Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

A Zemplén páratlan szépségű természetvédelmi területén, összhangban a tájjal épült ez a különleges vendégház. Jelenlétével tiszteletben tartva az őt körülölelő erdőt és az előtte békésen csordogáló patakot.

Ötletládához ad!

A beszédes nevű Aranyosi-völgy ad otthont ennek a lassan húszéves épületnek, amelynek anyagait a tulajdonosok nagy körültekintéssel választották ki. A ház alsó szintje sárga riolit kőből, az emelet fából készült. Az energiaellátást korszerű napelemek biztosítják. Az épület nem hivalkodó megjelenésű, harmonikusan simul a környezetébe. Már szinte mesébe illő a látvány a ház mögött emelkedő sziklafallal és az előtte folyó patakkal, ahol hajnaltájt rendszeres látogatók az őzek.

Összhangban a természettel

Az építkezésnél kiemelkedő szerepet kapott a környezettudatosság és a természetes anyagok használata. A házigazda valódi „őslakosnak” vallja magát, hiszen ide született, minden zegét-zugát ismeri ennek a tájnak, az erdő nagy tisztelője és szerelmese. A ház belső kialakításánál is fontos volt a család számára, hogy a fa kapja a főszerepet. A hajópadló, a lépcső, a lépcsőházban végigfutó lambéria, a mennyezet mind-mind remek asztalosmunka. A berendezés is hagyománytisztelő. Egyszerű, időtálló darabokat kerestek, csodás textilekkel tették hívogatóvá és otthonossá az egész házat. A változatos mintájú puha szőnyegek és ágytakarók lágyítják a sötét fabútorok komolyságát. A falakat különböző méretű képkeretekben azonos tematikájú képek díszítik. Mindegyikben a környékhez köthető növények, állatok képei találhatóak. A tavaszi hérics, a leánykökörcsin, egy kíváncsi uhu vagy egy róka jól megférnek egymással és az itt élő emberek természetszeretetéről árulkodnak.

A külvilág a legszebb dekoráció

A ház nagyvonalúságát egyértelműen az elhelyezkedése adja. Egyetlen szomszéd épület sincs a közelben. Bár a teleknek van határa, itt mégis egybefolyik a végtelennek tűnő zölddel, a sziklafalon kezdődő erdővel, és ennek a határtalanságnak az érzése átjárja az egész házat. Itt nincs szükség semmilyen furfangra, ami a látványról elvonná a figyelmet. Épp emiatt a függönyöknek is csak az éjszakai pihenésnél jut szerep. A barna színt a lépcsők és a beltéri ajtók puha szürkéjével tették izgalmassá és üdévé. Ezzel a megoldással jobban érvényesülnek a bútorok és nem hat töménynek a sok fa jelenléte. A mennyezeten kézzel festett minták jelölik ki a lámpák helyét, mindegyik más és más, csak a téma azonos.

A gazdagon díszített ruhásszekrények és ágytámlák stílusos ellenpontja a franciás bársonykanapé, amit a puha szőnyegek egészítenek ki és teszik hívogatóvá a szobát.

Művészház

Mivel a házban több vendégszoba is található, emiatt néhány éve pár fős képzőművészeti alkotótábor színhelyéül is szolgál. Ildikó, a háziasszony nagy művészetpártoló, így a környékbeli festőművészek itt nyaranta pár napig kötetlenül alkothatnak. Ilyen körülmények és a környező táj szépsége miatt az Aranyosi-völgy idilli helyszíne az alkotói folyamatnak.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/02-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp A teregetés legjobb időpontja – Így sokkal gyorsabban fognak száradni a ruhák

Akinek nincs szárítógépe, annak ősszel és télen igencsak nagy kihívás a teregetés, hiszen a frissen mosott ruhák sokkal lassabban száradnak mint tavasszal vagy nyáron. Cikkünkben eláruljuk, hogy mikor érdemes mosni annak érdekében, hogy a hidegebb évszakokban minél gyorsabban száradjanak meg a ruhák.

Tipp Így segítsz a kertedbe költözött madarakon a hidegebb hónapokban

Rendszeresen eteted a madarakat? Mutatjuk, mit tudsz tenni értük a leghidegebb hónapok alatt.

Tipp 2022 legszebb konyhai trendjei

Minden év új trendeket hoz magával, így 2022 is. Ha kíváncsi vagy, hogy idén mik lesznek a konyhatrendek, akkor görgess lejjebb!

Tipp Csokifoltok eltávolítása – Ezekkel a praktikákkal biztosan sikerül!

Legyünk őszinték! A csokifoltok nem csak a gyerekes családoknál jelentenek problémát, hiszen a felnőttek is előszeretettel esznek csokoládét – ahogy ők is könnyedén összekenhetik a ruhájukat. Cikkünkben megosztunk pár szuper trükköt, melyeknek hála hamar eltüntethetjük ennek nyomait.

Tipp 2022-ben ez a 3 lakberendezési trend fog mindenhonnan visszaköszönni

Egy biztos: 2022-ben a kényelem áll a középpontban, így minden trend ennek lesz alárendelve. Következzen 3 olyan, ami mellett nem fogunk tudni elmenni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin