Forrás: Getty

7 trükk, amitől sokkal könnyebb lesz a falfestés

1. Nedvesítsd be a hengert

Ha új hengert teszel a festékbe, akkor eleinte alig tapad meg rajta valami. Ez azonban nem történik meg, ha előtte benedvesíted, ugyanis ezáltal sokkal jobban fel tudja venni, illetve magába tudja szívni a festéket. Arra azért figyelj, hogy csak nedves legyen a henger, és ne folyjon belőle a víz!

2. Így kerüld el a kellemetlen szagokat

Ha egy szobát festesz, akkor ezt érezni lehet az egész lakásban. Kivéve akkor, ha beveted a következő trükköt: egyszerűen tegyél pár csepp sütőaromát vagy vaníliakivonatot a festékes vödörbe, és jól keverd el. A festék átveszi az illatot, viszont a fedőképességben és a színben nem történik semmilyen változás.

3. Készítsd elő az új ecsetet

Az első bevetése során a legtöbb ecset hullajtja a sörtéit, ezek pedig ráragadnak a frissen festett falra. Ennek elkerülése érdekében az új ecseteket húzd végig egy csiszolópapíron, így a laza szálak még festés előtt kiesnek. A hengereket szintén fel kell készítened a munkára, ellenkező esetben szöszölnek. Ehhez egy szösztelenítőre lesz szükséged, amivel egyszerűen el tudod tüntetni ezeket.

4. Maszkolj helyesen

Az egyértelmű, hogy minden olyan tárgyat le kell ragasztanod, amit nem szeretnél lefesteni. Ez az ajtókeretre, az ablakokra és a villanykapcsolókra is érvényes. Ehhez kifejezetten festésre gyártott maszkolószalagot használj, amit festés után könnyű eltávolítani. Ilyenkor arra figyelj, hogy még akkor húzd le, amikor nedves a festék.

5. Használd többször a festéktálcát

Nemcsak a pénztárcád, hanem a fenntarthatóság miatt is fontos, hogy minél tovább tudd használni a festéktálcát. Ezt elérheted úgy, hogy alaposan elmosod festés után, de az is egy remek módszer, ha például kibéleled valamilyen fóliával, és arra öntöd rá a festéket. A használt fóliát aztán egyszerűen kidobhatod, a tálcát pedig újra használhatod.

6. Tárold helyesen a hengert

Ha másnap szeretnéd folytatni a festést, akkor addig úgy kell tárolnod a hengert, hogy azt is tudd még használni. Erre két módszer is van: az egyiknél egyszerűen be kell csomagolnod a hengert egy zacskóba, így az nem tud megszáradni, és koszos sem lesz. A másik lehetőséged, hogy becsavarod egy zacskóba, azt pedig beleteszed egy dobozba.

7. Tisztítsd helyesen az ecsetet

Festés után a használt ecsetet te is gyakran egy pohár vízbe állítod némi tisztítószerrel? Pedig ez nem jó taktika, mert az ecset sörtéi el fognak hajolni ha súly van rajtuk. Ezt azonban könnyedén elkerülheted, ha az ecsetet rögzíted egy csíptetővel a pohár széléhez, és az nem a sörtéin áll.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.