Budai családi bázis – három generáció használatában

„Az életvitelünk miatt szükségünk volt egy olyan fővárosi bázisra, amit a család apraja-nagyja használhat, amikor Budapesten kell töltenie pár napot. Az volt a célunk, hogy a generációk akár egyszerre, akár külön-külön is kényelmesen elférjenek, amikor itt van dolguk” – meséli vendéglátónk, Krisztina. „Mivel Zsuzsával már többször dolgoztunk együtt, teljesen megbíztunk az ízlésében és az iránymutatásaiban. Azt az elképzelésünket, hogy barátságos, színes, de mégis elegáns legyen a lakás hangulata, ő teljes mértékben meg tudta valósítani.”

Pontos tervezés

Az új építésű lakás alaprajzának véglegesítése előtt még néhány apró változtatásra szükség volt, így az eredetileg a konyhából nyíló, spájznak elképzelt kis helyiségből inkább egy különálló, plafonig beépített gardrób lett. A hálószobákat tolóajtóval teljesen függetleníteni tudják a közös nappali-konyha terétől, így ha egyszerre többen használják a lakást, akkor jól el lehet szeparálódni, ha valaki már pihenni szeretne. Az okosan kialakított elrendezésnek köszönhetően hatan vagy nyolcan is itt lehet aludni, a család kényelmét két fürdőszoba és egy különálló wc is segíti.

Minőségi anyagok

A tölgyfa padló, a beltéri ajtók, a méretre gyártott szekrények és a szállodai hangulatot árasztó fürdőszobák burkolata is mind a tulajdonos és a tervező jó stílusérzékét dicsérik. „A bútorok java részét készen vásároltuk, de a konyha és a fürdőszoba berendezésénél fontos volt a helykihasználás, és oda pontosan, méretre készített bútorokat szerettünk volna. Mivel a konyhát itt nem használjuk napi rendszerességgel, inkább azt a szempontot vettük figyelembe, hogy szobaszerű legyen a hatás, ne a konyha legyen hangsúlyos. Emiatt választottuk azt a megoldást, hogy csak az egyik falsíkot bútorozzuk be, de azt is úgy, hogy szinte belesimuljon a bútor, színeiben illeszkedjen a vele egy térben található nappali tónusaival.”

Minden bútordarab harmonizál egymással: a bársonyszékek mély színe a konyhapulttal, a sötétítőfüggöny a bambuszcsillárokkal és a tölgyfa padlóval. Modern és mégis otthonos az összkép.

Színekkel teli nappali

Ennek a térnek a hangsúlyos eleme egyértelműen a feltűnő, modern vonalú fekete csillár, amit remekül kiegészítenek a fekete-fehér képek. Az egyforma méretű, de különböző árnyalatú bársonykanapék és -fotelek teszik kényelmessé az esti filmnézéseket. A bátor anyag- és színhasználat elegáns és egységes hatást teremtett, ugyanakkor otthonossá is tette a nappalit, ami a család kedvenc helye a lakásban. A kényelmes, hatszemélyes étkezőasztal fölé is látványos lámpák kerültek, melyek szinte térelválasztóként is működnek. Az egész tér nagyvonalúságát tovább fokozzák a földig érő bársonyfüggönyök, amik szép keretet adnak a hatalmas ablakoknak.

Egy kis Távol-Kelet

A fehér, a szürke és a tölgy hármasa határozza meg a legnagyobb fürdőszoba hangulatát. A mosdó alatti tölgyszekrényt asztalos készítette, stílusa a japán minimalizmust idézi. Itt is figyeltek az apró részletekre, a natúr kiegészítőkkel sikerült természetes és bensőséges hatást elérni.

Három hálószoba

Mint az egész lakásban mindenütt, a hálókra is a minőség jellemző, kárpitozott fejvégek és csodás textilek uralják a szobákat. Mindhárom hálószobában nagy méretű franciaágy és gardróbszekrény található, hasonló stílusban, de mégis más-más hangulatban. Az ágyak mögötti tapéták meghatározzák a szobák karakterét, a kis éjjeliszekrények és az olvasólámpák is segítik az esti pihenést.

Okosan kihasznált közlekedők

Egy kis közlekedőrészből nyílnak a fürdők és a hálók, ahová egy keskeny, mutatós lerakóasztal került, Ezzel a megoldással légies maradt a tér, nincs telezsúfolva, és egy-két kedvenc tárgynak és növénynek is helyet biztosít. Mivel a hálókban bőven van hely a ruháknak, és a spájz helyén kialakított gardróbban is sok a hely, emiatt az előszobát sem kellett szekrényekkel beépíteni, megmaradhatott a lobbiszerű megjelenése, látványos, sötétszürke háttér előtti egyedi, kör alakú tükörrel és tükörborítású konzolasztallal.

Modern, légies, néhol kissé bohém és szállodákra jellemzően kényelmes egyveleg valósult meg ennek az otthonnak a kialakítása során. Jól funkcionáló, alaposan átgondolt terek teszik nagyszerűvé az összképet.

Jó ide megérkezni

„Mivel nem Budapesten élünk, mindig jó ide megérkezni, kis újdonság a pécsi családi házunk után itt eltölteni pár napot. Ha a fővárosba szólít a munkánk, akkor teljes kényelemben lehetünk, és a lakás szuper lokációja miatt bárhová könnyen eljuthatunk. Gyakran váltja a lakásban egymást három generáció, így az évek távlatából mondhatjuk, hogy azoknak a feltételeknek teljesen megfelel, ami miatt megvásároltuk, majd praktikusan kialakítottuk.”

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/1-es számában jelent meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.