Forrás: Getty

Szódabikarbóna a kertben – Így győzd le a lisztharmatot, a levéltetűt és a gazt

Levéltetű ellen

A levéltetvek tavasszal előszeretettel támadják meg a kerti növényeket, aminek következtében egy sárgás, ragacsos vékony réteg vagy fekete penész alakul ki a leveleken. Ez nem csak ronda, hanem még gyengíti is a növényt, ami ennek következtében hajlamosabb lesz különféle betegségekre.

Szerencsére szódabikarbónával felléphetsz a levéltetvekkel szemben. Ehhez oldj fel 2 teáskanál szódabikarbónát 1 liter vízben. Ezt töltsd át egy szórófejes flakonba, majd fújd be vele a levelek tetejét és alját. A keverékhez adhatsz akár 1 teáskanál étolajat is, így a keveréket még az eső sem tudja teljesen lemosni.

Ha szódabikarbónával szeretnéd leküzdeni a pajzs- illetve gyapjastetveket, akkor használd ugyanezt a keveréket, azzal a különbséggel, hogy a végén még önts hozzá egy kevés spirituszt. Ezt azonban csak olyan növényeken alkalmazd, melyeket később nem szeretnél elfogyasztani, azaz ne használd fűszereken, gyümölcsfákon vagy zöldségeken.

Lisztharmat ellen

A lisztharmatot gombák okozzák. Ennek a betegségnek az egyik jele, hogy fehér lepedék jelenik meg a leveleken. A lisztharmat szintén gyengíti az adott növényt, ami ezáltal előbb lesz beteg, de súlyos esetben akár ahhoz is vezethet, hogy teljesen tönkremegy.

Ha lisztharmatos valamelyik növényed, akkor gyorsan kell cselekedned! Először távolítsd el a növény minden érintett részét. Annak érdekében, hogy megakadályozd a betegség továbbterjedését, használj szódabikarbónát. Ehhez keverj össze 2 teáskanál szódabikarbónát 1 liter vízzel. Ezt töltsd egy szórófejes flakonba, majd alaposan fújjad be a keverékkel a teljes növényt. Ezt többször ajánlott megismételned addig, amíg teljesen el nem tűnik a lisztharmat.

Gaz ellen

A gaz leküzdése és kiirtása óriási kihívás, így minden segítség jól jön. Szerencsére ebben is segítségedre lesz a szódabikarbóna, aminek köszönhetően nemcsak a gaztól szabadulsz meg, de rengeteg szabadidőt is nyersz, hiszen többé nem kell egyenként kitépkedned a gyomot. Ehhez szintén egy keveréket kell készítened. Forralj fel 1 liter vizet, majd azt keverd össze 1 evőkanál szódabikarbónával. Ezután várd meg, míg kihűl, majd töltsd át egy szórófejes flakonba, és legalább naponta egyszer alaposan fújd be vele a gazt. Pár nap elteltével már elpusztult az összes gyom, így végre búcsút inthetsz nekik. Miközben befújod az érintett területet, arra nagyon figyelj, hogy a többi kerti növényre és virágra ne kerüljön a keverékből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.