Itt lakni olyan, mintha mindig nyaralnának

Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza

Budakalász a város közelségét és a nyaralás élményét egyaránt megadja. Itt, az M0-s északi végénél remek közlekedésnél, a Berdó-dűlőnél vásárolt telket a család, amelynek kertjéből nagyszerű a kilátás a Lupa-tóra. Bár a közeli tavakban fürdeni nem lehet, a látvány, a piknikezés lehetősége, a lángos és hotdog-árusok, a rengeteg kerékpáros megajándékozza az ott lakókat egy balatoni nyaraláshoz hasonló élménnyel.

Gyönyörű gyep

A belépéskor fogadó kép idilli. Egy zsebméretű kutya kergetőzik egy nyúllal. Hamar kiderül, barátok, aggodalomra tehát semmi ok. A kertben az izgalmak után kicsit szétnézünk, a golfminőségű gyepen megszületik a döntés: muszáj mezítláb is járni egyet. A házigazda a séta közben arról biztosít bennünket, hogy ami a talp alatt van, az bizony gyeptégla, tekercsben érkezett, ez márpedig garancia a minőségi fűre, amennyiben rendesen el van rendezve alatta a talaj. Persze nem árt, ha a szomszédok kertje is ápolt, ez esetben nem fújja át a szél a gazt, így a gyep mindig szép  marad a kertben, ahol egy medence is helyet kapott. Jobban megvizsgálva kiderül, hogy borítása a ma egyre divatosabb csempe hatású linóleum bevonattal készült, ami tartósabb és könnyebben karban tartható, emiatt tehát ésszerűbb ezt választani. Nem beszélve arról, hogy ezzel a borítással a medence kétségtelenül szép dísze a kertnek a mellette elterülő süllyesztett kerti épülettel, ami az infraszaunának, a zuhanyzóknak és a sufninak is helyet ad.

A család nagy tereket és rengeteg fényt akart

A család nagy tereket és rengeteg fényt akart

Helló, világ!

A családnak kinyílt a világ, mármint négyzetméterek tekintetében, miután aprócska, 65 négyzetméteres otthonukból a jelenlegi 150+90 négyzetméteres házukba költöztek. „A nemrég elkészült épület nem mediterrán, nem modern, inkább visszafogott kisvárosi eleganciával rendelkezik” – igyekszik definiálni a látottakat a ház tulajdonosa, aki amerikai típusú házat álmodott, de csak hagyományosat engedtek a hatóságok. Olyat, amely külsejével illeszkedik, hovatovább belesimul a falu képébe. „Évente több tucat házat építek, sok olyat láttam, hogy a megrendelő beleroppan az építkezésbe. Mi próbáltunk addig nyújtózni, ameddig a takarónk ért. Fából, bontott téglából dolgoztunk, szem előtt tartva az energiatakarékosságot, minek következtében az épület energiabesorolás szempontjából A-kategóriás lett” – mondja a családfő. Ezt minőségi szigeteléssel, a telek ideális fekvésével, illetve a ház okos, a Dunára merőleges, keleti tájolásával sikerült elérni. Az épület nem csak emiatt energiatakarékos. Amiatt is, mert a legnagyobb belső légtömeghez a lehető legkisebb lehűlő/felmelegedő homlokzati felületet párosította a tervező, aki követte azt a megrendelői kérést, hogy minél kevesebb kiszögellése legyen a háznak, ne legyen nagyon tagolt az épület. A család számára a téglalap lett volna az ideális, de sikerült megtalálniuk az egyensúlyt az építészeti érték, az esztétikai megjelenés és a műszaki paramétereket illetően.

YI5M6168

A tágas és barátságos konyha

Energiatakarékos üzemmód

Költségvetés

Földmunka, alapozás: 2.300.000 Ft

Kiemelés, térbeton készítése: 2.300.000 Ft

Földszinti főfalak, vasbeton födém: 6.900.000 Ft

Emeleti főfalak, ácsszerkezet: 4.600.000 Ft

Tetőhéjalás, bádogozás, válaszfalak: 6.900.000 Ft

Gépészeti alapszerelés: 6-900.000 Ft

Aljzatbeton, vakolás: 4.600.000 Ft

Nyílászárók, külső színezés: 4.600.000 Ft

Belső festés, hideg- és melegburkolás: 4.600.000 Ft

Gépészeti szerelvényezés: 2.300.000 Ft

Összesen bruttó: 46.000.000 Ft

A szigetelésre nagy gondot fordítottak. Ennek méretét a gyártók igyekeznek az egekbe emelni, ma a 20 centiméteres szigetelést ajánlják, miközben a 13-14 centiméteres is bőven elegendő lenne. A méret meghatározásakor arra is érdemes figyelni, hogy a négy fő eleme a háznak: az ablak, az aljzat, a tető és a homlokzati szigetelés összhangban legyen egymással. A 14 centiméter azért is javallott, mert az e fölötti centiméterek már nem térülnek meg az energiaszámlában. A légtömören zárt, vagyis a túlszigetelt épületek a párásodásból, a mosásból, zuhanyzásból adódóan könnyen penészednek. Ez persze áthidalható, amennyiben a szigetelés hővisszanyerős gépi szellőztetőrendszerrel van kombinálva, akárcsak ennél a háznál. „Az energiatakarékos ház megtervezése nagy körültekintést igényel és nem árt tudni, hogy az ilyen ház gépészetének karbantartási igénye is van, így aki a klímáját sem takarítja, az bajban lesz, ráadásul az energiatakarékos megoldásokra fordított pénze sem fog megtérülni” – osztja meg tapasztalatait vendéglátónk, aki viszont az árnyékolástechnikával nem bíbelődött sokat. A fénynek nem akarta útját állni, a túlzott felmelegedést klímával korrigálja, ugyanakkor a nyílászárók kiválasztásakor körültekintően járt el: azokból háromrétegűt vásárolt. A jó szigetelés és a minőségi nyílászárókhoz gázfűtést választott, figyelve arra, hogy kondenzációs kazánt építsen, így a padlófűtés és a túlméretezett radiátorok hatékonyan és gazdaságosan működnek az alacsonyabb vízhőmérséklettel is. Az alternatív fűtési megoldás azért sem jöhetett szóba, mert azok szélsőséges körülmények közt, amikor mondjuk két héten át tartósan -15 Celsius fok van, felmondják a szolgálatot és kisegítő fűtési megoldásra szorulnak.

A lányok szobái egymás tükörképei

A lányok szobái egymás tükörképei

Belül tágasabb

Kis alapterületű lakásból érkezve jogos volt az igény a nagy terekre és a rengeteg fény szabad beáramlására. A régi házból, ahol minden sárga és kék volt, a család kevés bútort kötöztetett át. Mindössze egy hintaszék és egy masszírozó fotel emlékeztet a régi szép időkre. A család álma a nagy belmagasság, a szintkülönbséggel rendelkező nappali, és a fedett terasz  volt. Utóbbi jól belátható a nappaliban lévő, az ablak elé helyezett kucorgóból, mely az asztalos javaslatára, akárcsak a többi faburkolat, borovi fenyőből készült. Az angolszász otthonok sajátos megoldása a budakalászi házban is jól mutat. Télen pedig, amikor nincs lehetősége a gyerekeknek a kertben szaladgálni, az erről való álmodozásnak az ablak előtti építmény teret ad.

A családfő leendő dolgozója

A családfő leendő dolgozója

További érdekes megoldás, hogy a nappali plafonjának egy része üvegből készült. Ott, vagyis az emeleti szinten lesz a házigazda dolgozószobája, ahonnan jó a rálátás a nappaliban zajló eseményekre akkor is, ha a család otthon van, ám a férjnek dolgoznia kell.

Fényes élet

A fény árnyékolásmentes, szabad beáramlása a család alapigénye volt. A konyhában 3 ablak járul hozzá a fényfürdőhöz, míg a sepregetést egy központi porszívó segíti. A család nagyobbik lánya büszkén mutatja működés közben a leszórt morzsák hirtelen felszippantását, mint amolyan nem mindennapi csodát. Ugyanilyen csoda a nővérek számára az emeleti gyerekfürdőszobából induló szennyesledobó. A piszkos ruha ilyenkor a földszinten lévő, úgynevezett háztartási helyiségben landol, ahol a mosógép is helyet kapott. De maradjunk még a felső szinten. Itt találhatók a hálók, a két lány azonos méretű szobája gyakorlatilag egymás tükörképei. Benne a bútor egyedi készítésű, miután a család katalógusban nem talált olyat, amit szeretett volna, a jól ismert asztalos viszont kéznél volt. Szintén csináltatott bútor került a felnőtt hálóba, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a Lupa-tóra. A fenti részen a felnőtt, a két gyerekháló és a két fürdőszoba mellett egy rumliszoba is helyet kapott. Oda lehet behajítani mindent: a helyiség gardróbként, konditeremként, házimozi-szobaként egyaránt üzemel. Középen pedig ott az emeleten a hálók által körbeölelt nagy közösségi helyiség. A gyerekek általában az üvegfödémen hancúroznak, ami egyszer majd a családfő dolgozószobája lesz, addig viszont marad játéktér. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
A medence
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
Alpesi hatás
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
Szinteltolás
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
A hálószoba
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
A lányok fürdője
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
A ház alaprajza

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.