Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

A Zemplén páratlan szépségű természetvédelmi területén, összhangban a tájjal épült ez a különleges vendégház. Jelenlétével tiszteletben tartva az őt körülölelő erdőt és az előtte békésen csordogáló patakot.

Ötletládához ad!

A beszédes nevű Aranyosi-völgy ad otthont ennek a lassan húszéves épületnek, amelynek anyagait a tulajdonosok nagy körültekintéssel választották ki. A ház alsó szintje sárga riolit kőből, az emelet fából készült. Az energiaellátást korszerű napelemek biztosítják. Az épület nem hivalkodó megjelenésű, harmonikusan simul a környezetébe. Már szinte mesébe illő a látvány a ház mögött emelkedő sziklafallal és az előtte folyó patakkal, ahol hajnaltájt rendszeres látogatók az őzek.

Összhangban a természettel

Az építkezésnél kiemelkedő szerepet kapott a környezettudatosság és a természetes anyagok használata. A házigazda valódi „őslakosnak” vallja magát, hiszen ide született, minden zegét-zugát ismeri ennek a tájnak, az erdő nagy tisztelője és szerelmese. A ház belső kialakításánál is fontos volt a család számára, hogy a fa kapja a főszerepet. A hajópadló, a lépcső, a lépcsőházban végigfutó lambéria, a mennyezet mind-mind remek asztalosmunka. A berendezés is hagyománytisztelő. Egyszerű, időtálló darabokat kerestek, csodás textilekkel tették hívogatóvá és otthonossá az egész házat. A változatos mintájú puha szőnyegek és ágytakarók lágyítják a sötét fabútorok komolyságát. A falakat különböző méretű képkeretekben azonos tematikájú képek díszítik. Mindegyikben a környékhez köthető növények, állatok képei találhatóak. A tavaszi hérics, a leánykökörcsin, egy kíváncsi uhu vagy egy róka jól megférnek egymással és az itt élő emberek természetszeretetéről árulkodnak.

A külvilág a legszebb dekoráció

A ház nagyvonalúságát egyértelműen az elhelyezkedése adja. Egyetlen szomszéd épület sincs a közelben. Bár a teleknek van határa, itt mégis egybefolyik a végtelennek tűnő zölddel, a sziklafalon kezdődő erdővel, és ennek a határtalanságnak az érzése átjárja az egész házat. Itt nincs szükség semmilyen furfangra, ami a látványról elvonná a figyelmet. Épp emiatt a függönyöknek is csak az éjszakai pihenésnél jut szerep. A barna színt a lépcsők és a beltéri ajtók puha szürkéjével tették izgalmassá és üdévé. Ezzel a megoldással jobban érvényesülnek a bútorok és nem hat töménynek a sok fa jelenléte. A mennyezeten kézzel festett minták jelölik ki a lámpák helyét, mindegyik más és más, csak a téma azonos.

A gazdagon díszített ruhásszekrények és ágytámlák stílusos ellenpontja a franciás bársonykanapé, amit a puha szőnyegek egészítenek ki és teszik hívogatóvá a szobát.

Művészház

Mivel a házban több vendégszoba is található, emiatt néhány éve pár fős képzőművészeti alkotótábor színhelyéül is szolgál. Ildikó, a háziasszony nagy művészetpártoló, így a környékbeli festőművészek itt nyaranta pár napig kötetlenül alkothatnak. Ilyen körülmények és a környező táj szépsége miatt az Aranyosi-völgy idilli helyszíne az alkotói folyamatnak.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/02-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin