Forrás: Getty

Japánkert ötletek – Így alakítsd ki a nyugalom szigetét az otthonodban

Mi is az a japánkert?

Mielőtt jönnek a japánkert ötletek, érdemes megismerkedned azzal, hogy mit is takar pontosan a japánkert kifejezés. A japánkert egy olyan távol-keleti dizájn stílus, ahol a növények és az építmények teljes összhangban vannak egymással, így nyugtató hatással bírnak. Emiatt sok helyen kimondottan meditációra szokták használni ezeket a közegeket. Ez a hangulat egyébként akár ismerős is lehet a füvészkertekből vagy az ázsiai filmekből.

A japánkert alapvető elemei

Először a japánkert alapját kell kialakítani, amit majd később fel tudsz tölteni növényekkel. A legfőbb elem, ami nélkül nem is igazi a japánkert, valamilyen vízfelület. Ez lehet egy kerti halastó vagy egy mesterséges patak is, egy a lényeg: a víz elmaradhatatlan. A víz felett általában keleti stílusú hidak állnak, a hídhoz pedig kövekkel felszórt ösvények vezetnek. Az ösvények sok kanyart írnak le, esetleg cikkcakkos irányban vannak kialakítva, ez a hagyomány szerint a rossz energiák ellen védi meg a kertet. Ha ezt mind meg tudod valósítani, akkor jó irányban haladsz a saját japánkerted kialakításában.

Japánkert ötletek – Így alakítsd ki a nyugalom szigetét az otthonodban
Forrás: Getty

Japánkert ötletek növények szempontjából

A jabpánkert legfőbb eleme a bambusz, ami – szerencsére – sokféle formában elérhető. Választhatsz alacsonyabb vagy magasabb fajtát, de még a növény színén és a törzs vastagságán is tudsz variálni. Mivel vélhetően a legtöbb otthoni japánkert viszonylag kicsi, a bambusz is lehetőleg egy kisebb fajtájú legyen. A másik fő attrakció pedig a japán juhar. Ennél a növénynél is több változat közül tudsz válogatni, a legszélesebb a szín tekintetében a skála. Olyan árnyalatot válassz, ami jól illik a választott bambusz és a környezet tónusaihoz, hogy minél egységesebb összhatást érj el.

Kerti kiülő kialakítása a japánkertben

Ha az alapok készen vannak, valamint a növényeket is sikerült már telepítened, akkor nincs más hátra, mint egy olyan hely kialakítása, ahová ki tudsz ülni, és élvezni tudod a saját japánkerted. Ezek az ülőhelyek általában fából készült kis padok, amiket a víz közvetlen közelében érdemes helyezned. Ha pedig világítást is szeretnél, akkor a japán stílusú lámpások a legjobb választások.

Japánkert ötletek – Így alakítsd ki a nyugalom szigetét az otthonodban
Forrás: Getty
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.