Becsengetés után

Becsengetés után

Az iskolakezdésre nem árt otthon is felkészülni és a gyerekek számára kialakítani a tanuláshoz legideálisabb környezetet. Ha ezt nem sikerült rögtön szeptember 1-re megoldani, még semmi sincs veszve. Tanácsainkkal az ideális tanulósarok becsengetés utáni kialakításához adunk tippeket.

Ötletládához ad!

Szeptember elsején kezdetét vette egy újabb tanév. Hogy az iskolába járás a gyereknek ne egy nyűglődéssel terhes rémálom legyen, biztosítani kell otthon a tanuláshoz szükséges megfelelő környezetet. Már a gyerek első iskolás évében, 6 éves kor körül javasolt egy olyan sarkot kialakítani, ahol az újdonsült diák évekig nagy hatékonysággal szívhatja magába a tudást.  Ha ugyanis szívesen ül le tanulni, ha ő is kellemesnek találja a helyet és jobban megy majd a munka is. A tanulás szeretete márpedig a gyerek jövőjére nézve kulcskérdés.

Színek

Az iskola megkezdésével szép lassan a gyerek ízlése is változik, így a falakat korábban díszítő mesefigurák és egyéb kisállatok helyett valamivel komolyabb környezetet érdemes biztosítani a tanuláshoz. A fehér fal remekül variálható, hiszen minden szín passzol hozzá, kiegészíthető színes mintákkal, falimatricával, vidám tapétacsíkokkal. A kicsiknél ösztönös az élénk színek szeretete. A játékok, könyvek nagy része meglehetősen tarka, így jobban járunk, ha ezeknek egyszerű hátteret biztosítunk. Ehhez jók a natúr faanyagok vagy a fóliás laminált bútorlapok. Lehetőség szerint színezett felületűek, pasztell árnyalatúak legyenek. A tiszta színek ugyanis nem biztosítják a megfelelő nyugalmat. A túlságosan erős színingerek, akárcsak a zaj, feszültté tehetik a gyerekeket. A függönyök, takarók, szőnyegek összhangjával fokozhatjuk a harmóniát. Az sem rossz megoldás, ha csak maga a tanulósarok lesz színben eltérő a szoba többi részétől. Ezzel a megoldással remekül kijelölhető a tanulási funkció a szobában. Ennél a megoldásnál átszínezhető az egész sarok vagy csupán az íróasztallal szembeni falrész. Kialakításakor érdemes a gyermek személyiségéhez színt választani. Egy amúgy is nyughatatlan, izgága diákot például felesleges lenne egy vörösre festett fallal még tovább hergelni, inkább valamilyen nyugtatóbb színnel, kékkel, zölddel érdemes körülvenni. Ha a gyerkőc viszont magába forduló típus, akkor épp hogy jól jöhetnek az inspiratív, vörös színárnyalatok. Színes tanulósarkot persze nem csak festéssel vagy tapétával lehet előállítani, hanem például egy nagyobb méretű parafatáblára tűzdelt színes lapokkal is, amelyek könnyedén variálhatók.

Az eredeti stílusba is könnyen beilleszthetjük az íróasztalt

Az eredeti stílusba is könnyen beilleszthetjük az íróasztalt

Elhelyezés, fényviszonyok

A tanulósarok fontos, hogy megfelelő világítást kapjon. A legjobb persze a természetes fény, ezért aztán „a minél közelebb az ablakhoz, annál jobb a gyermeknek” elvet alkalmazva érdemes az íróasztalt elhelyezni. Persze, ha  az ablak pont a játszótérre néz, akkor nem árt egy kis távolságtartás, hiszen a kint játszók látványa nagy valószínűséggel el fogja vonni a gyerek figyelmét. Az sem mindegy, hogy pontosan hogyan helyezkedik el az asztal az ablak mellett, ugyanis ha a gyermek jobbkezes, akkor célszerű, hogy a fény balról érkezzen, különben írás közben árnyékolni fog a kezével. Balkezeseknél természetesen pont fordított a helyzet. A napfény azonban még a tanulósarkot sem világítja meg örökre, éppen ezért praktikus beszerezni egy jó asztali lámpát is. A lámpa elhelyezésére is igaz „a jobbkezesnek balról világítson, bal kezesnek pedig jobbról” szabály. A lámpa kiválasztásánál fontos szempont, hogy alapvetően stabilan álljon az asztalon, hiszen senkinek sem hiányzik, hogy a gyermek égési sérülést, netán áramütést szenvedjen, mert magára rántotta az instabil lámpát. Hasznos lehet, ha az asztali lámpa állítható fejű, illetve magasságú, mert akkor is könnyen beállítható a megfelelő irányba, ha a gyerek éppen az asztalra dőlve körmöl vagy hátra dőlve olvas. A lámpákkal kapcsolatban arra érdemes még figyelni, hogy a kiválasztott darab lehetőleg koncentrált és ne szórt fényű legyen, ugyanis az előbbi jobban illik olvasáshoz, és sokkal kevésbé irritálja a szemet.

Több gyerek

Előfordul, hogy azonos időben több gyereknek is szüksége lenne saját tanulósarokra. Abban az esetben, ha kicsi a gyerekszoba, sok helyet lehet spórolni a megemelt ággyal, amely alá könnyen befér a tanulósarok asztallal és polcokkal együtt. Amikor két testvér lakik egy szobában, a legjobb megoldás, ha a két tanulósarok valamennyire elszeparált, nemcsak egymástól, de a közös, játékra használt terektől is. Ha elég nagy a szoba, akkor érdemes a gyerekek fekvőhelyeit egymáshoz minél közelebb elhelyezni, és így a tanulósarkok egymástól távolabbi pontokra kerülhetnek. A szeparálás megoldható még valamilyen fizikai elválasztóval is, ilyen készülhet gipszkartonból, de egy függöny vagy akár egy nagyobb polc is megteszi. Ha a szoba mindehhez nem elég nagy, akkor a már említett megemelt ágyas megoldáson kívül érdemes lehet egy nagyobb asztalt a közepén kettéválasztani például egy polccal, és a két gyerkőcöt az asztal két végébe helyezni. Helyspórolós megoldás lehet még két falra erősíthető, keskenyebb asztal, amelyek lehetnek akár egy falrészen is, ám ekkor célszerű néhány polccal valamennyi távolságot tartani közöttük.

A tárolók segítenek a nem használatos tárgyak eltüntetésében

A tárolók segítenek a nem használatos tárgyak eltüntetésében

Bútorválasztás

Asztali számítógép vs. laptop

Ma már szinte megkerülhetetlen a számítógép használata a tanulmányok során, és a gépeknek valahogy illeszkedniük kell a frissen kialakított tanulósarokba. Több szempontból a legpraktikusabb egy hordozható számítógép. Először is szinte semmi helyet nem foglal, ha meg útban lenne, könnyedén az egyik fiókba süllyeszthető. Másrészt nem köt az asztalhoz, és ez azoknak a gyereknek lehet igazán fontos, akik számára az olvasósarok kialakítása is ajánlott volt. A laptopok ára már igazán barátinak mondható, ráadásul kapacitásban sem múlják alul nagyobb társaikat. Abban az esetben, ha mégis egy asztali gép kerülne a tanulósarokba, érdemes egy külön számítógépállványt a szobába helyezni, hogy ne foglalja a helyet az asztalon. Ha helyhiány miatt ez nem lehetséges, akkor viszont olyan asztal beszerzése ajánlott, amely egy állvány részeit is magában foglalja, például egy betolható billentyűzettartót. A régi, nagy monitorokat pedig mindenképpen ajánlott egy korszerű, vékony LCD-re cserélni: helytakarékos, és a szemet is jobban kíméli. Egészségügyileg fontos ugyanakkor, hogy a monitor szemmagasság alatt legyen, az egérhasználathoz  pedig a csuklót fel lehessen polcolni.

A tanulósarokba természetesen bútorokra is szükség lesz, és ezek nem feltétlenül merülnek ki az asztal-szék párossal, bár tény, hogy ezek a legfontosabb darabok. A bútorválasztás során igencsak lényeges szempont, hogy gyerekek bizony növekszenek, ezért nem árt olyan asztalt és széket beszerezni, amelyek magassága állítható, így azok akár az általános iskola első osztályától egészen az érettségiig használhatóak lesznek. Még az asztal kiválasztása előtt érdemes eldönteni, hogy hol lesz a bútor végleges helye, ugyanis így már biztosra lehet menni az asztal méretét és formáját illetően. A megfelelő méreten kívül azt is figyelembe kell venni, hogy az asztalon elférjenek a könyvek, füzetek, taneszközök, a lámpa, és valószínűleg egy számítógépnek is helyet kell majd biztosítani. Néhány asztal nemcsak magasságában állítható, de az asztallap is dönthető, ami rajzolásnál igen előnyös lehet, igaz ezek már jócskán a drágább kategóriába tartoznak. Pénztárcához mérten az asztal minőségét sem árt megvizsgálni, főleg abban az esetben, ha hosszú távra tervezünk vele. A káoszt megelőzendő, jó, ha az asztalhoz fiókok is tartoznak, hogy legyen hova pakolni az éppen nem használatos eszközöket. Abban az esetben, ha éppen nincs vagy kevés a fiók, érdemes egy külön fiókos szekrényt is beszerezni, lehetőleg olyat, amely be is fér az asztal alá. Ha pedig a számítógép is az asztalra kerülne, akkor célszerű olyat választani, ahol a gépháznak és a billentyűzetnek is külön helye van.

A szék is lényeges!

A szék kiválasztása legalább annyira fontos, mint az asztalé, ennek megfelelően egy jó széknek is több szempontnak meg kell felelnie. A magasság állíthatóságáról már volt szó, de nem kevésbé lényeges az, hogy a szék támlája megfelelően megtartsa a gyerek gerincét, ugyanakkor valamennyire rugalmas, hátradönthető is legyen. A legjobb, ha a széktámla a derekat alulról támasztja, és nem engedi azt szabadon, a levegőben lógni. Az egyenes háttartás érdekében használhatók ugyan a térdeplő székek, de ezek nagyon is korlátoznak a mozgásban, és nem valószínű, hogy gyerek tíz percnél többet kibírna rajtuk. Jó lehet még, ha a szék kerekeken gurul, és persze arra sem árt ügyelni, hogy ne karcolja össze a padlót. A karfák nyugodtan mellőzhetők, csak akkor lényegesek, ha a gyermek szívesen olvas a széken gubbasztva. Az asztalon és a széken túl célszerű polcokat is beszerezni, hogy az évekkel egyre sokasodó könyveknek is legyen helyük a tanulósarokban. Helytakarékos megoldás, ha a polcok a falra szerelhetőek, de az asztalt is körbe lehet pakolni különböző polckreációkkal. A rendfenntartás és a gördülékenyebb tanulás érdekében az asztalra még érdemes beszerezni néhány kiegészíthetőt is, ilyen lehet például egy asztali tolltartó vagy egy irattartó tálca. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy nem minden gyerek szeret az asztalnál ülve tanulni, hanem szívesebben olvas az ágyon heverészve, a szőnyegen vagy éppen a fotelben összekuporodva. Ebben az esetben célszerű lehet egy külön kis olvasósarkot is berendezni. Az olvasósarok állhat egy kisebb fotelből vagy néhány párnából a földön, és az ülő, heverő alkalmatosságok mellé helyezett olvasólámpából. n

shutterstock_8565520

A szoba színezésénél vedd figyelembe a gyerek tulajdonságait!

 

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Tipp Így tisztítsd meg 10 másodperc alatt a WC kefét

Legyen a múlté a piszkos WC-kefe! Ezzel a villámtrükkel mindössze 10 másodperc alatt tisztává tudjuk varázsolni!

Kert Íme 6 tipp, mire használhatod fel a raklapot a kertben

A raklapok szuper alapanyagai a csináld magad projekteknek, ráadásul azok legtöbbje kezdő barkácsolók számára is megugorható feladat. Itt van rögtön egy féltucat ilyen.

Tipp Csökkentsd a rezsit! – 13 hasznos tipp, hogyan spórolj az energiával

Azzal többnyire tisztában vagyunk, hogy lenne mit javítani otthonunk és életmódon energiahatékonyságán, de azt már jóval kevésbé tudjuk, hol is kezdjünk neki. Jó hír viszont, hogy a nagy, idő- és pénzigénes energiatakarékossági projektek mellett számos apróság van az életünkben, amire ha odafigyelünk, a havi számlákon is megmutatkozik majd.

Stílus Minden, amit a rusztikus lakberendezési stílusról tudnod kell – KÉPÖTLETEKKEL!

Bizonyára már Te is sokszor hallottad bútorokra vagy egy komplett házra, hogy rusztikus stílusú. De mit is jelent ez valójában?

Stílus Ez a szín már NEM trendi – Minél előbb cseréld le te is

A szakemberek és a lakberendezés rajongói ugyanazon a véleményen vannak: az utóbbi évek egyik legkedveltebb színe többé már a múlté.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin