Forrás: Getty

Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Madáretető házilag – de kiknek is készül?

A nálunk telelő madarak inkább kisebb termetű fajok – különféle cinegék, pintyek, illetve a verebek –, akik védelemre szorulnak. Ha a madáretető házilag készül, akkor a bejárat méretét érdemes minél kisebbre szabni, hogy csak a kis madarak tudják használni, ne lopjanak onnan ételt a nagyobb fajok – például a galambok.

Madáretető PET palackok felhasználásával

Szerencsére nem kell sok alapanyag ahhoz, hogy segítsünk télen a madaraknak élelmet találni. Elég hozzá például pár PET palack, amiből különféle módszerekkel tudunk madáretetőt gyártani, majd felakasztani azt egy alkalmas helyre.

  • PET palack és fakanál felhasználása

Vegyünk egy régi palackot, majd fúrjunk rajta két lyukat, amiken keresztül át tudjuk vezetni a fakanalat. Úgy kell elhelyezni a fakanalat, hogy a mélyített része a lyuk alatt legyen, így abba fog kifolyni a palackba töltött mag, amihez így a madarak könnyen hozzáférnek.

Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak
Forrás: Getty
  • PET palack oldalának a levágása

A legegyszerűbb módszer a palack felhasználására az, hogy csak simán levágjuk az oldalát. Ha kis lyukat vágunk, akkor csak a kis madarak tudnak belőle enni – ilyen egyszerű ez.

Madáretető nagy mosószeres flakonból

Vegyünk egy nagyobb, 3-5 literes mosószeres flakont, majd jól mossuk ki, hogy ne maradjon benne semmi szennyező anyag. Vágjuk ki mind a négy oldalát úgy, hogy sok madár oda tudjon férni az etetőhöz. Ragasszuk le, vagy egy öngyújtó segítségével olvassuk meg egy picit az oldalát, ahol levágtuk, hogy ne legyen éles, és ne sértse fel az állatok lábát. Töltsük meg az alját magvakkal, majd akasszuk fel egy fára.

Konzervdoboz felhasználása

Vágjuk le a doboz alját és a tetejét, majd ragasszunk bele egy hurkapálcát, amire könnyen fel tudnak ülni a madarak. Mindkét oldalról erősítsünk rá akasztót, hogy stabil legyen, ne essen ki belőle egyik oldalt se az élelem. Ezt már csak fel kell akasztani egy fára.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.