Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Ötletládához ad!

Madáretető házilag – de kiknek is készül?

A nálunk telelő madarak inkább kisebb termetű fajok – különféle cinegék, pintyek, illetve a verebek –, akik védelemre szorulnak. Ha a madáretető házilag készül, akkor a bejárat méretét érdemes minél kisebbre szabni, hogy csak a kis madarak tudják használni, ne lopjanak onnan ételt a nagyobb fajok – például a galambok.

Madáretető PET palackok felhasználásával

Szerencsére nem kell sok alapanyag ahhoz, hogy segítsünk télen a madaraknak élelmet találni. Elég hozzá például pár PET palack, amiből különféle módszerekkel tudunk madáretetőt gyártani, majd felakasztani azt egy alkalmas helyre.

  • PET palack és fakanál felhasználása

Vegyünk egy régi palackot, majd fúrjunk rajta két lyukat, amiken keresztül át tudjuk vezetni a fakanalat. Úgy kell elhelyezni a fakanalat, hogy a mélyített része a lyuk alatt legyen, így abba fog kifolyni a palackba töltött mag, amihez így a madarak könnyen hozzáférnek.

Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak
Forrás: Getty
  • PET palack oldalának a levágása

A legegyszerűbb módszer a palack felhasználására az, hogy csak simán levágjuk az oldalát. Ha kis lyukat vágunk, akkor csak a kis madarak tudnak belőle enni – ilyen egyszerű ez.

Madáretető nagy mosószeres flakonból

Vegyünk egy nagyobb, 3-5 literes mosószeres flakont, majd jól mossuk ki, hogy ne maradjon benne semmi szennyező anyag. Vágjuk ki mind a négy oldalát úgy, hogy sok madár oda tudjon férni az etetőhöz. Ragasszuk le, vagy egy öngyújtó segítségével olvassuk meg egy picit az oldalát, ahol levágtuk, hogy ne legyen éles, és ne sértse fel az állatok lábát. Töltsük meg az alját magvakkal, majd akasszuk fel egy fára.

Konzervdoboz felhasználása

Vágjuk le a doboz alját és a tetejét, majd ragasszunk bele egy hurkapálcát, amire könnyen fel tudnak ülni a madarak. Mindkét oldalról erősítsünk rá akasztót, hogy stabil legyen, ne essen ki belőle egyik oldalt se az élelem. Ezt már csak fel kell akasztani egy fára.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Tipp Neked készítettem VI. – Csodaszép ékszertartó doboz fillérekből

Nem biztos, hogy a legcsillogóbb a legjobb, és nem csak vagyonokért lehet szívhez szóló ajándékot adni. Szóljon az idei karácsony a valódi törődésről! Ebben szeretnénk most segíteni. Az adventi időszakban sorra hozunk olyan ajándékötleteket, amit odahaza, minimális kiadással, de annál nagyon szeretettel mi magunk is életre kelthetünk. Neked készítettem – szeretettel.

Tipp Zuzmófal készítése házilag – Furcsa, modern és látványos dekoráció

A zuzmófal készítése házilag is megoldható, ha tisztában vagyunk pár alapvető szabállyal az elkészítése és gondozása kapcsán. A legjobb helyen jársz, ha te is szeretnéd a természet csodaszép darabjával feldobni az otthonod.

Otthon Bérelt lakásból igazi otthon – Nikinek sikerült!

Amikor valaki nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlanban álmodja meg otthonát, gyakran nem is igazán szabja magára a tereket és a stílust. Niki viszont úgy döntött, valóban hozzá illő zugra vágyik, és Bíró Andrea lakberendező segítségével meg is valósította elképzelését.

Tipp Magad készítette dísz a karácsonyfára: aranyos csillagok sótésztából

Ne tévesszen meg, hogy ehhez a DIY projekthez sótésztára van szükség. Nem süteményt fogunk készítünk, hanem karácsonyi díszeket, amik akár kulcstartóként is megállják a helyüket.

Tipp Tedd fel úgy az égősort a karácsonyfára, ahogy csak a profik tudják

Lehet bármennyi dísz is egy karácsnyfán, igazán az égősortól lesz szép. Segítünk, hogy ezzel idén már ne legyen problémád.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin