Okos otthonnal a kényelmesebb hétköznapokért – 4+1 tipp, amivel sokat könnyíthetsz az életeteken

Okos otthonnal a kényelmesebb hétköznapokért – 4+1 tipp, amivel sokat könnyíthetsz az életeteken

Okos tippekből nem lehet elég! A technológia fejlődésének és a folyamatosan megújuló lehetőségeknek hála életünk újabb és újabb színterei lesznek jobban tervezhetők, egyúttal egyszerűbben kontrollálhatók. Ráadásul a lakáshitel törlesztésére is született már “okos” megoldás. Ezekre hoztunk most nektek 4+1 szuper ötletet, ami garantáltan megéri a befektetést.

Ötletládához ad!

1. Okos virágcserép

Egy otthon akkor lesz igazán otthonos, ha megtöltjük élettel. Ebben pedig a növényeknek nagyon komoly szerep jut. Amellett, hogy szebbé teszik életterünket, számos pozitív hatásuk is van a testi-lelki egészségünkre. Persze csak akkor, ha megfelelően gondozzuk őket. Jó hír azonban, hogy már ebben is van segítség, méghozzá okos virágcserepek formájában. Ezek a látszatra hagyományos virágtartók képesek automatikusan meglocsolni, illetve tápanyaggal ellátni a bennük élő növényeket. Szenzoraik állandóan vizsgálják a talajt, és ha szükségét érzik, akkor pótolják a hiányt a tartályukban található folyadékkal vagy tápszerekkel – még akkor is, ha mi elfeledkeztünk róla.

2. Automata zár

És ha már feledékenység: hányszor fordultál vissza a sarokról, mert nem emlékeztél, hogy bezártad-e az ajtót, vagy sem? Szerencsére ennek is véget vethetsz, ha automata zárakkal szereled fel a bejáratot, a garázskaput vagy az utcai kaput. Az okos zárak különböző hozzáférési rendszerrel – például arc-és hangfelismeréssel, jelkód vagy ujjlenyomat segítségével – döntik el, hogy kinyílnak-e vagy sem. Felejtsd el kulcsokat, és bízd otthonodat okosabb és – nem mellesleg – biztonságosabb rendszerekre!

3. Okos égők

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos, hogy csínján bánjunk az energiával. Márpedig ennek Achilles-sarka a villany lekapcsolása és a megfelelő izzók alkalmazása. Ma már léteznek olyan égők, lámpatestek és fénycsíkok, melyek erre (is) megoldást kínálnak. A mozgásérzékelőnek és környezethez igazodó fényerősségnek hála pont annyi energiát használnak fel, amennyire éppen szükség van. De intelligens funkcióik ennél sokkal többet is tudnak! Például fényjelzést adnak, ha szól a csengő, vagy villogással jelzik, ha lejárt a mosás.

Okos otthonnal a kényelmesebb hétköznapokért – 4+1 tipp, amivel sokat könnyíthetsz az életeteken

4. Egészségügyi diagnosztika

A hagyományos személymérleg már a múlté. Ma komplett orvosi mérőeszközöket tudunk vásárolni a boltokban, melyek nem csak a testsúlyunkat tudják ellenőrizni, de mérik a vérnyomásunkat, a véroxigénszintet, a vércukorszintet, sőt, akár még a vese- és a májműködést is. Ezzel számos orvosi vizsgálatot megspórolhatunk, mi magunk is nyomon követhetjük az egészségi állapotunkat, így időben tudunk segítséget kérni, ha arra utaló jeleket észlelünk.

+1. Okos befektetés

És ha már az egészségnél és a tudatosságnál tartunk: nem csak otthonunk működése, annak finanszírozása is lehet „okos”. A kényelmes, személyre szabott otthon ugyanis csak akkor ér valamit, ha azt teljes mértékben ki tudjuk élvezni, miközben családtagjainkat teljes biztonságban tudjuk. Erre jó például az egészségpénztári megtakarítás, amely elérhetővé teszi a magánegészségügyi ellátásokat – azaz a rövid várakozási időt és az igényes környezetet. Ráadásul az egészségpénztári egyenleg nem csupán egészségügyi kiadásokra használható fel, hanem családi támogatásokra is – például a lakáshitelünk törlesztésre. Érdemes egészségszámláról fizetni a lakáshitel törlesztés egy részét, hiszen így növelhető a törlesztésre fordítható forrás, akár évi 52 ezer Ft-tal. Az egészségszámlára feltöltött összeg 20%-a ugyanis visszakapható adó-visszatérítésként!

Lépj be egy egészségpénztárba – például az egyik legnagyobb pénztárba, az OTP Egészségpénztárba, amit akár online is intézhetsz. Egészségügyi és anyagi biztonság egy csapásra! Mi ez, ha nem okos megoldás?!


Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin