Mesélő falak között – A függönymentesség luxusa

Tíz éve élnek ezen a csodás helyen vendéglátóink, akik egy szerencsés véletlennek köszönhetik, hogy a kedvenc sétahelyükön eladóvá vált ez az ingatlan. Már épp letettek volna a keresgélésről, amikor Ildikó szeme megakadt egy hirdetésen. A nappaliból nyíló páratlan kilátás levette őket a lábukról, gyorsan döntöttek, belevágtak a vásárlásba és a felújítási munkálatokba. Terveztek, falakat mozgattak, konyhát és fürdőszobát alakítottak ki az új alaprajzuk szerint, mindezt úgy, hogy két kisgyerekkel a szétvert ház tetőterében éltek. Az eredetileg kisebb méretű konyhából tágas, élhető étkezős konyhát alakítottak ki egy légtérben, üveg tolóajtókkal megoldva a nappaliba való átjárást és az akadálytalan kilátást a házat körülölelő tájra, amelyre nap mint nap rácsodálkoznak és képtelenek megunni.

Polgári életérzés francia eleganciával

Ildikó szenvedélyes gyűjtő, a szép tárgyak szerelmese. Családi örökségből maradt bútorait, képeit az évek alatt saját szerzeményekkel bővítették. Bolhapiacokon, utazásaik során szerzett régi tárgyak, a falakat díszítő képek mind arról árulkodnak, hogy értő kezek közt a múlt emlékei új értelmet nyernek. Ildikó szerint ezektől a személyes tárgyaktól válik egy ház meghitt otthonná. Az általa festett és így átalakított bútorok is arról tanúskodnak, hogy kreativitással és némi leleménnyel mennyi kidobásra ítélt darab menthető meg az enyészettől. A bútorfestés „tudományát” már nem csak saját örömére végzi, hanem át is adja Székesfehérvárott, a Kaptafa üzletben rendezett workshopokon, melynek barátnőjével, Ungvári Beatrixszal ketten a megálmodói.

Montázsok a falakon

Bájos akvarellek, családi fotók, szénrajzok és régi olajfestmények változatossága adja a sajátos hangulatát a háznak. „Sosem az érték, sokkal inkább a személyes kötődés és a mondanivaló az, ami miatt megfog egy-egy kép. Képzeletdús paszpartuzással, különleges keretekkel és jó megvilágítással igazi házi galériát alakíthatunk ki. Így a falak mesélnek rólunk, árulkodnak az ízlésünkről, és nekünk is jó érzés rájuk nézni, mert eszünkbe juttatják a hozzájuk fűződő emlékeket és érzéseket” – meséli Ildikó.

Könyvek bűvöletében

A nappali egyik beugrója szinte kínálta magát egy kényelmes könyvtárszoba kialakításához. Bár egyértelmű, hogy ez egy dolgozósarok, mégis szerves része lett a nappalinak. A merész zöldre festett íróasztal teszi fel az i-re a pontot, és a könyvektől roskadó polcokkal együtt meghatározó eleme a ház hangulatának. A legtöbb időt a nappaliban tölti a család, bár Ildikó bevallása szerint a legnagyobb kanapéhasználók egészen biztosan a kutyák, akik imádnak naphosszat a bőrkanapén lustálkodni. A kilátás pazar, egészen Fehérvárig ellátni a hatalmas üvegfelületeken keresztül. Az éjszakai égboltot és a viharokat figyelni is elképesztő élmény a ház nyújtotta biztonságból. Következetesen sehová nem tettek függönyöket, mert nem szerették volna, ha bármi elvonja a fókuszt a nap 24 órájában eléjük táruló látványról.

Tetőtéri hálószobák

Az emeleten kapott helyet a szülői háló, ahol a franciaágy robosztusságát a kézzel festett éjjeli szekrények lágyítják és a több mint százéves mentett ruhásszekrényekkel együtt teszik a szobát különlegessé. A régi házukhoz tartozó düledező disznóólban találták a kidobásra ítélt bútorokat, megmentették őket a pusztulástól, és azóta is nagy becsben tartják. A gyerekek birodalmait is a tetőtérben alakították ki, így mindenkinek van saját kuckója, ahová visszavonulhat.

Mentett gerendák a fürdőben

Minden helyiségre jut valami lélekmelengető történet, a fürdő sem kivétel ez alól. A hatalmas, régi gerendákból kialakított polcok, tükörkeret mind újrahasznosított anyag. Egy környékbeli templom renoválásánál került volna a törmelékek közé a több száz éves fagerenda, így viszont szép és időtálló alkotóeleme lett a háznak. A dupla mosdó kőből készült rendhagyó forma, a padló burkolata szürke, hajópadlóra emlékeztető kerámialap. Itt is törekedtek a szobaszerű megjelenésre, szép gyertyatartók és kiegészítők teszik tökéletessé az összhangot. ψ

„A hálószoba több mint százéves ruhásszekrényeit egy disznóólból mentettük meg az enyészettől.”

Galéria / 14 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2021/01-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.