Dalosház – Szalóki Ági énekesnő otthona

Dalosház – Szalóki Ági énekesnő otthona

Számos lemez után a feltöltődés időszakát éli Szalóki Ági énekesnő, aki gyermeklemezeiről és népdalénekesi pályafutásáról ismert, de szívesen próbálja ki más műfajokban is magát. A feltöltődés esetében szerencsére nem teljes elvonulást jelent a világtól. Most megmutatja, hol az a bázis, ahol töltőre kapcsolja magát. Irány Szalóki Ági otthona!

Ötletládához ad!

Névjegy

Szalóki Ági énekesnő, előadóművész, dalszerző

  • Leginkább gyermeklemezeiről és népdalénekesi pályafutásáról ismerjük.
  • Ötévesen az István, a király című rockoperában éneklő Sebestyén Márta hatására kezdett az erdélyi magyar népzenéhez vonzódni, majd Sebő Ferenc tanácsára kezdett népéneklést tanulni.
  • 16 évesen az Ando Drom együttes jubileumi koncertjén lépett először színpadra olyan muzsikusok között, mint Szakcsi Lakatos Béla, Dés László, Juhász Miczura Mónika.
  • 17 éves kora óta lép fel rendszeresen színpadon. Évekig énekelt az autentikus magyar népzenét játszó Ökrös együttesben és a magyarországi világzenét játszó Besh o droM zenekarban.
  • A magyaron kívül 11 nyelven énekel.
  • Ági rendszeresen és szívesen lép fel minden olyan rendezvényen, amely szeretetből és önkéntes alapon jön létre azzal a céllal, hogy környezetünk egészségesebb, tisztább, szebb legyen. Énekel a születés, szülés és a halál méltóságáért, dalaival hívja fel a figyelmet a hátrányos helyzetű gyerekek sorsára.
  • Hobbija a jógázás és a kutyája.
  • Még több infó: www.szalokiagi.hu

Tesz-vesz város hangulat lengi át Budapest II. kerületének azon részét, ahol az énekesnő él. A jó megközelíthetőség fontos szempont volt a lakás kiválasztásakor, hogy Ági a koncertek után tömegközlekedéssel könnyen hazajuthasson. Igaz, a jóból más tekintetben is kijutott neki. Van a környéken szatócsüzlet, háztartási bolt, zöldséges, elektromossági szaküzlet arra az esetre, ha mondjuk kiégne egy villanykörte a lakás teraszán a színes izzósorból. Ágit ismerik és szeretik a környékbeliek, kutyások, gyerekesek egyaránt. A sok-sok sétáltatás, számos találkozást és beszélgetés eredményezett, ennek nyomán nem csoda, hogy a helybeli gyerekeket előszeretettel viszik Szalóki Ági koncertjeire a szülők. Ági is szereti a környéket. Szerinte egy érdekes és élő városszövet részeként élheti itt mindennapjait.

Háztól házig

Amíg idáig eljutott, sok helyen turnézott lakóként. Szülei mindketten szegény családból származnak, egyikük sem számíthatott családi segítségre.Ági anyukája egy csoda folytán nagymamája szomszédjának szobakonyhás lakását örökölte meg a VII. kerületi Szövetség utcában, ide született Ági. Egy rövid, angyalföldi kitérő után a VIII. kerületi Kiss József utcában állapodtak meg. Az időközben öttagúra gyarapodott család 10 évig élt itt. A szülők apránként vásárolták a bútorokat. Ezek közül emlékezetes volt a Réka szekrénysor, de Ági agyába örökre bevésődött a narancssárga kárpitos emeletes ágy is.

Nyarak a nagyinál

Azt, hogy mások hogyan élnek, az osztálytársaknál tanulmányozta a gyerekzsúrok alkalmával. Az iskolai évek a Szív Utcai Általános Iskola francia tagozatán teltek. Ide a város minden szegletéből érkeztek a diákok, így a szülinapi partikon Ági sokféle otthont látott. Ekkor vált világossá számára, hogy jó dolog zöldövezetben lakni, más az, ha a lakáshoz terasz is tartozik, az ember ott reggelizhet, hovatovább onnan szemlélheti az évszakok változását. A kertről alkotott képe a nagyi révén is formálódott, Sasadon. Ez a városrész a nyolcvanas években még üdülőövezetre hasonlított. „A nyaraimat a nagyinál töltöttem madárcsicsergésben, rózsák, gyöngyvirágok között, málnabokrot legelve, cseresznyefán csimpaszkodva” – meséli Ági. Itt lett számára fontos a csend, amelynek hiányától a következő családi otthonban, a Liszt Ferenc tér mellett, a Teréz körúton kifejezetten szenvedett, a villamos és az autók zaját rettentő nehezen viselte. Gimnazistaként tett is pár kísérletet, hogy a családot költözésre bírja, de kísérlete végül kudarcba fulladt.

Untitled_Panorama1

Ági itt még takarítani is szeret

A nagy ajándék

„A nevelőapámnak volt egy lakása a Belgrád rakparton, ott laktam először egyedül. Bár bútorozott volt, élveztem, hogy hozzátehetek valamit a saját ízlésemből. Vettem párnákat, lámpát, és közben azt próbálgattam, apró változtatásokkal hogyan tehetem egyedibbé a lakást. Ekkoriban, 20 – 21 évesen az Ökrös együttessel, a Besh o droM-mal koncerteztem. Külföldön kerestem a pénzem javát, megvehettem, ami megtetszett. Ruhákat vásároltam persze és lemezeket, könyveket, a barátaimat gyakran megvendégeltem éttermekben, bárokban. Nagyobb céljaim nem voltak, pedig albérletbe, talán önálló lakásba is költözhettem volna. A keresetemmel azonban nem tanultam meg jól bánni. Nem éreztem, mi a pénz értéke, a vásárlás, a tárgyak birtoklása viszont nagyon tetszett.” Huszonhat éves voltam, amikor édesanyám úgy határozott, vesz nekem egy lakást. „Majd’ kibújtam a bőrömből, úgy örültem, egyáltalán nem számítottam erre a hírre. A szüleimnek mindenért maguknak kellett megküzdeniük, gondoltam,  az én sorsom is ez lesz, nem vártam ilyen nagy ajándékot.”

Küldhetem a vevőket?

Amikor Ágit bevonták az otthonkeresésbe, az énekesnő Buda Felhévíz negyedében nézett ki magának egy öreg, szecessziós házat, fakeretes ablakokkal, ajtókkal, szív alakú faragásokkal, de édesanyja megrettent a ház rossz állapotától – jogosan. A ház fekete krónikájának részét képezte, hogy egy ott lakó néni alatt leszakadt az erkély, aki a szerencsétlen balesetben meg is halt. Így esett a választás egy kiszámíthatóbb, új építésű házban lévő otthonra a belvárosi Káldy Gyula utcában, a vigalmi negyed közelében. Az újépítésű otthon azonban illúzió volt. Ági nem sokáig maradt itt. „Karnyújtásnyira laktam a legfelkapottabb underground szórakozóhelyektől. Akkoriban szinte minden este énekeltem, mulatoztam, egyszerű volt hazajutnom.Eleinte imponált, hogy első lakóként költözhettem be, a szauna kényeztetett. Ám a portaszolgálat inkább feszélyezett, a lakást csak délelőtt érte nap, vékonyak voltak a falak. Fontos lett volna a zöld közelsége is, de csak a Klauzál téri játszótér zöldje jelentette a természetet. A piacról hazafelé menet gyakran időztem ott, hogy napoztassam az arcomat és egyszer, ahogy bevásárló szatyraimmal ültem azon a pár négyzetméternyi gyepen, megszületett bennem az elhatározás. Ezután nyomban közöltem is a portással, hogy el akarom adni a lakást. Mire felcihelődtem, már csörgött is a telefonom. A portás csak annyit kérdezett: „Ágika, küldhetem a vevőket?”

Minden helyiség úszik a fényben

Minden helyiség úszik a fényben

Pestről Budára

Így adta el másfél szobás lakását a belvárosban, a szép fürdővel és egy takaros kis konyhával, amit őszinte sajnálatára nem tudott magával vinni. A vigasz egy budai lakás képében érkezett. „Felújítandót kerestem, másfél szobásat, budai zöldövezetben, hegyvidéken. Harminc lakást néztem meg, majd megint anyu figyelmeztetett, ne menjek messze a várostól, hiszen nincs autóm. Végül természetesen anyu találta meg a jelenlegi megoldást egy ötemeletes ház legfelső szintjén. Amikor beléptem, tudtam: itthon vagyok. A praktikus, jó beosztású, napfényes lakás elvarázsolt, a nagyinál töltött nyarak emlékei is felsejlettek. A ház kertjében márciusban megjelenik az ibolya, majd a százszorszép, a kutyatej, végül a szamóca, a terasz pedig tavasztól őszig egy pluszszobát biztosít. Mindezek mellett megfizethetetlen az is, hogy mellettem sehol sincs szomszéd, így bármikor tudok gyakorolni. A teraszon is gyakran próbálok, egész nagy zenekarral is. Eddig még senki sem reklamált”. A részegítő mámoron túl persze akadnak itt is megoldandó feladatok. A lakás szigetelése várat magára, ahogy a terasz felújítása is. A tetőtérben nyáron trópusi a klíma, ez ellen nappal zárt ablakokkal és éjszakai szellőztetéssel védekezik az énekesnő. Kánikulában istenieket alszik a teraszon elhelyezett fekvőalkalmatosságon.Fölötte az eső és a napsütés ellen védelmet adó napvitorla feszül. Ez illeszkedik a lounge hangulatba a teraszon, ahol az élet a földön ücsörögve zajlik, a gyakran zenés baráti összejövetelekbe torkolló estékkel.

Ági konyhája

Ági konyhája

Odabent

A nappaliban sok dolog szembetűnik. A rengeteg könyv, az eredeti CD-k, a kazettagyűjtemény és a Picasso-reprint. „ Anyu kapta egy holland ismerősétől, mondván, mennyire hasonlít rá. Ezt a képet nézem gyerekkorom óta. Érdekes volt a londoni National Galeryben megpillantani az eredetit. A gyerekszobánkban volt, velem költözik mindenhová.” Alatta zöld kanapé, a nagymamára emlékezteti: az övé is ilyen volt. A földön egy több mint száz éves anatóliai kecskeszőr szőnyeg. „ Sokat hallgattam az anatóliai törökök zenéjét, ez a szőnyeg kicsit oda is repít közéjük. Érdekes, hogy gyerekkoromban is különösen lelkesedtem a török zenéért, a zurna, más néven töröksíp, az egyik kedvenc hangszerem” – tudjuk meg az énekesnőtől, akinek a lakásában a modern minimál az etnostílussal keveredik. A teraszon lévő asztal terítője Erdélyből való, a falon egy kalotaszegi cserépkályhából való kazetta lóg, és sok más tárgy egy-egy utazás vagy fellépés emlékeként került a lakásba. A képek közül nem csak a Picasso-reprint fontos, hanem a dolgozószobában lévő két fotó is, amelyet Ági Palya Beától kapott, amikor beköltözött, mondván, a gyerekeket ábrázoló képtől otthonosabb lesz a hangulat. És tényleg, jó ránézni a dolgozószobában, ahol, amióta van wifi, Ági kevesebb időt tölt. Igaz, az iskola visszaültette az íróasztal mögé. Az énekesnő művészetterápiát tanul a Gyógypedagógiai Főiskolán és többnyire itt írja a dolgozatait. Az éneklésnek itt, a dolgozóban, ahogy a lakás többi zugában is van helye. „Egy portugál fadut kellett megtanulnom pár nap leforgása alatt. Eleinte akusztikusan gyakoroltam, később mikrofonnal is. Idő hiányában a gyakorlást éjszaka is folytattam. Nem tehettem mást, erősítőstül, mikrofonostul beültem a gardróbszekrénybe, úgy gyakoroltam, hogy ne zavarjam az alsó szomszédomat” – mesél egy vicces esetet a törékeny énekesnő. Érdekes, hogy egy ideje megszerette a takarítást. “Én élek itt, ebben a térben. A takarítással jobban bejárom, megismerem. Talán másként is kötődöm hozzá.Ha egyszer el is költözöm innen, valahol a közelben leszek akkor is” – mondja búcsúzásképpen az énekesnő. n

thumbnail
thumbnail
thumbnail
Dalosház - Szalóki Ági énekesnő otthona
Előszoba
Dalosház - Szalóki Ági énekesnő otthona
A terasz
Dalosház - Szalóki Ági énekesnő otthona
Egy kanna virág

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Stílus Húsvéti asztal dekorációs ötletek: inspirálódj gyönyörű megoldásokból

Hamarosan itt a húsvét, itt az ideje készülni az ünnepi ebédre. A menü sokkal ízletesebb lesz, ha megadjuk a módját a terítéknek is. Hoztunk néhány lélegzetelállítóan szép húsvéti asztal terítéket.

Tipp Római roló kisokos – Árnyékolás divatosan „csináld magad” módra

Ha felújítás előtt állsz, és egy kicsit fel szeretnéd dobni az ablakok környékét, de még nem tudod mivel, akkor vess egy pillantást a római rolóra. A római roló egy olyan árnyékoló megoldás, ami sokféle kinézetben elérhető, így dekorációnak is kiváló.

Otthon Antik tárgyak bűvöletében – Gödöllői csodaház

A mi munkánkban talán az az irigylésre méltó, hogy különleges emberekkel az otthonukban beszélgethetünk. Már az első találkozás hatalmas bizalmat feltételez a vendéglátóink részéről, hiszen ismeretlenként kopogtatunk, és ahogy nyílik az ajtó, máris beleláthatunk a világukba.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: 5 zseniális trükk, ami megkönnyíti a takarítást

A tavaszi nagytakarítás sokaknak mumus, hiszen rengeteg munkával jár. Az alábbi tippeknek hála azonban sokkal gyorsabban fogsz végezni, sőt, nem is fogsz annyira elfáradni.

Tipp Íme, egy zseniális trükk, hogyan varázsold ragyogóan tisztává a sütőt

A sütő tisztításának többféle módja van. Használhatod az öntisztító funkciót, de a hagyományos sikálás is mindig megoldás. Vagy bevethetsz egy olyan technikát, amelyet már régóta használnak mikrohullámú sütő tisztítására, azaz gőzzel is tisztíthatod a készülék belseját.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin