Modern minimál jellemzi a lakásbelsőt

Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező

Top 3 sikeres megoldás

  • Rejtett tárolók
  • Kör alakú asztal, ahol mindenki szemben ül mindenkivel
  • Gardrób helyett nagy hálószoba kialakítása

Lakberendező, informatikus, internetfüggő, kütyümániás, blogger, könyvmoly és anya. Ez mind Néder Melinda, aki otthonokat tervez, cikkeket ír, nem mellesleg pedig imád mindent, ami modern, letisztult, high-tech vagy futurisztikus. Ars poeticája szerint az otthon legyen használható, élhető, hasznos és jól funkcionáló. Hogy az ő esetében ez mennyire jött össze, annak megtapasztalásáért egészen Diósdig utazunk. Vendéglátónknak ez a második otthona, a család Törökbálintról költözött ide. Egy ötlakásos társasházat hagytak maguk mögött, hogy saját családi házuk lehessen. Eleinte Törökbálint-Tükörhegyen néztek ingatlanokat, de attól hamar elment a kedvük, mert ott háromszoros szorzóval dolgoznak az értékesítők. 2008-ban így esett a választás Diósdra, az MTV egykori antennatelepére, ahonnan az antennákat eltakarították, majd az így felszabadult területet az önkormányzat felparcellázta. Néder Melindáék akkor vették a telket, amikor a környéken még egyetlen ház sem állt. Ma a Lila Akác közre hasonlító lakóparkban ez volt a harmadik ingatlan, ami 2009 tavaszán már állt. A gyors beköltözésnek volt előnye és hátránya is. Az előny, hogy sokáig se közel, se távol nem volt szomszéd, a hátrány, hogy nekik, mint első fecskéknek, végig kellett nézniük, hallgatniuk, szenvedniük a körülöttük zajló építkezéseket.

Látkép a házról

Látkép a házról

Magyarul lakni

A ma látható valóság nem tükrözi minden tekintetben a vágyakat. Melinda minimál, lapos tetős házat álmodott, erre azonban nem adtak engedélyt a hatóságok. Mivel az önkormányzat a területet Árpád-ház lakóparknak keresztelte, ahogyan azt a név is sejtetni engedi, volt pár radikális megkötés azzal kapcsolatban, mit szabad és mit nem az építkezés során. Az egyik ilyen kikötés, hogy a házon kizárólag magyaros motívumokat lehet feltüntetni. A másik, hogy a tető csak cserép lehet, de még a tető dőlésszögét is meghatározta a hivatal. Míg a házigazda a homlokzattal nem nagyon trükközhetett, a homlokzat színével és a cseréppel variált: utóbbi világos színű lett, nem a kommersz fajta, hanem az alapból piszkosított, fröcskölt, amitől némileg mediterrán lett a ház hangulata. Ezt leszámítva Melinda inkább a belterekben tudta megvalósítani azt, amit szeretett volna: modern hatást elérni. De mielőtt ajtóstul rontanánk a házba, időzzünk el még egy kicsit a ház körül.

Kívül tágasabb

A telek 800, a ház alapterülete 150 négyzetméter. Már javában zajlott a tervezés, amikor több kellemetlen körülmény derült ki a telekkel kapcsolatban. Például az, hogy roppant szeles, hiszen eredetileg az önkormányzat szélerőműveket akart idetelepíteni, majd letett erről a tervéről. Időközben az is kiderült, hogy a laposnak hitt földdarabon kétméteres lejtés van, így a medence, ami a ház előtt lett volna, a ház mögé került. A tervező papíron előrébb tolta a házat, így a ház elé csupán egy kis kert jutott, mögötte pedig 10 méter maradt a vizes örömöknek. Ezt a teraszon ülve meséli Melinda, aki saját maga gondozza a kertet. Noha kért árat egy kerttervezőtől, de annak 5-6 milliós ajánlatát kidobta, és nekilátott maga rendezni a körletet. A kertben kevés a fű, sok a beültetés, azok pedig leginkább örökzöldek, hogy télen is mutassanak. Fákkal Melinda nem számolhatott, hiszen a felparcellázott terület eredetileg egy rét volt. Maga ültetett tehát facsemetéket, ezek idővel majd árnyékot adnak, és ha megnőnek, valamelyest talán a dombról érkező szelet is megfogják. Árnyékot addig a teraszon lévő árnyékoló biztosít, ami tulajdonképpen egy vasszerkezet, a tetején pedig római rolós megoldással állítható az árnyékolás. Ez főleg olyan teraszokra jó választás, ahol közel s távol nincs fa, és ami hosszú órákon keresztül ki van téve a nap káros sugarainak.

Belterek

Top 3 tanulság

  • Egy kinti tárolóház hiányzik a kerti holmiknak, fűnyírónak
  • Fel kell méretni a telket, mielőtt házat tervezünk rá
  • Nem biztos, hogy érdemes első fecskeként érkezni egy felparcellázott területre

A ház bruttó 150 négyzetméteréből az alsó szint 85, a felső 75 négyzetméter, ehhez jön hozzá a kétállásos garázs a ház végén. „Bent végre azt csinálhattam, amit akartam” – mondja a sok szabály betartásától kissé megfáradt házigazda, aki úgy tartja, egy jól megtervezett lakásbelső nem csupán a legújabb lakberendezési divat vagy irányzat megvalósításáról szól – tükröznie kell tulajdonosának egyéniségét, szokásait, mániáit, érdeklődési körét és ízlését. Házigazdánk ennek mentén próbálta kialakítani saját életterét is, amelynek központja a nappali, stílusa pedig családias minimál, amelyben a letisztultság jut előnyhöz a ridegséggel szemben. Először a nappali falának színe született meg, ami nem is egységes, törtfehér és antracitszürke. Később ehhez igazodtak a bútorok. Kanapénak szögletes minimált akart a család, de a kiszemelt példányra leültek, és visszapattantak róla, olyan kemény volt. Így esett a választás a süppedős fekete kanapéra, amelybe bárki beleül, nem akar onnan felállni. Amolyan „leülsz és elalszol” kanapé ez, öleléséből – ezt mi is tapasztaltuk – valóban nehéz szabadulni. A kellemes szundikálásra a kevésbé tolakodó fények is rásegítenek, a világítás egy része ugyanis gipszkarton álmennyezet mögül érkezik. A világítás másik részét, Varga Béla kézzel készített gipszlámpáit a nappaliban lévő dohányzóasztal felett nem kell rejtegetni, formatervezett külseje miatt sem. A jó megvilágítás itt nemcsak az étkezések alkalmával fontos tényező, de a gyerekek esetén leckeírásnál is. Apropó lecke, tudomány és könyvek. Könyvespolc egyáltalán nincs a nappaliban, de nem arról van szó, hogy a család nem olvas, pont ellenkezőleg. Nagy mennyiségű könyveiket, CD-iket rejtett polcokban tárolják, így a könyvek és a lemezek nem okozzák a rendetlenség érzetét, mi több, porfogóként sem szolgálnak.

A könyveket szekrények rejtik

A könyveket szekrények rejtik

A nappali és a konyha egy légtér, utóbbi bútora antracittölgyből készült és magas fényű festett szekrényfrontokkal lett kombinálva. Érdekes, hogy a munkapult anyaga fut fel a falra is, a két szekrénysor között nem csempe, hanem maga a munkapult anyaga látható. Ettől szobahangulata van a konyhának. Ez kiváló trükk, ha az az elérni kívánt hatás, hogy a konyha a nappaliba illeszkedjen. A hűtő is a konyhabútorba simul. Míg a mélyhűtőt a garázs rejti, a bútor a konyha bal oldalán egy kisebb hűtőt és egy mikrohullámú sütőt tart jótékony takarásban.

A kényelmes, nagy hálószoba

A kényelmes, nagy hálószoba

Emelet

A fönti szinten található a gyerekek szobái és a szülői háló. Utóbbi kényelmes hatását a süppedős padlószőnyeg biztosítja, a melegséget pedig az alatta duruzsoló padlófűtés. A gardróbszobát a felnőttek megspórolták. „Nem csináltunk gardróbszobát, mert akkor lett volna egy kicsi gardróbunk, kicsi hálóval, így lett egy nagy hálónk” – mondja Melinda, aki jó érzékkel pakolja tele kiegészítőkkel a lakást. A Kika tapéta szabadkézi krétacsíkja jól rímel az ágytakaróra. És noha a Stile falióra is csinos darab, sosem látszik rajta, hány óra van, a reggel 8 és 9 óra gyakorlatilag megkülönböztethetetlen, pláne félálomban, így rendre elalszik a család. Persze a dizájn néha mindent felülír, a funkciót is. Ilyen csapda volt a fekete mosdókagyló a fürdőszobában, ami ugyan nagyon szép, de menet közben kiderült, hogy takaríthatatlan. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező
A konyha
Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező
Étkező
Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező
A háló órája
Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező
Türkiz fal

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.