Okos otthonnal a kényelmesebb hétköznapokért – 4+1 tipp, amivel sokat könnyíthetsz az életeteken

1. Okos virágcserép

Egy otthon akkor lesz igazán otthonos, ha megtöltjük élettel. Ebben pedig a növényeknek nagyon komoly szerep jut. Amellett, hogy szebbé teszik életterünket, számos pozitív hatásuk is van a testi-lelki egészségünkre. Persze csak akkor, ha megfelelően gondozzuk őket. Jó hír azonban, hogy már ebben is van segítség, méghozzá okos virágcserepek formájában. Ezek a látszatra hagyományos virágtartók képesek automatikusan meglocsolni, illetve tápanyaggal ellátni a bennük élő növényeket. Szenzoraik állandóan vizsgálják a talajt, és ha szükségét érzik, akkor pótolják a hiányt a tartályukban található folyadékkal vagy tápszerekkel – még akkor is, ha mi elfeledkeztünk róla.

2. Automata zár

És ha már feledékenység: hányszor fordultál vissza a sarokról, mert nem emlékeztél, hogy bezártad-e az ajtót, vagy sem? Szerencsére ennek is véget vethetsz, ha automata zárakkal szereled fel a bejáratot, a garázskaput vagy az utcai kaput. Az okos zárak különböző hozzáférési rendszerrel – például arc-és hangfelismeréssel, jelkód vagy ujjlenyomat segítségével – döntik el, hogy kinyílnak-e vagy sem. Felejtsd el kulcsokat, és bízd otthonodat okosabb és – nem mellesleg – biztonságosabb rendszerekre!

3. Okos égők

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos, hogy csínján bánjunk az energiával. Márpedig ennek Achilles-sarka a villany lekapcsolása és a megfelelő izzók alkalmazása. Ma már léteznek olyan égők, lámpatestek és fénycsíkok, melyek erre (is) megoldást kínálnak. A mozgásérzékelőnek és környezethez igazodó fényerősségnek hála pont annyi energiát használnak fel, amennyire éppen szükség van. De intelligens funkcióik ennél sokkal többet is tudnak! Például fényjelzést adnak, ha szól a csengő, vagy villogással jelzik, ha lejárt a mosás.

Okos otthonnal a kényelmesebb hétköznapokért – 4+1 tipp, amivel sokat könnyíthetsz az életeteken

4. Egészségügyi diagnosztika

A hagyományos személymérleg már a múlté. Ma komplett orvosi mérőeszközöket tudunk vásárolni a boltokban, melyek nem csak a testsúlyunkat tudják ellenőrizni, de mérik a vérnyomásunkat, a véroxigénszintet, a vércukorszintet, sőt, akár még a vese- és a májműködést is. Ezzel számos orvosi vizsgálatot megspórolhatunk, mi magunk is nyomon követhetjük az egészségi állapotunkat, így időben tudunk segítséget kérni, ha arra utaló jeleket észlelünk.

+1. Okos befektetés

És ha már az egészségnél és a tudatosságnál tartunk: nem csak otthonunk működése, annak finanszírozása is lehet „okos”. A kényelmes, személyre szabott otthon ugyanis csak akkor ér valamit, ha azt teljes mértékben ki tudjuk élvezni, miközben családtagjainkat teljes biztonságban tudjuk. Erre jó például az egészségpénztári megtakarítás, amely elérhetővé teszi a magánegészségügyi ellátásokat – azaz a rövid várakozási időt és az igényes környezetet. Ráadásul az egészségpénztári egyenleg nem csupán egészségügyi kiadásokra használható fel, hanem családi támogatásokra is – például a lakáshitelünk törlesztésre. Érdemes egészségszámláról fizetni a lakáshitel törlesztés egy részét, hiszen így növelhető a törlesztésre fordítható forrás, akár évi 52 ezer Ft-tal. Az egészségszámlára feltöltött összeg 20%-a ugyanis visszakapható adó-visszatérítésként!

Lépj be egy egészségpénztárba – például az egyik legnagyobb pénztárba, az OTP Egészségpénztárba, amit akár online is intézhetsz. Egészségügyi és anyagi biztonság egy csapásra! Mi ez, ha nem okos megoldás?!


Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.