Mesélő falak között – A függönymentesség luxusa

Mesélő falak között – A függönymentesség luxusa

A Velencei-tó északi partján fekvő különleges adottságú településen, Sukorón jártunk, ahol egy hegytetőn álló családi ház sajátos atmoszférájába pillanthattunk be.

Ötletládához ad!

Tíz éve élnek ezen a csodás helyen vendéglátóink, akik egy szerencsés véletlennek köszönhetik, hogy a kedvenc sétahelyükön eladóvá vált ez az ingatlan. Már épp letettek volna a keresgélésről, amikor Ildikó szeme megakadt egy hirdetésen. A nappaliból nyíló páratlan kilátás levette őket a lábukról, gyorsan döntöttek, belevágtak a vásárlásba és a felújítási munkálatokba. Terveztek, falakat mozgattak, konyhát és fürdőszobát alakítottak ki az új alaprajzuk szerint, mindezt úgy, hogy két kisgyerekkel a szétvert ház tetőterében éltek. Az eredetileg kisebb méretű konyhából tágas, élhető étkezős konyhát alakítottak ki egy légtérben, üveg tolóajtókkal megoldva a nappaliba való átjárást és az akadálytalan kilátást a házat körülölelő tájra, amelyre nap mint nap rácsodálkoznak és képtelenek megunni.

Polgári életérzés francia eleganciával

Ildikó szenvedélyes gyűjtő, a szép tárgyak szerelmese. Családi örökségből maradt bútorait, képeit az évek alatt saját szerzeményekkel bővítették. Bolhapiacokon, utazásaik során szerzett régi tárgyak, a falakat díszítő képek mind arról árulkodnak, hogy értő kezek közt a múlt emlékei új értelmet nyernek. Ildikó szerint ezektől a személyes tárgyaktól válik egy ház meghitt otthonná. Az általa festett és így átalakított bútorok is arról tanúskodnak, hogy kreativitással és némi leleménnyel mennyi kidobásra ítélt darab menthető meg az enyészettől. A bútorfestés „tudományát” már nem csak saját örömére végzi, hanem át is adja Székesfehérvárott, a Kaptafa üzletben rendezett workshopokon, melynek barátnőjével, Ungvári Beatrixszal ketten a megálmodói.

Montázsok a falakon

Bájos akvarellek, családi fotók, szénrajzok és régi olajfestmények változatossága adja a sajátos hangulatát a háznak. „Sosem az érték, sokkal inkább a személyes kötődés és a mondanivaló az, ami miatt megfog egy-egy kép. Képzeletdús paszpartuzással, különleges keretekkel és jó megvilágítással igazi házi galériát alakíthatunk ki. Így a falak mesélnek rólunk, árulkodnak az ízlésünkről, és nekünk is jó érzés rájuk nézni, mert eszünkbe juttatják a hozzájuk fűződő emlékeket és érzéseket” – meséli Ildikó.

Könyvek bűvöletében

A nappali egyik beugrója szinte kínálta magát egy kényelmes könyvtárszoba kialakításához. Bár egyértelmű, hogy ez egy dolgozósarok, mégis szerves része lett a nappalinak. A merész zöldre festett íróasztal teszi fel az i-re a pontot, és a könyvektől roskadó polcokkal együtt meghatározó eleme a ház hangulatának. A legtöbb időt a nappaliban tölti a család, bár Ildikó bevallása szerint a legnagyobb kanapéhasználók egészen biztosan a kutyák, akik imádnak naphosszat a bőrkanapén lustálkodni. A kilátás pazar, egészen Fehérvárig ellátni a hatalmas üvegfelületeken keresztül. Az éjszakai égboltot és a viharokat figyelni is elképesztő élmény a ház nyújtotta biztonságból. Következetesen sehová nem tettek függönyöket, mert nem szerették volna, ha bármi elvonja a fókuszt a nap 24 órájában eléjük táruló látványról.

Tetőtéri hálószobák

Az emeleten kapott helyet a szülői háló, ahol a franciaágy robosztusságát a kézzel festett éjjeli szekrények lágyítják és a több mint százéves mentett ruhásszekrényekkel együtt teszik a szobát különlegessé. A régi házukhoz tartozó düledező disznóólban találták a kidobásra ítélt bútorokat, megmentették őket a pusztulástól, és azóta is nagy becsben tartják. A gyerekek birodalmait is a tetőtérben alakították ki, így mindenkinek van saját kuckója, ahová visszavonulhat.

Mentett gerendák a fürdőben

Minden helyiségre jut valami lélekmelengető történet, a fürdő sem kivétel ez alól. A hatalmas, régi gerendákból kialakított polcok, tükörkeret mind újrahasznosított anyag. Egy környékbeli templom renoválásánál került volna a törmelékek közé a több száz éves fagerenda, így viszont szép és időtálló alkotóeleme lett a háznak. A dupla mosdó kőből készült rendhagyó forma, a padló burkolata szürke, hajópadlóra emlékeztető kerámialap. Itt is törekedtek a szobaszerű megjelenésre, szép gyertyatartók és kiegészítők teszik tökéletessé az összhangot. ψ

„A hálószoba több mint százéves ruhásszekrényeit egy disznóólból mentettük meg az enyészettől.”

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/01-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Általános iskolás ballagás: 3 egyszerűen elkészíthető DIY ajándékötlet az osztályfőnöknek

Nyakunkon az általános iskolai ballagás, de még mindig nem tudjátok, milyen apró figyelmességgel lepjétek meg az osztályfőnököt? Ebben segítünk most.

Tipp Csináld magad szúnyogháló – Így tudsz DIY úton védekezni a szúnyogok ellen

Nem szabványméret az ablakod, ezért sosem találsz hatásos szúnyoghálót? Vagy csak nem akarsz rá most vagyonokat költeni? Ne járd tovább feleslegesen a boltokat! Mutatjuk, hogyan készül a csináld magad szúnyogháló.

Felújítás Vintage komód és tálaló bútor ötletek – Napjaink legjobb DIY bútorfelújításai

A bútorfelújítás a valaha volt legnagyobb népszerűségének örvend, az interneten pedig naponta tömegek osztják meg sikeres bútorfelújítási projektjeiket. Összeválogattuk a legjobban sikerül vintage komód vagy tálaló megoldásokat, melyeket mi is könnyen megvalósíthatunk otthon.

Stílus Maximalista lakberendezés – Képekkel mutatjuk be ezt a nem mindennapi stílust

Nem hallottál még a maximalista lakberendezésről? Vagy csupán nem tudsz konkrétumokat társítani hozzá? Segítünk jobban megismerni.

Kert Optikai csalás: így lesz egy kicsi kertből nagy

Nagyon sokan egy saját kertről álmodnak, aminek azonban az alapterülete gyakran sokkal kisebb, mint amekkorára a legtöbben vágynak. Azonban nem kell elkeseredni, ugyanis pár trükkel optikailag tágasabbá lehet varázsolni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin