Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

A beszédes nevű Aranyosi-völgy ad otthont ennek a lassan húszéves épületnek, amelynek anyagait a tulajdonosok nagy körültekintéssel választották ki. A ház alsó szintje sárga riolit kőből, az emelet fából készült. Az energiaellátást korszerű napelemek biztosítják. Az épület nem hivalkodó megjelenésű, harmonikusan simul a környezetébe. Már szinte mesébe illő a látvány a ház mögött emelkedő sziklafallal és az előtte folyó patakkal, ahol hajnaltájt rendszeres látogatók az őzek.

Összhangban a természettel

Az építkezésnél kiemelkedő szerepet kapott a környezettudatosság és a természetes anyagok használata. A házigazda valódi „őslakosnak” vallja magát, hiszen ide született, minden zegét-zugát ismeri ennek a tájnak, az erdő nagy tisztelője és szerelmese. A ház belső kialakításánál is fontos volt a család számára, hogy a fa kapja a főszerepet. A hajópadló, a lépcső, a lépcsőházban végigfutó lambéria, a mennyezet mind-mind remek asztalosmunka. A berendezés is hagyománytisztelő. Egyszerű, időtálló darabokat kerestek, csodás textilekkel tették hívogatóvá és otthonossá az egész házat. A változatos mintájú puha szőnyegek és ágytakarók lágyítják a sötét fabútorok komolyságát. A falakat különböző méretű képkeretekben azonos tematikájú képek díszítik. Mindegyikben a környékhez köthető növények, állatok képei találhatóak. A tavaszi hérics, a leánykökörcsin, egy kíváncsi uhu vagy egy róka jól megférnek egymással és az itt élő emberek természetszeretetéről árulkodnak.

A külvilág a legszebb dekoráció

A ház nagyvonalúságát egyértelműen az elhelyezkedése adja. Egyetlen szomszéd épület sincs a közelben. Bár a teleknek van határa, itt mégis egybefolyik a végtelennek tűnő zölddel, a sziklafalon kezdődő erdővel, és ennek a határtalanságnak az érzése átjárja az egész házat. Itt nincs szükség semmilyen furfangra, ami a látványról elvonná a figyelmet. Épp emiatt a függönyöknek is csak az éjszakai pihenésnél jut szerep. A barna színt a lépcsők és a beltéri ajtók puha szürkéjével tették izgalmassá és üdévé. Ezzel a megoldással jobban érvényesülnek a bútorok és nem hat töménynek a sok fa jelenléte. A mennyezeten kézzel festett minták jelölik ki a lámpák helyét, mindegyik más és más, csak a téma azonos.

A gazdagon díszített ruhásszekrények és ágytámlák stílusos ellenpontja a franciás bársonykanapé, amit a puha szőnyegek egészítenek ki és teszik hívogatóvá a szobát.

Művészház

Mivel a házban több vendégszoba is található, emiatt néhány éve pár fős képzőművészeti alkotótábor színhelyéül is szolgál. Ildikó, a háziasszony nagy művészetpártoló, így a környékbeli festőművészek itt nyaranta pár napig kötetlenül alkothatnak. Ilyen körülmények és a környező táj szépsége miatt az Aranyosi-völgy idilli helyszíne az alkotói folyamatnak.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/02-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.