A képkeretezés titkai

A képkeretezés titkai

Fényképeket, művészeti alkotásokat, nyomatokat, grafikákat, posztereket tehetünk hangsúlyossá egy kerettel. Noha elhelyezése a lakásban kis dolognak tűnhet, ez az apró változtatás nagymértékben befolyásolhatja otthonunk karakterét.

Ötletládához ad!

A kép akkor teljesedik ki igazán, ha megkapja a stílusában és színvilágában hozzá illő keretet. Régen a híres festőművészek műtermében keretező műhely is helyet kapott, itt a festmény befejezése után a hozzá illő rámát is elkészítették. A festők tudták, a keret jóval több annál, mint pár léc méretre szabva. A stílusos keret öltözteti a lakást, ugyanakkor védelmi szerepet is betölt: tartósítja, óvja, konzerválja, tisztán tartja a műveket, befejezi a képet. Míg egy jó keret egy rossz képet is képes feljavítani, egy rosszul megválasztott keret tönkre is tehet egy remekművet, érdemes tehát körültekintően eljárni a kiválasztáskor.

Képkeretezés 10 lépésben

1. A kép kiválasztása. A kép lehet festmény, fotó, poszter, akár egy sokdarabos puzzle, kisgyerekünk, unokánk kézlenyomata vagy bármi, ami emlék, jó szívvel gondolunk rá, és huzamosabb ideig hajlandóak vagyunk vele együtt élni.

2. A keret stílusa. A keret kiválasztásánál figyelembe kell venni a kép stílusán túl a szoba hangulatát is. Egy modern poszter nem illik barokk keretbe, miként a nagyi családi fotója sem kívánja a modern hatású fémléceket. Ha egy kép mellé többféle keretet próbálunk, szembeötlő lesz a hangulati különbség, érdemes tehát időt szánni a képkeretezőnél fellelhető gyakran több száz léc átböngészésére.

3. A keret anyaga. A képkeret anyaga lehet fém, műanyag vagy fa (a fakeretek 80 százalékát a gyorsan növő trópusi fák – például durián, ramin – teszik ki). A fém- és a műanyag keret előnye, hogy nem vetemedik, valamint a színeltérése és egyéb gyártási hibája minimális, igaz, a műanyag keretnek tartása sincs. A színeltérésre visszatérve, az csak akkor fontos, ha egy kupacba sok képet tennénk azonos kerettel.

4. A keret színe. A színválasztásnál érdemes figyelembe venni a kép domináns színeit. Ezek közül válasszunk ki egyet, és vagy amellett, vagy annak valamely árnyalata mellett döntsünk.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
A képkeretezés titkai
A paszpartu kiválasztása
A képkeretezés titkai
Pontos méretezés
A képkeretezés titkai
Paszpartuvágó berendezés
A képkeretezés titkai
Paszpartu felragasztása kétoldali ragasztóval

5. Paszpartuzás. A paszpartu egy kivágott ablakkal ellátott kartonkeret, tulajdonképpen egy kereten belüli keret. A képet ritkán lehet közvetlenül keretbe erősíteni vagy ha lehet, az sok esetben rosszul mutat. Kell a kép és a keret között némi átmenet, ez a paszpartu, amelynek vastagságát arányérzékünkre bízhatjuk, de fontos szabály, hogy mindig szélesebb legyen, mint maga a ráma. Figyelem! Egy 2 centiméteres keretnél egy 2 centis paszpartu csúnya, mert összeszorítja a képet. További érv a paszpartu mellett, hogy megakadályozza, hogy a kép közvetlenül érintkezzen az üveggel, ugyanakkor kiemeli, díszíti az alkotást.  A szükséges alapanyagot a dekorációs üzletek különféle méretben, színben árusítják, de a képkeretező műhelyekben is több száz található belőle. Ha magunk veselkednénk neki, a 2-3 mm vastagságú kartonba ablakot kell vágni. Az igényesebb paszpartuk képnyílásának éle 45 fokban ferdén kimetszett. A ferde élű ablakok kialakításához egy speciális szerszám, a széles talpú metszőkészülék szükséges. Ennek a pengéje szögbe állítható, vége hegyesszögbe köszörült, s így a sarkokban is szabályos lesz a bemetszés felülete. A keretezőműhelyekben fekete, fehér, színes vágóélű paszpartuk közül választhatunk, amelyek felülete lehet papír, szövet, bársony vagy metálfólia.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
A képkeretezés titkai
Fakeretek
A képkeretezés titkai
Műanyag keretek
A képkeretezés titkai
Fémkeretek
A képkeretezés titkai
A színválaszték óriási

6. Lécvásárlás. Nyers, kezeletlen képkeretanyagot barkácsboltokban is vásárolhatunk, de ezek erezete szálanként eltérő, ami a natúr, lakkozott kereteken zavaró tónuskülönbségeket okozhat. A keretlécek hossza 2-3 méter, és általában az egész szálat meg kell vásárolnunk. Ha emellett döntünk, a barkácsáruházakban képszegeket, akasztókarikákat és az egyéb, e munkához szükséges kellékeket is meg tudjuk venni.

7. Így készül a keret. Mérjük le a képet és a paszpartut, majd vágjuk méretre a léceket. A lécekből akkora ferde végű darabokat kell levágnunk, hogy az aljazásukba 1-2 mm hézaggal férjen be a kartonkeret.  Illesztőfűrésszel vágjuk ferdén méretre a lécdarabot, majd csiszolással korrigáljunk. A végekre tegyünk erős kötést biztosító ragasztót, majd sík felületre helyezve, a ferde végüket egymáshoz illesztve szorítsuk össze mind a négy sarkot. Ráadásként a függőleges oldalak felől vízszintesen beütött szegekkel, esetleg tűzőgéppel is erősítsük meg a keretet. A kép felületi lapját üvegesnél célszerű méretre vágatni, ebben az esetben megspórolható az üvegvágó ára. A hátlap lehet hullámkarton, szürke karton, hablemez vagy a komolyabb műalkotásokhoz múzeumkarton. A hátlapot ragasztószalaggal zárjuk le, hogy a kép pormentes maradhasson. Végezetül erősítsük az akasztót a keret hátuljára.

thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
A képkeretezés titkai
Lécből keret
A képkeretezés titkai
Az oldalak összeállítása tűzőgéppel
A képkeretezés titkai
Az üvegvágás folyamata
A képkeretezés titkai
A hátlap borítása

8. Felületvédelem. Üveg: A leggyakrabban alkalmazott megoldás, de nem biztosít UV védelmet és problémát jelenthet, hogy tükröződik.
Antireflex üveg: A felületkezelés miatt kevésbé tükröződik, mint a normál üveg, de ez kismértékű színminőség romlást eredményez. Mattá teszi a képet, a színek pedig tompák lesznek.
Múzeumüveg: Csökkenti az UV sugárzás mértékét, szinte teljesen tükröződésmentes. A műtárgy színeit minőségromlás nélkül, tökéletesen visszaadja.
Plexi: Könnyebb és kevésbé törékeny, mint az üveg. Hátránya, hogy hamar karcolódik, és vonzza a port.
Felületfóliázás: A fóliát közvetlenül a képre ragasztják, így a fóliázott felület sima és könnyen tisztítható lesz. Fényes vagy matt változatban egyaránt kapható. Mivel nem távolítható el a képről, így jobbára csak fotók, poszterek, reklámnyomatok esetén érdemes alkalmazni, értékes alkotásoknál nem javallott, mert rontja az eredeti alkotás értékét.
Felületnemesítés: Nagyon hasonlít a felületfóliázáshoz, a különbség, hogy igény szerint különféle struktúra (pl.: vászon, bőr) hozható létre, így a fotók, művészeti nyomatok festményszerűvé válnak.
Laminálás: A képet két fólia között légmentesen lezárják, ezzel a kép vízhatlanná válik.

Képakasztó megoldások

Képakasztó megoldások

9. A kifüggesztés módja.  Képakasztó karika, háromszög: Kis képeknél javasolt megoldás.
Rejtett akasztók: Önrögzítős krokodilakasztó, fűrészfogas akasztó. Ennek előnye, hogy nem látszik, belenyomjuk a keret szélébe, kicsit ráütünk kalapáccsal, és már működik is. Ha nem sikerül a keret közepét eltalálni, a hosszanti irányban terjeszkedő fogaknak köszönhetően van helye a játéknak, így a kép sehogy sem lehet ferde a falon.
Képfüggesztő rendszerek: Talán a legprofesszionálisabb módszer. A rendszer a plafon alá, tetszőleges magasságban felszerelt galériasínből áll, amely lehetőséget ad a vízszintes és függőleges mozgatásra, ezáltal biztosítja a képek átrendezhetőségét. A legelőnyösebb tulajdonsága, hogy a képek rendezéséhez, bővítéséhez nem kell szitává fúrni a falakat.

10. A képek elhelyezése. A hasonló technikával készített, hasonló témájú vagy kivitelű képeket célszerű azonos fazonú és méretű keretbe foglalni, mert ezek a falon sorba állítva nagyon hatásosak. Ilyenkor az esetleg különféle méretű képeket kimondottan előnyös paszpartukkal egyforma méretűvé tenni.

Szögre akasztva

Szögre akasztva

A keretezés egyéb típusa

  • Klipszkeret. Ez egy farostlemezből és üveglapból áll, amelyeket fémkapcsok tartanak össze. A kép a farost és az üveg közé kerül, ízlés szerint egy vékony paszpartuval kiegészíthető. Vízszintes és függőleges függesztés egyaránt alkalmazható.
  • Kasírozás. Ennek során a képet teljes felületében egy merev habszivacs hátlapra ragasztjuk, és ez megakadályozza a kép hullámosodását. Ajánlott alkalmazási terület: fotó, poszter, puzzle, gobelin, térkép, reklám- és művészeti nyomat. Fontos tudni, hogy a ragasztás visszafordíthatatlan folyamat. A kasírozott képeket igény szerint üveges felülettel, illetve képkerettel is el lehet látni, méretüktől függetlenül, hiszen ezek önmagukban is jól mutatnak, viszont hátrányuk, hogy nem reagálnak túl jól az időjárás-változásra. Önmagukban a falra téve a páratartalom változására a kasírozott képek háta enyhén meggörbülhet.
  • Vakrámázás. Vakrámának hívjuk azt a keretet, amely a vászonra festett képek felfeszítésére szolgál. A vakkeret két centiméter vastag speciálisan megmart, négy vagy hat centiméter szélességben gyártott léc. A vakrámát azért hívják így, mert nem látszik, a kép mögé kerül.
  • Dobozkeret. A különböző tárgyak keretező technikája a dobozkeret, ahol a tárgy vastagsága miatt távolságot kell hagyni az üveg és a hátlap között. A képkeret mélységétől függően 4 cm vastagságig bármilyen tárgyat be lehet keretezni. Az üveget távtartóval rögzítjük, ami hablemezből vagy erre a célra gyártott profilból készül. Alkalmazható rovar, szárazvirág, kagylók, érmék, pólók keretezésére, és ezeket a rögzítést követően üveggel boríthatjuk.
  • Digitális képkeret. Ezek a szerkezetek egy pár centi átmérőjű színes, LCD kijelzővel és memóriakártya-olvasóval ellátott médialejátszók, amelyek folyamatosan változtatják képüket, sőt egyes típusokhoz zenei aláfestés rendelhető. Az ilyen keretek általában modernek és letisztultak, így jobbára high-tech, illetve minimál stílusú lakásokban mutatnak jól. n

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Tipp Ezért ne dobd ki SOHA a citrusfélék héját

Semmiféleképpen se dobd ki a mandarin, a narancs és a citrom héját, mert sok élethelyzetben a segítségedre lehetnek. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp Neked készítettem V. – Sikkes DIY dizájner kép a falra festés nélkül

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin