Forrás: Getty

Virágágyás tervezés lépésről lépére – Lerántjuk a leplet a profik titkairól

Bár elsőre úgy tűnhet, csupán a véletlen műve egy csodálatos virágágyás, valójában alapos tervezés eredménye, a tudatosan kiválasztott növények látványos elrendezése ugyanis nem kicsi feladat. Ha eddig csak álmodozni mertél a TÖKÉLETES virágágyásról, most van lehetőséged megvalósítani, ugyanis leleplezzük a profik titkait.

Virágágyás tervezésének praktikái:

  • Vizualizálj: Sokat segít álmaid virágágyásának megtervezésében, ha vizualizálod a végeredményt. Ez lehet a saját elképzelésed, de gyűjthetsz inspirációt az internetről is.
  • Rétegezz: A tökéletes virágágyás rétegezett. Ez azt jelenti, hogy például a virágágyás hátsó soraiban magasabbra növő, egyszerűbb növények vannak, amelyek üres „vászonként” funkcionálnak az első sorban lévő alacsony, színes virágok mögött. Ezzel a szuper praktikával tudjuk kiemelni a különleges virágokat.
  • Kutass: A tökéletes virágágyás növényei harmóniában élnek egymással, és közel azonos körülményeket szeretnek. Ez kulcsfontosságú, hiszen egy napsütéses helyre csak napfényt kedvelőket tehetünk, különben hamar kiég a kiskert. Nézz utána az összes kiszemelt növénynek, hogy jól megférnek-e egymás mellett.
  • Keverj: Ne félj keverni a színeket. A természetben csodásan tud mutatni a szivárvány összes színében pompázó virágos mező, és ez igaz a kertre is. Keverd az évelőket és az egynyáriakat, hogy egész szezonban pompázzon a kerted.

Virágágyás lépésről lépésre:

  1. Alapozás: Virágágyást csak megfelelő alapon lehet megvalósítani. Jelöljük ki a helyét, szedjük ki onnan a füvet, a gazt és más növényeket. Ezután egy ásó segítségével lazítsuk fel a talajt.
  2. Komposztálás: A virágzó növényeknek sok tápanyagra van szükségük, ezért keverjünk komposztot a talajba.
  3. Mulcs elterítése: A mulcs opcionális, bár erősen ajánlott. Egyrészt megakadályozza a gazok szárba szökkenését, másrészt mutatós, harmadrészt pedig vízmegkötő képességű.
  4. Helykijelölés: Hozzávetőleg mérjük ki a palánták közötti távolságot, ezek alapján jelöljük be, hogy hova melyik virág kerüljön.
  5. Palántázás: Utolsó lépésben vessük, illetve ültessük el a virágokat, és a bőséges öntözésről se feledkezzünk meg.

Inspirációhoz lapozd végig galériánkat:

Galéria / 5 kép

Megnézem a galériát
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.