A képkeretezés titkai

A képkeretezés titkai

Fényképeket, művészeti alkotásokat, nyomatokat, grafikákat, posztereket tehetünk hangsúlyossá egy kerettel. Noha elhelyezése a lakásban kis dolognak tűnhet, ez az apró változtatás nagymértékben befolyásolhatja otthonunk karakterét.

Ötletládához ad!

A kép akkor teljesedik ki igazán, ha megkapja a stílusában és színvilágában hozzá illő keretet. Régen a híres festőművészek műtermében keretező műhely is helyet kapott, itt a festmény befejezése után a hozzá illő rámát is elkészítették. A festők tudták, a keret jóval több annál, mint pár léc méretre szabva. A stílusos keret öltözteti a lakást, ugyanakkor védelmi szerepet is betölt: tartósítja, óvja, konzerválja, tisztán tartja a műveket, befejezi a képet. Míg egy jó keret egy rossz képet is képes feljavítani, egy rosszul megválasztott keret tönkre is tehet egy remekművet, érdemes tehát körültekintően eljárni a kiválasztáskor.

Képkeretezés 10 lépésben

1. A kép kiválasztása. A kép lehet festmény, fotó, poszter, akár egy sokdarabos puzzle, kisgyerekünk, unokánk kézlenyomata vagy bármi, ami emlék, jó szívvel gondolunk rá, és huzamosabb ideig hajlandóak vagyunk vele együtt élni.

2. A keret stílusa. A keret kiválasztásánál figyelembe kell venni a kép stílusán túl a szoba hangulatát is. Egy modern poszter nem illik barokk keretbe, miként a nagyi családi fotója sem kívánja a modern hatású fémléceket. Ha egy kép mellé többféle keretet próbálunk, szembeötlő lesz a hangulati különbség, érdemes tehát időt szánni a képkeretezőnél fellelhető gyakran több száz léc átböngészésére.

3. A keret anyaga. A képkeret anyaga lehet fém, műanyag vagy fa (a fakeretek 80 százalékát a gyorsan növő trópusi fák – például durián, ramin – teszik ki). A fém- és a műanyag keret előnye, hogy nem vetemedik, valamint a színeltérése és egyéb gyártási hibája minimális, igaz, a műanyag keretnek tartása sincs. A színeltérésre visszatérve, az csak akkor fontos, ha egy kupacba sok képet tennénk azonos kerettel.

4. A keret színe. A színválasztásnál érdemes figyelembe venni a kép domináns színeit. Ezek közül válasszunk ki egyet, és vagy amellett, vagy annak valamely árnyalata mellett döntsünk.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
A képkeretezés titkai
A paszpartu kiválasztása
A képkeretezés titkai
Pontos méretezés
A képkeretezés titkai
Paszpartuvágó berendezés
A képkeretezés titkai
Paszpartu felragasztása kétoldali ragasztóval

5. Paszpartuzás. A paszpartu egy kivágott ablakkal ellátott kartonkeret, tulajdonképpen egy kereten belüli keret. A képet ritkán lehet közvetlenül keretbe erősíteni vagy ha lehet, az sok esetben rosszul mutat. Kell a kép és a keret között némi átmenet, ez a paszpartu, amelynek vastagságát arányérzékünkre bízhatjuk, de fontos szabály, hogy mindig szélesebb legyen, mint maga a ráma. Figyelem! Egy 2 centiméteres keretnél egy 2 centis paszpartu csúnya, mert összeszorítja a képet. További érv a paszpartu mellett, hogy megakadályozza, hogy a kép közvetlenül érintkezzen az üveggel, ugyanakkor kiemeli, díszíti az alkotást.  A szükséges alapanyagot a dekorációs üzletek különféle méretben, színben árusítják, de a képkeretező műhelyekben is több száz található belőle. Ha magunk veselkednénk neki, a 2-3 mm vastagságú kartonba ablakot kell vágni. Az igényesebb paszpartuk képnyílásának éle 45 fokban ferdén kimetszett. A ferde élű ablakok kialakításához egy speciális szerszám, a széles talpú metszőkészülék szükséges. Ennek a pengéje szögbe állítható, vége hegyesszögbe köszörült, s így a sarkokban is szabályos lesz a bemetszés felülete. A keretezőműhelyekben fekete, fehér, színes vágóélű paszpartuk közül választhatunk, amelyek felülete lehet papír, szövet, bársony vagy metálfólia.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
A képkeretezés titkai
Fakeretek
A képkeretezés titkai
Műanyag keretek
A képkeretezés titkai
Fémkeretek
A képkeretezés titkai
A színválaszték óriási

6. Lécvásárlás. Nyers, kezeletlen képkeretanyagot barkácsboltokban is vásárolhatunk, de ezek erezete szálanként eltérő, ami a natúr, lakkozott kereteken zavaró tónuskülönbségeket okozhat. A keretlécek hossza 2-3 méter, és általában az egész szálat meg kell vásárolnunk. Ha emellett döntünk, a barkácsáruházakban képszegeket, akasztókarikákat és az egyéb, e munkához szükséges kellékeket is meg tudjuk venni.

7. Így készül a keret. Mérjük le a képet és a paszpartut, majd vágjuk méretre a léceket. A lécekből akkora ferde végű darabokat kell levágnunk, hogy az aljazásukba 1-2 mm hézaggal férjen be a kartonkeret.  Illesztőfűrésszel vágjuk ferdén méretre a lécdarabot, majd csiszolással korrigáljunk. A végekre tegyünk erős kötést biztosító ragasztót, majd sík felületre helyezve, a ferde végüket egymáshoz illesztve szorítsuk össze mind a négy sarkot. Ráadásként a függőleges oldalak felől vízszintesen beütött szegekkel, esetleg tűzőgéppel is erősítsük meg a keretet. A kép felületi lapját üvegesnél célszerű méretre vágatni, ebben az esetben megspórolható az üvegvágó ára. A hátlap lehet hullámkarton, szürke karton, hablemez vagy a komolyabb műalkotásokhoz múzeumkarton. A hátlapot ragasztószalaggal zárjuk le, hogy a kép pormentes maradhasson. Végezetül erősítsük az akasztót a keret hátuljára.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
A képkeretezés titkai
Lécből keret
A képkeretezés titkai
Az oldalak összeállítása tűzőgéppel
A képkeretezés titkai
Az üvegvágás folyamata
A képkeretezés titkai
A hátlap borítása

8. Felületvédelem. Üveg: A leggyakrabban alkalmazott megoldás, de nem biztosít UV védelmet és problémát jelenthet, hogy tükröződik.
Antireflex üveg: A felületkezelés miatt kevésbé tükröződik, mint a normál üveg, de ez kismértékű színminőség romlást eredményez. Mattá teszi a képet, a színek pedig tompák lesznek.
Múzeumüveg: Csökkenti az UV sugárzás mértékét, szinte teljesen tükröződésmentes. A műtárgy színeit minőségromlás nélkül, tökéletesen visszaadja.
Plexi: Könnyebb és kevésbé törékeny, mint az üveg. Hátránya, hogy hamar karcolódik, és vonzza a port.
Felületfóliázás: A fóliát közvetlenül a képre ragasztják, így a fóliázott felület sima és könnyen tisztítható lesz. Fényes vagy matt változatban egyaránt kapható. Mivel nem távolítható el a képről, így jobbára csak fotók, poszterek, reklámnyomatok esetén érdemes alkalmazni, értékes alkotásoknál nem javallott, mert rontja az eredeti alkotás értékét.
Felületnemesítés: Nagyon hasonlít a felületfóliázáshoz, a különbség, hogy igény szerint különféle struktúra (pl.: vászon, bőr) hozható létre, így a fotók, művészeti nyomatok festményszerűvé válnak.
Laminálás: A képet két fólia között légmentesen lezárják, ezzel a kép vízhatlanná válik.

Képakasztó megoldások

Képakasztó megoldások

9. A kifüggesztés módja.  Képakasztó karika, háromszög: Kis képeknél javasolt megoldás.
Rejtett akasztók: Önrögzítős krokodilakasztó, fűrészfogas akasztó. Ennek előnye, hogy nem látszik, belenyomjuk a keret szélébe, kicsit ráütünk kalapáccsal, és már működik is. Ha nem sikerül a keret közepét eltalálni, a hosszanti irányban terjeszkedő fogaknak köszönhetően van helye a játéknak, így a kép sehogy sem lehet ferde a falon.
Képfüggesztő rendszerek: Talán a legprofesszionálisabb módszer. A rendszer a plafon alá, tetszőleges magasságban felszerelt galériasínből áll, amely lehetőséget ad a vízszintes és függőleges mozgatásra, ezáltal biztosítja a képek átrendezhetőségét. A legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a képek rendezéséhez, bővítéséhez nem kell szitává fúrni a falakat.

10. A képek elhelyezése. A hasonló technikával készített, hasonló témájú vagy kivitelű képeket célszerű azonos fazonú és méretű keretbe foglalni, mert ezek a falon sorba állítva nagyon hatásosak. Ilyenkor az esetleg különféle méretű képeket kimondottan előnyös paszpartukkal egyforma méretűvé tenni.

Szögre akasztva

Szögre akasztva

A keretezés egyéb típusa

  • Klipszkeret. Ez egy farostlemezből és üveglapból áll, amelyeket fémkapcsok tartanak össze. A kép a farost és az üveg közé kerül, ízlés szerint egy vékony paszpartuval kiegészíthető. Vízszintes és függőleges függesztés egyaránt alkalmazható.
  • Kasírozás. Ennek során a képet teljes felületében egy merev habszivacs hátlapra ragasztjuk, és ez megakadályozza a kép hullámosodását. Ajánlott alkalmazási terület: fotó, poszter, puzzle, gobelin, térkép, reklám- és művészeti nyomat. Fontos tudni, hogy a ragasztás visszafordíthatatlan folyamat. A kasírozott képeket igény szerint üveges felülettel, illetve képkerettel is el lehet látni, méretüktől függetlenül, hiszen ezek önmagukban is jól mutatnak, viszont hátrányuk, hogy nem reagálnak túl jól az időjárás-változásra. Önmagukban a falra téve a páratartalom változására a kasírozott képek háta enyhén meggörbülhet.
  • Vakrámázás. Vakrámának hívjuk azt a keretet, amely a vászonra festett képek felfeszítésére szolgál. A vakkeret két centiméter vastag speciálisan megmart, négy vagy hat centiméter szélességben gyártott léc. A vakrámát azért hívják így, mert nem látszik, a kép mögé kerül.
  • Dobozkeret. A különböző tárgyak keretező technikája a dobozkeret, ahol a tárgy vastagsága miatt távolságot kell hagyni az üveg és a hátlap között. A képkeret mélységétől függően 4 cm vastagságig bármilyen tárgyat be lehet keretezni. Az üveget távtartóval rögzítjük, ami hablemezből vagy erre a célra gyártott profilból készül. Alkalmazható rovar, szárazvirág, kagylók, érmék, pólók keretezésére, és ezeket a rögzítést követően üveggel boríthatjuk.
  • Digitális képkeret. Ezek a szerkezetek egy pár centi átmérőjű színes, LCD kijelzővel és memóriakártya-olvasóval ellátott médialejátszók, amelyek folyamatosan változtatják képüket, sőt egyes típusokhoz zenei aláfestés rendelhető. Az ilyen keretek általában modernek és letisztultak, így jobbára high-tech, illetve minimál stílusú lakásokban mutatnak jól. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Friss Virágos tavaszt hoz a Praktiker az otthonokba

A Praktiker új tavasz kollekciója, amelyet a virágos rét ihletett, elhozza otthonunkba a legfrissebb nyugat-európai trendeket. A tavasz beköszöntével válogathatunk virágmotívumokkal borított textíliák, illatgyertyák, ágyneműk, kiegészítők és étkészletek között, de ha kedvünk van, akár át is festhetjük a nappalinkat. Érdemes megadni a tiszteletet a húsvéti ünnepnek is, és legfőképp magunknak. Lépjünk ki a szürkeségből, öltöztessük fel élénk tónusokkal, virágos lakberendezési kiegészítőkkel lakótereinket, és keltsük új életre kültéri dekorelemekkel – díszpárnákkal, mécsesekkel, vázákkal – otthonunkat és kertünket.

Friss 3 tipp a lakásillatosításhoz

Lenyűgöző érzés belépni egy olyan lakásba, ahol nem csupán a színek és a formák állnak harmóniában, de finom illattal is fokozzák a hatást.

Kert 5 tipp, hogy megőrizd a kerted szépségét kutya mellett

Ha van kutyád, pontosan tudod, hogy milyen munkát képes végezni a kertben a szeretett négylábú. Olykor spontán alagutakat ás a virágoskert közepébe, de az sem ritka, hogy a fűben sétálva egyszer csak kibicsaklik a bokád, és biztos nem rajongsz érte, ha a kutyád játsza a kertész szerepét, és kicsit átrendezi a virágokat. Most viszont az alábbi 5 tipp segítségével megvédheted a kertedet a bohókás négylábú tereprendezésétől.

Tipp 5 különleges lakberendezési ötlet, amitől menő lesz otthonod

Ha szeretnéd, hogy élettered egyedi legyen, akkor különleges lakberendezési ötletekre van szükséged. Ehhez nem feltétlenül kell sok pénz vagy lakberendezői véna. Mutatjuk az ötleteinket.

Stílus Pozitív energiát az otthonunkba! Ezen színek egyike a kulcs

Otthonunkban töltjük életünk legnagyobb részét, így nagyon fontos a pozitív és ösztönző környezet megteremtése. Ki gondolná, de ebben rendkívül sokat segíthet a megfelelő falszín kiválasztása? Ez a legkönnyebb módja annak, hogy friss és kellemes hangulatot hozzunk létre.

Tipp Gazdag szeretnél lenni? – Akkor nevelgess kínai pénzfát

A pozsgafának, amit gyakran kínai pénzfának is hívnak, fontos szerepe van a Feng Shui filozófiában, hiszen úgy vélik, hogy bevonzza a szerencsét és a pénzt az életünkbe. Ehhez természetesen a megfelelő ápolás sem maradhat el.

Stílus 5 tipp, hogyan lesz a kis konyhából nagyszerű élettér

Attól még, hogy kicsi a konyhád, nem kell felhagynod a főzéssel, vagy a vendégek vacsorára invitálásával. Semmi baj, ha nincs hatalmas konyhapultod, vagy fényes konyhaszigeted. Mutatjuk, hogyan tudod úgy elrendezni a konyhádat, hogy praktikus és dekoratív is legyen.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin