5 tipp a vízkő okozta károk ellen

5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Ötletládához ad!

Mi fán terem a víz köve?

Az otthoni csapvízről tudni érdemes, hogy minősége környéktől függően nagyon különböző lehet. A vezetékes víz az alap, tiszta H2O-n kívül különböző oldott ásványi anyagokat is tartalmaz: jelen esetben ezek közül a legfontosabbak a kalcium, a magnézium és sóik.

Ha ezen anyagokat vizünk a kelleténél nagyobb mennyiségben tartalmazza, azt kemény víznek nevezzük. Az ilyen víz hátránya, hogy a keménységet okozó anyagok bizonyos külső hatásokra – például a hőmérséklet növekedése nyomán – nem tudnak tovább oldott formában maradni, és lerakódnak. Ezt hívjuk vízkövesedésnek.

A vízkő elsőként a fürdőszobai csempén és a csaptelepeken bukkan fel, ám később szinte mindenhol problémát, meghibásodást okozhat, ahol vízzel van dolgunk – a kazántól a mosógépen át a kávéfőzőig. Sőt, a túl kemény víz még a konyhában készülő ételek ízét is megváltoztathatja. 

Nézzük, mit tehetünk a vízkővel szemben!

1. Elő a vízkőmentesítő házi praktikákkal!

A vízkővel való mindennapos küzdelem nem új dolog. Azt már nagymamáink is jól tudták, hogy szinte minden háztartásban vannak olyan alapanyagok, amelyek csodafegyverként működhetnek.

A citrom például nem csak ételízesítőnek jó: facsarjuk ki, és levével egyszerűen lemoshatjuk a csempén, csapokon megragadt vékony réteg vízkövet. A legkönnyebb és leginkább pénztárcakímélő módszer talán az ecetes áztatás: ecetes szivacs és forró víz kombinációjával gyorsan érhetünk el egészen komoly eredményeket. Nagy kedvenc a szódabikarbóna is, amely elsősorban fehérítőként ismert, de ha alaposan átdörzsöljük vele az előzőleg bevizezett felületet, a vízkő jó eséllyel eltűnik.

Az ilyen praktikák bevetésekor viszont figyeljünk arra, hogy ne öntsük össze a savas ecetet vagy citromlevet a lúgos szódabikarbónával, a kétféle anyag ellentétes kémhatása ugyanis egyszerűn kioltja egymást. Bár tény, közben nagyon látványos pezsgést produkál, de utána már nem fejtik ki korábbi hatásukat.

Erős vegyszerekkel, tömény ecettel vagy sósavval semmiképp se játszadozzunk felelőtlenül: már csak a belélegzésük is kellemetlenséget vagy egészségügyi problémát okozhat. A sósav ráadásul a vízkővel együtt a fugát is képes kiszedni, vagy úgy megmarhatja az érintett felületet, hogy az elszíneződik, rozsdás lesz.

5 tipp a vízkő okozta károk ellen

2. Ha már nagy a baj: vessük be a vízkőoldó szereket!

Ezzel együtt a helyzet az, hogy az igazán makacs, vastag vízkövesedésre a házi praktikák nem lesznek elegendőek. Erre találták ki a vízkőoldó készítményeket, amelyekkel komoly eredményeket lehet elérni.

Ezek a szerek valóban hatékonyak, azonban egyrészt költségesek, másrészt a bennük levő hatóanyagok igen erősek és agresszívak. A környezet kímélése mellett arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy bizonyos vízkőoldók összetevői mattíthatják a fürdőszoba csempéit, szanitereit.

Ha ilyen anyaggal szeretnéd rendbe tenni a fürdőszobát, azt javasoljuk, válassz olyan vízkőoldót, amely nem tartalmaz klórt, vagy egyéb potenciálisan veszélyes anyagot. Általánosságban, az erős szereket inkább csak olyankor vedd elő, ha már tényleg nagy a baj, utána az állapot fenntartásához használd az egyszerűbb, a felületeket és a környezetet jobban kímélő praktikákat.

5 tipp a vízkő okozta károk ellen

3. Használd a vízszűrő kancsót a háztartási kisgépek védelmére is!

A vízkövesedés az egyik legtöbb kellemetlenséget a kávé- és teafőzőkben okozza. A lerakódás nem csak az készülékeket veszélyezteti, de a szükségtelen anyagokkal terhelt, kemény csapvíz az italok ízét is ronthatja.

Ezen a problémán könnyen segíthetsz, ha a berendezésekbe öntött vizet előzőleg átengeded egy vízszűrő kancsón. A kancsóba töltött víz itt egy szűrőbetéten megy keresztül, amelyben az ioncserélő felfogja a vízkövet okozó anyagok egy részét, ráadásul csökkenti a klór és más íz- és illatrontó anyagok előfordulását is. Egyes szűrők ráadásul értékes ásványi anyagokat, pl. magnéziumot juttatnak a szűrt vízbe. A vízszűrő kancsó így egyszerre véd a vízkő ellen, és teszi lehetővé, hogy a teák, kávék ízei végre teljes pompájukban kibontakozhassanak.

5 tipp a vízkő okozta károk ellen

4. A vízszerelők tippje: figyelj a vízlágyításra és a megfelelő hőfok beállítására

A vízkő legyűrésére a legjobb módszer persze az, ha eleve nem is hagyjuk, hogy az kialakuljon. Sokan nem tudják, hogy a vízkövesedés egyik oka a víz melegedése. Ezt mérsékelhetjük, ha ügyelünk a bojler, a kazán és a mosógép beállított hőfokára: minél melegebb a használt víz, annál több vízkő képződik.

Mosógép esetén gyakran elegendő, ha 30-40 fokon mosunk. A legtöbb ruha nem is viseli jól az ennél magasabb hőfokot, ennél magasabb hőmérsékletre csak időnként, fertőtlenítéskor van szükség. Energiafelhasználási szempontból sem indokolt, hogy a vizet a felhasználáshoz szükséges hőmérséklet fölé melegítsük, a berendezések mellett így a környezetünket is védjük.

A kemény víz nyomot hagyhat a textiljeinken is, a ruháink és a törölközőink anyaga érdes tapintásúvá válhat. Ezt megelőzhetjük vízlágyító adalékkal, vagy azzal, ha minden öblítéskor ecetet használunk. Negyedévente azonban így is érdemes alaposan vízkőteleníteni a mosógépet.

5 tipp a vízkő okozta károk ellen

5. Központi vízlágyítással a vízkő ellen

Az igazán profi megoldás arról gondoskodik, hogy a víz olyan formában jusson el a lakásba a felhasználási ponthoz, hogy a vízkövesedést eleve kizárja.

A központi vízlágyító az elérhető legteljesebb védelmet nyújtja a vízkő ellen azáltal, hogy a vizet már ott meglágyítja, ahol az a lakás belső vízhálózatába belép: ez azt jelenti, hogy az otthonodban folyó víz egésze nem kövesedő, lágy selyemvízzé alakul.

A vízlágyítás nem csak a háztartási eszközeidet óvja meg, de az egész életedet kényelmesebbé és kellemesebbé teheti. Vele megszűnhetnek a kemény víz okozta olyan hétköznapi kellemetlenségek, mint a haj és a bőr zuhanyzás utáni durva tapintása vagy a ruhák, törölközők anyagának keményedése. Ismerd meg a BWT központi vízlágyító berendezéseit, egyszerűen használható vízszűrő kancsóit, és számolj le egyszer s mindenkorra a vízkővel!

5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Tapétatrend 2023 – Stílusok, színek és minták

Az idei évben nyugodtan legyél bátrabb, ami a színeket és a mintákat illeti. 2023-ban minden falról az energia sugárzik, és ez rád is jó hatással lesz. Valami nagyon mást hoz ez az esztendő. Mutatjuk is, mit.

Felújítás Szerelem második látásra – Bámulatos farmhouse stílus egy 54 nm-es panellakásban

Egy panellakás farmhouse stílusban – nem, ez nem csak a mesében létezik. Ha az ember nagyon akar valamit, azt bizony valóra lehet váltani. Éppen erről szól Gabi története, aki szándékosan egy nagyon reménytelen állapotban lévő panellakást keresett, hogy abban aztán hódolhasson nagy szerelmének, a lakberendezésnek. Nézzétek, milyen csodát alkotott.

Tipp A ragyogóan tiszta sütő titka – Egy influencer szuper trükkje

Ha azt hiszed, már minden takarítós trükköt láttál, akkor bizony tévedsz, ugyanis a TikTokon és az Instagramon szinte naponta bukkannak fel új megoldásokat. Most egy olyan trükköt hoztunk Neked, ami a sütőt segít újszerűen tisztává varázsolni, ráadásul papírtörlőn vagy alufólián kívül nincs is másra szükséged hozzá.

Tipp 5 zseniális ötlet, hogyan használd fel a megmaradt buborékfóliát

A pandémia óta egyre többet rendelsz webshopokból, és nem tudod, hogy mit kezdj a rengeteg buborékfóliával? Nekünk van pár zseniális ötletünk.

Tipp 5 lépés, amivel tisztán tarthatod a szárítógépet

A szárítógép tisztítása nem tűnik fontos feladatnak, hiszen tiszta ruhák kerülnek bele, így a gép sem lehet piszkos – vagy mégis? Bizony, a szárítógépben rengeteg kosz tud felhalmozódni a szöszöktől kezdve azoktól a szennyeződésekig, amelyek nem jöttek ki a mosás során a ruhákból. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan tisztítsd a szárítógépet (is).

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin