Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Judit élete álma volt egy villalakás. Amikor a Gellérthegy déli lejtőjén épült régi társasházban megtalálta a neki megfelelő otthont, alkalmat kapott arra is, hogy másik álmát valóra váltsa, és a többi lakóval együtt varázslatos kertet hozzon létre.

Ötletládához ad!

Juditnak természetesen közel sem volt elég a látványos kert, saját terasza is roskadozik a dúsan virágzó növényektől, és a lakáson belül is van bőven „zöld”. Ő aztán tudja, hogyan lehet a buja természetet a falak közé is bevinni.

A ház egy kifejezetten lejtős telekre épült, viszont tökéletes a fekvés, a hegy déli oldala már-már mediterrán klímát kínál a növényeknek. Nem véletlenül volt ez régen szőlőterület, és a kertben volt is korábban egy pár közel százéves szőlőtőke. Sajnos ezt fel kellett áldozni a tereprendezés miatt: a társasház komoly befektetéssel átalakította a szinteket, új teraszokat épített ki. A növények telepítésének fő szempontja az volt, hogy minden évszakban virágozzon valami, így a kanyargó szegélyű ágyásokban, a régi kőlépcső mellett és a kővel kirakott ösvényeket keretezve is állandó színpompában gyönyörködhetnek a lakók. A könnyebb és olcsóbb fenntarthatóság jegyében évelők fajtákat választottak, hogy ne kelljen minden évben újraültetni mindent.

Judit napos, déli fekvésű terasza is remek helyet kínál a növényeknek, az alapterület több mint felén cserepekben állnak a hatalmas leanderek, az egyszerre rengeteg virágot hozó hibiszkusz, a hortenziák és a fűszernövények. Természetesen a tulajdonos csak olyat választott, ami jól bírja a rengeteg napot.

A lakás belső tereiből sem maradnak ki zöldek, ezekbőlminden szobába került. Judit jó érzékkel helyezte el a hatalmas kaspókat aföldön és a kisebb cserepeket a bútorokon és az ablakpárkányokon.

Ha már ennyire zöld környezetben lakik, ráadásul az ablakokból nem csak a Gellérthegy, de a szemközti hegyek is látszanak, Judit úgy döntött, nincs szüksége függönyökre. Mivel a lakásba sehonnan nem lehet belátni, semmi nem akadályozta, hogy a zöldet a látványon keresztül is bevarázsolja a belső terekbe.

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

A villa és páratlan kertje részleteit – megannyi szép lakásbelső és hasznos tipp kíséretében – keresd az Otthonok&Megoldások magazin legfrissebb, őszi lapszámában.

Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin