Forrás: Getty

Így gondozd a hortenziát, hogy mindig virágozzon

1. A megfelelő hely megválasztása

A megfelelő hely kiválasztása rendkívül fontos, hiszen ez nagyban befolyásolja a növekedést és a virágok számát. A hortenzia a félárnyékos és árnyékos helyeket preferálja, a közvetlen napsugárzás pedig megégetheti a virágait. Ezen kívül arra is figyelj, hogy a földjének legyen jó az áteresztőképessége, hogy semmiképp ne álljon vízben a növény. Leginkább a humuszban gazdag és enyhén savas talajt szereti.

2. Rendszeres öntözés

Ahhoz, hogy egészséges és szép maradjon a hortenzia, rendszeres öntözésre van szüksége. Mindig figyelj arra, hogy a földje ne száradjon ki, de ne is legyen túlzottan vizes. Főleg a száraz nyári időszakokban kell gyakran locsolnod, de ne adj neki egyszerre túl sok vizet, ugyanis akkor könnyen rohadni kezd a gyökere.

3. Helyes tápoldatozás

Ha sok virágot szeretnél, akkor elegendő tápanyagot kell biztosítanod a növénynek. Ehhez speciális, kifejezetten hortenziáknak gyártott tápoldatot használj, ebben ugyanis mindenből pont annyi van, amennyire a hortenziának szüksége van. Tavasszal és nyáron rendszeresen adj neki belőle. A mennyiséget tekintve mindig kövesd a gyártó utasításait, máskülönben a levelek óriásira fognak nőni, míg a virágok száma csökken.

4. Vágd vissza rendszeresen

A rendszeres metszés is segíti a növény egészséges növekedését. Ennek ideális időpontja késő télre vagy kora tavaszra tehető, még mielőtt megjelennének az új hajtások. Távolítsd el a régi, gyenge vagy elszáradt hajtásokat és virágzatot, de ne vágd vissza nagyon a növény szárait.

5. Így teleltesd át

A hortenziát télen is kell gondoznod. Ennek legfontosabb lépése, hogy betakarod egy vastag levéllel vagy szalmával, ezáltal óvva a gyökereit. Arra mindenféleképp figyelj, hogy a növény ettől még tudjon levegőzni, ellenkező esetben elrohadhat tavaszra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.