Az öreg ház titka – A kétgenerációs rózsavölgyi otthon

Az öreg ház titka – A kétgenerációs rózsavölgyi otthon

A rózsavölgyi házat 40 éve egy család birtokolja, immár a második generáció, de már várják a harmadikat. A gyerekszoba fogadásra kész, és az a mózeskosár is, amelyben a ház jelenlegi lakója annak idején megérkezett a szüleivel.

Ötletládához ad!

Egy ingatlan életében száz év is nagy idő, ésaz sem elhanyagolható, ha egy család negyven éve ragaszkodik hozzá. Az állandóság,az emlékek Orsi számára olyan értéket képviselnek, ami miatt esze ágában sincseladni a házat, mert annak ára nem forintosítható, milliókban nem kifejezhető.Miután a szüleit elvesztette, a megtartás és felújítás mellett döntött,jelenleg pedig minden erejével azon van, hogy továbbra is családi kézben tartsaaz ingatlant.

ÉN KIS FALUM

„A házra e csendes, falusias, idillikuskörnyezetben az akkor még földdel borított utcában negyven éve azért esett aválasztás, mert a szülők a nagyi közelében akartak maradni” – meséli Orsi.Ötszáz méterre tőle meg is találták ezt az ódon épületet, amelynek érdekesalaprajza, masszív szerkezete, régies hangulata megfogta a nyugalomra vágyóorvos-építész házaspárt. A családi legendárium szerint az adásvétel idején az1000 m2-es telket sűrű szőlősorok futották be. A szőlő csak akerítések mentén maradhatott meg, hogy a kert kinyíljon és a két gyerekkelhasználni lehessen. A ház azóta is tartja idillikus külsejét, ám a közelébeépült házak sokat faragtak a vidéki hangulatból.

A LEGUTÓBBI FELÚJÍTÁSMOZZANATAI

A konyha és a fürdő már korábban átesett egy alapos felújításon, így ezeket a helyiségeket nem érintette a legutóbbi, tavaly tavaszi tatarozás, melynek során körbe kellett hálózni a falakat, megszűnt a lambéria és a beépített szekrények sokasága, létrejött egy gardrób, megszületett a gyerekszoba,
a mesterek rendbe tették a régi nyílászárókat, végezetül pedig jött egy mindenre kiterjedő, alapos festés. Ennyi fért bele az 5 millió Ft-ba, de a ház még tartogat lehetőségeket a felújításra. Amennyiben kiderülne, hogy kicsi, úgy a tetőtér is beépíthető, ezzel pedig további 100 m2-rel nőne a lakás területe – de túlzásokba Orsi sem akar esni. Azt mondja, ekkora területen nekik is sikerült felnőniük, a túlzóan nagy lakásméret pedig a családi intimitás rovására mehet.

KORTÁRS GYEREKSZOBA

A ház az elmúlt negyven évben sok változástmegélt. Csupán a nappali, a konyha és az étkezők nem estek átfunkcióváltozáson, a többi helyiség szerepe állan-dóan mozgásban volt, azazkiszolgálta az aktuális igényt, amit a család élethelyzete megkívánt. Agyerekszobából háló, vendégszoba, dolgozó, majd újra gyerekszoba lett. A maibabaszoba kortárs, monokróm, afrikai hangulatú, és noha egyelőre csak arokonok, barátok gyerekeit szolgálja ki, de bízzunk benne, hogy hamarosanbevonzza állandó lakóját. Érdekessége, hogy a ház legmodernebb pontja, egyben alegkisebb szobája is: Orsi azt is hozzáteszi, hogy annyira icipici, hogy aszülei járókaszobának használták, mert csak egy rácsot kellett felhelyezni azajtókeretre a biztonságos totyogás érdekében.

NYUGALMAS TEREK

Orsi a felmenők emlékének maximális tiszteletével nyúlt hozzá az ingatlanhoz. A barnát, a család kedvenc színét megtartotta már csak azért is, mert az jól vegyíthető a mai kor divatos színeivel és saját kedvencével, a főleg a hálóban tetten érhető türkizzel. Nem akart vadulást idebent, azt mondja, tulajdonképpen nincs olyan pontja a háznak, amely három év múlva ne lenne aktuális. „Nem vállalok kockázatot, a szürke, a bézs, a barna háromszögében élek, mert hiszem, hogy ezekben a terekben lehet igazán megnyugodni” – magyarázza lakberendezési elveit, mert szerinte az otthon az elcsendesülés és a külvilág kizárásának helye kell, hogy legyen.

HAGYOMÁNYTISZTELET

Erre jó terep a nappali, amely könyvtárszoba isegyben, a nagyapa százéves könyveivel, üveges vitrinjeivel és saját magatervezte csillárjával. Orsi nem tud elképzelni egy otthont könyvek nélkül, ígya könyvtárat ő is szorgalmasan gyarapítja. Gyakran ücsörög a füles fotelben,ami szintén a család egy öreg bútordarabja. Nemrég, amikor több fotel és akanapé is átesett a kárpitozáson, ez az ereklye is megújult, de nemcsakkülsőleg, hanem a rugózása is. Körbenézve elmondhatjuk, ülőalkalmatosságból aház nem szenved hiányt, munka után lerogyni a megújult fotelekbe, de akár csaknézegetni is azokat maga a felüdülés.

TÜRKIZ-BÉZS HÁLÓ

A hálón a türkiz osztozik a meleg bézzsel, ahideg-meleg színek kontrasztja békés egyensúlyt teremt és jól áll neki a zöldis, amelyet az ódon, ma is működő cserépkályha visz a térbe. Az ágy háttámlájagrandiózus. A szélezetlen deszkadekorációt egy filmgyártásban dolgozó díszletescsapat készítette. A fehér páccal kezelt deszkára szénnel rajzolták rá a fákat,a grafithatást a rákerülő dupla lakkréteg adta meg, a füstös, derengő hangulatmelankóliát kölcsönöz a szobának.

SZOFISZTIKÁLT BOHÉM

A konyha pici, mellette egy kis étkező kapott helyet, a nagyobb az előszobából nyílik. Az előszoba díszei a család régi fotográfiái. „Az eredeti képeket újrafotóztattam, kinagyíttattam, bekereteztem. Eredetiek viszont a festmények a nagy étkező falán, amelyek a műkedvelő dédnagyapa figyelemre méltó munkái” – mondja a házigazda. Ugyanitt a tálalószekrény kér figyelmet, illetve a loft hangulatú ablakba erősített tükörlapok:
magyarán nem minden családi örökség, de a meghatározó hangulat mégis a polgári, vagy ahogy Orsi nevezi: szofisztikált bohém.

Orsi lakberendezési tanácsai

  • A burkolatok, lámpatestek nem árt, ha letisztultak. A neutrális kulisszák jobbak, mint a nagyon karakteres dolgok, a karakterizálás ugyanis nem a burkolatok vagy a falszín, sokkal inkább a kiegészítők dolga.
  • Kedvenc lakáskiegészítőim a párnák, nőies lesz tőle a lakás. Képesek megváltoztatni egy otthon hangulatát. Több széria párnám van, ha gyorsan akarok változtatni, csak kicserélem őket.
  • Az apró dísztárgyak nagyon kellenek a lakásba. Azokról sokakkal ellentétben nem azt gondolom, hogy porfogók, hanem hogy karaktert adnak a lakásnak.
  • Egy szép könyvtárszoba üveges vitrinért kiált, pormentesen tartja a könyveket és védi állagukat. Könyvtárszoba nincs füles fotel, földgömb és barométer nélkül. A rendet hamarosan exlibrisekkel, katalogizálással tökéletesítem.

Galéria / 16 kép

Megnézem a galériát

A teljes cikk az Otthonok&Megoldások magazin 2018/01-es számában jelent meg.

Fundatipp
Ne húzd tovább, vágj bele mielőbb te is otthonod felújításába!
Kérj visszahívást a részletekért most!
Visszahívást kérek!

Köszönjük szépen érdeklődésedet!

Köszönjük érdeklődésedet! A megadott elérhetőségen kollégánk hamarosan felkeres téged!

Valami hiba történt.

Munkatársaink már dolgoznak a problémán, kérünk gyere vissza pár perc múlva.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakóingatlan felújítása esetén válaszd a Fundamentát.
Megnézem
Bezárom
Tipp Melegebb lakás fűtés nélkül – 10 tippünknek hála egyáltalán nem lehetetlen

Nincs rosszabb egy hűvös, nyirkos otthonnál télen. Talán csak a magas fűtésszámla... Ezért mutatunk néhány tippet, hogy hogyan legyen melegebb lakás fűtés nélkül.

Otthon 8 tipp, hogy a kicsi konyhád nagyobbnak tűnjön – Okos és egyszerű megoldások

Az élet nem lehetetlen egy miniatűr konyhában sem. Ha te is néhány négyzetméteren gyakorlod a konyhatündérséget, akkor a tippjeink most neked szólnak.

Tipp Komposztálás lakásban – Hidd el, nem lehetetlen!

Ha környezettudatos vagy, biztosan te is megtettél már néhány lépést egy élhető bolygó reményében.

Stílus 20 hangulatos dekorációs tipp egyenesen a designerektől

Az ízléses és hangulatos dekoráció létrehozása cseppet sem egyszerű. A dekorelemek pedig nagyon fontosak, hiszen ezek adják meg a lakás otthonosságát.

Otthon Örökség – Egy tökéletes felújított 26 nm-es budapesti otthon

Egy ingatlan öröklése ad gondolkodni valót. Adjuk el az egyszeri nagyobb összeg reményében, vagy tekintsünk rá befektetésként, ami hosszú távon havi fix bevételt jelent? Az új tulajdonos utóbbit választotta, de előtte még felújította a 26 m2-es budapesti otthont.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin