A ventilátor enyhülést hoz a forróságban

7 egyszerű tipp, hogyan hűtsd le a lakásodat!

Manapság egyre gyakoribb probléma, hogy szinte trópusi meleggel kell megbirkóznia szervezetünknek nyaranta. A gondra kiváló megoldást jelenthet a klímaberendezés, de van ezen kívül még pár praktikus trükk, amellyel hűvösebbé varázsolhatjuk lakásunkat.

7 egyszerű trükk

1. Minél kevesebb kütyüt használjunk!
Hiába sötétítjük be a szobát, ha utána villanyt, tévét, számítógépet kapcsolunk! A hagyományos izzók és az elektromos készülékek ugyanis sok hőt termelnek. Ezeket használva gyakorlatilag fűtjük a szobát. Megoldást jelenthet, ha a villany használata helyett hagyunk egy kis rést a sötétítőn, és minél kevesebb elektromos berendezést használunk.

2. Kevés sütés-főzést!
Ahogy a sütő, úgy a párolgó forró víz is csak fűti a lakást. Célszerű, ha a forró napokban kevesebbet sütünk-főzünk, és hidegen készíthető ételeket fogyasztanunk, vagy a hűvösebb esti és hajnali órákban készítjük el az ételt, majd alaposan átszellőztetjük a lakást. A forróságban érdemes kevesebbet ennünk, hiszen a fehérjében gazdag táplálék lebontása hőt termel, így belülről fűti testünket. Ezért a legjobban akkor járunk, ha a hőségben könnyű, lédús ételeket fogyasztunk, ezzel ráadásul elkerüljük a tűzhely túlzott használatát is.

3. Közelebb a padlóhoz!
Mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, logikusan törekedjünk minél inkább a föld felé, ahol hidegebb van. Hiszen akár csak a szoba légterében is több fokos eltérésre számíthatunk. Ezért célszerű például kerülni az emeletes ágyat – aludhatunk a hőségben akár egy matracon is -, ha pedig többszintes házban élünk, ilyenkor részesítsük előnyben az alsó szintet.

4. Hívjuk segítségül a színeket!
Kihasználhatjuk azt is, hogy a hőérzet szubjektív dolog. A hőség idején minél többet tartózkodjunk olyan szobában, ahol a hideg színek dominálnak, például fehér, kék, vagy zöld színű a fal, a tapéta vagy a padló. (Ez akár mínusz két fokot is jelenthet a hőérzetünkben!)

5. A megoldás kulcsa a víz
Kánikulában fogyasszunk naponta 2-3 liter ásvány- vagy csapvizet és napjában többször mossunk fel hideg vízzel. Bent teregessük ki a kimosott ruhákat is, így azok ugyan lassabban száradnak, de a párolgó víz hűsebbé teheti a szobákat. Az is hűsíti a levegőt, ha este körbelocsoljuk a járdát a ház körül.

6. Többször, keveset!
Ahogy másra, úgy a hőségben való zuhanyzásra is igaz ez a jó tanács. Ennek oka, hogy a zuhany ugyan lehűti testünket, ám növeli a helyiség páratartalmát. A párás meleg viszont sokkal nehezebben elviselhető, mint a száraz meleg. Ezért tusoljunk inkább többször rövid ideig a nap folyamán, ha végeztünk, a párát szellőztessük ki alaposan és tartsuk csukva a fürdőszoba ajtót.

7. Elő a ventilátorral!
Ezzel megkavarjuk az álló levegőt, ami enyhülést hozhat számunkra a forróságban. Fokozhatjuk a hatást azzal, ha egy kis tálban jeget helyezünk a ventilátor elé, így hűvösebb levegő jut a légtérbe.

Hőségben kerüljük az emeletes ágyat!

Hőségben kerüljük az emeletes ágyat!

Technikás megoldások

Sokan nem is gondolnák, hogy megfelelő árnyékolással, hőszigeteléssel, szellőztetéssel máris elviselhetőbbé tehetik a kánikula idején lakásukat.

1. Szigetelés
Bármilyen meglepő, de az épület- és ablakszigetelés télen segít csökkenteni a fűtésszámlát, nyáron pedig kevesebb port és zajt enged be, valamint távol tartja a forró napokon a meleget is a lakástól. (Ráadásul segítségével a légkondi is gazdaságosabban működtethető, ez akár 30%-os energiamegtakarítást is jelenthet.)

2. Árnyékolás
Ám akár korszerű, jó hőszigetelő ablakokkal rendelkezünk, akár nem, napközben az egyik leghatásosabb hőséget távol tartó megoldás a klímán kívül a reluxa, a redőny leengedése, vagy a sötétítő függönyök elhúzása. Ha jól választjuk meg a kül- és beltéri árnyékolókat, máris egyszerűen szabályozhatjuk lakásunk hőmérsékletét anélkül, hogy ehhez külső energiaforrást használnánk. A cél, hogy minél kevesebb napfényt eresszünk be a helyiségekbe. A sötétség pedig nem lesz zavaró, ha otthon sem vagyunk, viszont hazatérve a kellemesen hűvös lakás fogad minket. A jelenleg rendelkezésre álló, a beltérieknél tízszer hatékonyabb megoldást nyújtó kültéri eszközök közül a leghatékonyabbak a mozgatható külső árnyékolók, így az alumínium redőny, a napellenző, a napvitorla, vagy a zsaluzia. Ez utóbbi ráadásul napjaink egyik leginkább elterjedő kültéri árnyékolási megoldása, amit esztétikus és egyedi megjelenésének, valamint a beeső fény átmenet nélküli szabályozásának köszönhet. A lamellák dőlésszögének változtatásával szabályozható ugyanis a beáramló fény erőssége. Napjaink másik praktikus megoldását jelentheti az árnyékolás terén az organikus építészet megoldása. A tervezők – az előző korok hagyományait követve – olyan tornácokat, eresztúlnyúlásokat alkalmaznak, amelyek nyáron tökéletesen árnyékolják az ablakokat, télen viszont beengedik a laposabb szögben érkező napsugarakat.

3. Szellőztetés, átszellőztetés
Főként a mediterrán, illetve arab tájakon alkalmazott régi, de jól bevált módszer az úgynevezett gravitációs szellőztetés, mely itthon is alkalmazható. Lényege, hogy a felfelé szálló hő energiáját használják a szellőztetésre. Azaz míg alul, a pince szintjén a hűvös levegő áramlik be, addig a felső szinten, vagy épp a szellőző kéményen át kiáramlik a meleg levegő.
De akkor sem kell kétségbe esni, ha nem ezt a módszert figyelembe véve épült lakhelyünk. Az is hatásos módszer lehet, ha az esti hűvösben minden ablakot kitárunk, sőt, ha nem zavar minket a huzat, akár így is alhatunk. Ám ügyeljünk arra, hogy valóban csak akkor tárjuk ki az ablakokat, amikor már tényleg lehűlt a levegő, nehogy még inkább felmelegítsük lakásunkat! Elsőként pedig ilyenkor is az északi és keleti ablakokat nyissuk ki, mivel itt több fokkal is hűvösebb lehet, mint a napsütötte oldalakon. Szellőztethetünk hosszabban hajnalban is, ilyenkor a hűvös levegő kinyomja a lakásból a fülledt meleget. De legkésőbb reggel kilenckor ne felejtsük el becsukni valamennyi nyílászárót!

Drága, de olcsón üzemeltethető

1. Hőszivattyús hűtés, klímaberendezés
Könnyen hűvöset tarthatunk lakásunkban egy megfelelő klímaberendezéssel. Amire vásárláskor – szakember segítségével – mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a lakás méreteihez legmegfelelőbbet vásároljuk, így lesz az üzemeltetés a leghatékonyabb. A tapasztalat az, hogy a legnagyobb hatásfokot az „A” energiaosztályú gépekkel érhetjük el. A legjobb választást az energiatakarékosabb fluormentes szénhidrogénnel működő modellek jelentik. Használatukkor ügyeljünk arra, hogy naponta szellőztessünk, mert a legtöbb klíma nem biztosít friss levegőt. A készülék segítségével ugyanakkor a kinti levegő hőmérsékletéhez képest maximum 8 fokkal tartsunk hűvösebbet a lakásban. Ezt a hőmérséklet-különbséget tudja ugyanis komolyabb megfázás nélkül elviseli a szervezet. Hasonló okból ne fújassuk magunkra soha élesben a hideg levegőt. Igen energiatakarékos megoldást jelent az inverteres klíma alkalmazása is. Itt a hűtő-, illetve fűtőteljesítmény a belső tér igényei szerint változtatható. Azaz a készülék pontosan azt az energiamennyiséget biztosítja, ami a szoba gyors lehűtéséhez vagy felmelegítéséhez szükséges. Ez azt jelenti, hogy negyedannyi idő alatt éri el a beállított hőmérsékletet, mint a hagyományos berendezések. Ennél ugyan kicsit drágább, de még olcsóbban üzemeltethető a levegő-víz hőszivattyú. Ebben az esetben a levegő egy vizes közegű hőcserélőn keresztül hűl le, és jut vissza a környezetbe, az áram felvételénél jóval több energiát leadva eközben.

2. Az evaporatív (pára) hűtés
Manapság egyre közkedveltebb technika. A párahűtés a párolgás általi hőelvonás egyszerű fizikai jelenségén alapul. A párolgó vízcseppek a levegőből hőt vonnak el, akár 5-10 Celsius-fokkal csökkentve a közeg hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy a környezet ne legyen nedves. Ez olyan nagynyomású rendszerekkel érhető el, melyek porlasztása nagyon alapos. Ez a hűtési forma igen hatékony és ráadásul környezetbarát! n

A beépített klímaberendezés is jó megoldás

A beépített klímaberendezés is jó megoldás

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.