Forrás: Getty

A tavaszi kertészkedés margójára: mulcsfajták és felhasználási módok

Mi mindenre jó a mulcs?

A jól megválasztott és rendben tartott mulcs megtartja a talaj nedvességét, megelőzi a gyomok megjelenését, védi a talajt és a növények gyökereit, a téli mínuszok során pedig a fagykártól menti meg a növényeket. Emellett jól is mutat, ha szépen rendben tartod.

A két fő mulcs típus:

  • Szerves, természetes mulcs: Ez a típus teljesen természetes mulcs, bármilyen szintetikus anyagokat tartalmazó keverék már nem tartozhat ebbe a kategóriába. Előnyei, hogy kíméletesek a környezettel, és a konyhakertben sem kell attól tartanod, hogy vegyszerek kerülnek a zöldségekbe, ráadásul elbomlásuk során táplálják a talajt. Hátránya, hogy nem annyira ellenálló a gyomokkal szemben, és maximum két év alatt lebomlik.
  • Szervetlen, szintetikus mulcs: Szintetikus anyagokból készült, tartós, viszont nincs rá garancia, hogy nem juttat vegyszereket a talajba. Ez típus a legjobb a gyomok megelőzésére, a víz megtartására, és hosszabb ideig kitart, mint a szerves. Ennek „ára”, hogy bomlása során nem juttat tápanyagot a talajba.

Szerves mulcsok:

  • Kéreg: A szerves mulcsok között kifejezetten tartósnak számít a kéreg, ám mivel nehéz mozgatni, nem ajánljuk konyhakertbe, vagy olyan virágágyásba, ahol gyakran tereprendezel.
  • Tűlevél: A tűlevél csökkenti a talaj pH-értékét, vagyis a talaj savasságának tartalmát, így kontrollálja, hogy a növények számára kellemesebb földet biztosítson. Kiválóan tartja meg a nedvességet a talajban, és hatékony a gazok ellen is.
  • Fűnyesedék: Ha nem tudod, mihez kezdj fűnyírás után a levágott fűvel, akkor itt a szuper ötlet. A fűnyesedék alkalmas a gazok távoltartására, és jól megtartja a nedvességet is. Hátránya azonban, hogy gyorsan lebomlik, és nem is túl mutatós.

Szintetikus mulcs típusok:

  • Műanyag talajtakaró: Ide tartoznak azok a műanyag fóliák és mű talajtakarók, amik képesek teljesen megelőzni a gyomok megjelenését, ám egyáltalán nem környezetbarát opciók.
  • Kavics/kövek: Bizony, a kavics és a kövek is mulcsnak, azaz talajtakarónak számítanak. A műanyag fóliánál jóval környezetbarátabb megoldás, ám a nyári forróságban felmelegszenek, és akár sérülést/kiszáradást is okozhatnak a növényeknek. Ellenben tartós és látványos mulcstípus, amit érdemes egyszer kipróbálni.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.