Házastárs vagy társasház? – Avagy megújuló lakáscélok

Házastárs vagy társasház? – Avagy megújuló lakáscélok

Hajni és Balázs lakása a sokadik közös otthon, de még mindig nem a végállomás. Az ő példájuk jól mutatja, hogy a lakáscélok időről időre felülírhatók.

Ötletládához ad!

„Maga házastárs vagy társasházban agglegénylakó?” – tehettem volna fel a kérdést a házigazdának. Stílusos lett volna,mivel Eisemann Mihály operettek, kuplék zeneszerzője, zongorista pont elakásban írta népszerű slágereit és segítette elviselhetőbbé tenni a lakosságszámára a két világháború közti időszakot. Holdvilágos éjszakán, Fekete Péter,öcsém, Egy kis édes félhomályban – mindannyiunk számára ismerős dallamok. 

HÍRES LAKÓK NYOMÁBAN

Az inspiratív budai környezetben remeklakóközösség jött össze. Egy emelettel lejjebb lakott Eisemann Mihályalkotótársa, a dalszövegíró Zágon István, így amikor jött az ihlet,házipapucsban átsétálhattak egymáshoz és kezdetét vehette a munka, hogy aztán ajobb pillanatokból olyan remekművek szülessenek, mint mondjuk a Hyppolit, alakáj zenéje. 

Az ingatlan Eisemann 1966-os halála utántöbbször gazdát cserélt, ma egy fiatal, háromgyermekes pár lakja, akik fejethajtanak a múlt előtt, ugyanakkor szeretik a jelent. A tércsereberével, ahelyiségek funkcióváltozásaival, a bútorokkal, a szellős, tágas, világosenteriőrökkel lakásuk jó példa a kortárs otthonra.

FÁRADJUNK BELJEBB

A lakásba lépve a bejárattal szemben aszülői háló fogad. A tér a néhai konyha és cselédszoba összenyitásából jöttlétre, hosszanti ablakai a körfolyosóra és a ház belső udvarára néznek. Azablakon redőny, ugyanakkor betekintést gátló fólia is van, így csak elsőpillanatra tűnik furcsának, hogy a gangon közlekedők beláthatnak. Az előszobaérdekes megoldást rejt: a fogas mögé kedves grafikával nyomott építészetimolinó került, ami diszkrét takarásba helyezi a közüzemi órákat.

KONYHA

Az étkezővel kombinált konyhanégyzetméterszám alapján táncterem is lehetne. A térérzetet növelik a fehérfalak, a függöny nélküli ablakok, mely előtt a takarás szerepét a jukka töltibe. A szürke bútor a skandináv gyártó legolcsóbbika, amit belsőépítészüktanácsára a család azzal ellenpontozott, hogy a fölső sorba a gyártólegdrágábbikát választotta. Látványos megoldás más is akad: a két bútor köztlévő burkolat egy barát ajándéka, aki túlvásárolta magát cementlapból. Améretes, ipari hangulatot kölcsönző lámpák szintén vonzzák a tekintetet. Azalattuk hosszan elnyúló asztal a szülőknek jobban tetszene tömörfából, de akettő közti árkülönbség meggyőzőnek bizonyult – ezt a gyerekek nyugodtanfirkálhatják, karcolhatják, így a balesetek kevésbé fájdalmasak. 

NAPPALI

Az étkezőből balra nyílik a nappali. Bárnem ez a legnagyobb szoba, azért került ide, mert fontos, hogy a gyerekszobátólegy méretes fal válassza el, hogy miután a gyerekek lefeküdtek, akkor sekelljen suttogni. Figyelemre méltó megoldás a fal síkjától elálló könyvespolcés a nászajándékba kapott tömörfa asztal, amely egy ablakkeretből készült.Szemmágnesként hat a kanapé fölött Margitay Tihamér festménye, amely a férj formálódógyűjteményének első darabja.

Galéria / 7 kép

Megnézem a galériát

GYEREKBIRODALMAK

A kicsik, Kornél és Kata a nappali melletti szobán osztoznak, a szokványos gyerekszobaközhelyek puffogtatásának szerencsére nyoma sincs, a zsúfoltságmentesség tökéletes arra, hogy a fiúk (szivacslabdával) focizhassanak, Kata elővehesse a babáit, vagy együtt társasozzanak. Függöny itt sincs, a Tesz-vesz város hangulatú házak látványa visszaköszön a két ágy közti szőnyegen. Kedves megoldás ugyanitt a lefestett zöldségesdobozból készült éjjeliszekrény a hangulatlámpával és a fából fabrikált robottal. A vizuális zaj, ahogy a kicsiknél, úgy egy helyiséggel arrébb, Barninál sem jellemző. Pár jól megválogatott dizájntárgy, jó formájú íróasztal elég ahhoz, hogy igazságot nyerjen ismét, a kevesebb több. Koncepcióváltás a gyerekek szobáihoz tartozó fürdőben sem történt.A metrócsempe, ha valahol, nagyvárosi környezetben jól mutat, a fekete-fehér járólap pedig gondolatban Alice Csodaországába repít.

KERESÉS

Az idáig vezető út persze nem szellős éstágas otthonokkal kezdődött. Az első VIII. kerületi után jött egy vízivárosi,amely a harmadik gyerek születésekor már kicsinek bizonyult, de a házhoztartozó kis kertet azóta siratják. Tettek ugyan kísérletet a környéken arra,hogy találjanak egy hasonló kertest vagy zöldre nyíló teraszos lakást jóközlekedés mellett, mert autót nem használnak, ám ez fél év alatt sem sikerült.Az idő pedig sürgetett, ugyanis közben az ingatlan vevője megérkezett, így hátköltözniük kellett – de hova? 

ÁRON ALUL

Ezt a lakást, amely egy forgalmas útra néz,eleve kizárták, ám mivel egy ismerős ajánlotta, megnézték. Az ablakokon beáradófény és a tágas terek azonnal megtetszettek nekik, és miután az idő nagyonszorította őket, úgy döntöttek, átmeneti megoldásként megveszik. Főleg, hogy atulajdonos gyorsan, kedvező áron kívánt túladni rajta, így még a felújítás isbelefért a rendelkezésükre álló összegbe. Bár az átalakítás ideje alatt egyhónapot a férj szüleinél, egy hónapot pedig albérletben kellett tölteniük, abaráti építész által levezetett munkálatok viharos gyorsasággal zajlottak. Afelújítás nagy tanulsága számukra, hogy a tervezést és a szakemberekfelügyeletét érdemes hozzáértőre bízni, pláne három gyerek mellett, hiszen ezannyira kis százaléka a felújításra költött összeg egészének, hogy megéri astresszmentesebb napokat. 

Festmények a térben

A festmények nélkülözhetetlen kiegészítői a modern enteriőrtervezésnek, stílust és hangulatot kölcsönöznek az ott­honnak. Modern lakásban jól mutatnak a kortárs képek és a régi darabok egyaránt, a képek időszakos, akár évszakonkénti cseréjével pedig teljes egészében megváltoztatható a hangulat.

Külön szoba minden gyereknek

„Csak egy csok és más semmi, a vágyam csakennyi, és csendben elmenni, tovább” – foglalhatnánk össze Eisemann-nal a családtörekvéseit. A háromgyerekes pár szeretné kihasználni a csok nyújtottaelőnyöket, három gyerekre elvileg akár 20 millió Ft-ra jogosultak. Balázs aztmondja, szeretné megadni a gyerekeinek a külön szoba élményét, így a lakáshamarosan kikerül az ingatlanpiacra, aki rátalál, csodás kortárs térben kezdhetúj életet. Ha pedig minden gyereknek megadatik a külön szoba és a családegészének egy kis kert vagy terasz, az az otthon lehet akár a végállomás is.

Átmeneti lakás teljesen felújítva

A lakás átmeneti választásnak készült, ezért nem is kerültek bele méregdrága megoldások. Persze sok minden megújult, így a tereken kívül az ablakok, a vezetékek, a gépészet, a parketta, a szomszédok irányába hangszigetelés épült. A tágas és világos tereken sokat dob a minőségi festés, a felújított beltéri nyílászárók, a gyönyörűen kifényesített rézkilincsek és az új burkolatok. A család két éve lakja az otthont, de mégsem ebben gondolkodik végső megoldásként.

Galéria / 8 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2017/01-es számában jelent meg.

Képek: KARL PÉTER

Fundatipp
A pénz NE legyen gond!
A Fundamenta segít megvalósítani lakásálmaidat. Kérj visszahívást, ha érdekelnek a részletek!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp 5 káprázatos húsvéti asztaldísz – Így lesz a Te ünnepi asztalod a legszebb

A tavasz egyik legnagyobb ünnepe a húsvét, amit rokonlátogatásokkal és családi összejövetelekkel szoktunk még különlegesebbé varázsolni. Ezeknél a találkáknál központi szerepe van az étkezésnek is, így ajánlott nagy figyelmet szentelni az asztal dekorálására is. Ennek pedig elengedhetetlen kelléke a húsvéti asztaldísz.

Tipp Ki szeretnéd festeni a hálót? Íme, a 9 legjobb szín ebbe a szobába

Tervben van a hálószoba kifestése, de ötleted sincs, hogy milyen színűek legyenek a falak? Akkor olvasd el a cikkünket, hogy könnyebben tudj dönteni.

Tipp 3+1 trendi DIY húsvéti ajtódísz – Mutatjuk, hogyan készítsd el őket!

Tavasszal nem csak a medve, hanem az ember kreativitása is felébred a téliálomból, ezért a húsvéti készülődés során bátran merjünk DIY projektekbe fogni. A „készítsd el magad” díszek nemcsak olcsóbbak és egyedibbek, de az egész család ki tudja venni a részét az elkészítésből. Az alábbi 4 húsvéti ajtódísz tökéletes választás kisgyermekes családoknak is, a legkisebbek segítségével is mutatós végeredményt kaphatunk.

Tipp 5 tipp, hogyan rendezd be a galériás szobád, hogy a tiéd legyen a legstílusosabb

A galériás szoba praktikus megoldás a pici alapterületű, nagy belmagasságú lakásokban. A te hálód is ilyen? Szeretnéd felújítani, hogy trendibb legyen? Alábbi tippjeink segítenek ebben.

Kert Húsvéti kertdekor – A legjobb ötletek, hogy a Te kerted legyen a legdíszesebb

Már nem kell sokat várnunk, és ismét bekopog az ajtónkon a nyuszi, vele együtt pedig a rengeteg locsoló is. Ennek azonban meg kell adni a módját, így épp itt az idő, hogy nekilássunk a díszítésnek. De nem csak bent a lakásban, hiszen a húsvéti kertdekor nem kevésbé fontos.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin