Talajjavítás a kertben – A bőségesen termő, virágzó kertért

Talajjavítás a kertben – A bőségesen termő, virágzó kertért

Kiskert kialakításán gondolkodsz? Esetleg értetlenül állsz a folyamatosan elszáradó növények előtt? Mindkét esetben érdemes az alapoktól kezdeni a vizsgálatot. A talajjavítás a kertben bőséges termést és egészséges, virágzó növényeket eredményez. Lássuk, hogyan is néz ki a folyamat.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Talajjavítás a kertben – Az alapok

A sárga foltok a gyepen, az elszáradó, termés nélküli kiskert egyértelműen a rossz állapotú talaj tünetei. A zöldségpalántáknak általánosságban véve kálium- és nátriumsókra van szükségük ahhoz, hogy bőséges termést hozzanak. Azonban vannak olyan talajösszetevők, melyekből nagy mennyiség szintén kókadozó növényeket eredményez: ez a homok és az agyag. Előbbiből 2/5-öd, utóbbiból csupán 1/5-öd mennyiség ajánlott. A fennmaradó 2/5-öd ideális esetben iszap.

A talaj összetételét tesztelhetjük házi módszerekkel. Például tegyél befőttesüvegekbe egy lapátnyit a talajból, majd ezt öntsd fel vízzel. Hagyd állni 1-2 napig, majd vizsgáld meg az üveget: alul lesz a homok, középen az iszap, felül pedig az agyag. Ezek aránya alapján kaphatsz pontos képet a talaj összetételéről. Ezen felül a növényzet összetételéből is sok dologra következtethetsz: például a lóhere a nitrogénhiányos talajban, a moha savas közegben, a boglárka pedig a túlságosan agyagos részeken szaporodik el könnyen.

Talajjavítás egyetlen hozzávalóval

A szerves komposzt a legtöbb talajproblémára megoldást jelent. Háztartási hulladékból álló komposzttal olcsón és egyszerűen megoldható a talajjavítás a kertben. Gyűjtsd össze a lehullott faleveleket, krumplihéjat, kávézaccot, almacsutkát és hasonló „szemeteket”, majd miután ezek komposzttá állnak össze, szórd el a kertben.

A talajösszetétel javítása

A túl homokos vagy a túl agyagos talaj is komoly probléma, előbbit sok-sok szerves komposzttal, utóbbit pedig homok hozzáadásával lehet ellensúlyozni. Ha azonban ennél komolyabb a probléma, akár érdemes megfontolnod akár a teljes földcserét is.

A talaj előkészítése

A talajt minden szezon előtt ásóval át kell forgatni, ugyanis a fellazítás javítja a annak oxigénellátását és a vízmegkötő képességét. A fellazítás tökéletes alkalom a komposzt és mesterséges talajjavító szerek bekeveréséhez is.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Önálló lakásra vágysz? Válaszd a Fundamentát, az otthonteremtés szakértőjét.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin