Vándorló tárgyak – Lakatos Márk otthonában jártunk

Vándorló tárgyak – Lakatos Márk otthonában jártunk

Lakatos Márkkal nehéz nem találkozni, mert akár a tévét kapcsoljuk be reggelente, akár a socialmedia-felületek bármelyikére tévedünk, vagy csak egy jót szeretnénk főzni, netán ki akarjuk deríteni, hogy körte formájúak vagyunk-e, szinte elkerülhetetlen, hogy rábukkanjunk. Márk vibráló személyisége közismert, de vajon milyen lehet az otthona? Megmutatjuk!

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

E sorok írója szerencsés, hiszen Márk mindhárom eddigi otthonában járt. A Nagymező utcai lakás leginkább egy francia különc báró titkos „legénylakosztályára” emlékeztetett antikolt falaival, az apácarács takarta fűtőtestekkel, az előszoba-konyha és fürdőszoba összenyitásából megvalósult lakáséttermével és Ferrari-piros zuhanyzókabinjával. Aztán jött az Attila úti menedék. Ennek különlegessége a Tabánra néző óriási, buja növényekkel telepakolt terasz volt, amely gyakran volt baráti grillpartik és közös főzések helyszíne. Márk jelenlegi otthona sokjelzős: egy elegáns, francia hangulatú loftra emlékeztet, ami nem mellőzi az extravaganciát, mindazonáltal letisztult. Belépve egy nagypolgári szalon hangulata is felsejlik, nem véletlenül, hiszen a lakás társasági rendezvényeknek, zongoraesteknek, workshopoknak és élő közvetítéseknek egyaránt helyet ad.

VÁNDORLÓ TÁRGYAK

A változó helyszínben persze vannak állandósult elemek, néhány kultikus tárgy, amelyet Márk lakásról lakásra visz magával, és megváltozott funkciókkal ugyan, de szerves részét képezik az aktuális otthonnak. Ilyen a kínai paravánpár a franciaágy fölött a hálóban. Míg ez a dekoráció a Nagymező utcában egy mályvazöld-pisztáciazöld falon díszelgett, az Attila úton egy törtfehér környezetben talált helyet, míg most egy fahéjszín falon függ, egy rendhagyó festményt keretbe foglalva. A paravánpár Márk egykori ócskapiacos turkálása, amelyhez 25 évvel ezelőtt jutott hozzá. Éppen abban az időben, amikor art deco kerámiákat kezdett el gyűjteni, például a Komlós testvérpártól vagy H. Ráhmer Máriától. A paravánt mint dekorelemet először a XVIII. századi francia kastélyokban lehetett látni, de az art decóban is felbukkant, amikor a belsőépítészet az orientalista irány felé fordult. Márk életében ez a két fadarab szimbolizálja az állandóságot. Mint mondja, stylistként az érdekli, hogy hogyan lehet haszontalan tárgyaknak új értelmet adni, a vintage-t kontrasztba állítani a legújabb trendekkel.

ANTIK ÉS MODERN

A mostani lakásban a letisztultságot az is jelenti, hogy sokkal kevesebb az „ütközés” a régi és az új elemek között. A szép antik darabok sorát erősíti pár örökölt darab, köztük egy biedermeier ülőgarnitúra, míg a kortárs vonal inkább a képzőművészeti alkotásokban ölt testet. Fókuszpont a lakásban az a százéves versenyzongora, amelynek segítségével Márk meg akar tanulni zongorázni, de ez még a jövő zenéje… A szalonhangulathoz mindenesetre hozzátartozik egy ilyen tekintélyt parancsoló hangszer, amelyet általában a legváratlanabb pillanatokban szólaltat meg a baráti körből valaki.

NYITOTT OTTHON

És ha már szalon: amikor Márk megtalálta a lakást, egyből tudta, másoknak is bejárást enged ide, ezért a tereket úgy álmodta meg, hogy az egyszerre legyen nyitott akár egy fél tucat stylisttanulónak, a „Fashion camp” diákjainak, de ha akar, el is tudjon vonulni a hálószoba csendes magányába, amelyhez egy kisebb méretű fürdőszoba kapcsolódik. Márk azt mondja, nem bánta meg, hogy kinyitotta az otthonát, hiszen azok az energiák visszajönnek, amelyek abból származnak, hogy nem csak magának tartja meg a lakásban való gyönyörködés és létezés élményét. A kínai paravánpárosra visszatérve, ezek egy különleges festményt kereteznek, amely alkotás egy ágyat ábrázol. Ahogy Márk mondja, az ágy központi eleme az életünknek, hiszen a születéstől a halálig végigkísér bennünket, de az ágyban zajlanak nagy drámák is, ezért jó, ha az ember az ágyára kicsit meditatív, eltávolított kontextusban is rá tud pillantani. A lábas kád itt talán furcsának tűnhet, de esetében nem az, régi vágya volt, hogy ez az elem egyszer megjelenjen a legintimebb terében. Innen, mármint a lábas kádból egyébként a közösségi-média-felületeken élő bejelentkezéseket is szívesen bonyolít.

EGY KIS HAVANNA

Márk második anyanyelve a spanyol, tízen-huszonéves korában élt Madridban és Barcelonában is, de Kubába csak tavaly jutott el. Szerencséjére pont Havanna alapításának 500. évfordulóját ünnepelték ekkor novemberben. Látogatásának apropója egy koncepcionális kollekció bemutatása volt, amelyet a Varázsfuvola ihletett. A budapesti Lumas galériában rátalált két fényképre, amelyeket a tulajdonos beleegyezésével el is helyezett a lakásban.

ÚJRA ÉS ÚJRA

Az újrafelhasználás, azaz recycling, és az új értékkel való felruházás, azaz az upcycling a stylist szakember lételeme és nincs ez másképp a bútorokkal és kiegészítőkkel sem. A lakásban található bútorok közül a nappali tér közepén elhelyezkedő kopottas hatású, antik asztalok a rajtuk elhelyezett kortárs szobrocskáktól, magazinoktól és könyvektől váltak maivá, miközben a biedermeier bútorok a szövethasználattal kaptak új értelmet. A lakás egyik büszkesége a sarokkanapé, amelyet Márk nem szeretett volna bőrrel bevonni, viszont a steppelt hatáshoz ragaszkodott, így került rá a mélykék „ruha”, míg az olívazöld köntösbe bújtatott kanapé egy igazi upcycling elem, hiszen az egy klasszikus IKEA kanapé volt, vélhetően szomorúbb napokat is megélt gyermekkorában. A szatócsboltok hangulatát idéző, zöld fiókos komód is a kontextusba helyezéstől vált izgalmassá és nagyon is trendivé.

JIMMY, A KIRÁLY

Arról, hogy Lakatos Márk mennyire izgalmas és megfoghatatlanul posztmodern személyiség, talán mégsem ez, hanem az előszobában található drMáriás-festmény árulkodik leginkább. A kép címe: Zámbó Jimmy mint a világ legszebb nője Toulouse-Lautrec műtermében. Márk – saját bevallása szerint – külsőleg hasonlít a „királyra” és nem mellesleg rajongásig imádja az életművét, másrészt Toulouse-Lautrecért is odavan, így nem csoda, hogy a Bánki Ákostól (absztrakt festő és kurátor – a szerk.) kapott festménnyel mindenki találkozik, aki a lakásba lép, ami egy pillanatra megállásra kényszeríti a vendéget. És ezt alaposabban megszemlélve egy kicsit közelebb is jut a stylist-utazó és gasztroblogger-énekes-lakberendező-műsorvezető valódi személyiségéhez, amely folyton változik, de valahol mégis ugyanaz.

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

HISZTÉRIKUS LAKBERENDEZÉS

A lakberendezés Márknál egy szóval jellemezhető: hisztérikus. Ahogyan a híres festő, Henri Matisse is „feldúltan” festett, úgy Márkot is a legváratlanabb pillanatokban kapja el a kreatív szellem, tíz éve még képes volt egy borgőzös afterparti közepén rajzolni és tervezni, időnként őrületbe kergetve ezzel a környezetét. Az internet megjelenése Márk alkotói tevékenységére is nagy hatással volt, például a Pinterest vagy más képmegosztó alkalmazások megjelenésével számára is kinyílt a világ, mert míg régebben komolyabb kutatómunka kellett a referenciák beszerzéséhez, ez mára felgyorsult, és könnyebbé, egyszersmind szerteágazóbbá vált a kutatómunka.

VIRÁG MINT LAKÁSDEKORÁCIÓ

Márk imádja a vágott virágokat. A bútorok és egyéb lakberendezési tárgyak mellett legalább olyan fontos számára, hogy mindig legyen virág a lakásban. Azt mondja, ezzel mint lakáskiegészítővel folyamatosan változtatható az otthon karaktere. Vágott szépségeit Németh Attila Florist üzletéből szerzi be. (attilanemethflorist.com)

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2020/03-as számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp Ezzel a zseniális trükkel nem fognak elszáradni a növényeid

Nincs mindig időd meglocsolni a virágokat, vagy néha elfelejted? Mostantól nem kell emiatt aggódnod, ugyanis az alábbi trükknek hála sokkal ritkábban kell erre időt kerítened. Ehhez mindössze egy joghurtos pohárra lesz szükséged.

Tipp Ilyen fényűző palotái vannak az angol királyi családnak

Az angol királyi család fényűző életmódjával sokakat elkápráztat: csillogó tiarák, drága ékszerek, tervezői ruhák és puccos paloták. Kíváncsi vagy, milyen csodaszép épületek falai között zajlik a királynő az élete? Akkor görgess tovább!

Tipp Latexfesték – Ismerd meg az előnyeit és hátrányait!

Az olyan helyiségekben, ahol magas a páratartalom vagy víz érheti a falakat, a csempén kívül még a latexfesték jöhet szóba. Utóbbi rendkívül strapabíró és víztaszító, azonban ezen előnyök mellett hátrányai is vannak.

Tipp Ne csak a kávédba öntsd! – Tejjel a levéltetvek ellen

A tej nem csak egészséges, hanem még abban is a segítségünkre lehet, hogy távol tartsunk bizonyos kártevőket a növényeinktől. Leginkább a levéltetvek iszonyodnak tőle, így bátran használjuk ellenük!

Tipp Ezek az érvek biztosan meghozzák a kedved néhány zöld kiegészítő beszerzéséhez

Szívesen csalogatnád be a természetet az otthonodba, miközben ragaszkodsz a minimalista dekorációhoz? Akkor dekorálj növényekkel! Az alábbi meglepő érvek garantáltan meghozzák a kedved ehhez.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin