Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

A Zemplén páratlan szépségű természetvédelmi területén, összhangban a tájjal épült ez a különleges vendégház. Jelenlétével tiszteletben tartva az őt körülölelő erdőt és az előtte békésen csordogáló patakot.

Ötletládához ad!

A beszédes nevű Aranyosi-völgy ad otthont ennek a lassan húszéves épületnek, amelynek anyagait a tulajdonosok nagy körültekintéssel választották ki. A ház alsó szintje sárga riolit kőből, az emelet fából készült. Az energiaellátást korszerű napelemek biztosítják. Az épület nem hivalkodó megjelenésű, harmonikusan simul a környezetébe. Már szinte mesébe illő a látvány a ház mögött emelkedő sziklafallal és az előtte folyó patakkal, ahol hajnaltájt rendszeres látogatók az őzek.

Összhangban a természettel

Az építkezésnél kiemelkedő szerepet kapott a környezettudatosság és a természetes anyagok használata. A házigazda valódi „őslakosnak” vallja magát, hiszen ide született, minden zegét-zugát ismeri ennek a tájnak, az erdő nagy tisztelője és szerelmese. A ház belső kialakításánál is fontos volt a család számára, hogy a fa kapja a főszerepet. A hajópadló, a lépcső, a lépcsőházban végigfutó lambéria, a mennyezet mind-mind remek asztalosmunka. A berendezés is hagyománytisztelő. Egyszerű, időtálló darabokat kerestek, csodás textilekkel tették hívogatóvá és otthonossá az egész házat. A változatos mintájú puha szőnyegek és ágytakarók lágyítják a sötét fabútorok komolyságát. A falakat különböző méretű képkeretekben azonos tematikájú képek díszítik. Mindegyikben a környékhez köthető növények, állatok képei találhatóak. A tavaszi hérics, a leánykökörcsin, egy kíváncsi uhu vagy egy róka jól megférnek egymással és az itt élő emberek természetszeretetéről árulkodnak.

A külvilág a legszebb dekoráció

A ház nagyvonalúságát egyértelműen az elhelyezkedése adja. Egyetlen szomszéd épület sincs a közelben. Bár a teleknek van határa, itt mégis egybefolyik a végtelennek tűnő zölddel, a sziklafalon kezdődő erdővel, és ennek a határtalanságnak az érzése átjárja az egész házat. Itt nincs szükség semmilyen furfangra, ami a látványról elvonná a figyelmet. Épp emiatt a függönyöknek is csak az éjszakai pihenésnél jut szerep. A barna színt a lépcsők és a beltéri ajtók puha szürkéjével tették izgalmassá és üdévé. Ezzel a megoldással jobban érvényesülnek a bútorok és nem hat töménynek a sok fa jelenléte. A mennyezeten kézzel festett minták jelölik ki a lámpák helyét, mindegyik más és más, csak a téma azonos.

A gazdagon díszített ruhásszekrények és ágytámlák stílusos ellenpontja a franciás bársonykanapé, amit a puha szőnyegek egészítenek ki és teszik hívogatóvá a szobát.

Művészház

Mivel a házban több vendégszoba is található, emiatt néhány éve pár fős képzőművészeti alkotótábor színhelyéül is szolgál. Ildikó, a háziasszony nagy művészetpártoló, így a környékbeli festőművészek itt nyaranta pár napig kötetlenül alkothatnak. Ilyen körülmények és a környező táj szépsége miatt az Aranyosi-völgy idilli helyszíne az alkotói folyamatnak.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/02-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Feketén-fehéren – Egy lakás Pécs belvárosában lenyűgöző részletekkel

Pécs belvárosában, egy csendes utcában áll egy régi ház, lenyűgöző részletekkel. Itt talált új otthonra és tágas munkatérre Borsos Ágnes építész, aki a polgári értékeket tisztelő, a régit megőrző, mégis ízig-vérig praktikus és modern lakást álmodott.

Tipp Drága tisztítószerek helyett: így varázsold tisztává a kerti bútorokat

A kerti bútorok tisztítása igencsak nagy kihívás elé állít minket, hiszen sok esetben rengeteg kosztól kell megszabadítanunk a székeket, a nyugágyat és az asztalt. Jó hír azonban, hogy ehhez semmi szükség drága vegyszerekre, ugyanis a környezetkímélőbb anyagok is tökéletes választásnak bizonyulnak.

Tipp Pihentető alvás a hőségben – Íme 5 hatékony tipp

Nehezen alszol el a meleg szobában? Folyamatosan forgolódsz, így reggelre csak még fáradtabb vagy? Most adunk pár tippet, hogy búcsút inthess ennek, és ismét pihentetők legyenek az éjszakáid – a legnagyobb hőségben is.

Kert Gasztro-percek: ha ezt kínálod a kerti partin, tuti nagy sikered lesz

A rekkenő hőségben sem maradhatnak el a grill partik a teraszon, hiszen a nap végén, a lemenő nap árnyékában jólesik a barátokkal egy finom ételt és néhány pohár hűsítő italt elfogyasztani. A házigazdáknak fejtörést okozhat, hogy mivel várja a vendégeket. Segítünk egy kicsit felturbózni a kínálódat, hogy te legyél a nyár legszuperebb házigazdája. Rágcsa és […]

Stílus Forró trendek: így öltöztesd a nyár trendi mintáiba a lakásodat

A nyárhoz passzoló minták már kora tavasszal megjelennek a lakberendezési boltok polcain, melyek a szabadság hangulatát hozzák el nekünk. Bizonyított, hogy jó hatással van a lélekre, ha az évszakok változásakor a lakásunkat is átformáljuk, és az adott évszaknak megfelelő színvilágba öltöztetjük. Ha már nyári hőség köszöntött ránk, akkor lássuk, milyen színek és minták képesek stabilizálni a lelki nyugalmunkat.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin