Csendes éj, francia zongorán

Csendes éj, francia zongorán

Ha megpróbáljuk a francia vidéki stílus lényegét szavakba önteni, rá kell jönnünk, hogy nincsenek megfogható szabályok. A nyugalom, a felszabadultság, a természetes anyagok és a magával ragadó elegancia azok, amelyek talán a legjobban tükrözik a sikkes francia otthonokat.

Ötletládához ad!

Vendéglátóink hasonló életérzést szívták magukba dél-franciaországi életük alatt. Öt Franciaországban töltött év után hazahúzott a szívük, a honvágy és a család hiánya miatt nem messze Székesfehérvártól találták meg azt a helyet, ahová megálmodták és megteremtették a saját franciás hangulatú világukat.

Az ajtóban Barka és Boncza kutya izgatott csaholása fogad bennünket.A két tündéri vizslalány a család kedvencei, akiknek szabad bejárásuk van a házba, teszik is a dolgukat, jelzik, hogy idegenek érkeztek. Hamar barátságot kötünk, és Bea, a háziasszony úgy köszönt bennünket, mintha régen látott ismerősök lennénk. A tágas előszobába lépve könnyed parfümillat csapja meg az orrunkat, a ház diszkrét illata, ami segít magunk mögött hagyni a külvilágot és hozzájárul egy sajátos atmoszféra megteremtéséhez.

Francia kaland

A család tárgyak iránti vonzalma franciaországi életük alatt bontakozott ki, amikor egy alig bútorozott albérletben kezdtek új életet, követve a családfőt, aki ott kapott munkát. Tamás épületgépészként dolgozott már akkor is, sok érdekes ház felújításán. Bea három kisfiukkal volt otthon, tanulta a nyelvet és hétvégenként kikapcsolódásként bolhapiacokra, régiségvásárokra járt. Elsősorban azért, hogy akkori albérletükbe vásároljon bútorokat, később már a gyűjtés szenvedélye vezérelte, hiszen annyi szépséggel találkozott, amelyhez potom összegekért tudott hozzájutni, hogy nem volt szíve otthagyni a neki tetsző darabokat.

Hazaköltözünk!

„Egy utánfutós autóval költöztünk ki, és háromkamionnyi cuccal jöttünk haza” – meséli Bea, aki a kintlétük alatt remek stílusérzékkel és nagy lelkesedéssel válogatta össze leendő házuk kisebb-nagyobb bútorait, kiegészítőit. „Miután megszületett az elhatározás a hazaköltözésre, ki kellett találnunk, hogy hol szeretnénk letelepedni. Az első tervünk az volt, hogy egy régi kúriát keresünk valahol a Balaton-felvidéken, amit felújíthatunk és a magunk ízlésére formálhatunk. Keresgéltünk, de nem találtunk olyan eladó ingatlant, aminek az átépítése a rendelkezésünkre álló pénzből megvalósítható lett volna. Építkezni sem tudtunk ott, a telekárak is nagyon borsosak voltak, emiatt esett a választásunk egy számunkra megfizethetőbb településre, amely Székesfehérvár agglomerációjában található.”
„A telken térdig ért a gaz, nem volt rajta épület, csak elhanyagolt gyümölcsfák. Viszont a mérete miatt megtetszett és megvettük. Az építkezés előtt mind az öten alaposan átbeszéltük, hogy mit szeretnénk, kinek mire van szüksége, hogy feleslegesen kongó terek helyet egy jól funkcionáló, energiatakarékos, de mindenki számára kényelmes házat tudjunk építeni. A nagy belmagassághoz és az osztott üvegű portálajtókhoz, a fehérre festett fagerendás mennyezethez öröm volt felhasználni a Franciaországból hozott bútorokat. Jó érzés volt látni, ahogy lépésről lépésre megvalósul az álmunk.”

Csendes éj

A franciák otthonuk dekorálására nem csupán a funkció miatt választják ki a tárgyaikat. Aminek nincs használati értéke, de szép, és jó érzés benne gyönyörködni, azt akkor is kiteszik a komódra, vagy felakasztják a konyhában. Ezektől a tárgyaktól lesz igazán egyedi egy belső tér, az ott lakókra jellemző az otthon. Bea és Tamás házában is csodás, egyedi darabok díszítik a teret. Kedvencük egy 1800-as évek végéről származó pianínó, amelyet egy hajléktalanokat foglalkoztató üzletben vásároltak. Az eredeti gyertyatartók és a jó állapotban lévő kottatartó is a tartozéka volt. Amikor a fiúk kisebbek voltak, előszeretettel klimpíroztak rajta, nemegyszer ezzel kifejezve a dühüket, vagy a szomorúságukat, ha valamin összekaptak. Bea kifejezett kérése volt, hogy inkább így vezessék le a felesleges energiákat. A gyerekek kedvéért megtanulta eljátszani rajta a Csendes éjt, ezért az öreg pianínó a családi karácsonyok fontos kelléke lett, legalább az év egyetlen estéjén rendeltetésszerű a használata.

Tervezés egyetértésben

Azt, hogy ez egy öttagú család jól működő otthona, okos és előrelátó tervezéssel tudták kialakítani. A sikkes bútorok és kiegészítők jól megférnek az egyszerű, de kényelmes skandináv dizájnnal. A falak fehérek és szürkék, harsány színekkel sehol nem találkozunk. A színkompozíciót is a kifinomultság jellemzi, a Bea által használt és saját kezűleg festett árnyalatok határozottak, de minden esetben harmonizálnak a szoba többi elemével. Azt gondolnánk, hogy ez a kifinomult stílus nagyon nőies, de a színhasználattól és a házban lévő férfias energiáktól, a falakon itt-ott fellelhető trófeáktól mégis egyensúlyba kerül és egységet alkot.

„A hálóban nincs tv, csak a pihenést, ellazulást segítő, számunkra kedves dekoráció.”

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

Vagány fiúszobák

A fiúk szobái is eltérő karakterűek, igazodva a személyiségükhöz és életkorukhoz. A saját készítésű, és a természetben talált dekorációkon keresztül a használati tárgyakig mindegyik szoba elárul valami fontos információt lakója érdeklődéséről. Legyen az a geológia, a sport vagy a teknősök iránti szenvedély. A gyerekek szívesen vonulnak vissza saját birodalmukba, de a ház központi, mindenki által kedvelt helye mégis a kályha előtti tér, ahol a nagy méretű dohányzóasztalon esténként helyet kap a közös társasjáték. Történelem a fürdőszobában

A szülők fürdőszobája is rendhagyó, kissé budoáros hangulatot kölcsönöz neki a kecses, zöld kárpitú fotel és a tükrös mosdószekrény, ami egy valódi francia kastélyból került a házba. A kidobástól mentették meg, és egy kis átalakítás után a fürdő éke lett. A semleges, egyszerű formájú, fehér csempe előtt remekül érvényesülnek az antik darabok, a kedves kiegészítőktől szobaszerű hatást kelt az összkép.

Hobbiból munkahely

Bea még a kintlétük alatt kezdett el bútorokat festeni, így megismerkedett több alapanyaggal és technikával is. Amikor hazaköltöztek, akkor fogalmazódott meg benne, hogy szívesen adná át a tudását és tapasztalatait másoknak is, így ma már egy kis székesfehérvári üzletet vezet barátnőjével, ahol bárki részt vehet az általuk irányított workshopokon, illetve pár eredeti francia kisbútort, kiegészítőt és lakásillatosítót is megvásárolhat ajándékként vagy saját otthonába. „Egy nagyon fontos és bölcs mondást hallottam kint. Sok francia él e szerint. Ha van két euród, az egyikből vegyél ennivalót, a másikból pedig valami olyat, amiben örömödet leled!” A kisboltunk megalkotásánál is ez vezérelt. Igyekszünk mindig szemet és lelket gyönyörködtető darabokkal szolgálni.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2020/04-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Stílus 5 apró lakberendezési dekorációs ötlet, mely elhozza az őszi hangulatot otthonodba

A nyarat mindig nehéz szívvel búcsúztatjuk, ám az ősz különleges hangulatát örömmel engedjük be a lakásba. Az őszi dekorációt sokaknak csak a dísztökök és harsány színű levelek jelentik, pedig ennél sokkal visszafogottabb elemek is vannak. Ha még ragaszkodsz valamennyire a nyárhoz, vagy unod a megszokott megoldásokat, a következő apró lakberendezési változások nálad a biztos befutók.

Tipp Szuper lifehack: erre használd a háztartásban a hintőport

Az utóbbi években egyre többször lehetett olvasni a hintőpor negatív hatásairól. Akik ennek fényében már nem használják bőrre, bátran próbálják ki a háztartásban, ott ugyanis tényleg csodákra képes.

Tipp Családi szervező-rendszerezők – Így tarts mindent kézben a rohanós hétköznapokban

Sosem találod a pénztárcádat? Állandóan otthon marad a gyerekek kulacsa a reggeli rohanásban? Ezeket a kellemetlenségeket könnyen megelőzhetjük, ha kicsit rendezettebbé tesszük az életünket. Amerikában hatalmas népszerűségnek örvend a családi command center, ami egy olyan szervező-rendszerezőt jelent, ahová felírhatunk teendőket és melyen tárolhatunk fontos dolgokat. Erre hoztunk példákat.

Stílus Imádjuk ezt a friss és ütős legújabb lakberendezési trendet!

Csempézett asztalok – elsőre meglepőnek tűnhet ez a trend, hiszen az utóbbi években sokféle jelzővel illették a csempét, de a trendi biztosan nem volt köztük. 2021 őszétől azonban ez megváltozik, ugyanis minden lakberendezési rajongó teljesen odavan a csempézett asztalokért.

Tipp Ne használj üveg vágódeszkát! – Ez az anyag sokkal jobb választás

Minden háztartásban található legalább egy vágódeszka. Mindenkinek megvan a saját kedvenc darabja és anyaga, de vajon melyik a legjobb választás?

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin