Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza

Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza

Vendégségben jártunk, méghozzá egy olyan családnál, ahol a férj maga is generálkivitelező. Házépítéseket menedzsel, és az év minden napján azon van, hogy a megrendelői elégedetten járjanak haza. Persze ő sem panaszkodik. Budakalászi háza referencia, ahol a praktikum, az energiatakarékos megoldások és a tökéletes kivitelezés nem csak vágyálom: nagyon is valóság.

Ötletládához ad!

Budakalász a város közelségét és a nyaralás élményét egyaránt megadja. Itt, az M0-s északi végénél remek közlekedésnél, a Berdó-dűlőnél vásárolt telket a család, amelynek kertjéből nagyszerű a kilátás a Lupa-tóra. Bár a közeli tavakban fürdeni nem lehet, a látvány, a piknikezés lehetősége, a lángos és hotdog-árusok, a rengeteg kerékpáros megajándékozza az ott lakókat egy balatoni nyaraláshoz hasonló élménnyel.

Gyönyörű gyep

A belépéskor fogadó kép idilli. Egy zsebméretű kutya kergetőzik egy nyúllal. Hamar kiderül, barátok, aggodalomra tehát semmi ok. A kertben az izgalmak után kicsit szétnézünk, a golfminőségű gyepen megszületik a döntés: muszáj mezítláb is járni egyet. A házigazda a séta közben arról biztosít bennünket, hogy ami a talp alatt van, az bizony gyeptégla, tekercsben érkezett, ez márpedig garancia a minőségi fűre, amennyiben rendesen el van rendezve alatta a talaj. Persze nem árt, ha a szomszédok kertje is ápolt, ez esetben nem fújja át a szél a gazt, így a gyep mindig szép  marad a kertben, ahol egy medence is helyet kapott. Jobban megvizsgálva kiderül, hogy borítása a ma egyre divatosabb csempe hatású linóleum bevonattal készült, ami tartósabb és könnyebben karban tartható, emiatt tehát ésszerűbb ezt választani. Nem beszélve arról, hogy ezzel a borítással a medence kétségtelenül szép dísze a kertnek a mellette elterülő süllyesztett kerti épülettel, ami az infraszaunának, a zuhanyzóknak és a sufninak is helyet ad.

A család nagy tereket és rengeteg fényt akart

A család nagy tereket és rengeteg fényt akart

Helló, világ!

A családnak kinyílt a világ, mármint négyzetméterek tekintetében, miután aprócska, 65 négyzetméteres otthonukból a jelenlegi 150+90 négyzetméteres házukba költöztek. „A nemrég elkészült épület nem mediterrán, nem modern, inkább visszafogott kisvárosi eleganciával rendelkezik” – igyekszik definiálni a látottakat a ház tulajdonosa, aki amerikai típusú házat álmodott, de csak hagyományosat engedtek a hatóságok. Olyat, amely külsejével illeszkedik, hovatovább belesimul a falu képébe. „Évente több tucat házat építek, sok olyat láttam, hogy a megrendelő beleroppan az építkezésbe. Mi próbáltunk addig nyújtózni, ameddig a takarónk ért. Fából, bontott téglából dolgoztunk, szem előtt tartva az energiatakarékosságot, minek következtében az épület energiabesorolás szempontjából A-kategóriás lett” – mondja a családfő. Ezt minőségi szigeteléssel, a telek ideális fekvésével, illetve a ház okos, a Dunára merőleges, keleti tájolásával sikerült elérni. Az épület nem csak emiatt energiatakarékos. Amiatt is, mert a legnagyobb belső légtömeghez a lehető legkisebb lehűlő/felmelegedő homlokzati felületet párosította a tervező, aki követte azt a megrendelői kérést, hogy minél kevesebb kiszögellése legyen a háznak, ne legyen nagyon tagolt az épület. A család számára a téglalap lett volna az ideális, de sikerült megtalálniuk az egyensúlyt az építészeti érték, az esztétikai megjelenés és a műszaki paramétereket illetően.

YI5M6168

A tágas és barátságos konyha

Energiatakarékos üzemmód

Költségvetés

Földmunka, alapozás: 2.300.000 Ft

Kiemelés, térbeton készítése: 2.300.000 Ft

Földszinti főfalak, vasbeton födém: 6.900.000 Ft

Emeleti főfalak, ácsszerkezet: 4.600.000 Ft

Tetőhéjalás, bádogozás, válaszfalak: 6.900.000 Ft

Gépészeti alapszerelés: 6-900.000 Ft

Aljzatbeton, vakolás: 4.600.000 Ft

Nyílászárók, külső színezés: 4.600.000 Ft

Belső festés, hideg- és melegburkolás: 4.600.000 Ft

Gépészeti szerelvényezés: 2.300.000 Ft

Összesen bruttó: 46.000.000 Ft

A szigetelésre nagy gondot fordítottak. Ennek méretét a gyártók igyekeznek az egekbe emelni, ma a 20 centiméteres szigetelést ajánlják, miközben a 13-14 centiméteres is bőven elegendő lenne. A méret meghatározásakor arra is érdemes figyelni, hogy a négy fő eleme a háznak: az ablak, az aljzat, a tető és a homlokzati szigetelés összhangban legyen egymással. A 14 centiméter azért is javallott, mert az e fölötti centiméterek már nem térülnek meg az energiaszámlában. A légtömören zárt, vagyis a túlszigetelt épületek a párásodásból, a mosásból, zuhanyzásból adódóan könnyen penészednek. Ez persze áthidalható, amennyiben a szigetelés hővisszanyerős gépi szellőztetőrendszerrel van kombinálva, akárcsak ennél a háznál. „Az energiatakarékos ház megtervezése nagy körültekintést igényel és nem árt tudni, hogy az ilyen ház gépészetének karbantartási igénye is van, így aki a klímáját sem takarítja, az bajban lesz, ráadásul az energiatakarékos megoldásokra fordított pénze sem fog megtérülni” – osztja meg tapasztalatait vendéglátónk, aki viszont az árnyékolástechnikával nem bíbelődött sokat. A fénynek nem akarta útját állni, a túlzott felmelegedést klímával korrigálja, ugyanakkor a nyílászárók kiválasztásakor körültekintően járt el: azokból háromrétegűt vásárolt. A jó szigetelés és a minőségi nyílászárókhoz gázfűtést választott, figyelve arra, hogy kondenzációs kazánt építsen, így a padlófűtés és a túlméretezett radiátorok hatékonyan és gazdaságosan működnek az alacsonyabb vízhőmérséklettel is. Az alternatív fűtési megoldás azért sem jöhetett szóba, mert azok szélsőséges körülmények közt, amikor mondjuk két héten át tartósan -15 Celsius fok van, felmondják a szolgálatot és kisegítő fűtési megoldásra szorulnak.

A lányok szobái egymás tükörképei

A lányok szobái egymás tükörképei

Belül tágasabb

Kis alapterületű lakásból érkezve jogos volt az igény a nagy terekre és a rengeteg fény szabad beáramlására. A régi házból, ahol minden sárga és kék volt, a család kevés bútort kötöztetett át. Mindössze egy hintaszék és egy masszírozó fotel emlékeztet a régi szép időkre. A család álma a nagy belmagasság, a szintkülönbséggel rendelkező nappali, és a fedett terasz  volt. Utóbbi jól belátható a nappaliban lévő, az ablak elé helyezett kucorgóból, mely az asztalos javaslatára, akárcsak a többi faburkolat, borovi fenyőből készült. Az angolszász otthonok sajátos megoldása a budakalászi házban is jól mutat. Télen pedig, amikor nincs lehetősége a gyerekeknek a kertben szaladgálni, az erről való álmodozásnak az ablak előtti építmény teret ad.

A családfő leendő dolgozója

A családfő leendő dolgozója

További érdekes megoldás, hogy a nappali plafonjának egy része üvegből készült. Ott, vagyis az emeleti szinten lesz a házigazda dolgozószobája, ahonnan jó a rálátás a nappaliban zajló eseményekre akkor is, ha a család otthon van, ám a férjnek dolgoznia kell.

Fényes élet

A fény árnyékolásmentes, szabad beáramlása a család alapigénye volt. A konyhában 3 ablak járul hozzá a fényfürdőhöz, míg a sepregetést egy központi porszívó segíti. A család nagyobbik lánya büszkén mutatja működés közben a leszórt morzsák hirtelen felszippantását, mint amolyan nem mindennapi csodát. Ugyanilyen csoda a nővérek számára az emeleti gyerekfürdőszobából induló szennyesledobó. A piszkos ruha ilyenkor a földszinten lévő, úgynevezett háztartási helyiségben landol, ahol a mosógép is helyet kapott. De maradjunk még a felső szinten. Itt találhatók a hálók, a két lány azonos méretű szobája gyakorlatilag egymás tükörképei. Benne a bútor egyedi készítésű, miután a család katalógusban nem talált olyat, amit szeretett volna, a jól ismert asztalos viszont kéznél volt. Szintén csináltatott bútor került a felnőtt hálóba, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a Lupa-tóra. A fenti részen a felnőtt, a két gyerekháló és a két fürdőszoba mellett egy rumliszoba is helyet kapott. Oda lehet behajítani mindent: a helyiség gardróbként, konditeremként, házimozi-szobaként egyaránt üzemel. Középen pedig ott az emeleten a hálók által körbeölelt nagy közösségi helyiség. A gyerekek általában az üvegfödémen hancúroznak, ami egyszer majd a családfő dolgozószobája lesz, addig viszont marad játéktér. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
A medence
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
Alpesi hatás
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
Szinteltolás
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
A hálószoba
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
A lányok fürdője
Egy generálkivitelező budakalászi praktikus és energiatakarékos háza
A ház alaprajza

 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Stílus Húsvéti asztal dekorációs ötletek: inspirálódj gyönyörű megoldásokból

Hamarosan itt a húsvét, itt az ideje készülni az ünnepi ebédre. A menü sokkal ízletesebb lesz, ha megadjuk a módját a terítéknek is. Hoztunk néhány lélegzetelállítóan szép húsvéti asztal terítéket.

Tipp Római roló kisokos – Árnyékolás divatosan „csináld magad” módra

Ha felújítás előtt állsz, és egy kicsit fel szeretnéd dobni az ablakok környékét, de még nem tudod mivel, akkor vess egy pillantást a római rolóra. A római roló egy olyan árnyékoló megoldás, ami sokféle kinézetben elérhető, így dekorációnak is kiváló.

Otthon Antik tárgyak bűvöletében – Gödöllői csodaház

A mi munkánkban talán az az irigylésre méltó, hogy különleges emberekkel az otthonukban beszélgethetünk. Már az első találkozás hatalmas bizalmat feltételez a vendéglátóink részéről, hiszen ismeretlenként kopogtatunk, és ahogy nyílik az ajtó, máris beleláthatunk a világukba.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: 5 zseniális trükk, ami megkönnyíti a takarítást

A tavaszi nagytakarítás sokaknak mumus, hiszen rengeteg munkával jár. Az alábbi tippeknek hála azonban sokkal gyorsabban fogsz végezni, sőt, nem is fogsz annyira elfáradni.

Tipp Íme, egy zseniális trükk, hogyan varázsold ragyogóan tisztává a sütőt

A sütő tisztításának többféle módja van. Használhatod az öntisztító funkciót, de a hagyományos sikálás is mindig megoldás. Vagy bevethetsz egy olyan technikát, amelyet már régóta használnak mikrohullámú sütő tisztítására, azaz gőzzel is tisztíthatod a készülék belseját.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin