Kulcsrakészen vásárolt csodásan felújított idős ház

Kulcsrakészen vásárolt csodásan felújított idős ház

Vannak még csodák az ingatlanpiacon. A most bemutatandó ház igényesnek volt hirdetve és az is volt. Ráadásul tisztességesen fel volt újítva az eladó fél részéről, aki üzletszerűen idős házakat vásárol az agglomerációban, majd újjávarázsolva értékesíti azokat. A kulcsrakész szolgáltatással esetünkben egy nyugdíjas hölgy járt jól, aki titkon pont egy ilyen konstrukcióban reménykedett.

Ötletládához ad!

Névjegy

Az ingatlan ára: 22 millió Ft

Saját felújítás:

Tisztasági festés: 200 000 Ft

Konyhabútor felső részének megvásárlása: 100 000 Ft

Összesen: 300 000 Ft

Előző lakó felújításai:

Nappali, konyha előszoba felújítása: 600 000 Ft

Nyílászárócsere: 800 000 Ft

Burkolatok: 300 000 Ft

Bontott téglafal kialakítása: 200 000 Ft

Teljes fürdőszoba-felújítás: 600 000 Ft

A ház teljes vakolása: 450 000 Ft

Fűtéskorszerűsítés: 900 000 Ft

Összesen: 3 850 000 Ft

A budapesti létformát cserélte csendes vidéki életre vendéglátónk, aki követte lányát a Budapest környéki agglomerációba. A család éljen egy kupacban, a szülők pedig olyan távolságban, hogy papucsban már ne tudjanak átjönni, közelségük azonban biztonságot jelentsen a gyermekeknek és az unokának egyaránt – él az emberek fejében a közhelyesnek számító, de sokak által gyakorolt életbölcselet. A békés egymás mellett élés alapszabályát elfogadva került néhány utcára egymástól egy kicsi faluban anya és lánya, akik a bel-budai nagypolgári környezetet hagyták hátra a csendért. Azért a csendért, amelybe csak néha zavar be reggelente egy kis kakaskukorékolás, hétvégenként pedig némi fűnyírózaj.

Egyszer volt

Alanyunk kisgyermekként Budafokon lakott a szüleivel, méghozzá a Gyufagyár épületében egy szolgálati lakásban. Alul volt az óvoda, fölötte a lakások – emlékszik vendéglátónk a boldog és meleg gyerekkorra, amikor a helyben keletkezett faipari hulladék révén a fűtés is megoldott volt. Sajnos minden jónak vége szakad egyszer. Budafokon akkoriban sok volt a barlanglakó, nekik épített az önkormányzat egy házat, itt ajánlottak fel a családnak a szolgálati lakás helyett egy új otthont az államosítások idején. Innen házasodott 1968-ban Bel-Buda egyik csodálatos bérházába alanyunk, majd hagyta ott gondolkodás nélkül 40 év után az elit környezetet. Lánya így emlékszik a történetre. „Anyám a XII. kerületi lakásból állandóan kertes házba akart költözni”. „Igen, mert kertes házban voltam gyerek, sosem tudtam megszokni a 4-es busz fékezését és a városi hangokat…” – erősíti meg lánya mondandóját a mama. „Én már javában kint laktam az agglomerációban, amikor jelezte, hogy talált egy házat a falumban, ami ugyan romos és felújítandó, viszont van hozzá borospince és egy 3000 m2-es kert. Ez a pakk azonban túl nagy falat lett volna a felújítással együtt, így visszaléptünk tőle, de ma már bánom, hogy nem ezt vettük meg” – meséli a lány, aki nem hagyott fel a kereséssel. Maga vette kézbe a dolgot, leült az internet elé, és kutakodni kezdett, mígnem elfogadható áron egy kép nélküli parasztház jött vele szembe a világhálón. Mivel két utcára volt az ingatlan, kocsiba ültek, és elmentek megnézni, amikor is csodát láttak.

Amint meglátták, azonnal beleszerettek a házba

Amint meglátták, azonnal beleszerettek a házba

Meglátni és megszeretni

Kulcsrakész állapotban volt. A korábbi tulajdonos ugyanis agglomerációban lévő kisméretű házak felújításából és eladásából él. „Anyám, emlékszem, meglátta, leült, és azt mondta, ő többet innen el sem akar menni. Méretben és ízlésben is megfelelt neki. Egy nyugdíjas számára pedig óriási ajándék az élettől, ha nem kell végeláthatatlan felújításba kezdenie” – húzza alá a család szóvivője. Ezután a budai lakást odaadták egy ingatlanosnak, akinek közvetlenül az ingatlanpiac megtorpanása előtti időszakban három hét alatt sikerült értékesítenie azt. Százezer forint differencia volt a két ingatlan között. Noha méreteiben az új ház kisebb, a polgári lakás bútorai éppen befértek oda, ahol elvileg tisztasági festést sem kellett volna végezni, de higiéniai okokból mégis megcsinálták. A beköltözés után – ennek immár öt éve – pár apró tennivaló azért akadt. A konyhában az IKEA konyhabútornak csak az alsó része volt meg, a felsőt meg kellett vásárolni. Illetve a nagymamát ábrázoló kép fölé egy lámpát kellett erősíteni, hogy este jól mutasson a felmenőről készült egész alakos portré, ami a második világháborús sérülései ellenére – a kép lőtt sebeket kapott – ma is szép hangulatfestő eleme a nappalinak.

YI5M3785

A régi lakás bútorai épp befértek a nappaliba

Másokon a teher

A felújítás terhét az előző lakók viselték, annak költségeit eladáskor érvényesítették, az ingatlanhoz pedig a felújítás részletes számait is mellékelték. A ház közel hetven éve épült, egymást váltogatták benne a lakók, szerencsére még nem derült ki, hogy miért. Ami bizonyos, hogy alapterülete 83 négyzetméter, ami magában foglal egy amerikai konyhás nappalit, két szobát és egy fürdőt. A felújítás egyértelmű nyertese a konyha és a nappali, amely 40-50 éve épülhetett hozzá a házhoz, immár téglából. Az előző tulajdonos ezt a teret tette élhetőbbé a konyha, az előszoba és a nappali egybenyitásával. Ha ma belépünk a házba, ebbe az egy légterű helyiségbe érünk. Az előszoba bontott téglából készült kiszögellése leheletfinoman érzékelteti az előszoba-funkciót. A bontott tégla falon rögtön a belépéskor a családi címer fogad bennünket. Itt a főszerepben egy huszár áll hetykén, karddal, kezében egy levágott fej – akármit is jelentsen ez. A nappali egyik legfőbb erénye, hogy új nyílászárói által úszik a napfényben, és a besütő nap aranysárga bevonatot képez az 1897-ben készült ülőgarnitúrán, az anyai nászajándék-örökségen. A bútoroktól a nappali egy klasszikus szalon benyomását kelti, ritkán van azonban használatban, főleg akkor, ha vendégek jönnek. Pedig a számozott porcelán teáscsészék gyakrabban kikívánkoznának az előszobai vitrinből, ahol vendéglátónk bagolygyűjteményének mívesebb darabjai is helyet kaptak.

Akonyha-előszoba-nappali egy légtér

A konyha-előszoba-nappali egy légtér

Baglyok közt

A bagolygyűjteményről vendéglátónk szerényen nyilatkozik, egyelőre az csak  pár száz darabból áll. A szenvedély nem annyira régi keletű, úgy kezdődött, hogy kapott egy matrjoskaszerű baglyot ajándékba, amit megszemlélt közelebbről, végül arra jutott, fantasztikusan szép állatok, elkezdte hát gyűjteni őket. A kollekció darabjaiból a ház minden szegletébe jutott. A konyhába is, ami – mint minden magyar háztartásban – a szociális élet legfőbb tere. Erről a helyiségről is elmondható, hogy szintén fantasztikusan napfényes, ablakában a pozsgás növények remekül érzik magukat. Falán jól mutatnak az Ecseri piacos zarándoklatokon beszerzett kincsek, az antik kuglófforma, illetve az uborkareszelő. A helyiségben szétnézve érdekes az asztal lába, ami macskavédelemmel ellátott, nem pedig balesetes. „Falun a macskák az élet velejárói. Szeretem őket, de amikor tönkreteszik a tárgyaimat, azt kevésbé” – mondja a baglyok és a macskák elkötelezett híve, aki nem bánta meg a falusi életet.

A bagolygyűjtemény néhány darabja

A bagolygyűjtemény néhány darabja

Falun élni jó!

Pozitívumai között említi a csendet, a nyugalmat, hogy az emberek köszönnek egymásnak, érdeklődéssel fordulnak a másikhoz és hogy a polgármester a veje 50. születésnapjára kézzel írott levélben gratulált a kerek évfordulóhoz. Ilyen az élet faluhelyen… „Ha hiányzik a város, busszal 35 perc alatt bent vagyok, de ritkán hiányzik. Nem szeretem, amikor a Széll Kálmán téren nekem esnek a kéregetők” – mondja alanyunk, aki az apró dolgokat megtermeli magának, ami pedig hiányzik a veteményesből, azt jó minőségben megveszi a helyi kisboltban. Persze túl rózsaszín lenne a történet, ha csak a pozitívumokat említenénk. A környék hibája, hogy túl kemény a víz, virágzik a vízkő. Míg Budapesten a víz keménységi foka 14, itt 25. Noha csapvíznek iható, a mosógépet erősen károsítja, és a kazánra is fel kellett szerelni egy vízlágyítót. Probléma emellett a térerő hiánya, telefonálni csupán a ház bizonyos pontjain lehet. Búcsúzóul még felmerül a kérdés: tervez-e valami fejlesztést a házban a közeljövőben, mire kiderül, mindennel elégedett. „A lányom az, aki állandóan tervez, én maximum azt tervezem meg, hogy ki ássa majd fel a kertet a hátsó traktusban” – mondja, zárszóként pedig hozzáteszi, aki ide betér, azt mondja, szép nyugdíjaskor jutott nekem. „Aláírom, gyönyörű a környezet, és panaszra semmi okom, de mindez nem jöhetett volna létre a gyerekeim anyagi és erkölcsi támogatása nélkül.” n

Nyugalmas a falusi élet

Nyugalmas a falusi élet

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Otthon Vakáció a fák világában – A noszvaji Fekete Rigó

Kikapcsolódás a lombok között? Nem véletlenül egy madár nevét kapta meg a Noszvaj üdülőterületén épült Fekete Rigó, ahol tényleg a lombok között fújhatjuk ki a levegőt és szabadulhatunk meg a hétköznapok stresszétől. A különleges, igényesen berendezett ház két fő számára tökéletes pihenőhelyet nyújt.

Tipp Neked készítettem VIII. – Saját készítésű illatkő sótésztából

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Ezeket az egyszerű, de jópofa díszeket akár kisgyerekekkel is elkészíthetjük

A rossz időben állandóan otthon unatkoznak a gyerekek? Esetleg szereted kézzel készített díszekkel dekorálni a karácsonyfát? A legjobb helyen jársz!

Tipp Neked készítettem VII. – Rozmaringvíz mindössze 5 lépésben

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stílus Tegyük tisztába! Ez a különbség a modern és a kortárs lakásbelső között

Sokan talán azt sem veszik észre, hogy két külön stílusvilágról van szó. Akik igen, azok sem biztos, hogy meg tudják ragadni a kettő közötti különbség lényegét. Pedig van differencia. Most el is magyarázzuk, mi.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin