Illényi Katica otthona – Vendégségben a hegedűművésznél

Illényi Katica otthona – Vendégségben a hegedűművésznél

Szabó Magda-regénybe illő az az utcarészlet, ahol Illényi Katica hegedűművész lakik. Az agglomerációban lévő falu takaros, nem véletlenül: svábok lakják. A régi, zsalugáteres ház vastag falai között zavartalanul beszélgethetünk otthonról, művészetről vendéglátónkkal.

Ötletládához ad!

A részben terméskő ház falai között társalgunk, ami a két világháború között épült. Most már csak Illényi Katica és párja lakja, Gábor gyerekei ugyanis kirepültek a családi fészekből. A ház pubként is működött, sőt Katica párja volt vevő is a nappaliban, amikor az hajdanán közértként üzemelt. Később szintén vevőként tért vissza ide, de akkor nagyobb tételben vásárolt. Megvette az épületet, amely különleges a faluban: a homlokzatán lévő fali kutat a helyi városvédő egyesület eredeti állapotában újította fel.

A zene mindenkié

A kapun belépve pici kertbe jutunk, amelynek legfőbb erénye, hogy méreteiből adódóan nem kell sokat vesződni a fűnyírással, és a kerítés méreteinek hála, a kíváncsi szemek elől rejtve maradnak a bent zajló események. Ez azért jó, mert a kertet gyakran használják, főleg nyárestéken, amikor a lakás meghosszabbított részeként tekinti rá a család, amelynek tagjai szívesen étkeznek, pihennek a kerti asztalnál. Apropó család, Illényi Katica négy testvére is szívesen időzik itt. Katica húga épp az interjú idején érkezett meg a fiával Svájcból. A találkozás alkalmával bizonyára a hangszerek is előkerülnek, a zene szeretete ugyanis családi örökség. Katica édesanyja gyógypedagógus ugyan, de nagyon jól zongorázik, édesapja, Illényi Ferenc pedig az operaház hegedűseként dolgozott. Ő volt az, aki annak idején elhatározta, hogy mind a négy gyermekét muzsikusnak neveli, majd valóra is váltotta az álmát. Az időközben felcseperedett gyerekek szívesen lépnek fel egymás társaságában, főleg Katica nagyobb szabású koncertjein jön össze a csapat.

Illényi Katica nappalija olyan, mintegy kisszínpad

A házban a zene szeretetének komoly lenyomata látható. Több hegedű és basszusgitár, gitár, egy zongora, illetve egy nagybőgő árulkodik arról, hogy ritkán van itt csönd, igaz, a családból aznap csak Katica tíz év körüli unokaöccsét hallottuk zongorázni.És ha már úgy alakult, hogy mindenki zenész, Illényi Katica párja sem maradhat ki a sorból: hozzá tartoznak a basszusgitárok és gitárok a nappaliban. Abban a nappaliban, amely eleve olyan, mintha próba közben a zenészek éppen csak kimentek volna pihenőt tartani. A hangszerek úgy dominálják a teret, hogy azok dekorációnak is beillenek, legyen szó a muzeális zongoráról, a sarokba állított bőgőről vagy a kottatartóról. A méretes kanapé íve is egy klasszikus hangszerre emlékeztet, de ez lehet, hogy inkább csak a sok hangszer miatt tűnik így…

Nappali falfülkékkel

Nappali falfülkékkel

Névjegy

Illényi Katica, Liszt-, Artisjus- és eMeRton-díjas hegedűművész

  • Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett
  • Az egyetemi évek alatt már az operaház és az Erkel Színház zenekarában játszott
  • Hegedűművészi és tanári diplomáját 1991-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte
  • Friss diplomás hegedűművészként szűknek érezte a klasszikus zenei nyelv határait, egész lényével akart szólni. Ekkor született meg benne az elhatározás, hogy nemcsak hegedülni, hanem énekelni, táncolni is szeretne. Hangképzésre kezdett járni, és a hegedű mellett az ének lett a második hangszere. Mindemellett színészmesterséget, dzsessz- és sztepptáncot tanult.
  • A pályakezdés éveiben színdarabok, énekes-táncos operettek és musicalek főszerepét játszotta itthon és külföldön egyaránt, amelyekben természetesen a hegedülés is fontos szerepet kapott.
  • Eközben a klasszikus zene mellett az igényes könnyebb műfaj irányzataival is megismerkedett. A dzsesszben, a szvingben és a világzenékben kutatja azokat a stílusbeli különlegességeket, amelyeket a komolyzenén keresztül még nem ismerhetett meg.
  • Hobbija a mozgás, a sport, a kirándulás, a természet és a jóga

A nappali kellemes hangulati elemei a falfülkék, illetve a nagy állólámpa, amely tekintélyt parancsolóan őrködik a berendezési tárgyak fölött. A szobában az egyetlen kakukktojás a tévé, amit sohasem néznek. „Nincs benne semmi olyasmi, amiért érdemes lenne bekapcsolni” – summázza a véleményét Katica. „Keveset is vagyunk a nappaliban, az életem jelentős része a konyhában vagy a dolgozóban zajlik. A nappaliban akkor van nagy élet, amikor koncertre készülünk. Ha az előadásaimon nem szimfonikus zenekar, hanem egy trió kísér, velük szoktam próbálni ebben a helyiségben, igaz, akkor a méretes szoba valahogy kicsinek tűnik. Az utca nagy örömére azonban muszáj kinyitnom az ablakot, mert pillanatok alatt elszívjuk az összes levegőt.”

Barátságosabban

„A lakás hideg, de nyáron ideális, előfordul, hogy a legnagyobb hőségben is térdzokniban gyakorolhatok”. Az otthon hidegségén sokat javított Katica, amikor nyolc évvel ezelőtt ideköltözött. Párja lakásában fehérek voltak a falak, és ez vendéglátónk számára ridegnek, kórházhangulatúnak tűnt, érkezésekor igyekezett ezt felszámolni. „Mindent átfestettem sárgára, barackszínűre, mert az érzetre olyan, mintha mindig sütne a nap. A járólapot felszedettem, és meleg hajópadlót javasoltam helyette. A felújítások végén a párom is elismerte, hogy sokkal kellemesebb, otthonosabb lett a hangulat.”

Ez a helyiség olykor próbaterem

Ez a helyiség olykor próbaterem

És valóban, a színek egységesek, a barna uralkodik mindenütt, legyen szó a barátoktól kapott Nagy-Magyarország gobelinről, a zongoráról, a hajópadlóról, a dohányzóasztalon lévő tárcsázós telefonról, a kanapé bőrhuzatáról vagy a réztölcséres gramofonról. Ehhez jól illeszkednek a barna ablakkeretek és érdekesek az üveglapok közepén elhelyezkedő ólomüveg négyzetek, amelyek csodaszéppé varázsolják a lakásba beáramló fényt. Az ólomüveg elemekre jól rímel a zongorán lévő Tiffany-lámpa, amelynek behelyezése nem véletlen: Illényi Katica lelkes rajongója a Tiffany-műfajnak.

Erő, egészség

A tényleges és önálló gyakorlás vendéglátónk részéről a dolgozószobában zajlik. Ez azonban nem szimplán csak dolgozó, a faltól falig polcrendszer mindent elnyel: ruhákat, fellépőruhákat, kazettákat, DVD-ket, a bútorlapok elejére helyezett tükör pedig tágítja a teret. „Itt órákon keresztül gyakorlok, 3-4 órát biztosan, de van, hogy edzek is. Jógázom hat éve, mellette body artra járok, összesen heti öt alkalommal sportolok. Előfordul, hogy a családi kondigépet nyüstölöm. Jó egy ilyen a háznál, koncertek előtt feszültséglevezetőnek egészen kiváló.”

Konyha, felesleges tárgyak nélkül

Konyha, felesleges tárgyak nélkül

Illényi Katica a felhasznált energiát a kreatív konyhában pótolja. „Kinyitom a jégszekrényt, és amit találok, abból varázsolok valamit. Hús sosincs a hűtőmben, mivel vegetáriánus vagyok, de sok húspótló dolgot használok” – mondja a művésznő a bordás-famennyezetes vidékies hangulatú konyhában, a csipkével terített asztal mellett. Itt jegyzem meg finoman, hogy a lakásban elég kevés a díszítőjellegű tárgy. „Idegesítenek, nincs rájuk szükségem, ezért egyszer jó részüket megfogtam, az ajándék minihegedűket, a katicagyűjteményemet, és elajándékoztam az egészet. Azt érzem, hogy a kis mütyüröktől, haszontalan tárgyaktól nem kapok levegőt. Egyszer olvastam egy feng shui könyvet, amely sokat változtatott a világlátásomon. Ebben az állt: gondolj az egyik fiókodra, és mondd meg, mi van benne. Ugye nem tudod? Nekem is volt egy csomó kacatom, amelyet épp nem használtam, de nem volt szívem kidobni őket. Aztán a nagy részüktől megszabadultam, ám ha ma költöznöm kellene, most is itt hagynám a lakás felét. A fölösleges tárgyak a feng shui szerint csak viszik az energiát, és ezzel maximálisan egyetértek.”

Dolgozószoba beépített szekrényekkel

Dolgozószoba beépített szekrényekkel

Érettségi a cseresznyefán

„Ha egyébként költöznénk, kicsit beljebb mennénk a városhoz. Persze akkor a természet hiányozna, az erdők, hogy a Normafa és a János-hegy fél óra kirándulásra van gyalog, illetve hogy a levegőt vágni lehet, annyira friss. Ma, vidékiként sokkal kevesebbet vagyok emberek közt, mint régebben. Kétszer meggondolom, bemenjek-e a városba, hiszen – pláne csúcsforgalom idején – nehéz a bejutás. Ha Pestre költöznék, a jó öreg Rákosfalva is megfelelne, ahol felcseperedtem, s ahol édesanyám mind a mai napig lakik. Ez a gyerekkoromban egy nagy kertes ház volt hintával, a nagyi gondozta virágoskerttel és a teraszra belógó nagy, ernyős lombozatú gigantikus cseresznyefával. Ezen valamelyik évben annyi termés volt, hogy leszakadt néhány központi ága, de így is annyi cseresznyét hozott, hogy azzal piacra is járhattunk volna. A fa tényleg mesés volt. Anyukám elbeszélése szerint az ágaira kuporodva készült az érettségire, így én is követtem a családi hagyományt, és mondhatom: sikeres felkészülést biztosított. Anyám ide született. A ház mellett van egy kórház, a nagypapám, aki szülész-nőgyógyász, itt hozta világra anyámat és a testvéreit.”

Ebből a tündérvilágból 32 éves korában költözött el a 28 éves korában vásárolt kis zuglói, zöldövezeti ingatlanba, amely olyan, ahogy Katica szereti. Jók az energiái, ám abból csak keveset élvezhetett. Egy-két évig lakott ott, majd jött a szerelem, ami elszólította, persze a lakás még ma is megvan. „Jelenleg ki van adva egy kedves ismerősömnek, akin azzal segítek, hogy nálam lakhat, amiért természetesen nem kérek pénzt. Jó segíteni valakinek, és nem árt, ha egy lakást laknak, illetve rendeltetésszerűen használnak, mert ha üresen áll – és ezt tapasztalatból mondom – pillanatok alatt képes leamortizálódni.” – zárta Illényi Katica a bemutatást.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
Illényi Katica otthona - Vendégségben a hegedűművésznél
A ház
Illényi Katica otthona - Vendégségben a hegedűművésznél
Pici udvar
Illényi Katica otthona - Vendégségben a hegedűművésznél
Kondigép edzéshez
Illényi Katica otthona - Vendégségben a hegedűművésznél
Hangszerek mindenhol

 

 

.

 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Wellness az otthonodban – Így lazulj el gyógyító kristályok segítségével

Rád férne egy kis lazítás? Nem kell kimozdulnod ahhoz, hogy wellness hangulat vegyen körül. Néhány kristály kisegészítő lesz a segítségedre ebben.

Promóció Illatos otthont szeretnél? Ezek a legtrendibb megoldások hozzá

Nem véletlenül létezik az otthon illata kifejezés, hiszen ez az, amit ezer másik közül is felismerünk. Összegyűjtöttünk négy dizájnos megoldást, amelyek egész nap garantálják, hogy élettered kellemes aromák járják be.

Promóció Építkezés előtt állsz? Íme 4 hely, ahonnan segítséget kaphatsz hozzá

Építkezés előtt állsz, de több kétség van benned? A legfontosabb tanácsunk ehhez a szakaszhoz, hogy kérdezz. És kérdezz minél többet! Mutatjuk, kitől és hol érdemes.

Tipp Tippek a padlás lehető legjobb kihasználásához

A padlás egy olyan hely a házban, ami sokszor a hasznossági lista legalján szerepel, pedig nagyon sok funkciót ki lehet alakítani benne, így nem érdemes megfeledkezni róla. Akár több tárolóhelyre vagy alvóhelyre van szükségünk, esetleg egy otthoni konditerem is jól jönne, érdemes átgondolni, hogy ki lehet-e azt alakítani a padláson, ezzel sok értékes helyet spórolva a ház többi részén.

Felújítás Egy vályogház felújítás 3 leggyakoribb hibája

Egy vályogház felújítás igencsak összetett munka, amely során számos dologra kell figyelnünk. Alább összeszedtük a 3 leggyakoribb hibát, hogy azokat már ne kövesd el.

Stílus Álomszerűek! 3 lenyűgöző hálószobatrend

Mi menő, és mi nem 2021-ben? Nézzük, melyik az a három hálószobatrend, ami idén viszi a prímet, és melyektől kell búcsút vennünk.

Tipp Hangya a konyhában – Így szabadulj meg a hívatlan vendégektől természetes módszerekkel

Néhány fekete hangya a konyhában még nem a világvége, hiszen nem túl kártékonyak, így mi magunk is felvehetjük a harcot velük. Ne habozzunk, lépjünk időben, próbáljuk meg csírájában elfojtani a bajt az alábbi tippekkel.

Tipp Az Instagram legtrendibb tavaszi ajtódíszei 2021-re – Inspirálódj a legjobbaktól

Az Instagramon mindig a legjobb és a legkreatívabb dolgok válnak felkapottá, ezért szinte minden dekorációhoz ott találjuk a legjobb inspirációkat. Összeszedtünk néhány trendi tavaszi ajtódíszt, mely garantáltan meghozza a tavaszi hangulatot az otthonodba.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin