Budai családi bázis – három generáció használatában

Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Ötletládához ad!

„Az életvitelünk miatt szükségünk volt egy olyan fővárosi bázisra, amit a család apraja-nagyja használhat, amikor Budapesten kell töltenie pár napot. Az volt a célunk, hogy a generációk akár egyszerre, akár külön-külön is kényelmesen elférjenek, amikor itt van dolguk” – meséli vendéglátónk, Krisztina. „Mivel Zsuzsával már többször dolgoztunk együtt, teljesen megbíztunk az ízlésében és az iránymutatásaiban. Azt az elképzelésünket, hogy barátságos, színes, de mégis elegáns legyen a lakás hangulata, ő teljes mértékben meg tudta valósítani.”

Pontos tervezés

Az új építésű lakás alaprajzának véglegesítése előtt még néhány apró változtatásra szükség volt, így az eredetileg a konyhából nyíló, spájznak elképzelt kis helyiségből inkább egy különálló, plafonig beépített gardrób lett. A hálószobákat tolóajtóval teljesen függetleníteni tudják a közös nappali-konyha terétől, így ha egyszerre többen használják a lakást, akkor jól el lehet szeparálódni, ha valaki már pihenni szeretne. Az okosan kialakított elrendezésnek köszönhetően hatan vagy nyolcan is itt lehet aludni, a család kényelmét két fürdőszoba és egy különálló wc is segíti.

Minőségi anyagok

A tölgyfa padló, a beltéri ajtók, a méretre gyártott szekrények és a szállodai hangulatot árasztó fürdőszobák burkolata is mind a tulajdonos és a tervező jó stílusérzékét dicsérik. „A bútorok java részét készen vásároltuk, de a konyha és a fürdőszoba berendezésénél fontos volt a helykihasználás, és oda pontosan, méretre készített bútorokat szerettünk volna. Mivel a konyhát itt nem használjuk napi rendszerességgel, inkább azt a szempontot vettük figyelembe, hogy szobaszerű legyen a hatás, ne a konyha legyen hangsúlyos. Emiatt választottuk azt a megoldást, hogy csak az egyik falsíkot bútorozzuk be, de azt is úgy, hogy szinte belesimuljon a bútor, színeiben illeszkedjen a vele egy térben található nappali tónusaival.”

Minden bútordarab harmonizál egymással: a bársonyszékek mély színe a konyhapulttal, a sötétítőfüggöny a bambuszcsillárokkal és a tölgyfa padlóval. Modern és mégis otthonos az összkép.

Színekkel teli nappali

Ennek a térnek a hangsúlyos eleme egyértelműen a feltűnő, modern vonalú fekete csillár, amit remekül kiegészítenek a fekete-fehér képek. Az egyforma méretű, de különböző árnyalatú bársonykanapék és -fotelek teszik kényelmessé az esti filmnézéseket. A bátor anyag- és színhasználat elegáns és egységes hatást teremtett, ugyanakkor otthonossá is tette a nappalit, ami a család kedvenc helye a lakásban. A kényelmes, hatszemélyes étkezőasztal fölé is látványos lámpák kerültek, melyek szinte térelválasztóként is működnek. Az egész tér nagyvonalúságát tovább fokozzák a földig érő bársonyfüggönyök, amik szép keretet adnak a hatalmas ablakoknak.

Egy kis Távol-Kelet

A fehér, a szürke és a tölgy hármasa határozza meg a legnagyobb fürdőszoba hangulatát. A mosdó alatti tölgyszekrényt asztalos készítette, stílusa a japán minimalizmust idézi. Itt is figyeltek az apró részletekre, a natúr kiegészítőkkel sikerült természetes és bensőséges hatást elérni.

Három hálószoba

Mint az egész lakásban mindenütt, a hálókra is a minőség jellemző, kárpitozott fejvégek és csodás textilek uralják a szobákat. Mindhárom hálószobában nagy méretű franciaágy és gardróbszekrény található, hasonló stílusban, de mégis más-más hangulatban. Az ágyak mögötti tapéták meghatározzák a szobák karakterét, a kis éjjeliszekrények és az olvasólámpák is segítik az esti pihenést.

Okosan kihasznált közlekedők

Egy kis közlekedőrészből nyílnak a fürdők és a hálók, ahová egy keskeny, mutatós lerakóasztal került, Ezzel a megoldással légies maradt a tér, nincs telezsúfolva, és egy-két kedvenc tárgynak és növénynek is helyet biztosít. Mivel a hálókban bőven van hely a ruháknak, és a spájz helyén kialakított gardróbban is sok a hely, emiatt az előszobát sem kellett szekrényekkel beépíteni, megmaradhatott a lobbiszerű megjelenése, látványos, sötétszürke háttér előtti egyedi, kör alakú tükörrel és tükörborítású konzolasztallal.

Modern, légies, néhol kissé bohém és szállodákra jellemzően kényelmes egyveleg valósult meg ennek az otthonnak a kialakítása során. Jól funkcionáló, alaposan átgondolt terek teszik nagyszerűvé az összképet.

Jó ide megérkezni

„Mivel nem Budapesten élünk, mindig jó ide megérkezni, kis újdonság a pécsi családi házunk után itt eltölteni pár napot. Ha a fővárosba szólít a munkánk, akkor teljes kényelemben lehetünk, és a lakás szuper lokációja miatt bárhová könnyen eljuthatunk. Gyakran váltja a lakásban egymást három generáció, így az évek távlatából mondhatjuk, hogy azoknak a feltételeknek teljesen megfelel, ami miatt megvásároltuk, majd praktikusan kialakítottuk.”

Galéria / 13 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2022/1-es számában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Felújítás Címlapra vele! – Egy 120 nm-es otthon, amely minden elemében tökéletes

Edina és családja 2016-ban vásárolta meg ezt az ingatlant, amelyről már akkor tudták: alapos felújításra szorul. Mire azonban igazán belelendültek, a koronavírus járvány megbénította a világot. Ők azonban nem adták fel, és több részletben ugyan, de megvalósították a terveiket. A képeket látva kétségtelen: megérte kitartónak lenniük.

Tipp 5 érv, ami miatt megéri időben megtervezni az ünnepi menüt

Az ünnepek közeledtével mindenki vásárlási lázban ég, ilyenkor hajlamosak vagyunk túlköltekezni. A karácsonyi étkezések tipikusan azok az események, amikor rengeteg ételmaradék gyűlik össze, ami egyrészt pénzkidobás, másrészt pedig nagy terhet ró a környezetre. A menü alapos megtervezésével rengeteget spórolhatunk az alapanyagok megvásárlásakor, és jóval kevesebb étel vész kárba.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin