Referencialakás – Ilyen házban él egy lakberendező

Referencialakás – Ilyen házban él egy lakberendező

Hat éve foglalkozik lakások kialakításával. Ez idő alatt több mint 80 otthon megépítését, illetve átalakítását tervezte meg az általa kedvelt modern stílusban. Néder Melinda most a saját otthonát tárja az olvasók elé. Lássuk, milyen referencialakást épít magának egy lakberendező.

Ötletládához ad!

Top 3 sikeres megoldás

  • Rejtett tárolók
  • Kör alakú asztal, ahol mindenki szemben ül mindenkivel
  • Gardrób helyett nagy hálószoba kialakítása

Lakberendező, informatikus, internetfüggő, kütyümániás, blogger, könyvmoly és anya. Ez mind Néder Melinda, aki otthonokat tervez, cikkeket ír, nem mellesleg pedig imád mindent, ami modern, letisztult, high-tech vagy futurisztikus. Ars poeticája szerint az otthon legyen használható, élhető, hasznos és jól funkcionáló. Hogy az ő esetében ez mennyire jött össze, annak megtapasztalásáért egészen Diósdig utazunk. Vendéglátónknak ez a második otthona, a család Törökbálintról költözött ide. Egy ötlakásos társasházat hagytak maguk mögött, hogy saját családi házuk lehessen. Eleinte Törökbálint-Tükörhegyen néztek ingatlanokat, de attól hamar elment a kedvük, mert ott háromszoros szorzóval dolgoznak az értékesítők. 2008-ban így esett a választás Diósdra, az MTV egykori antennatelepére, ahonnan az antennákat eltakarították, majd az így felszabadult területet az önkormányzat felparcellázta. Néder Melindáék akkor vették a telket, amikor a környéken még egyetlen ház sem állt. Ma a Lila Akác közre hasonlító lakóparkban ez volt a harmadik ingatlan, ami 2009 tavaszán már állt. A gyors beköltözésnek volt előnye és hátránya is. Az előny, hogy sokáig se közel, se távol nem volt szomszéd, a hátrány, hogy nekik, mint első fecskéknek, végig kellett nézniük, hallgatniuk, szenvedniük a körülöttük zajló építkezéseket.

Látkép a házról

Látkép a házról

Magyarul lakni

A ma látható valóság nem tükrözi minden tekintetben a vágyakat. Melinda minimál, lapos tetős házat álmodott, erre azonban nem adtak engedélyt a hatóságok. Mivel az önkormányzat a területet Árpád-ház lakóparknak keresztelte, ahogyan azt a név is sejtetni engedi, volt pár radikális megkötés azzal kapcsolatban, mit szabad és mit nem az építkezés során. Az egyik ilyen kikötés, hogy a házon kizárólag magyaros motívumokat lehet feltüntetni. A másik, hogy a tető csak cserép lehet, de még a tető dőlésszögét is meghatározta a hivatal. Míg a házigazda a homlokzattal nem nagyon trükközhetett, a homlokzat színével és a cseréppel variált: utóbbi világos színű lett, nem a kommersz fajta, hanem az alapból piszkosított, fröcskölt, amitől némileg mediterrán lett a ház hangulata. Ezt leszámítva Melinda inkább a belterekben tudta megvalósítani azt, amit szeretett volna: modern hatást elérni. De mielőtt ajtóstul rontanánk a házba, időzzünk el még egy kicsit a ház körül.

Kívül tágasabb

A telek 800, a ház alapterülete 150 négyzetméter. Már javában zajlott a tervezés, amikor több kellemetlen körülmény derült ki a telekkel kapcsolatban. Például az, hogy roppant szeles, hiszen eredetileg az önkormányzat szélerőműveket akart idetelepíteni, majd letett erről a tervéről. Időközben az is kiderült, hogy a laposnak hitt földdarabon kétméteres lejtés van, így a medence, ami a ház előtt lett volna, a ház mögé került. A tervező papíron előrébb tolta a házat, így a ház elé csupán egy kis kert jutott, mögötte pedig 10 méter maradt a vizes örömöknek. Ezt a teraszon ülve meséli Melinda, aki saját maga gondozza a kertet. Noha kért árat egy kerttervezőtől, de annak 5-6 milliós ajánlatát kidobta, és nekilátott maga rendezni a körletet. A kertben kevés a fű, sok a beültetés, azok pedig leginkább örökzöldek, hogy télen is mutassanak. Fákkal Melinda nem számolhatott, hiszen a felparcellázott terület eredetileg egy rét volt. Maga ültetett tehát facsemetéket, ezek idővel majd árnyékot adnak, és ha megnőnek, valamelyest talán a dombról érkező szelet is megfogják. Árnyékot addig a teraszon lévő árnyékoló biztosít, ami tulajdonképpen egy vasszerkezet, a tetején pedig római rolós megoldással állítható az árnyékolás. Ez főleg olyan teraszokra jó választás, ahol közel s távol nincs fa, és ami hosszú órákon keresztül ki van téve a nap káros sugarainak.

Belterek

Top 3 tanulság

  • Egy kinti tárolóház hiányzik a kerti holmiknak, fűnyírónak
  • Fel kell méretni a telket, mielőtt házat tervezünk rá
  • Nem biztos, hogy érdemes első fecskeként érkezni egy felparcellázott területre

A ház bruttó 150 négyzetméteréből az alsó szint 85, a felső 75 négyzetméter, ehhez jön hozzá a kétállásos garázs a ház végén. „Bent végre azt csinálhattam, amit akartam” – mondja a sok szabály betartásától kissé megfáradt házigazda, aki úgy tartja, egy jól megtervezett lakásbelső nem csupán a legújabb lakberendezési divat vagy irányzat megvalósításáról szól – tükröznie kell tulajdonosának egyéniségét, szokásait, mániáit, érdeklődési körét és ízlését. Házigazdánk ennek mentén próbálta kialakítani saját életterét is, amelynek központja a nappali, stílusa pedig családias minimál, amelyben a letisztultság jut előnyhöz a ridegséggel szemben. Először a nappali falának színe született meg, ami nem is egységes, törtfehér és antracitszürke. Később ehhez igazodtak a bútorok. Kanapénak szögletes minimált akart a család, de a kiszemelt példányra leültek, és visszapattantak róla, olyan kemény volt. Így esett a választás a süppedős fekete kanapéra, amelybe bárki beleül, nem akar onnan felállni. Amolyan „leülsz és elalszol” kanapé ez, öleléséből – ezt mi is tapasztaltuk – valóban nehéz szabadulni. A kellemes szundikálásra a kevésbé tolakodó fények is rásegítenek, a világítás egy része ugyanis gipszkarton álmennyezet mögül érkezik. A világítás másik részét, Varga Béla kézzel készített gipszlámpáit a nappaliban lévő dohányzóasztal felett nem kell rejtegetni, formatervezett külseje miatt sem. A jó megvilágítás itt nemcsak az étkezések alkalmával fontos tényező, de a gyerekek esetén leckeírásnál is. Apropó lecke, tudomány és könyvek. Könyvespolc egyáltalán nincs a nappaliban, de nem arról van szó, hogy a család nem olvas, pont ellenkezőleg. Nagy mennyiségű könyveiket, CD-iket rejtett polcokban tárolják, így a könyvek és a lemezek nem okozzák a rendetlenség érzetét, mi több, porfogóként sem szolgálnak.

A könyveket szekrények rejtik

A könyveket szekrények rejtik

A nappali és a konyha egy légtér, utóbbi bútora antracittölgyből készült és magas fényű festett szekrényfrontokkal lett kombinálva. Érdekes, hogy a munkapult anyaga fut fel a falra is, a két szekrénysor között nem csempe, hanem maga a munkapult anyaga látható. Ettől szobahangulata van a konyhának. Ez kiváló trükk, ha az az elérni kívánt hatás, hogy a konyha a nappaliba illeszkedjen. A hűtő is a konyhabútorba simul. Míg a mélyhűtőt a garázs rejti, a bútor a konyha bal oldalán egy kisebb hűtőt és egy mikrohullámú sütőt tart jótékony takarásban.

A kényelmes, nagy hálószoba

A kényelmes, nagy hálószoba

Emelet

A fönti szinten található a gyerekek szobái és a szülői háló. Utóbbi kényelmes hatását a süppedős padlószőnyeg biztosítja, a melegséget pedig az alatta duruzsoló padlófűtés. A gardróbszobát a felnőttek megspórolták. „Nem csináltunk gardróbszobát, mert akkor lett volna egy kicsi gardróbunk, kicsi hálóval, így lett egy nagy hálónk” – mondja Melinda, aki jó érzékkel pakolja tele kiegészítőkkel a lakást. A Kika tapéta szabadkézi krétacsíkja jól rímel az ágytakaróra. És noha a Stile falióra is csinos darab, sosem látszik rajta, hány óra van, a reggel 8 és 9 óra gyakorlatilag megkülönböztethetetlen, pláne félálomban, így rendre elalszik a család. Persze a dizájn néha mindent felülír, a funkciót is. Ilyen csapda volt a fekete mosdókagyló a fürdőszobában, ami ugyan nagyon szép, de menet közben kiderült, hogy takaríthatatlan. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező
A konyha
Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező
Étkező
Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező
A háló órája
Referencialakás - Ilyen házban él egy lakberendező
Türkiz fal

 

 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 4 egyszerű szabály a fürdőszoba berendezésére

Nem töltesz szívesen időt a fürdőszobádban, és ezen változtatni szeretnél? Akkor mindössze annyi teendőd van, hogy fogadd meg az alábbi szabályokat a berendezés kialakításakor, és a jövőben garantáltan ez lesz otthonod kedvenc helyisége.

Kert Kicsi hátsókert ötletek az Instagramról – Tippek, praktikák és tanácsok képekkel

Kicsi a hátsókerted? Egyáltalán nem lehetetlen jóra berendezni. A kulcs a logikus elrendezésben és az okos helykihasználásban van. Ezeknek zseniális példája az alábbi gyűjtemény.

Tipp Tetőtérben laksz? Ezzel a 4 tippel nem lesz többé forróság

A tetőtéri lakásoknak megvannak az előnyei, viszont az egyik legnagyobb hátrányuk, hogy nyáron rendkívül meleg van. Cikkünkben hoztunk 4 tippet, melyeknek köszönhetően tehetünk a forróság ellen.

Tipp Örököltél egy lakást? Nézzük, mihez kezdhetsz vele

Örökölni szinte sosem kellemes dolog, de ha már a semmiből lett egy ingatlanunk, akkor érdemes a lehető legjobban kihasználni azt. Ennek sok módja van, mindegyiknek van előnye és hátránya is, ezért nehéz lehet a választás. Ebben a cikkben sorra vesszük, hogy melyek a legnépszerűbb felhasználási módok, illetve ezek milyen pozitív és negatív vonzattal bírnak.

Tipp 4 tipp, hogyan tartsd alacsonyan az áramszámlát nyáron a légkondi mellett

Amikor elkezdődik a nyár, még egészen meg lehet úszni a klíma használatát, de ahogyan felpörög a hőség, a leghűvösebb lakások is elkezdenek felmelegedni. Ez ellen könnyen tudunk légkondival harcolni – persze azzal számolnunk kell, hogy ez megemeli az áramszámlát. Ha a meleg legyőzése ellenére alacsonyan szeretnénk tartani az áramszámlát, nem árt pár hasznos tippet megfogadni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin