Forrás: Getty

Ezeket a házi praktikákat vesd be a penész ellen, mielőtt vegyszer után nyúlsz
  • Ecet

Bizony, az ecet itt is segítségedre lesz. A fehér ecet egy enyhén savas anyag, amely tisztít, szagtalanít és fertőtlenít. A penészgombafajok több mint 80%-a ellen hatásos, ezért mindenképp érdemes kipróbálni, ha felüti a fejét nálad a probléma. A legtöbb felületen biztonságosan használhatod, és a bántó szaga gyorsan elmúlik.

Önts hígítatlan fehér ecetet egy szórófejes flakonba, majd adj hozzá kevés vizet. A keverék 3:1 arányú legyen az ecet javára. Fújd az ecetet a penészes felületre, és hagyd állni egy órán át. Végül öblítsd le a területet vízzel, és szellőztess, amíg meg nem száradt a felület.

  • Szódabikarbóna és fehér ecet paszta

Ha az ecet nem bizonyult elég hatásosnak, esetleg darabos a penész, akkor egy paszta állagú keverék jóval hatékonyabban számolja fel a problémát. Keverj ecetet és szódabikarbónát fele-fele arányban úgy, hogy paszta állagot kapj. A pasztát puha szálú kefével vidd fel a falra. Körkörös mozdulatokkal haladj. Hagyd állni a természetes penészölőt a falon egy órán át, majd bő vízzel öblítsd le.

  • Penész megelőzés: szódabikarbóna és sütőpor

A természetes megoldások szakértői hatásos penész megelőző tippet is hirdetnek: keverj szódabikarbónát és sütőport fele-fele arányban, tedd egy fedél nélküli tálkába, majd helyezd olyan helyre, ahol gyakran kialakul a penész, vagy egyszerűen csak olyan körülmények vannak, amelyek a penészedés előfordulásának lehetőségét jelentősen megnövelik.

A szódabikarbóna és sütőpor magába szívja a párát és a spórákat, amik penészedést okozhatnának. Cseréld a tál tartalmát kéthetente, hogy mindig hatásos maradjon.


Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.