Forrás: Getty

Bugyborékol a lefolyó? Ezt KELL minél előbb tenned

Aki azt hiszi, hogy a bugyborékoló hang normális, amikor sok víz folyik le a lefolyón, az sajnos téved. Az ilyen hangok, jöjjenek a mosogatóból vagy zuhanyzóból, mindig valami rosszat jelentenek, pontosabban dugulásra utalnak.

A bugyborékolás annak következtében jelentkezik, hogy a víz lassabban tud csak lefolyni, illetve felgyülemlik a csőben a szennyeződés, a sok hajszál és a zsír. Ezáltal a víz és a levegő nem tud elég gyorsan kicserélődni, így buborékok keletkeznek.

Ha ilyet tapasztalsz, akkor minél előbb cselekedj, nehogy teljesen eltömődjön a lefolyó. Próbáld meg a lerakódásokat az alábbi házi praktikákkal felszámolni.

Házi praktikák

#1 – Mosogatószer és forró víz

A forró víz a lerakódásokat lazítja fel, míg a mosogatószer a zsírt. Ezt pedig úgy teszik, hogy nem rakódnak le a csőben. Ehhez tegyél 4-5 evőkanál mosogatószert a lefolyóba, majd arra önts egy bögre forró, de nem forrásban lévő vizet. Ezután hagyd hatni 15 percig, majd engedj rá csapvizet.

#2 – Kóla

Ki gondolná, hogy a kóla képes megakadályozni a csövek teljes dugulását? Ezt a hatását az üdítő foszfor tartalmának köszönhetjük. Ez az összetevő egy olyan kémiai reakciót indít el, aminek következtében feloldja a lerakódásokat és a szennyeződéseket. Ehhez azonban egy nagyobb mennyiségre van szükség, méghozzá 3-4 literre. Minden liter után érdemes pár percet várni.

#3 – Ecet és szódabikarbóna

Ez a két anyag igazi csodaszer, ha takarításról van szó! Az ecet és a szódabikarbóna olyan erős kémiai reakcióba lép egymással, hogy képesek megtisztítani a csöveket. A használt mennyiségre azonban érdemes odafigyelni, ugyanis ha túlzásba esel, azzal tovább tömítheted a lefolyót. Teljesen elegendő, ha 3-4 evőkanál szódabikarbónát szórsz a lefolyóba, majd ráöntesz egy fél bögre ecetet. Ezután várj 15 percet, majd engedj rá vizet.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.