Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Kint és bent is zöldben – Egy gellérthegyi villa titkai

Judit élete álma volt egy villalakás. Amikor a Gellérthegy déli lejtőjén épült régi társasházban megtalálta a neki megfelelő otthont, alkalmat kapott arra is, hogy másik álmát valóra váltsa, és a többi lakóval együtt varázslatos kertet hozzon létre.

Ötletládához ad!

Juditnak természetesen közel sem volt elég a látványos kert, saját terasza is roskadozik a dúsan virágzó növényektől, és a lakáson belül is van bőven „zöld”. Ő aztán tudja, hogyan lehet a buja természetet a falak közé is bevinni.

A ház egy kifejezetten lejtős telekre épült, viszont tökéletes a fekvés, a hegy déli oldala már-már mediterrán klímát kínál a növényeknek. Nem véletlenül volt ez régen szőlőterület, és a kertben volt is korábban egy pár közel százéves szőlőtőke. Sajnos ezt fel kellett áldozni a tereprendezés miatt: a társasház komoly befektetéssel átalakította a szinteket, új teraszokat épített ki. A növények telepítésének fő szempontja az volt, hogy minden évszakban virágozzon valami, így a kanyargó szegélyű ágyásokban, a régi kőlépcső mellett és a kővel kirakott ösvényeket keretezve is állandó színpompában gyönyörködhetnek a lakók. A könnyebb és olcsóbb fenntarthatóság jegyében évelők fajtákat választottak, hogy ne kelljen minden évben újraültetni mindent.

Judit napos, déli fekvésű terasza is remek helyet kínál a növényeknek, az alapterület több mint felén cserepekben állnak a hatalmas leanderek, az egyszerre rengeteg virágot hozó hibiszkusz, a hortenziák és a fűszernövények. Természetesen a tulajdonos csak olyat választott, ami jól bírja a rengeteg napot.

A lakás belső tereiből sem maradnak ki zöldek, ezekbőlminden szobába került. Judit jó érzékkel helyezte el a hatalmas kaspókat aföldön és a kisebb cserepeket a bútorokon és az ablakpárkányokon.

Ha már ennyire zöld környezetben lakik, ráadásul az ablakokból nem csak a Gellérthegy, de a szemközti hegyek is látszanak, Judit úgy döntött, nincs szüksége függönyökre. Mivel a lakásba sehonnan nem lehet belátni, semmi nem akadályozta, hogy a zöldet a látványon keresztül is bevarázsolja a belső terekbe.

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát

A villa és páratlan kertje részleteit – megannyi szép lakásbelső és hasznos tipp kíséretében – keresd az Otthonok&Megoldások magazin legfrissebb, őszi lapszámában.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin