Forrás: Getty

Késő nyári tennivalók a kertben – Készüljünk a hidegebb hónapokra és a következő szezonra

A nyár végével sem fogynak el a teendők a kertben. Sőt, kicsivel több energiát és időt igényel az udvar, amikor felkészítjük a hidegebb hónapokra. Fontos, hogy időben nekilássunk a feladatoknak, különben túl sok minden szakad a nyakunkba tél elején. Íme 5 teendő, amit még nyár végén érdemes letudni.

1. Metszés

A nyár végi metszés és az őszi metszés nem ugyanaz. Előbbi során csupán az elszáradt virágokat és ágakat vágjuk le, esetleg azokat a részeket, melyek megbetegedtek. Ezek nem csak a növényeknek tesznek jót, de a kert is szebb lesz így.

2. Gazolás

A kertészek „mumusa” az augusztus, hiszen nyár végén indulnak be igazán a gyomok. Sajnos muszáj ezeket minél hamarabb felszámolni, különben ősszel elszaporodnak, és a következő tavasszal csupa gyom lesz az udvar.

3. Szüret

Nyár végén elkezdhetjük betakarítani a késő nyári terméseket a kertből, és szépen lassan felszámolni a veteményest. Sokkal könnyebb kisebb területeket „kitakarítani”, mint ősz végén egyben az egészet. A frissen kiszedett növények pedig mehetnek is a komposztba.

Késő nyári tennivalók a kertben – Készüljünk a hidegebb hónapokra és a következő szezonra
Forrás: Getty

4. Tervezés

Ha már nyár végén elkezdjük az őszi teendőket előkészíteni, akkor könnyebb dolgunk lesz a tervezéssel. Írjuk fel, melyik fűszernövényeket kell majd kiszárítani, kell-e valamelyik szerszámot javítani, és szépen lassan elkezdhetjük bepakolni a nyári bútorokat is a kamrába.

5. Vetés és ültetés

Nyár végén már előkészíthetjük az ősszel ültetendő növények, gyümölcsfák vagy gyorsan termő konyhakerti növények helyét. A talajnak idő kell, hogy felkészüljön az új növények befogadására, ezért nem lehet elég korán nekilátni a műveletnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.