Csendes éj, francia zongorán

Csendes éj, francia zongorán

Ha megpróbáljuk a francia vidéki stílus lényegét szavakba önteni, rá kell jönnünk, hogy nincsenek megfogható szabályok. A nyugalom, a felszabadultság, a természetes anyagok és a magával ragadó elegancia azok, amelyek talán a legjobban tükrözik a sikkes francia otthonokat.

Ötletládához ad!

Vendéglátóink hasonló életérzést szívták magukba dél-franciaországi életük alatt. Öt Franciaországban töltött év után hazahúzott a szívük, a honvágy és a család hiánya miatt nem messze Székesfehérvártól találták meg azt a helyet, ahová megálmodták és megteremtették a saját franciás hangulatú világukat.

Az ajtóban Barka és Boncza kutya izgatott csaholása fogad bennünket.A két tündéri vizslalány a család kedvencei, akiknek szabad bejárásuk van a házba, teszik is a dolgukat, jelzik, hogy idegenek érkeztek. Hamar barátságot kötünk, és Bea, a háziasszony úgy köszönt bennünket, mintha régen látott ismerősök lennénk. A tágas előszobába lépve könnyed parfümillat csapja meg az orrunkat, a ház diszkrét illata, ami segít magunk mögött hagyni a külvilágot és hozzájárul egy sajátos atmoszféra megteremtéséhez.

Francia kaland

A család tárgyak iránti vonzalma franciaországi életük alatt bontakozott ki, amikor egy alig bútorozott albérletben kezdtek új életet, követve a családfőt, aki ott kapott munkát. Tamás épületgépészként dolgozott már akkor is, sok érdekes ház felújításán. Bea három kisfiukkal volt otthon, tanulta a nyelvet és hétvégenként kikapcsolódásként bolhapiacokra, régiségvásárokra járt. Elsősorban azért, hogy akkori albérletükbe vásároljon bútorokat, később már a gyűjtés szenvedélye vezérelte, hiszen annyi szépséggel találkozott, amelyhez potom összegekért tudott hozzájutni, hogy nem volt szíve otthagyni a neki tetsző darabokat.

Hazaköltözünk!

„Egy utánfutós autóval költöztünk ki, és háromkamionnyi cuccal jöttünk haza” – meséli Bea, aki a kintlétük alatt remek stílusérzékkel és nagy lelkesedéssel válogatta össze leendő házuk kisebb-nagyobb bútorait, kiegészítőit. „Miután megszületett az elhatározás a hazaköltözésre, ki kellett találnunk, hogy hol szeretnénk letelepedni. Az első tervünk az volt, hogy egy régi kúriát keresünk valahol a Balaton-felvidéken, amit felújíthatunk és a magunk ízlésére formálhatunk. Keresgéltünk, de nem találtunk olyan eladó ingatlant, aminek az átépítése a rendelkezésünkre álló pénzből megvalósítható lett volna. Építkezni sem tudtunk ott, a telekárak is nagyon borsosak voltak, emiatt esett a választásunk egy számunkra megfizethetőbb településre, amely Székesfehérvár agglomerációjában található.”
„A telken térdig ért a gaz, nem volt rajta épület, csak elhanyagolt gyümölcsfák. Viszont a mérete miatt megtetszett és megvettük. Az építkezés előtt mind az öten alaposan átbeszéltük, hogy mit szeretnénk, kinek mire van szüksége, hogy feleslegesen kongó terek helyet egy jól funkcionáló, energiatakarékos, de mindenki számára kényelmes házat tudjunk építeni. A nagy belmagassághoz és az osztott üvegű portálajtókhoz, a fehérre festett fagerendás mennyezethez öröm volt felhasználni a Franciaországból hozott bútorokat. Jó érzés volt látni, ahogy lépésről lépésre megvalósul az álmunk.”

Csendes éj

A franciák otthonuk dekorálására nem csupán a funkció miatt választják ki a tárgyaikat. Aminek nincs használati értéke, de szép, és jó érzés benne gyönyörködni, azt akkor is kiteszik a komódra, vagy felakasztják a konyhában. Ezektől a tárgyaktól lesz igazán egyedi egy belső tér, az ott lakókra jellemző az otthon. Bea és Tamás házában is csodás, egyedi darabok díszítik a teret. Kedvencük egy 1800-as évek végéről származó pianínó, amelyet egy hajléktalanokat foglalkoztató üzletben vásároltak. Az eredeti gyertyatartók és a jó állapotban lévő kottatartó is a tartozéka volt. Amikor a fiúk kisebbek voltak, előszeretettel klimpíroztak rajta, nemegyszer ezzel kifejezve a dühüket, vagy a szomorúságukat, ha valamin összekaptak. Bea kifejezett kérése volt, hogy inkább így vezessék le a felesleges energiákat. A gyerekek kedvéért megtanulta eljátszani rajta a Csendes éjt, ezért az öreg pianínó a családi karácsonyok fontos kelléke lett, legalább az év egyetlen estéjén rendeltetésszerű a használata.

Tervezés egyetértésben

Azt, hogy ez egy öttagú család jól működő otthona, okos és előrelátó tervezéssel tudták kialakítani. A sikkes bútorok és kiegészítők jól megférnek az egyszerű, de kényelmes skandináv dizájnnal. A falak fehérek és szürkék, harsány színekkel sehol nem találkozunk. A színkompozíciót is a kifinomultság jellemzi, a Bea által használt és saját kezűleg festett árnyalatok határozottak, de minden esetben harmonizálnak a szoba többi elemével. Azt gondolnánk, hogy ez a kifinomult stílus nagyon nőies, de a színhasználattól és a házban lévő férfias energiáktól, a falakon itt-ott fellelhető trófeáktól mégis egyensúlyba kerül és egységet alkot.

„A hálóban nincs tv, csak a pihenést, ellazulást segítő, számunkra kedves dekoráció.”

Galéria / 10 kép

Megnézem a galériát

Vagány fiúszobák

A fiúk szobái is eltérő karakterűek, igazodva a személyiségükhöz és életkorukhoz. A saját készítésű, és a természetben talált dekorációkon keresztül a használati tárgyakig mindegyik szoba elárul valami fontos információt lakója érdeklődéséről. Legyen az a geológia, a sport vagy a teknősök iránti szenvedély. A gyerekek szívesen vonulnak vissza saját birodalmukba, de a ház központi, mindenki által kedvelt helye mégis a kályha előtti tér, ahol a nagy méretű dohányzóasztalon esténként helyet kap a közös társasjáték. Történelem a fürdőszobában

A szülők fürdőszobája is rendhagyó, kissé budoáros hangulatot kölcsönöz neki a kecses, zöld kárpitú fotel és a tükrös mosdószekrény, ami egy valódi francia kastélyból került a házba. A kidobástól mentették meg, és egy kis átalakítás után a fürdő éke lett. A semleges, egyszerű formájú, fehér csempe előtt remekül érvényesülnek az antik darabok, a kedves kiegészítőktől szobaszerű hatást kelt az összkép.

Hobbiból munkahely

Bea még a kintlétük alatt kezdett el bútorokat festeni, így megismerkedett több alapanyaggal és technikával is. Amikor hazaköltöztek, akkor fogalmazódott meg benne, hogy szívesen adná át a tudását és tapasztalatait másoknak is, így ma már egy kis székesfehérvári üzletet vezet barátnőjével, ahol bárki részt vehet az általuk irányított workshopokon, illetve pár eredeti francia kisbútort, kiegészítőt és lakásillatosítót is megvásárolhat ajándékként vagy saját otthonába. „Egy nagyon fontos és bölcs mondást hallottam kint. Sok francia él e szerint. Ha van két euród, az egyikből vegyél ennivalót, a másikból pedig valami olyat, amiben örömödet leled!” A kisboltunk megalkotásánál is ez vezérelt. Igyekszünk mindig szemet és lelket gyönyörködtető darabokkal szolgálni.

Galéria / 9 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2020/04-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Felújítás Pedig esélytelennek tűnt – Egy kifejezetten rossz adottságú 48 nm-es lakás újjászületése

Amikor egy nagyon rossz alaprajzú, sötét, előnytelen adottságokkal megáldott lakásból kell egy szerethető életteret kialakítanod – ez ám a kihívás. Vasziljevics Erika, a My Craft 2016 Kft. alapítója és csapata viszont épp az ilyen kihívások szakértője.

Tipp Zsíros foltok eltávolítása a konyhaszekrényről – Egy csodaszer, ami a segítségedre lesz

A konyhában elkerülhetetlenek az utálatos, makacs zsíros foltok, ezért a megelőzés helyett sokkal hasznosabb, ha van egy biztos módszered az eltávolításukra. Míg általában elég csak lefújni a konyhaszekrényt erős zsíroldóval, ez sajnos nem járható út fa felületek esetén. Azonban aggodalomra semmi ok, mindenre van egy csodaszer!

Stílus Rózsaszín fürdőszoba inspirációk: nem mindennapi szín a nem mindennapi eredményért

A fürdőszoba dekorálása kapcsán az különleges színek, mint a rózsaszín, szinte sosem kerülnek képbe. Pedig a rózsaszín árnyalatnak köszönhetően minimális erőfeszítéssel is csodaszép, sikkes eredményt lehet elérni a fürdőben. Lássuk is a legszebbeket!

Stílus Lakó konténer házak – Ez a koncepció lenne a jövő?

Szinte futótűzként terjednek a lakó konténer házak, hiszen rengeteg érv szól mellettük, és egyre könnyebben hozzáférhetők is. Az Instagram is tele van csodaszép, látványos konténer ház enteriőrökkel, ezért nem csoda, hogy napról napra többen kapnak kedvet hozzá. Ismerkedj meg Te is ezzel a (már nem is annyira) új trenddel!

Tipp Tavaszi nagytakarítás: a legfontosabb trükkök, hogy gyorsan haladj a feladatokkal

A tavaszi nagytakarítás egy nehéz és fárasztó feladat, főleg akkor, ha nem tudod, hogyan is lenne érdemes belekezdeni. Van azonban néhány praktika, ami sokat segít a szervezésben, és időt, valamint energiát spórol nekik. Nézzük, mik ezek.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin