Teendők költözés előtt és alatt

Teendők költözés előtt és alatt

Egy költözés akár rémálommá is válhat, ha nem vagyunk elég alaposan felkészülve rá. Jó szervezéssel és előre tervezéssel azonban nagyságrendekkel megkönnyíthető az átbútorozás. A könnyebb, nyugodtabb és főleg stresszmentesebb költözéshez hasznos tanácsokkal járulunk hozzá.

Ötletládához ad!

Egy költözés során rengeteg dologra kell figyelni, akár egy költöztető cég segítségével, akár egyénileg hurcolkodunk. Az előre tervezés sokat lendíthet a költözésnek nevezett logisztikai problémán, és már a költözés napjától számított egy hónappal érdemes megkezdeni az előkészületeket.

Előkészületek

 • Az új lakcímet már hetekkel a költözés előtt érdemes bejelenteni az önkormányzatnak, az adóhatóságnak, banknak, biztosítónak, illetve a különböző szolgáltatásokat (víz, gáz, villany, telefon, internet, kábeltévé) nyújtó társaságoknak. Utóbbiak esetén az előfizetések ugyanis csak az új cím alapján módosíthatók.
 • A költözésről nem árt előre értesíteni a háziorvost, és ha van gyerek a családban, akkor az iskolának vagy az óvodának is le kell adni az új lakcímet. Ha a költözés iskola- vagy óvodaváltással jár, még időben be kell íratni a gyermeket az új intézménybe.
 • A régi lakással kapcsolatos tartozások mielőbbi rendezése sok későbbi kellemetlenségtől megkímélhet minket, legyen az elmaradt lakbér vagy felhalmozott tartozás az energiaszolgáltatók felé. Később, amikor már kényelmesen befészkeltük magunkat az új lakásba, kellemetlen lehet a régi lakhelyünk utáni adósságokat is fizetni.
 • Még jóval a költőzés előtt érdemes kiválasztani a költöztető céget, és időpontot egyeztetni, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy kései megrendelés estén a kiszemelt cég vállalni tudja a kitűzött napra a szállítást. Költöztető céggel persze persze tele van az internet, de a legjobb olyannal végeztetni a szállítási munkákat, amellyel már egy vagy több ismerősünk is dolgoztatott.
 • A dobozok és zsákok beszerzése sem maradhat az utolsó pillanatra. Üres dobozokat legegyszerűbb a környékbeli üzletektől kérni, viszont nem árt megkérdezni, hogy mit is tároltak előzőleg azokban. Nem célszerű például evőeszközöket pakolni egy olyan dobozba, amelyben korábban valamilyen mérgező anyag volt. Szükséges beszerezni valamit a törékeny tárgyak csomagolására is. Erre talán a legalkalmasabb az újságpapír.

  stk130592rke

  A dobozokat szerezd be időben!

Csomagolás

 • Egy-két héttel a költözés előtt már nyugodtan neki lehet kezdeni a csomagolásnak: az első szakaszban olyan ruhákat és használati tárgyakat lehet összepakolni, amelyekre a költözésig már biztosan nem lesz szükség. A legvégére pedig azok a holmik maradjanak, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapokban. Ilyenek a tisztálkodási eszközök, az idénynek megfelelő ruhák, cipők vagy a feltétlenül szükséges konyhai és evőeszközök.
 • Költözéskor egy rakás olyan holmi is előkerül, amely már rég nem volt használatba véve, a költözés viszont remek alkalom megszabadulni a feleslegessé vált ruháktól, használati tárgyaktól. Ezeket persze ki is lehet dobálni, de akár eladhatjuk, jótékony célra is felajánlhatjuk.
 • A csomagolásnál fontos megjelölni, hogy mit tartalmaznak a dobozok, illetve a költöztetők számára a dobozokra írni, hogy melyik helyiségbe kerülnek majd. Jó megoldás lehet a dobozok beszámozása, ilyenkor a tartalom a számok alapján elkészített listára kerül. A számozás további előnye, hogy költözéskor rögtön egy gyors leltár készíthető, így rögtön kiderül, ha hiányzik egy doboz.
 • A törékeny tárgyakat célszerű külön csomagolni, és a dobozokon jól láthatóan – akár többször is – feltüntetni, hogy azok törékeny holmit tartalmaznak. A költöztetők ilyenkor máshogy állnak neki egy ruhákat vagy az étkészletet tartalmazó doboz pakolásának.
 • Még a csomagolás megkezdése előtt célszerű egy kisebb „túlélő csomagot” készíteni, amelyben olyan tárgyakat és ruhákat pakolunk be, amelyekre közvetlen a költözés után vagy az azt követő napon szükség lehet. Ilyen például a fogkefe, tisztálkodási eszközök, váltás ruha, vécépapír, gyógyszerek, mobiltöltő. Ezt a csomagot a költözés napján jobb egy elkülönített helyre tenni, hogy ne keveredjen a többi holmi közé.
 • Szintén érdemes elkülöníteni, biztonságos helyre rakni a hivatalos okmányokat (személyi igazolvány, útlevél, lakcímkártya, jogosítvány, TAJ-kártya), illetve bankkártyákat. Ezeket ugyanis pótolni kell később, ha esetleg a költözés során örökre elkavarodnának, így jobban járunk, ha azokat megelőző jelleggel biztos helyre rakjuk.
 • A dobozokba pakolásnál fontos figyelni, hogy az aljuk ne nyíljon szét, ez plusz ragasztószalaggal megoldható. Nehéz tárgyakat, például könyveket célszerű kisebb dobozokba csomagolni. Ha az elektromos készülékeknek még megvan az eredeti csomagolása, a legjobb abban szállítani azokat.
 • A nagyobb bútorokat általában nem szokták csomagolni, viszont ha akad a költöztetendő holmik között értékes antik bútor, akkor azt érdemes valamilyen módon (például a már említett légpárnás fóliával) megóvni. A költözködés során ugyanis könnyen sérülhetnek, és míg egy IKEA-ban vásárolt asztal megkarcolódása nem a világ vége, addig a nagymama antik dohányzó asztalát nehezebb megjavítani.

  A költözés idejére menekítsd biztos helyre az állatokat!

  A költözés idejére menekítsd biztos helyre az állatokat!

Teendők a költözést megelőző napokon

 • A bútorokat – ha lehetséges – még a költözés napja előtt szét kell szerelni, ha ez nem megy, akkor a költöztetők is megoldják, de a gyorsabb bútorozás érdekében jobb, ha már előre darabokban, szállításra kész állapotba kerülnek.
 • Szekrényeket és a fiókokat a szállítás előtt teljesen ki kell üríteni, a törékeny tárgyakat pedig elkülöníteni a többi szállítandó holmitól. A kipakolás nem csak azért fontos, mert így könnyebb lesz a költöztetőknek felemelni a kredencet, de a szállítás során a szekrényekben felejtett tárgyak kihullhatnak, és akkor lehet, hogy örökre búcsút inthetünk nekik. Nem is beszélve egy bennfelejtett vitrinüvegről, amely valószínűleg nem fogja túlélni, ha kicsúszik a helyéről.
 • A hűtőszekrény és a fagyasztó is maradjon üresen a költözés napjára, az utóbbit legalább egy nappal a költözés előtt érdemes leolvasztani. Ha sok a fagyasztott élelmiszer, azokat a költözés idejére nem árt egy ismerősre bízni. A szállításkor, főleg meleg időben könnyen megromolhatnak bizonyos élelmiszerek, és az utazás során felolvadt félcsirkéket is nehéz hasznosítani.
 • A konyhai eszközök törékeny részeit, mint például a mikrohullámú sütő üvegtálcája, a törékeny tárgyak közé kell elkülöníteni, magukat az elektromos készüléküket pedig fontos áramtalanítani. A konnektorból persze minden elektromos készüléket még a költözés előtt célszerű kihúzni, egy véletlenül bedugva felejtett tévé például megrongálódhat, amikor megindul vele a költöztető, de akár még balesetveszélyes is lehet a művelet.
 • A költözés előtt egy nappal nem árt parkolóhelyeket biztosítani, lehetőleg minél közelebb mind a régi, mind pedig az új otthonhoz. A parkolóhelyek kiválasztásakor fontos figyelembe venni a költöztetésben résztvevő járművek számát és méretét, ugyanis egy kisebb teherautó is több helyet foglal, mint a családi kocsi.
 • Lift használata esetén jobb előre értesíteni erről a többi lakót. Amennyiben van házmester, akkor kérjünk tőle is engedélyt a zavartalan használathoz. Az új lakókörnyezetben mindenképp jó kezdés lehet, ha nem minden előzetes bejelentés nélkül lesz a lift hosszabb időre lefoglalva.
 • A mobiltelefonokat ajánlott még a költözést megelőző napon feltölteni, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz szükség rájuk. Nem kellemes, ha akkor merül le, amikor a költöztetőkkel való kapcsolattartás okán szükség lenne rá.
 • A hosszabb magyarázást elkerülendő, praktikus lehet előre megtervezni az útvonalat a régi és az új otthon között. Egy jó útvonalterv meggyorsíthatja a költözés menetét. A költöztetők nem taxisok, és sokszor nem a legrövidebb útvonalon próbálják megközelíteni a célállomást. Persze létezik GPS, azonban nem mindig a legtökéletesebb megoldás arra hagyatkozni.
 • A költözés elég fárasztó és hosszadalmas művelet is lehet, ezért az energia pótlására érdemes egy kisebb élelmiszercsomagot bekészíteni. A csomagban nem szükséges háromfogásos menüt pakolni, valószínűleg néhány szendvics és némi ital is megteszi.

  A parkolóhely megtalálását se bízd a véletlenre!

  A parkolóhely megtalálását se bízd a véletlenre!

A költözés napján

 • A kisebb gyerekeket a költözés napjára jobb leadni nagyszülőknek, ismerősöknek, de amennyiben ez nem lehetséges, akkor ki lehet alakítani számukra egy kis játéksarkot. Ez nem csak azért fontos, hogy ne legyenek folyton láb alatt, hanem a gyerekek biztonsága érdekében sem haszontalan megoldás.
 • Kutyával, macskával is ugyanez a helyzet: ha lehet, adjuk le a jószágokat egy ismerősnek megőrzésre. Éppen elég dologra kell odafigyelni a költözés alatt, teljesen felesleges még azon is aggódni, hogy mikor szökik ki az eb vagy a macska az új, számára ismeretlen lakásból.
 • Miután befejeztük a reggeli készülődést, a még használatban lévő tárgyak elpakolását a legjobb a fürdőszobában kezdeni. A tisztálkodási eszközöket célszerű olyan helyre rakni, ahol másnap is könnyen megtalálhatók.
 • A fürdő után jöhet az ágynemű elpakolása, amelyet szintén egy könnyen megtalálható helyre praktikus elrakni, hogy este az új lakásban, hullafáradtan már ne legyen gond minél gyorsabban beesni az ágyba.
 • A költözés napján célszerű még egyszer utoljára leolvasni a víz-, gáz- és villanyórát a későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése végett. Beköltözéskor a leolvasási műveletet szintén jó megejteni az új otthonban is, hogy ne kapjunk hideglelést, amikor kézbe vesszük az első villanyszámlát.
 • A költöztetőket a megérkezésekor vezessük körbe a régi lakásban, és részletesen magyarázzunk el nekik a kötözés menetét, a bútorok leendő helyét.
 • A törékeny holmikon kívül akadhatnak még tárgyak, amelyek különös odafigyelést igényelnek. Ilyenek például a különösen nehéz bútorok, márványasztal, zongora, páncélszekrény, de az antik tárgyak is ebbe a kategóriába tartoznak. Ezek miatt sem árt külön szólni, mert másféle szállítási módszer vonatkozhat rájuk, mint mondjuk a műanyag kerti székekre.
 • Azok az állatok, amelyeket nem lehet megőrzésre átadni a szomszédnak, szintén egy külön költözési kategóriát képviselhetnek. Például az akváriumi halakat vagy kisebb teknősöket célszerű egy külön zacskóban szállítani, míg az akváriumot a törékeny tárgyak közé pakolni. Az akváriumot tartalmazó dobozra azonban szükséges ráírni, hogy mi van benne, hogy a költöztetők rögtön kicsomagolják, és az állatok minél gyorsabban visszakerülhessenek a lakhelyükre.
 • A növényekkel csupán annyi a teendő, hogy semmiképpen se locsoljuk meg őket közvetlenül a költözés előtt, ugyanis a vizes virágföld könnyen összekoszolhatja a költöztető járművet, és a többi holmit is. A nagyobb levelekkel, ágakkal rendelkező növényeket persze nem árt összekötni, hogy ne akadjanak be, vagy ne törjenek el a pakolás során.
 • A sérült bútorokat szintén külön meg kell mutatni a költöztetést végző munkásoknak, mivel ezekkel is máshogy, óvatosabban kell bánni, mint az épségben lévő tárgyakkal. A sérült darabokról ráadásul nem árt egy listát is készíteni, hogy a költöztetés után ne legyen probléma, hogy mikor is hasadt ketté az eredetileg egész jó állapotban lévő ágyneműtartó.
 • Listát az értékes tárgyakról, esetleg a lakásban tárolt készpénzről is érdemes készíteni a biztonság kedvéért. Az értékeket a legjobb végig magunknál tartani, és a szállításukat is saját kocsival végezni. Így ha eltűnik valamilyen érték, legalább attól megkíméljük magunkat, hogy esetleg az amúgy teljesen ártatlan szállítókat vádolnánk meg az eltulajdonítással.
 • A költöztetők először mindig a nagyobb bútorokat pakolják be a szállítójárművekbe, ezért célszerű úgy elrendezni a szállítandó holmikat, hogy a méretes tárgyak könnyebben hozzáférhetők legyenek. A nagy bútorokra lehetőleg ne pakoljunk kisebb tárgyakat, dobozokat, mivel ezzel felesleges munkát adunk mind magunknak, mind pedig a szállítóknak.
 • Miután minden a szállítójárművekre került, fontos szétnézni az üres lakásban, hogy nem felejtettünk-e ott valamit. Nem árthat körülnézni az ottmaradt bútorokban, konyhaszekrényben, a fürdőben, az ajtók mögött, és főleg a falakon.
 • Szétnézni persze nem csak a régi lakásban ajánlott, de a kipakolást követően a szállítójárműveket is érdemes alaposan átvizsgálni, hogy ott se hagyjunk semmit. Ne csak a rakteret, de a vezetőfülkét is vizsgáljuk át, mert oda is kerülhettek kisebb holmik a pakolás során.
 • Ami a költöztetőket és járművüket illeti, jobban tesszük, ha rájuk bízzuk, hogyan álljanak be a parkolóba, miként manőverezzenek a kocsijukkal, és milyen terepre hajlandóak behajtani vele, ugyanis ők a felelősek a jármű épségéért, és őket éri kár, ha bármilyen sérülés keletkezik a teherautón. Ráadásul ez felesleges feszültséget is szülhet, amit lehet, hogy véletlenül az étkezőasztal fog bánni.
 • Miután megérkeztünk az új lakásba, még a kipakolás kezdete előtt, a költöztetőkkel együtt járjuk körbe a különböző helyiségeket, és magyarázzuk el nekik, hogy mit és hová szeretnénk, hogy kerüljön. A tárgyak általunk óhajtott elhelyezésében persze az is sokat segíthet, ha megfelelően felcímkézzük a szállítandó holmikat.
 • A költözés befejeztével ajánlott nem elkezdeni rögtön a pakolást, inkább az ágynak vegyük az irányt, és pihenjük ki a bútorozás fáradalmait. A pakolás másnap is ráérhet, kipihenten úgy is jobban fog menni.
 • A költözködéshez érdemes barátokat is hívni, így nem csak több lesz a segítő kéz, de egy baráti társaságban mindig könnyebben és vidámabban megy a munka. n

  Jópont az új helyen, ha bemutatkozol

  Jó pont az új helyen, ha bemutatkozol

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Túl sokat mosunk!

Az emberek 29%-a elsősorban azért mossa ki ruháit, hogy eltüntesse a szagokat, 26%-a pedig azért, mert szereti a frissen mosott ruha érzést.

Promóció Mossunk okosabban, fenntarthatóbban – a 30 az új 40!

Az, ahogy ruháinkat mossuk és szárítjuk, jelentős hatással van a környezetünkre. A ruhák karbonlábnyomának 25%-a abból adódik, ahogy tisztítjuk őket.

Promóció Hogyan lehetünk győztesei a kosszal vívott napi csatáknak?

Az amúgy is folyamatosan termelődő por és piszok mellett ismét megjelent a sár, a száradt falevél és a cipőnkre tapadó kosz a lakásban, csak hogy még kevésbé legyen egyszerű tisztán tartani otthonunkat. Biztos, hogy ez ekkora probléma? Válasszunk olyan porszívót, amely megkönnyíti a dolgunkat. Ma már hatalmas a kínálat vezeték nélküli álló porszívókból, melyekkel valóban gyorsan és kényelmesen lehet takarítani az egész lakásban.

Tipp Készíts egyedi mintázatú bögrét! – Mutatjuk lépésről lépésre

Az egyedi bögrék vagy poharak elkészítése nem is olyan nehéz, mint ahogyan azt sokan gondolják. Mindössze pár hozzávalóra és némi kézügyességre lesz szükségünk.

Tipp 6 tanács, hogy idén pofonegyszerű legyen a tökéletes karácsonyfa kiválasztása

A karácsonyfa kiválasztása minden évben az ünnepi készülődés egyik fénypontja, amit mindannyian izgatottan várunk. Van valami mesés érzés abban, amikor a kellemes fenyőillatban sétálva kiszemeljük magunknak a tökéletes darabot, amit aztán hazaviszünk magunkkal. Hoztunk 6 tanácsot, amely segítségedre lesz, hogy idén a tökéletes karácsonyfát szerezd be.

Promóció Maradjanak ruháink (is) jó formában!

Az, ahogy ruháinkkal bánunk, jelentős hatással van környezetünkre. Ha megfelelő módon tisztítjuk és szárítjuk őket, sokkal tovább megőrzik formájukat, színüket és kellemes puhaságukat. Ha pedig hosszabb ideig hordjuk őket, máris megtettük az első lépést a környezettudatosabb életmód felé.

Tipp Eldugult konyhai lefolyó – Ezzel a 3 egyszerű és gyors szokással megelőzheted a probléma kialakulását

Nincs is bosszantóbb, mint az eldugult konyhai lefolyó. A dugulást általában az okozza, hogy olyan dolgokat öntünk a mosogatóba, amiket egyáltalán nem lenne szabad – így például kávézaccot, zsírt vagy ételmaradékot. Az ilyen kényelmetlen és a hétköznapokat kellemetlenül megakasztó eshetőségre jelent megoldást a következő 3 szuper egyszerű és gyors szokás.

Tipp 7 tipp, hogy a vendégeid otthon érezzék magukat nálad

Érkeznek a távoli rokonok karácsonyra? Esetleg a rég nem látott külföldi barátok látogatnának meg pár napra? Mutatjuk, hogyan teheted kényelmessé a nálad töltött napjaikat.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin