Fővárosi sikk – Precíz megoldásokkal fűszerezve

Fővárosi sikk – Precíz megoldásokkal fűszerezve

Rengeteg fény, csillogó felületek, különleges lámpák és elegancia. Ebben a budai lakásban a sikkes megjelenés dominál. Vendéglátóink frissen felújított otthonukban a precíz megoldásokat fűszerezték néhány grandiózus látványelemmel.

Ötletládához ad!

A fiatal házaspár ragaszkodott ahhoz, hogy kislányuk, a tízéves Blanka iskolájának közelében találják meg a számukra ideális otthont. Sokáig keresgéltek, míg végül egy meglehetősen leharcolt, de jó adottságokkal rendelkező lakásra bukkantak a második kerület egyik csöndes, zöld utcájában. A ház a tízes években épült, annak minden előnyével és hátrányával, de szerencsére jól karbantartott állapotban várta leendő lakóit. A magasföldszinten lévő lakásról az első benyomás talán a legtöbb vásárlót elriasztotta volna, de Katáék meglátták benne a lehetőséget, és tudták, hogy szép lesz a végeredmény. Elég volt a képzeletükre hagyatkozniuk, no meg pár megbízható szakemberre, akik a felújítás alatt végig a segítségükre voltak.

Rutinos felújítók

Nem ijedtek meg az előttük álló pár hónapnyi felfordulástól, hiszen már több lakás megálmodásában részt vettek, így pontosan tisztában voltak azzal, hogy mi vár rájuk. Először is a legfontosabbal, az alapos tervezéssel kezdték a munkát. „Tudtuk, hogy a meglévő alaprajzon változtatnunk kell ahhoz, hogy nekünk megfeleljenek a szobák funkciói” – meséli Kata. „Az átláthatóbb terek kitalálásában a Hello-monochrome Stúdió meglátásaira hagyatkoztunk, a lakberendezést pedig Szegő Eszterrel ketten együtt végeztük.” A 94 nm-es lakást fenekestül felforgatták, de ügyeltek arra, hogy a régi patináját megtartsák, ezért a nyílászárókat mindenképp szerették volna megmenteni. Egy ügyes asztalos nagyszerűen felújította nemcsak az ablakkereteket, hanem a nappaliba vezető kazettás portálajtót és a többi helyiség ajtajait is.

Újragondolt alaprajz

A falmozgatással korszerűbb és a család igényeinek megfelelő, tágas tereket nyertek. A bejárati ajtón belépve jobbra található a minimalista stílusú konyha, ami szerencsére természetes fényt is kap bőven. Eredetileg ez is egy fallal elzárt, parányi teakonyha volt, de az előtérrel egybenyitva kényelmes méretű, modern megjelenésű konyhát építettek. A zárt szekrényeknek köszönhetően semmi sem porosodik, főzés után könnyű rendet tenni, mivel mindennek előre kitalált helye van. Még egy kis kamrának is jutott pár négyzetméter, ahová ötletesen elrejtették a mosó- és szárítógépet. Szemben a bejárattal egy valódi tinikuckót alakítottak ki kislányuk számára, aki szeret ide visszavonulni a hosszú, suliban töltött órák után. A lánybirodalom mellett egy igazán pazar fürdőszobát rendeztek be, kényelmes káddal, épített zuhannyal, dupla mosdóval és egy valódi wellnessélményt nyújtó szaunával.

„Talán az egész lakás legdrágább bútora a különleges mosdó, amit milliméter pontossággal ide gyártott le egy cég. Az érdekességét az adja, hogy teljesen fahatású anyagból készült, a lefolyó rejtett, de egy mozdulattal kiemelhető a lejtős betétje, hogy a takarításnál könnyen hozzáférhető legyen. Egyszerű tisztán tartani, nem vízkövesedik, szóval teljesen beváltotta a hozzá fűzött reményeinket, illetve a forgalmazó által tett ígéreteket.”

A fürdő további érdekessége a szemet vonzó petrolkék, mázas metrócsempe is, ami halszálkamintában került a falra az óriási, kerek tükör mögé. A tükröt méretre készíttették, és mögé LED-világítást ragasztottak, ezzel igazán impozáns látványt értek el. A fürdőszoba elérhető az előtérből és a szülők hálójából is, L alakja miatt jól elférnek benne a különböző funkciók, a színválasztástól és anyaghasználattól valóban szobahangulatot idéz a megjelenése.

Már az előtérbe lépve látszik a megtervezett helykihasználás, ötletes beépített szekrények veszik körbe a bejáratot, ezzel is megkönnyítve a rendrakást és a ruhák, cipők kényelmes elhelyezését. Méretre készültek, emiatt szinte észrevétlenül simulnak a falba egészen a padlótól a plafonig. Ezek az egyszerű frontú szekrények találhatóak a szülők hálójában is, következetesen egyforma, halvány színben, elegáns, arany fogantyúkkal ellátva.

A nappali hangulatát, és ezzel az egész lakásét egy monumentális dizájntapéta határozza meg, ami egy teljes falat befed. A meleg, mély tónusok vonzzák a tekintetet, de az ügyes bútorválasztással és világítással sikerült megtartani nemcsak a nappali, hanem a nappaliból nyíló hálószoba és a többi tér egyensúlyát is. A tapétáról „elcsent” színek következetesen megjelennek a kiegészítőkben, a díszpárnákon, az ágyneműk mintáján, az ágytakaró árnyalatában.

A jó stílusérzékkel kiválasztott, jelentőségteljes, aranyszínű polcok, tükrök, virágállványok a Woodelier üzletből való izgalmas darabok. Ezeknek tökéletes ellenpontjai a letisztultabb, visszafogottabb bútorok, mint a kanapé és a szép vonalú étkezőasztal. A tapéta és a látványos fémbútorok merészségét tompítják a természetes len párnahuzatok és kiegészítők. A háromméteres belmagasság, az ablakokon beáramló fény és az aprólékosan megtervezett részletek emelik igazán nagyvonalúvá a lakást.

Elleshető ötlet a háló beépített gardrób-szekrénye, ami teljesen körbeöleli
a fürdő bejáratát, minden rendelkezésre álló helyet precízen kihasználva.

Ebédlő a nappaliban

Régi szalonokat idézően a nappaliban alakították ki a kényelmes étkezőt. Mivel a konyha kis alapterületű, ott nem fért volna el egy asztal székekkel, de a nappali egyik szeglete pont megfelelt erre a célra. Vendéglátóink szeretik megadni a módját az étkezéseknek, szívesen terítenek akár reggelizések alkalmával is, azt vallják, hogy jobban indul a napjuk, ha asztalnál ülve, nyugalomban átbeszélik az aznapi teendőiket.

Kata tippjei a nagyvárosi hangulat megteremtéséhez:

  1. Merjünk merész színeket használni, de ügyeljünk arra, hogy egyensúlyban tartsuk a különböző bútorokat, kiegészítőket, mert könnyű túlzásba esni, és akkor egy nyugtalanító kavalkád közepén találjuk magunkat.
  2. Ha kiválasztottunk egy színt, akkor az jelenjen meg a lakás többi pontján is, ne csak egy szobában. Ezzel elérhetjük a folytonosság érzetét.
  3. A zöld növényektől és friss csokroktól életteli lesz a környezetünk. A növények is megérdemlik a szép virágállványt és a mutatós kaspókat. Ha így rendezzük őket, szép látványelemei lesznek a lakásnak.
  4. Kombináljuk az extra darabokat egyszerűbb vonalvezetésűekkel, így nem lesz tömény és túlzó az összkép. Marketplace-en vagy bolhapiacokon is találhatunk egyedi tárgyakat megfizethető áron.

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/1-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Légkondicionálás a lehető legkisebb költségből – Zsebbarát tippek hűvös lakáshoz

Nyakunkon az év legmelegebb időszaka, így lassan biztosan be kell kapcsolni a klímát. Persze sokan a fogyasztása miatt félnek használni. Nekik mutatunk pár megoldást, amivel a légkondicionáló áramhasználata alacsony marad.

Tipp Toll paplan tisztítása házilag – Frissítsd fel az ágyad ezzel a pár lépéssel

Azt mindenki tudja, hogy az ágyneműt és a huzatokat viszonylag gyakran kell tisztítani – de a „töltetről’, azaz a párnákról és a paplanokról már kevesebb szó esik. Pedig azokra is ráfér a karbantartás. Mutatjuk, hogyan zajlik a toll paplan tisztítása házilag.

Tipp Indukciós főzőlap tisztítása – Így működik!

Egyre több lakásban találkozhatunk indukciós főzőlappal, ugyanis sok előnye van. Az egyik sarkalatos pontja azonban a takarítás, ami több odafigyelést igényel. Mutatjuk, hogyan zajlik egy indukciós főzőlap tisztítása.

Felújítás Íme 5 ok, miért a nyár a legjobb időzítés a kültéri festésre

Nehezen veszed rá magad a ház vagy a garázs kültéri festésére? Pedig rengeteg érv szól amellett, hogy ebben a gyönyörű időben ¬– vagy mások szerint hőségben – láss neki ennek. Elhoztuk az 5 legnyomósabbat:

Tipp 5 teendő, amit iktass be, mielőtt elutazol nyaralni

Egy nyaralás előtti készülődés jóval többet takar, mint a csomagolás. A házunk biztonsága mindennél fontosabb, ezért érdemes olyan óvintézkedéseket megtenni ilyenkor, ami nem csak a kéretlen betolakodókat tartja távol, de a baleseteket is. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tennivalót a gondtalan nyaralás jegyében:

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin