Forrás: Getty

Kullancsok a kertben? Így tarthatod távol ezeket a vérszívókat

Hogyan kerülnek a kertbe?

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a kullancsok csak erdőkben és réteken vannak. Ez azonban óriási tévedés, hiszen mára annyira elszaporodtak, hogy a kertjeinkbe is beköltöztek.

Szintén tévhit, hogy a fákról vetik rá magukat az áldozatukra, ugyanis a kullancsok maximum 80 centiméter magasra tudnak mászni, így leginkább a magas fűben és bokrokban találkozhatunk velük. Leginkább az árnyékot és a nedves közeget szeretik, ilyen területek pedig bárhol találhatóak, városban és a kertünkben egyaránt. Utóbbi esetében még a leggondozottabb gyepen is előfordulhatnak.

Mit tehetünk ellenük?

Mivel számos olyan állat (egér, sündisznó, mókus…) van a természetben, amelyik táplálékot, azaz vért biztosít a kullancsoknak, majdhogynem lehetetlen 100 százalékosan eltüntetni őket a kertből. Mindössze annyit tehetünk, hogy a lehető legélhetetlenebbé tesszük a kullancsok számára a kertünket. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen nyírjuk a füvet, visszavágjuk a bokrokat és díszfüveket, tovább mindig összeszedjük a lehullott leveleket és terméseket.

Alapvetően elmondható, hogy minél több fény éri a kertet, annál rosszabbul érzik magukat a kullancsok, hiszen nem szeretik a napfényt.

Növények, melyek segítenek a kullancsok távoltartásában

Léteznek speciális permetszerek, melyek megölik a vérszívókat, de ezek sok esetben kárt tesznek a természetben is. Ha nem akarunk ilyen eszközökhöz folyamodni, akkor inkább próbálkozzunk az alábbi növények ültetésével, ugyanis ezek kullancsriasztóként is megállják a helyüket:

  • macskamenta
  • gilisztaűző varádics
  • rozmaring
  • közönséges levendula
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.