Házastárs vagy társasház? – Avagy megújuló lakáscélok

Házastárs vagy társasház? – Avagy megújuló lakáscélok

Hajni és Balázs lakása a sokadik közös otthon, de még mindig nem a végállomás. Az ő példájuk jól mutatja, hogy a lakáscélok időről időre felülírhatók.

Ötletládához ad!

„Maga házastárs vagy társasházban agglegény lakó?” – tehettem volna fel a kérdést a házigazdának. Stílusos lett volna, mivel Eisemann Mihály operettek, kuplék zeneszerzője, zongorista pont e lakásban írta népszerű slágereit és segítette elviselhetőbbé tenni a lakosság számára a két világháború közti időszakot. Holdvilágos éjszakán, Fekete Péter, öcsém, Egy kis édes félhomályban – mindannyiunk számára ismerős dallamok. 

HÍRES LAKÓK NYOMÁBAN

Az inspiratív budai környezetben remek lakóközösség jött össze. Egy emelettel lejjebb lakott Eisemann Mihály alkotótársa, a dalszövegíró Zágon István, így amikor jött az ihlet, házipapucsban átsétálhattak egymáshoz és kezdetét vehette a munka, hogy aztán a jobb pillanatokból olyan remekművek szülessenek, mint mondjuk a Hyppolit, a lakáj zenéje. 

Az ingatlan Eisemann 1966-os halála után többször gazdát cserélt, ma egy fiatal, háromgyermekes pár lakja, akik fejet hajtanak a múlt előtt, ugyanakkor szeretik a jelent. A tércsereberével, a helyiségek funkcióváltozásaival, a bútorokkal, a szellős, tágas, világos enteriőrökkel lakásuk jó példa a kortárs otthonra.

FÁRADJUNK BELJEBB

A lakásba lépve a bejárattal szemben a szülői háló fogad. A tér a néhai konyha és cselédszoba összenyitásából jött létre, hosszanti ablakai a körfolyosóra és a ház belső udvarára néznek. Az ablakon redőny, ugyanakkor betekintést gátló fólia is van, így csak első pillanatra tűnik furcsának, hogy a gangon közlekedők beláthatnak. Az előszoba érdekes megoldást rejt: a fogas mögé kedves grafikával nyomott építészeti molinó került, ami diszkrét takarásba helyezi a közüzemi órákat.

KONYHA

Az étkezővel kombinált konyha négyzetméterszám alapján táncterem is lehetne. A térérzetet növelik a fehér falak, a függöny nélküli ablakok, mely előtt a takarás szerepét a jukka tölti be. A szürke bútor a skandináv gyártó legolcsóbbika, amit belsőépítészük tanácsára a család azzal ellenpontozott, hogy a fölső sorba a gyártó legdrágábbikát választotta. Látványos megoldás más is akad: a két bútor közt lévő burkolat egy barát ajándéka, aki túlvásárolta magát cementlapból. A méretes, ipari hangulatot kölcsönző lámpák szintén vonzzák a tekintetet. Az alattuk hosszan elnyúló asztal a szülőknek jobban tetszene tömörfából, de a kettő közti árkülönbség meggyőzőnek bizonyult – ezt a gyerekek nyugodtan firkálhatják, karcolhatják, így a balesetek kevésbé fájdalmasak. 

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

NAPPALI

Az étkezőből balra nyílik a nappali. Bár nem ez a legnagyobb szoba, azért került ide, mert fontos, hogy a gyerekszobától egy méretes fal válassza el, hogy miután a gyerekek lefeküdtek, akkor se kelljen suttogni. Figyelemre méltó megoldás a fal síkjától elálló könyvespolc és a nászajándékba kapott tömörfa asztal, amely egy ablakkeretből készült. Szemmágnesként hat a kanapé fölött Margitay Tihamér festménye, amely a férj formálódó gyűjteményének első darabja.

GYEREKBIRODALMAK

A kicsik, Kornél és Kata a nappali melletti szobán osztoznak, a szokványos gyerekszobaközhelyek puffogtatásának szerencsére nyoma sincs, a zsúfoltságmentesség tökéletes arra, hogy a fiúk (szivacslabdával) focizhassanak, Kata elővehesse a babáit, vagy együtt társasozzanak. Függöny itt sincs, a Tesz-vesz város hangulatú házak látványa visszaköszön a két ágy közti szőnyegen. Kedves megoldás ugyanitt a lefestett zöldségesdobozból készült éjjeliszekrény a hangulatlámpával és a fából fabrikált robottal. A vizuális zaj, ahogy a kicsiknél, úgy egy helyiséggel arrébb, Barninál sem jellemző. Pár jól megválogatott dizájntárgy, jó formájú íróasztal elég ahhoz, hogy igazságot nyerjen ismét, a kevesebb több. Koncepcióváltás a gyerekek szobáihoz tartozó fürdőben sem történt.A metrócsempe, ha valahol, nagyvárosi környezetben jól mutat, a fekete-fehér járólap pedig gondolatban Alice Csodaországába repít.

KERESÉS

Az idáig vezető út persze nem szellős és tágas otthonokkal kezdődött. Az első VIII. kerületi után jött egy vízivárosi, amely a harmadik gyerek születésekor már kicsinek bizonyult, de a házhoz tartozó kis kertet azóta siratják. Tettek ugyan kísérletet a környéken arra, hogy találjanak egy hasonló kertest vagy zöldre nyíló teraszos lakást jó közlekedés mellett, mert autót nem használnak, ám ez fél év alatt sem sikerült. Az idő pedig sürgetett, ugyanis közben az ingatlan vevője megérkezett, így hát költözniük kellett – de hova? 

ÁRON ALUL

Ezt a lakást, amely egy forgalmas útra néz, eleve kizárták, ám mivel egy ismerős ajánlotta, megnézték. Az ablakokon beáradó fény és a tágas terek azonnal megtetszettek nekik, és miután az idő nagyon szorította őket, úgy döntöttek, átmeneti megoldásként megveszik. Főleg, hogy a tulajdonos gyorsan, kedvező áron kívánt túladni rajta, így még a felújítás is belefért a rendelkezésükre álló összegbe. Bár az átalakítás ideje alatt egy hónapot a férj szüleinél, egy hónapot pedig albérletben kellett tölteniük, a baráti építész által levezetett munkálatok viharos gyorsasággal zajlottak. A felújítás nagy tanulsága számukra, hogy a tervezést és a szakemberek felügyeletét érdemes hozzáértőre bízni, pláne három gyerek mellett, hiszen ez annyira kis százaléka a felújításra költött összeg egészének, hogy megéri a stresszmentesebb napokat. 

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

Festmények a térben

A festmények nélkülözhetetlen kiegészítői a modern enteriőrtervezésnek, stílust és hangulatot kölcsönöznek az ott­honnak. Modern lakásban jól mutatnak a kortárs képek és a régi darabok egyaránt, a képek időszakos, akár évszakonkénti cseréjével pedig teljes egészében megváltoztatható a hangulat.

Külön szoba minden gyereknek

„Csak egy csok és más semmi, a vágyam csak ennyi, és csendben elmenni, tovább” – foglalhatnánk össze Eisemann-nal a család törekvéseit. A háromgyerekes pár szeretné kihasználni a csok nyújtotta előnyöket, három gyerekre elvileg akár 20 millió Ft-ra jogosultak. Balázs azt mondja, szeretné megadni a gyerekeinek a külön szoba élményét, így a lakás hamarosan kikerül az ingatlanpiacra, aki rátalál, csodás kortárs térben kezdhet új életet. Ha pedig minden gyereknek megadatik a külön szoba és a család egészének egy kis kert vagy terasz, az az otthon lehet akár a végállomás is.

Átmeneti lakás teljesen felújítva

A lakás átmeneti választásnak készült, ezért nem is kerültek bele méregdrága megoldások. Persze sok minden megújult, így a tereken kívül az ablakok, a vezetékek, a gépészet, a parketta, a szomszédok irányába hangszigetelés épült. A tágas és világos tereken sokat dob a minőségi festés, a felújított beltéri nyílászárók, a gyönyörűen kifényesített rézkilincsek és az új burkolatok. A család két éve lakja az otthont, de mégsem ebben gondolkodik végső megoldásként.

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2017/01-es számában jelent meg.

Képek: KARL PÉTER

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp Így tisztítsd ki alaposan a sütőt – Mutatjuk, milyen gyakran és hogyan csináld

A sütő alaposan kitakarítása sok előnnyel jár, például csökkenti az ételszagot sütéskor, javítja a sütő hatékonyságát, és rendszeres alapos tisztítás mellett sokkal tovább marad jóállapotú a sütő. Lássuk hát, milyen gyakran és hogyan fogjunk neki az alapos tisztításnak.

Tipp Rovarok a lakásban – Ezek csábítják otthonodba őket

Rovarok a lakásban – ne lepődjünk meg azon, ha ellepnek minket a legyek és szúnyogok, ha az alábbiak valamelyikével magunk csalogatjuk oda őket.

Tipp Hajópadló a fürdőszobába? Nem ördögtől való ötlet!

Hajópadlót szeretnél a fürdőszobába? Egyáltalán nem lehetetlenség. Van azonban néhány szempont, amit muszáj szem előtt tartanod, mielőtt belevágsz. Mutatjuk a legfontosabb információkat.

Tipp Futónövények a házfalra – Valóban káros, vagy csak városi legenda?

Futónövények a házfalra – sokan hangoztatják, hogy nem jó ötlet, hiszen a zöldek gyökerükkel károsíthatják a fal felületét. Azonban ez nem feltétlenül igaz, az újabb felmérések szerint egy növénnyel borított falnak sokkal több előnye, mint hátránya van. Nézzük is, hogy melyek ezek.

Felújítás A profik sem csinálják jobban – Egy filmbe illő terasz igaz története

Sokan vágyódunk egzotikus országokba és paradicsomi helyekre, melyek a béke, a nyugalom és a kényelem legfelsőbb szintjeivel kecsegtetnek. Pedig nem is biztos, hogy olyan messze kell utaznunk ezért. A most következő történet legalábbis azt bizonyítja, hogy jó tervezéssel, szépérzékkel és kellő ügyességgel akár az udvaron is megteremthetjük magunknak a saját kis oázisunkat.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin