Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

Ahová az őzek inni járnak – Csodaház a Zemplénből

A Zemplén páratlan szépségű természetvédelmi területén, összhangban a tájjal épült ez a különleges vendégház. Jelenlétével tiszteletben tartva az őt körülölelő erdőt és az előtte békésen csordogáló patakot.

Ötletládához ad!

A beszédes nevű Aranyosi-völgy ad otthont ennek a lassan húszéves épületnek, amelynek anyagait a tulajdonosok nagy körültekintéssel választották ki. A ház alsó szintje sárga riolit kőből, az emelet fából készült. Az energiaellátást korszerű napelemek biztosítják. Az épület nem hivalkodó megjelenésű, harmonikusan simul a környezetébe. Már szinte mesébe illő a látvány a ház mögött emelkedő sziklafallal és az előtte folyó patakkal, ahol hajnaltájt rendszeres látogatók az őzek.

Összhangban a természettel

Az építkezésnél kiemelkedő szerepet kapott a környezettudatosság és a természetes anyagok használata. A házigazda valódi „őslakosnak” vallja magát, hiszen ide született, minden zegét-zugát ismeri ennek a tájnak, az erdő nagy tisztelője és szerelmese. A ház belső kialakításánál is fontos volt a család számára, hogy a fa kapja a főszerepet. A hajópadló, a lépcső, a lépcsőházban végigfutó lambéria, a mennyezet mind-mind remek asztalosmunka. A berendezés is hagyománytisztelő. Egyszerű, időtálló darabokat kerestek, csodás textilekkel tették hívogatóvá és otthonossá az egész házat. A változatos mintájú puha szőnyegek és ágytakarók lágyítják a sötét fabútorok komolyságát. A falakat különböző méretű képkeretekben azonos tematikájú képek díszítik. Mindegyikben a környékhez köthető növények, állatok képei találhatóak. A tavaszi hérics, a leánykökörcsin, egy kíváncsi uhu vagy egy róka jól megférnek egymással és az itt élő emberek természetszeretetéről árulkodnak.

A külvilág a legszebb dekoráció

A ház nagyvonalúságát egyértelműen az elhelyezkedése adja. Egyetlen szomszéd épület sincs a közelben. Bár a teleknek van határa, itt mégis egybefolyik a végtelennek tűnő zölddel, a sziklafalon kezdődő erdővel, és ennek a határtalanságnak az érzése átjárja az egész házat. Itt nincs szükség semmilyen furfangra, ami a látványról elvonná a figyelmet. Épp emiatt a függönyöknek is csak az éjszakai pihenésnél jut szerep. A barna színt a lépcsők és a beltéri ajtók puha szürkéjével tették izgalmassá és üdévé. Ezzel a megoldással jobban érvényesülnek a bútorok és nem hat töménynek a sok fa jelenléte. A mennyezeten kézzel festett minták jelölik ki a lámpák helyét, mindegyik más és más, csak a téma azonos.

A gazdagon díszített ruhásszekrények és ágytámlák stílusos ellenpontja a franciás bársonykanapé, amit a puha szőnyegek egészítenek ki és teszik hívogatóvá a szobát.

Művészház

Mivel a házban több vendégszoba is található, emiatt néhány éve pár fős képzőművészeti alkotótábor színhelyéül is szolgál. Ildikó, a háziasszony nagy művészetpártoló, így a környékbeli festőművészek itt nyaranta pár napig kötetlenül alkothatnak. Ilyen körülmények és a környező táj szépsége miatt az Aranyosi-völgy idilli helyszíne az alkotói folyamatnak.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/02-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Gyerek Készíts aranyos húsvéti nyuszikat papírból

A húsvéti előkészületek során ne csak a tojásfestésre szánj időt, hiszen számos más dekorációt is készíthetsz – akár a gyerekekkel együtt is.

Tipp Vegyszermentes fehérítés: főzd ragyogóan fehérre a zoknidat!

Igen, jól olvastad, arra bíztatunk, hogy főzd meg zoknidat. A vegyszermentes fehérítésre egyre több hatásos módszer létezik, mi pedig mindet imádjuk, még akkor is, ha olyan nem mindennapi praktikákat igényelnek, mint a „zokni főzés”. Nézzük is, hogyan működik ez.

Stílus Húsvéti koszorúk az ajtóra és az ünnepi asztalra

Karácsony után ismét egy olyan ünnep jön, amikor díszbe öltöztetheted az otthonod. A húsvét középpontjában természetesen a tojások állnak, de azért ne feledkezz meg az ajtóra vagy akár az asztalra tehető koszorúkról sem. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár koszorút, melyek biztosan inspirálóan hatnak rád.

Felújítás Pedig esélytelennek tűnt – Egy kifejezetten rossz adottságú 48 nm-es lakás újjászületése

Amikor egy nagyon rossz alaprajzú, sötét, előnytelen adottságokkal megáldott lakásból kell egy szerethető életteret kialakítanod – ez ám a kihívás. Vasziljevics Erika, a My Craft 2016 Kft. alapítója és csapata viszont épp az ilyen kihívások szakértője.

Tipp Zsíros foltok eltávolítása a konyhaszekrényről – Egy csodaszer, ami a segítségedre lesz

A konyhában elkerülhetetlenek az utálatos, makacs zsíros foltok, ezért a megelőzés helyett sokkal hasznosabb, ha van egy biztos módszered az eltávolításukra. Míg általában elég csak lefújni a konyhaszekrényt erős zsíroldóval, ez sajnos nem járható út fa felületek esetén. Azonban aggodalomra semmi ok, mindenre van egy csodaszer!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin