7 egyszerű tipp, hogyan hűtsd le a lakásodat!

7 egyszerű tipp, hogyan hűtsd le a lakásodat!

Az ember már csak olyan, hogy télen a melegre, nyáron a hidegre vágyik. Nincs ez másképp most sem, a nagy melegben szinte szomjazzuk a hűvös lakást. Arra, hogyan hűtsük le otthonunkat kellemes hőmérsékletűre, számos megoldás kínálkozik, az egyszerűtől a bonyolultig.

Ötletládához ad!

Manapság egyre gyakoribb probléma, hogy szinte trópusi meleggel kell megbirkóznia szervezetünknek nyaranta. A gondra kiváló megoldást jelenthet a klímaberendezés, de van ezen kívül még pár praktikus trükk, amellyel hűvösebbé varázsolhatjuk lakásunkat.

7 egyszerű trükk

1. Minél kevesebb kütyüt használjunk!
Hiába sötétítjük be a szobát, ha utána villanyt, tévét, számítógépet kapcsolunk! A hagyományos izzók és az elektromos készülékek ugyanis sok hőt termelnek. Ezeket használva gyakorlatilag fűtjük a szobát. Megoldást jelenthet, ha a villany használata helyett hagyunk egy kis rést a sötétítőn, és minél kevesebb elektromos berendezést használunk.

2. Kevés sütés-főzést!
Ahogy a sütő, úgy a párolgó forró víz is csak fűti a lakást. Célszerű, ha a forró napokban kevesebbet sütünk-főzünk, és hidegen készíthető ételeket fogyasztanunk, vagy a hűvösebb esti és hajnali órákban készítjük el az ételt, majd alaposan átszellőztetjük a lakást. A forróságban érdemes kevesebbet ennünk, hiszen a fehérjében gazdag táplálék lebontása hőt termel, így belülről fűti testünket. Ezért a legjobban akkor járunk, ha a hőségben könnyű, lédús ételeket fogyasztunk, ezzel ráadásul elkerüljük a tűzhely túlzott használatát is.

3. Közelebb a padlóhoz!
Mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, logikusan törekedjünk minél inkább a föld felé, ahol hidegebb van. Hiszen akár csak a szoba légterében is több fokos eltérésre számíthatunk. Ezért célszerű például kerülni az emeletes ágyat – aludhatunk a hőségben akár egy matracon is -, ha pedig többszintes házban élünk, ilyenkor részesítsük előnyben az alsó szintet.

4. Hívjuk segítségül a színeket!
Kihasználhatjuk azt is, hogy a hőérzet szubjektív dolog. A hőség idején minél többet tartózkodjunk olyan szobában, ahol a hideg színek dominálnak, például fehér, kék, vagy zöld színű a fal, a tapéta vagy a padló. (Ez akár mínusz két fokot is jelenthet a hőérzetünkben!)

5. A megoldás kulcsa a víz
Kánikulában fogyasszunk naponta 2-3 liter ásvány- vagy csapvizet és napjában többször mossunk fel hideg vízzel. Bent teregessük ki a kimosott ruhákat is, így azok ugyan lassabban száradnak, de a párolgó víz hűsebbé teheti a szobákat. Az is hűsíti a levegőt, ha este körbelocsoljuk a járdát a ház körül.

6. Többször, keveset!
Ahogy másra, úgy a hőségben való zuhanyzásra is igaz ez a jó tanács. Ennek oka, hogy a zuhany ugyan lehűti testünket, ám növeli a helyiség páratartalmát. A párás meleg viszont sokkal nehezebben elviselhető, mint a száraz meleg. Ezért tusoljunk inkább többször rövid ideig a nap folyamán, ha végeztünk, a párát szellőztessük ki alaposan és tartsuk csukva a fürdőszoba ajtót.

7. Elő a ventilátorral!
Ezzel megkavarjuk az álló levegőt, ami enyhülést hozhat számunkra a forróságban. Fokozhatjuk a hatást azzal, ha egy kis tálban jeget helyezünk a ventilátor elé, így hűvösebb levegő jut a légtérbe.

Hőségben kerüljük az emeletes ágyat!

Hőségben kerüljük az emeletes ágyat!

Technikás megoldások

Sokan nem is gondolnák, hogy megfelelő árnyékolással, hőszigeteléssel, szellőztetéssel máris elviselhetőbbé tehetik a kánikula idején lakásukat.

1. Szigetelés
Bármilyen meglepő, de az épület- és ablakszigetelés télen segít csökkenteni a fűtésszámlát, nyáron pedig kevesebb port és zajt enged be, valamint távol tartja a forró napokon a meleget is a lakástól. (Ráadásul segítségével a légkondi is gazdaságosabban működtethető, ez akár 30%-os energiamegtakarítást is jelenthet.)

2. Árnyékolás
Ám akár korszerű, jó hőszigetelő ablakokkal rendelkezünk, akár nem, napközben az egyik leghatásosabb hőséget távol tartó megoldás a klímán kívül a reluxa, a redőny leengedése, vagy a sötétítő függönyök elhúzása. Ha jól választjuk meg a kül- és beltéri árnyékolókat, máris egyszerűen szabályozhatjuk lakásunk hőmérsékletét anélkül, hogy ehhez külső energiaforrást használnánk. A cél, hogy minél kevesebb napfényt eresszünk be a helyiségekbe. A sötétség pedig nem lesz zavaró, ha otthon sem vagyunk, viszont hazatérve a kellemesen hűvös lakás fogad minket. A jelenleg rendelkezésre álló, a beltérieknél tízszer hatékonyabb megoldást nyújtó kültéri eszközök közül a leghatékonyabbak a mozgatható külső árnyékolók, így az alumínium redőny, a napellenző, a napvitorla, vagy a zsaluzia. Ez utóbbi ráadásul napjaink egyik leginkább elterjedő kültéri árnyékolási megoldása, amit esztétikus és egyedi megjelenésének, valamint a beeső fény átmenet nélküli szabályozásának köszönhet. A lamellák dőlésszögének változtatásával szabályozható ugyanis a beáramló fény erőssége. Napjaink másik praktikus megoldását jelentheti az árnyékolás terén az organikus építészet megoldása. A tervezők – az előző korok hagyományait követve – olyan tornácokat, eresztúlnyúlásokat alkalmaznak, amelyek nyáron tökéletesen árnyékolják az ablakokat, télen viszont beengedik a laposabb szögben érkező napsugarakat.

3. Szellőztetés, átszellőztetés
Főként a mediterrán, illetve arab tájakon alkalmazott régi, de jól bevált módszer az úgynevezett gravitációs szellőztetés, mely itthon is alkalmazható. Lényege, hogy a felfelé szálló hő energiáját használják a szellőztetésre. Azaz míg alul, a pince szintjén a hűvös levegő áramlik be, addig a felső szinten, vagy épp a szellőző kéményen át kiáramlik a meleg levegő.
De akkor sem kell kétségbe esni, ha nem ezt a módszert figyelembe véve épült lakhelyünk. Az is hatásos módszer lehet, ha az esti hűvösben minden ablakot kitárunk, sőt, ha nem zavar minket a huzat, akár így is alhatunk. Ám ügyeljünk arra, hogy valóban csak akkor tárjuk ki az ablakokat, amikor már tényleg lehűlt a levegő, nehogy még inkább felmelegítsük lakásunkat! Elsőként pedig ilyenkor is az északi és keleti ablakokat nyissuk ki, mivel itt több fokkal is hűvösebb lehet, mint a napsütötte oldalakon. Szellőztethetünk hosszabban hajnalban is, ilyenkor a hűvös levegő kinyomja a lakásból a fülledt meleget. De legkésőbb reggel kilenckor ne felejtsük el becsukni valamennyi nyílászárót!

Drága, de olcsón üzemeltethető

1. Hőszivattyús hűtés, klímaberendezés
Könnyen hűvöset tarthatunk lakásunkban egy megfelelő klímaberendezéssel. Amire vásárláskor – szakember segítségével – mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a lakás méreteihez legmegfelelőbbet vásároljuk, így lesz az üzemeltetés a leghatékonyabb. A tapasztalat az, hogy a legnagyobb hatásfokot az „A” energiaosztályú gépekkel érhetjük el. A legjobb választást az energiatakarékosabb fluormentes szénhidrogénnel működő modellek jelentik. Használatukkor ügyeljünk arra, hogy naponta szellőztessünk, mert a legtöbb klíma nem biztosít friss levegőt. A készülék segítségével ugyanakkor a kinti levegő hőmérsékletéhez képest maximum 8 fokkal tartsunk hűvösebbet a lakásban. Ezt a hőmérséklet-különbséget tudja ugyanis komolyabb megfázás nélkül elviseli a szervezet. Hasonló okból ne fújassuk magunkra soha élesben a hideg levegőt. Igen energiatakarékos megoldást jelent az inverteres klíma alkalmazása is. Itt a hűtő-, illetve fűtőteljesítmény a belső tér igényei szerint változtatható. Azaz a készülék pontosan azt az energiamennyiséget biztosítja, ami a szoba gyors lehűtéséhez vagy felmelegítéséhez szükséges. Ez azt jelenti, hogy negyedannyi idő alatt éri el a beállított hőmérsékletet, mint a hagyományos berendezések. Ennél ugyan kicsit drágább, de még olcsóbban üzemeltethető a levegő-víz hőszivattyú. Ebben az esetben a levegő egy vizes közegű hőcserélőn keresztül hűl le, és jut vissza a környezetbe, az áram felvételénél jóval több energiát leadva eközben.

2. Az evaporatív (pára) hűtés
Manapság egyre közkedveltebb technika. A párahűtés a párolgás általi hőelvonás egyszerű fizikai jelenségén alapul. A párolgó vízcseppek a levegőből hőt vonnak el, akár 5-10 Celsius-fokkal csökkentve a közeg hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy a környezet ne legyen nedves. Ez olyan nagynyomású rendszerekkel érhető el, melyek porlasztása nagyon alapos. Ez a hűtési forma igen hatékony és ráadásul környezetbarát! n

A beépített klímaberendezés is jó megoldás

A beépített klímaberendezés is jó megoldás

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Tipp Spórold meg a dísztök árát – Így őrizd meg a halloweeni tök magját, hogy következő nyáron elvethesd

Minden évben dísztökökkel dekorálsz és halloweeni töklámpást is készítesz? Termessz tököt otthon, hogy jövőre már saját termésből dolgozhass.

Tipp Mit kérdezzünk lakásvásárláskor? – Ezeket a kérdéseket ne feledd el feltenni!

Amikor új otthont keresünk, szeretnénk meghozni a legjobb döntést, hiszen jó időre elkötelezzük magunkat a kiválasztott ingatlan mellett. Egy rossz döntés nem csak bosszús napokat okozhat, de komoly ráfizetéssel is járhat. Amikor felkeresünk egy kiszemelt lakást, fontos, hogy minél több mindent megtudjunk arról. Ehhez pedig érdemes előre felkészülni. Lássuk, mit kérdezzünk lakásvásárláskor.

Stílus Így tervezd meg a tökéletes fürdőszobát lépésről lépésre

Fürdőszobát tervezel, és úgy érzed, elveszel a részletekben? Segítünk, hogyan kell lépésről lépésre tökéletesre kialakítanod otthon ezen központi helyiségét.

Kert Organikus kertészkedés – Mi is ez és hogyan lehet megvalósítani?

Napjainkban már túlnyomó többséget képeznek azoknak, akik kifejezetten kerülik a vegyszerrel nevelt zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, hiszen ezek nem csak egészségünkre, de a bolygóra nézve is komoly veszélyeket hordoznak. Az organikus kertészkedés népszerűsége ennek köszönhetően folyamatosan nő, hiszen a saját magunk által termelt zöldségek nem csak egészségesebbek, de a kertészkedés örömét is megélhetjük általuk. Összegyűjtöttünk mindent, amit az organikus kertészkedésről tudni kell.

Kert A legszebb növények egy színes és gyönyörű őszi kerthez

Az esős őszies napokon minden porcikánkkal arra vágyunk, hogy valami színt csempésszen a szürke hétköznapokba. Ennek a kívánságunknak pedig tökéletesen eleget tesznek az alábbi gyönyörű virágok.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin