Kullancsok a kertben? Így tarthatod távol ezeket a vérszívókat

Kullancsok a kertben? Így tarthatod távol ezeket a vérszívókat

A kullancs nem csak ránk, emberekre nézve veszélyes, de házi kedvenceinket is súlyosan megbetegíthetik. Ezért is annyira fontos, hogy távoltartsuk ezeket a vérszívókat. Annak érdekében, hogy legalább a kertünkben ne kelljen tőlük tartanod, az alábbi tippeket érdemes megfogadnod.

Ez a cikk már szerepel az Ötletládádban!

Hogyan kerülnek a kertbe?

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a kullancsok csak erdőkben és réteken vannak. Ez azonban óriási tévedés, hiszen mára annyira elszaporodtak, hogy a kertjeinkbe is beköltöztek.

Szintén tévhit, hogy a fákról vetik rá magukat az áldozatukra, ugyanis a kullancsok maximum 80 centiméter magasra tudnak mászni, így leginkább a magas fűben és bokrokban találkozhatunk velük. Leginkább az árnyékot és a nedves közeget szeretik, ilyen területek pedig bárhol találhatóak, városban és a kertünkben egyaránt. Utóbbi esetében még a leggondozottabb gyepen is előfordulhatnak.

Mit tehetünk ellenük?

Mivel számos olyan állat (egér, sündisznó, mókus…) van a természetben, amelyik táplálékot, azaz vért biztosít a kullancsoknak, majdhogynem lehetetlen 100 százalékosan eltüntetni őket a kertből. Mindössze annyit tehetünk, hogy a lehető legélhetetlenebbé tesszük a kullancsok számára a kertünket. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen nyírjuk a füvet, visszavágjuk a bokrokat és díszfüveket, tovább mindig összeszedjük a lehullott leveleket és terméseket.

Alapvetően elmondható, hogy minél több fény éri a kertet, annál rosszabbul érzik magukat a kullancsok, hiszen nem szeretik a napfényt.

Növények, melyek segítenek a kullancsok távoltartásában

Léteznek speciális permetszerek, melyek megölik a vérszívókat, de ezek sok esetben kárt tesznek a természetben is. Ha nem akarunk ilyen eszközökhöz folyamodni, akkor inkább próbálkozzunk az alábbi növények ültetésével, ugyanis ezek kullancsriasztóként is megállják a helyüket:

  • macskamenta
  • gilisztaűző varádics
  • rozmaring
  • közönséges levendula

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Add át magad a karácsonyi hangulatnak! 3 nagyszerű ajándékötlet, amivel garantáltan örömet szerzel

Már fenyőillatban úszik a lakás, sorra gyújtjuk meg a gyertyákat az adventi koszorún, és igyekszünk minél előbb elintézni, helyre tenni és rendbe rakni mindent, no meg persze mihamarabb beszerezni mindenkinek a lehető legjobb ajándékot. De közben arra is kell figyelnünk, hogy a karácsony meghittsége ne vesszen el a teendők rengetegében.

Otthon Tokár Tamás és Kovács Dorottya otthonában jártunk

A házkeresés egyik alapfeltétele volt Tamáséknál, hogy megoldható legyen egy-egy külön „irodahelyiség” kialakítása, ahol egymástól elszeparáltan tudnak dolgozni. Szerencsére a kiszemelt háznak a földszintjén adott volt ennek a lehetősége, így a saját ízlésüknek és érdeklődési körüknek megfelelő birodalmat tudtak létrehozni.

Tipp Karácsony számokban – Mennyit spórolhatunk, ha kevesebbet kapcsoljuk be a fényfüzéreket?

A karácsonyi hangulathoz nagyban hozzátartoznak az égősorok, fénydekorok és különböző világító figurák az ablakban. Amerikában egyenesen versenyeznek az emberek, hogy kinek van pompásabban kivilágítva a háza. Azt gondolhatjuk, hogy ezek sok áramot fogyasztanak az ünnepi időszakban – ezzel együtt ezen lehet igazán spórolni. De nézzük, hogy ez mennyire igaz.

Stílus #vegyélhazait – És tedd varázslatossá azzal a karácsonyt II.

És akkor a célegyenesben még egy csokorra való dekorációs és ajándék ötlet – természetesen ezúttal is csak és kizárólag hazai alkotók munkáiból válogatva.

Tipp A karácsonyi ajándékozási etikett 5 legfontosabb szabálya – Ezeket a hibákat NE kövesd el!

Az ajándékvásárlási időszak kellős közepén járunk, ilyenkor sosem árt feleleveníteni egy kicsit az ajándékozási etikettet. Ezeknek az iránymutatásoknak az a célja, hogy az ajándékozott és az ajándékozó se érezze magát kényelmetlenül, hanem valós öröm legyen a meglepetés.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin