Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Judit élete álma volt egy villalakás. Amikor a Gellérthegy déli lejtőjén épült régi társasházban megtalálta a neki megfelelő otthont, alkalmat kapott arra is, hogy másik álmát valóra váltsa, és a többi lakóval együtt varázslatos kertet hozzon létre.

Ötletládához ad!

Juditnak természetesen közel sem volt elég a látványos kert, saját terasza is roskadozik a dúsan virágzó növényektől, és a lakáson belül is van bőven „zöld”. Ő aztán tudja, hogyan lehet a buja természetet a falak közé is bevinni.

A ház egy kifejezetten lejtős telekre épült, viszont tökéletes a fekvés, a hegy déli oldala már-már mediterrán klímát kínál a növényeknek. Nem véletlenül volt ez régen szőlőterület, és a kertben volt is korábban egy pár közel százéves szőlőtőke. Sajnos ezt fel kellett áldozni a tereprendezés miatt: a társasház komoly befektetéssel átalakította a szinteket, új teraszokat épített ki. A növények telepítésének fő szempontja az volt, hogy minden évszakban virágozzon valami, így a kanyargó szegélyű ágyásokban, a régi kőlépcső mellett és a kővel kirakott ösvényeket keretezve is állandó színpompában gyönyörködhetnek a lakók. A könnyebb és olcsóbb fenntarthatóság jegyében évelők fajtákat választottak, hogy ne kelljen minden évben újraültetni mindent.

Judit napos, déli fekvésű terasza is remek helyet kínál a növényeknek, az alapterület több mint felén cserepekben állnak a hatalmas leanderek, az egyszerre rengeteg virágot hozó hibiszkusz, a hortenziák és a fűszernövények. Természetesen a tulajdonos csak olyat választott, ami jól bírja a rengeteg napot.

A lakás belső tereiből sem maradnak ki zöldek, ezekbőlminden szobába került. Judit jó érzékkel helyezte el a hatalmas kaspókat aföldön és a kisebb cserepeket a bútorokon és az ablakpárkányokon.

Ha már ennyire zöld környezetben lakik, ráadásul az ablakokból nem csak a Gellérthegy, de a szemközti hegyek is látszanak, Judit úgy döntött, nincs szüksége függönyökre. Mivel a lakásba sehonnan nem lehet belátni, semmi nem akadályozta, hogy a zöldet a látványon keresztül is bevarázsolja a belső terekbe.

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

A villa és páratlan kertje részleteit – megannyi szép lakásbelső és hasznos tipp kíséretében – keresd az Otthonok&Megoldások magazin legfrissebb, őszi lapszámában.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin