Késő nyári tennivalók a kertben – Készüljünk a hidegebb hónapokra és a következő szezonra

Késő nyári tennivalók a kertben – Készüljünk a hidegebb hónapokra és a következő szezonra

Szeretnéd rendbe tenni a kerted a szezon végével, de nem szeretnél semmiről sem megfeledkezni? Készítettünk egy listát a legfontosabb feladatokról.

Ötletládához ad!

A nyár végével sem fogynak el a teendők a kertben. Sőt, kicsivel több energiát és időt igényel az udvar, amikor felkészítjük a hidegebb hónapokra. Fontos, hogy időben nekilássunk a feladatoknak, különben túl sok minden szakad a nyakunkba tél elején. Íme 5 teendő, amit még nyár végén érdemes letudni.

1. Metszés

A nyár végi metszés és az őszi metszés nem ugyanaz. Előbbi során csupán az elszáradt virágokat és ágakat vágjuk le, esetleg azokat a részeket, melyek megbetegedtek. Ezek nem csak a növényeknek tesznek jót, de a kert is szebb lesz így.

2. Gazolás

A kertészek „mumusa” az augusztus, hiszen nyár végén indulnak be igazán a gyomok. Sajnos muszáj ezeket minél hamarabb felszámolni, különben ősszel elszaporodnak, és a következő tavasszal csupa gyom lesz az udvar.

3. Szüret

Nyár végén elkezdhetjük betakarítani a késő nyári terméseket a kertből, és szépen lassan felszámolni a veteményest. Sokkal könnyebb kisebb területeket „kitakarítani”, mint ősz végén egyben az egészet. A frissen kiszedett növények pedig mehetnek is a komposztba.

Késő nyári tennivalók a kertben – Készüljünk a hidegebb hónapokra és a következő szezonra
Forrás: Getty

4. Tervezés

Ha már nyár végén elkezdjük az őszi teendőket előkészíteni, akkor könnyebb dolgunk lesz a tervezéssel. Írjuk fel, melyik fűszernövényeket kell majd kiszárítani, kell-e valamelyik szerszámot javítani, és szépen lassan elkezdhetjük bepakolni a nyári bútorokat is a kamrába.

5. Vetés és ültetés

Nyár végén már előkészíthetjük az ősszel ültetendő növények, gyümölcsfák vagy gyorsan termő konyhakerti növények helyét. A talajnak idő kell, hogy felkészüljön az új növények befogadására, ezért nem lehet elég korán nekilátni a műveletnek.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Kert Júniusi teendők a kertben

Nyáron igazán élvezet kint dolgozni a kertben, főleg júniusban, hiszen ekkor már szép színesek a virágágyások, a veteményesben pedig már begyűjtheted az első friss és ropogós, vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. De persze feladat is van bőven, hogy a kert jól bírja a hőséget, és nyár végén is szép és egészséges legyen. Segítségképp ezeket szedtük most össze csoportosítva.

Felújítás Szőlőhegyek ölelésében – Egy présházból lett otthon Zsámbék szomszédságában

Ezúttal egy völgybe utazunk, hogy egy régi présházat járjunk be, amiből alapos tervezéssel, nagy adag jóízléssel, valódi hozzáértéssel és kellő alapossággal valódi otthon lett.

Kert Ismerd fel a gazt! Ezek a leggyakrabban előforduló kerti gyomnövények

A hatásos gyomirtáshoz elengedhetetlen, hogy tisztában legyél, pontosan mivel is állsz szemben. Összeszedtük a leggyakoribb gyomnövényeket, amelyekkel már biztosan találkoztál, de lehet, hogy nem vagy tisztában a nevükkel.

Kert 5 jel, hogy új kerti bútorra van szükséged

Ha szeretsz nyáron a kertedben összejöveteleket tartani, akkor a kerti bútoraidat bizony sokat használod – ezzel együtt gyorsabban is kopnak. Mutatjuk, hogy mik azok a jelek, amik arra utalnak: cserére érett a garnitúra.

Tipp #vegyélhazait – És teremts azzal nyári hangulatot az otthonodban

Itt a nyár, ideje hát szieszta-hangulatba öltöztetni az otthonod. Mivel mással, mint magyar alkotók káprázatos munkáival?!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin