Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Ötletládához ad!

Madáretető házilag – de kiknek is készül?

A nálunk telelő madarak inkább kisebb termetű fajok – különféle cinegék, pintyek, illetve a verebek –, akik védelemre szorulnak. Ha a madáretető házilag készül, akkor a bejárat méretét érdemes minél kisebbre szabni, hogy csak a kis madarak tudják használni, ne lopjanak onnan ételt a nagyobb fajok – például a galambok.

Madáretető PET palackok felhasználásával

Szerencsére nem kell sok alapanyag ahhoz, hogy segítsünk télen a madaraknak élelmet találni. Elég hozzá például pár PET palack, amiből különféle módszerekkel tudunk madáretetőt gyártani, majd felakasztani azt egy alkalmas helyre.

  • PET palack és fakanál felhasználása

Vegyünk egy régi palackot, majd fúrjunk rajta két lyukat, amiken keresztül át tudjuk vezetni a fakanalat. Úgy kell elhelyezni a fakanalat, hogy a mélyített része a lyuk alatt legyen, így abba fog kifolyni a palackba töltött mag, amihez így a madarak könnyen hozzáférnek.

Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak
Forrás: Getty
  • PET palack oldalának a levágása

A legegyszerűbb módszer a palack felhasználására az, hogy csak simán levágjuk az oldalát. Ha kis lyukat vágunk, akkor csak a kis madarak tudnak belőle enni – ilyen egyszerű ez.

Madáretető nagy mosószeres flakonból

Vegyünk egy nagyobb, 3-5 literes mosószeres flakont, majd jól mossuk ki, hogy ne maradjon benne semmi szennyező anyag. Vágjuk ki mind a négy oldalát úgy, hogy sok madár oda tudjon férni az etetőhöz. Ragasszuk le, vagy egy öngyújtó segítségével olvassuk meg egy picit az oldalát, ahol levágtuk, hogy ne legyen éles, és ne sértse fel az állatok lábát. Töltsük meg az alját magvakkal, majd akasszuk fel egy fára.

Konzervdoboz felhasználása

Vágjuk le a doboz alját és a tetejét, majd ragasszunk bele egy hurkapálcát, amire könnyen fel tudnak ülni a madarak. Mindkét oldalról erősítsünk rá akasztót, hogy stabil legyen, ne essen ki belőle egyik oldalt se az élelem. Ezt már csak fel kell akasztani egy fára.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Otthon Varázslat 20 négyzetméteren – Ez a lakás felülírja a szűk terek fogalmát

A kislakás különleges műfaj, ami a megszokottnál sokkal kompaktabb elrendezést, komoly átgondolást és látványos ötleteket igényel, hogy minden funkció elférjen kevés négyzetméteren. Ebben a picike otthonban ez igencsak látványosan sikerült.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: így lesz csíkmentes az ablaküveg

Nincs tavaszi nagytakarítás ablaktisztítás nélkül, ennek ellenére ez az egyik legkevésbé kedvelt munka, hiszen sokáig tart, sok energiát emészt fel, végül mégis sokszor csíkos és foltos a felület. Utóbbi problémára hoztunk most megoldást.

Tipp A bolyhos szőnyegek tisztítása: csak 3 eszközre van szükséged hozzá

A bolyhos szőnyegek nagyon kényelmesek, hiszen a hosszú szálak miatt puhák, ráadásul szinte valamennyi stílushoz jól illenek. Sokan azonban ódzkodnak tőlük, mégpedig a takarítás miatt. Ez valóban sarkalatos pont, de az alábbi 3 eszköz segítségével könnyebb lesz a dolgod.

Kert A gyep gondozása tél után – Erre van szüksége tavasszal a fűnek

A hosszú és hideg tél után a növényeknek kiemelt figyelemre és törődésre van szükségük. Ez a fűre is igaz. Mutatjuk, mit kell tenned a gyeppel, hogy tavasszal (aztán pedig nyáron is) szép és egészséges legyen.

Kert Ezeket a növényeket ültesd az udvar árnyékos részeire

Ha már tapasztalt kertész vagy, bizonyára félve fogsz neki az árnyékos helyek megtervezéséhez, hiszen nehéz virágba borítani a naptól elzárt részeket. A kert azonban csak úgy lesz szép, ha minden pontjában van valami zöld, ehhez pedig ismerni kell az árnyéktűrő virágokat. Hoztunk egy listát a legszebb növényekről, amelyek örömmel költöznének a kerted árnyékos sarkaiba is.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin