7 egyszerű tipp, hogyan hűtsd le a lakásodat!

7 egyszerű tipp, hogyan hűtsd le a lakásodat!

Az ember már csak olyan, hogy télen a melegre, nyáron a hidegre vágyik. Nincs ez másképp most sem, a nagy melegben szinte szomjazzuk a hűvös lakást. Arra, hogyan hűtsük le otthonunkat kellemes hőmérsékletűre, számos megoldás kínálkozik, az egyszerűtől a bonyolultig.

Ötletládához ad!

Manapság egyre gyakoribb probléma, hogy szinte trópusi meleggel kell megbirkóznia szervezetünknek nyaranta. A gondra kiváló megoldást jelenthet a klímaberendezés, de van ezen kívül még pár praktikus trükk, amellyel hűvösebbé varázsolhatjuk lakásunkat.

7 egyszerű trükk

1. Minél kevesebb kütyüt használjunk!
Hiába sötétítjük be a szobát, ha utána villanyt, tévét, számítógépet kapcsolunk! A hagyományos izzók és az elektromos készülékek ugyanis sok hőt termelnek. Ezeket használva gyakorlatilag fűtjük a szobát. Megoldást jelenthet, ha a villany használata helyett hagyunk egy kis rést a sötétítőn, és minél kevesebb elektromos berendezést használunk.

2. Kevés sütés-főzést!
Ahogy a sütő, úgy a párolgó forró víz is csak fűti a lakást. Célszerű, ha a forró napokban kevesebbet sütünk-főzünk, és hidegen készíthető ételeket fogyasztanunk, vagy a hűvösebb esti és hajnali órákban készítjük el az ételt, majd alaposan átszellőztetjük a lakást. A forróságban érdemes kevesebbet ennünk, hiszen a fehérjében gazdag táplálék lebontása hőt termel, így belülről fűti testünket. Ezért a legjobban akkor járunk, ha a hőségben könnyű, lédús ételeket fogyasztunk, ezzel ráadásul elkerüljük a tűzhely túlzott használatát is.

3. Közelebb a padlóhoz!
Mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, logikusan törekedjünk minél inkább a föld felé, ahol hidegebb van. Hiszen akár csak a szoba légterében is több fokos eltérésre számíthatunk. Ezért célszerű például kerülni az emeletes ágyat – aludhatunk a hőségben akár egy matracon is -, ha pedig többszintes házban élünk, ilyenkor részesítsük előnyben az alsó szintet.

4. Hívjuk segítségül a színeket!
Kihasználhatjuk azt is, hogy a hőérzet szubjektív dolog. A hőség idején minél többet tartózkodjunk olyan szobában, ahol a hideg színek dominálnak, például fehér, kék, vagy zöld színű a fal, a tapéta vagy a padló. (Ez akár mínusz két fokot is jelenthet a hőérzetünkben!)

5. A megoldás kulcsa a víz
Kánikulában fogyasszunk naponta 2-3 liter ásvány- vagy csapvizet és napjában többször mossunk fel hideg vízzel. Bent teregessük ki a kimosott ruhákat is, így azok ugyan lassabban száradnak, de a párolgó víz hűsebbé teheti a szobákat. Az is hűsíti a levegőt, ha este körbelocsoljuk a járdát a ház körül.

6. Többször, keveset!
Ahogy másra, úgy a hőségben való zuhanyzásra is igaz ez a jó tanács. Ennek oka, hogy a zuhany ugyan lehűti testünket, ám növeli a helyiség páratartalmát. A párás meleg viszont sokkal nehezebben elviselhető, mint a száraz meleg. Ezért tusoljunk inkább többször rövid ideig a nap folyamán, ha végeztünk, a párát szellőztessük ki alaposan és tartsuk csukva a fürdőszoba ajtót.

7. Elő a ventilátorral!
Ezzel megkavarjuk az álló levegőt, ami enyhülést hozhat számunkra a forróságban. Fokozhatjuk a hatást azzal, ha egy kis tálban jeget helyezünk a ventilátor elé, így hűvösebb levegő jut a légtérbe.

Hőségben kerüljük az emeletes ágyat!

Hőségben kerüljük az emeletes ágyat!

Technikás megoldások

Sokan nem is gondolnák, hogy megfelelő árnyékolással, hőszigeteléssel, szellőztetéssel máris elviselhetőbbé tehetik a kánikula idején lakásukat.

1. Szigetelés
Bármilyen meglepő, de az épület- és ablakszigetelés télen segít csökkenteni a fűtésszámlát, nyáron pedig kevesebb port és zajt enged be, valamint távol tartja a forró napokon a meleget is a lakástól. (Ráadásul segítségével a légkondi is gazdaságosabban működtethető, ez akár 30%-os energiamegtakarítást is jelenthet.)

2. Árnyékolás
Ám akár korszerű, jó hőszigetelő ablakokkal rendelkezünk, akár nem, napközben az egyik leghatásosabb hőséget távol tartó megoldás a klímán kívül a reluxa, a redőny leengedése, vagy a sötétítő függönyök elhúzása. Ha jól választjuk meg a kül- és beltéri árnyékolókat, máris egyszerűen szabályozhatjuk lakásunk hőmérsékletét anélkül, hogy ehhez külső energiaforrást használnánk. A cél, hogy minél kevesebb napfényt eresszünk be a helyiségekbe. A sötétség pedig nem lesz zavaró, ha otthon sem vagyunk, viszont hazatérve a kellemesen hűvös lakás fogad minket. A jelenleg rendelkezésre álló, a beltérieknél tízszer hatékonyabb megoldást nyújtó kültéri eszközök közül a leghatékonyabbak a mozgatható külső árnyékolók, így az alumínium redőny, a napellenző, a napvitorla, vagy a zsaluzia. Ez utóbbi ráadásul napjaink egyik leginkább elterjedő kültéri árnyékolási megoldása, amit esztétikus és egyedi megjelenésének, valamint a beeső fény átmenet nélküli szabályozásának köszönhet. A lamellák dőlésszögének változtatásával szabályozható ugyanis a beáramló fény erőssége. Napjaink másik praktikus megoldását jelentheti az árnyékolás terén az organikus építészet megoldása. A tervezők – az előző korok hagyományait követve – olyan tornácokat, eresztúlnyúlásokat alkalmaznak, amelyek nyáron tökéletesen árnyékolják az ablakokat, télen viszont beengedik a laposabb szögben érkező napsugarakat.

3. Szellőztetés, átszellőztetés
Főként a mediterrán, illetve arab tájakon alkalmazott régi, de jól bevált módszer az úgynevezett gravitációs szellőztetés, mely itthon is alkalmazható. Lényege, hogy a felfelé szálló hő energiáját használják a szellőztetésre. Azaz míg alul, a pince szintjén a hűvös levegő áramlik be, addig a felső szinten, vagy épp a szellőző kéményen át kiáramlik a meleg levegő.
De akkor sem kell kétségbe esni, ha nem ezt a módszert figyelembe véve épült lakhelyünk. Az is hatásos módszer lehet, ha az esti hűvösben minden ablakot kitárunk, sőt, ha nem zavar minket a huzat, akár így is alhatunk. Ám ügyeljünk arra, hogy valóban csak akkor tárjuk ki az ablakokat, amikor már tényleg lehűlt a levegő, nehogy még inkább felmelegítsük lakásunkat! Elsőként pedig ilyenkor is az északi és keleti ablakokat nyissuk ki, mivel itt több fokkal is hűvösebb lehet, mint a napsütötte oldalakon. Szellőztethetünk hosszabban hajnalban is, ilyenkor a hűvös levegő kinyomja a lakásból a fülledt meleget. De legkésőbb reggel kilenckor ne felejtsük el becsukni valamennyi nyílászárót!

Drága, de olcsón üzemeltethető

1. Hőszivattyús hűtés, klímaberendezés
Könnyen hűvöset tarthatunk lakásunkban egy megfelelő klímaberendezéssel. Amire vásárláskor – szakember segítségével – mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy a lakás méreteihez legmegfelelőbbet vásároljuk, így lesz az üzemeltetés a leghatékonyabb. A tapasztalat az, hogy a legnagyobb hatásfokot az „A” energiaosztályú gépekkel érhetjük el. A legjobb választást az energiatakarékosabb fluormentes szénhidrogénnel működő modellek jelentik. Használatukkor ügyeljünk arra, hogy naponta szellőztessünk, mert a legtöbb klíma nem biztosít friss levegőt. A készülék segítségével ugyanakkor a kinti levegő hőmérsékletéhez képest maximum 8 fokkal tartsunk hűvösebbet a lakásban. Ezt a hőmérséklet-különbséget tudja ugyanis komolyabb megfázás nélkül elviseli a szervezet. Hasonló okból ne fújassuk magunkra soha élesben a hideg levegőt. Igen energiatakarékos megoldást jelent az inverteres klíma alkalmazása is. Itt a hűtő-, illetve fűtőteljesítmény a belső tér igényei szerint változtatható. Azaz a készülék pontosan azt az energiamennyiséget biztosítja, ami a szoba gyors lehűtéséhez vagy felmelegítéséhez szükséges. Ez azt jelenti, hogy negyedannyi idő alatt éri el a beállított hőmérsékletet, mint a hagyományos berendezések. Ennél ugyan kicsit drágább, de még olcsóbban üzemeltethető a levegő-víz hőszivattyú. Ebben az esetben a levegő egy vizes közegű hőcserélőn keresztül hűl le, és jut vissza a környezetbe, az áram felvételénél jóval több energiát leadva eközben.

2. Az evaporatív (pára) hűtés
Manapság egyre közkedveltebb technika. A párahűtés a párolgás általi hőelvonás egyszerű fizikai jelenségén alapul. A párolgó vízcseppek a levegőből hőt vonnak el, akár 5-10 Celsius-fokkal csökkentve a közeg hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy a környezet ne legyen nedves. Ez olyan nagynyomású rendszerekkel érhető el, melyek porlasztása nagyon alapos. Ez a hűtési forma igen hatékony és ráadásul környezetbarát! n

A beépített klímaberendezés is jó megoldás

A beépített klímaberendezés is jó megoldás

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Kertészkedés gyerekkel – Így tanítsuk meg a kertészkedés alapjait a kicsiknek

Szívesen csatlakoznak hozzád a kicsik, amikor az udvaron ügyködsz? A kertészkedés gyerekkel is jó móka, ám jobb, ha már a kezdetektől megtanítjuk a legfontosabb tudnivalókat mindenki biztoságának érdekében. Nézzük is az alapokat, amiket minden kicsinek meg kell tanulnia.

Felújítás Harmónia a köbön! 3 emeletes családi fészek a Mecsek szívéből

Költözni soha nem könnyű. De ha ez azt jelenti, hogy az előző otthonodat eladod, az újat felújítod, a gyermekeidnek új iskolát keresel közben, és a vállalkozásodat is "becsomagolod", az talán az egyik legnehezebb variáns mind közül. Krisztina és családja azonban – a tökéletes tervezésnek és a szigorú ütemtervnek hála – hibátlanra vizsgázott ebből. Jutalmuk pedig ez a káprázatos, ízléses, minden elemében otthonos családi ház.

Tipp Így frissítsd fel otthonod az újévben teljesen ingyen

Az új év jegyében nem csupán mi magunk szeretünk tiszta lappal kezdeni, de lakásunkra is ráfér egy év eleji felrázás. Az ünnepek múltán, persze, az is fontos szempont, hogy a lakásfelújító projekt ne terhelje meg nagyon az amúgy is sokat használt pénztárcánkat, ezért olyan tippeket hoztunk most, amelyek zsebbarát módon mutatják meg, hogyan frissíthetjük fel otthonunkat,

Tipp Tetőtéri konyha berendezése – Hasznos tippek a tökéletes konyha érdekében

Ha egy új lakrészt szeretnénk kialakítani a tetőtérben, akkor vannak olyan helyiségek, amiknek a tervezése egy kicsit nehezebb, mint másoké. Például a tetőtéri konyha berendezése több fejvakarással jár, mint egy hálószoba kialakítása, hiszen jóval több dologra kell figyelni. De nézzük, hogyan is készítsünk tetőtéri konyhát.

Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin