gerezdet a két tő közé a földbe, és várd meg, míg előbújik. Amint ez megtörtént, már búcsút is inthetsz a beteg epertöveknek.