Forrás: Getty

Kerti sütögetés: grill vagy BBQ?

Megrakjuk a tüzet, lehetőleg minél nagyobbat, megvárjuk, amíg jó vastag parázs lesz rajta, a fölötte levő rácsra/vaslapra rátesszük a húsokat, viszonylag rövid idő alatt és sűrű forgatás mellett elkészülnek a sültek. Ez a grillezés. A tipikus barbecue ezzel szemben lassú, jóval hosszabb, alacsonyabb hőmérsékleten (80-120 Celsius fok) készül. A barbecue-nál a hús először inkább lassan sül/párolódik a füstben, és csak a végén pirítják meg (bár ez gyakran elmarad). Mire elkészült, a hús omlós, szálaira szedhető lett, az íze pedig erősen füstös aromát kapott, sokkal füstösebbet, mint a grillezett hús.

Elektromos grill:
Kezelésük a legegyszerűbb – feltéve, hogy van a közelben konnektor. Az elektromos grillek 2-3 fő részére ideálisak, amennyiben nagyobb társaságnak készítünk grillételeket, érdemesebb a másik két kategória közül választani, mert elektromos sütőn sütni, nos nem a klasszikus értelemben vett grillezést jelenti.

Gázüzemű grillsütők:
A kert bármely pontját felállíthatóak, hiszen gázpalackról működnek. Előnyük, hogy gyorsan kezdhetjük a sütést velük, egyszerű a használatuk. Ha rendszeresen, nagy társaság részére sütünk, akkor a gázos grill jó választás lehet, mivel nagyobb méretben is kaphatóak. Hátrányuk, hogy viszonylag nagy helyet foglalnak, s ne feledjük: a gázpalackot is folyamatosan cserélni (télen tárolni) kell. Aki szereti a grillételeknél a jellegzetes füstös ízt, annak nem a gázos grill a megoldása, mert az ezen készülő ételeknél hiányzik a plusz íz, valamint a „tábortűz hangulat” sem társul hozzá.

Kerti sütögetés: grill vagy BBQ?
Forrás: Europress

Faszenes grill:
Aki komolyan gondolja a grillezést – abban az értelemben, hogy van parázs, füst, lángok –, annál az elektromos megoldás azonnal kiesik, sőt a gázsütőket sem nagyon érdemes nézegetnie, mert ezek nem fogják sem hangulatban, sem ízben visszaadni az igazi grillélményt.

Mit grillezünk? Steaket, hamburgert, csirkemellet/-szárnyat, hot dogot, kolbászt, zsírosabb szeleteket, például mint a tarja.

Aki egyedi, stílusos megoldásra vágyik, de grillsarkot kemencével mégse akar építeni, jó választás lehet a FireGrill (firegrill.hu), mely egyszerre biztosítja a társasági élményeket, a kulináris izgalmakat és a tűz varázsát. A berendezés dísze lehet egy családi ház kertjének, sütéskor minden egyszerre készül el rajta, melegen is tudjuk tartani az ételeket, vacsora után pedig a benne tovább égő tűz lángja méltó befejezése lehet egy hangulatos partinak. Moduláris felépítése révén alkalmas grillsütésre, bográcsozásra, szalonnasütésre, egyben csodálatos tűzrakóhely.

Mit barbecue-zunk? Kisebb malacot, egész sertésbordát, vagy nagyobb, szívósabb, szárazabb (és általában olcsóbb) húsokat.

TIPPEK A VÁLASZTÁSHOZ

Az első kérdés, amit a grillsütő megvásárlásakor el kell döntenünk: milyen üzemű legyen a sütő, gázos, faszenes vagy elektromos? Azért is lényeges ez, mert van különbség abban, ahogyan a különböző grillek működnek, ahogy sütni lehet velük, miként a rajtuk elkészített ételek íze is jelentősen eltér egymástól.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.