Kényelmes megoldás

Ezért érdemesebb elektromos garázskapuba beruházni

Nem is gondolná az ember, hogy egy garázs lezárását biztosító, egyszerűnek tűnő szerkezet kiválasztásakor mennyi szempontra kell odafigyelni. Különösen, ha nem korlátlanok az anyagi lehetőségeink. Alább sorra vesszük a két-, vagy két és félszer kétméteres, kisméterű, egyautós beállókra szánt kapuk árszintjeit, később kitérünk arra, hogyan, milyen szempontokat figyelembe véve tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb modellt, majd bemutatjuk az automata mozgatás előnyeit, hátrányait.

Árkategóriák

A garázshoz vezető kertkapu

Már a ház tervezésénél érdemes lehet arra figyelni, hová kerüljön a garázs. Az utcafronti verzió kevéssé biztonságos, de megspórolható vele egy automata kertkapu-mozgatás, amely szereléssel együtt legalább 130-150 ezer Ft-ba kerül, még az egyszerűbb kivitelek esetén is.

Magát a kapuszerkezetet nézve legegyszerűbb az egy-, vagy kétszárnyú kertkapu, ám ezt a legdrágább felszerelni motoros mozgatással: az ár itt kétszázezer forint körül indul, ha szereléssel is számolunk. A sínes tolókapuk építése drágább, de könnyebben alakítható motoros mozgatásúvá. Igaz, itt a téli üzem lehet problémás, hiszen gyakori a befagyás veszélye. A legjobb a fent felfüggesztett, talajjal nem is érintkező, úgynevezett úszókapu. Ebből 80-90 ezerért már lehet távirányítós automatikát kapni. És bár 8-10 métert is át lehet hidalni egy ilyen kapuval, maga a kapuszerkezet mintegy 50 százalékkal drágább az előző két megoldáshoz képest.

Kezdjük a legolcsóbb megoldással: százezer forint alatt csak a barkácsáruházak legegyszerűbb, kézzel mozgatható billenő modelljeit kapjuk meg. Az öt számjegyű végösszeg pedig csak akkor tartható, ha magunk szállítjuk a helyszínre, és mi vagy családtagunk szereli, építi be ingyen a garázskaput. A szakemberek által végzett beszerelés költségével és a kapcsolódó munkákkal együtt pedig szintén csak a fenti, vagy ahhoz nagyban hasonló, legegyszerűbb szerkezeteket lehet 120-130 ezer forintnál kevesebből kihozni.

A következő árkategóriát a motorosan mozgatható, automatikus belépőmodellek képviselik, amelyek, a szinte állandó akciók révén, jellemzően bruttó 150-170 ezer Ft-tól érhetők el, plusz helyszíni kiszállási, beszerelési díj, azaz a végösszeg itt már kétszázezer forint körül lesz. Sajnos ugyanakkor ezek a kapuk intenzív használat esetén néhány év elteltével – jellemzően pechünkre a garancia lejárta után röviddel – könnyebben meghibásodhatnak, így igen bosszantó lehet, ha a hideg tél közepén cserbenhagy minket egy automata kapu, mert feladja a motor, elpattan a rugó vagy eltörik a mozgatószerkezet. A lamellákat pedig általában könnyebben tönkreteszi a napsugárzás. Ezért akik megtehetik, azok inkább többet áldoznak a kényelemért és az esztétikáért. A középkategóriás, bevezetett, ismert márkanevű kapuk azonban nemcsak tartósabbak és 10 évig garanciálisak, hanem ennek megfelelően jóval drágábbak is. A kétméteres, egyautós, márkás, motoros mozgatású kapuk 250-300 ezer Ft-os bruttó ártól érhetők el, szintén beszerelés nélkül.

Elektronikus kertkapu

Elektronikus kertkapu

Nagyobb méret – nagyobb költség

Hasznos figyelembe venni, hogy a fent részletezett árak a 2,3-2,5 m széles (pontosabban inkább keskeny) modellekre vonatkoznak. Az ár nyilvánvalóan a szélesség arányával növekszik. A dupla szélességű, két autó beállását biztosító egyszerűbb motoros kapuk is legalább 250-300 ezer, márkás társaik pedig már 450 ezer Ft-ba kerülnek. Sőt, ezeket a nagy kapukat felszerelni is drágább, és bonyolultabb, így összesen 300-500 ezres kiadás egy két autó széles automata kapu beszerzése.

Mindezek fényében sem ördögtől való ötlet, hogy efféle beruházásra adjuk a fejünket. Különösen, hogy sok helyütt például régi, szigeteletlen vagy veszélyes és kényelmetlen billenőkapuk találhatók, illetve egyáltalán nincs zárható garázs, vagy ha van, annak nyitásáért/zárásáért folyamatosan ki-be kell ugrálnunk a kocsiból. Ez amellett, hogy kényelmetlen és kellemetlen, a garázs feletti vagy melletti helyiségek (ha a garázs a ház mellett, alatt van) télen jégveremmé változnak. Ez a fűtés szempontjából hatalmas többletkiadást jelent, így korszerűsítés esetén nem árt a várható megtakarítást is figyelembe venni. Még akkor is, ha pár tízezer forinttal drágábbak a szigetelt garázsajtók, de erre még visszatérünk a kiválasztási szempontoknál.

A megfelelő modell

De hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb modellt? Aki a fenti árkategóriákkal tisztában van, és anyagi értelemben van választási lehetősége, az az alábbiakat követve pontosíthatja, mire is van szüksége.

1. A kapu szigetelésének kiválasztása

Ha a háztól külön áll a garázsépület, és biztos, hogy azt soha sem fogjuk télen vagy hűvös napokon műhelynek használni, akkor elegendő szigeteletlen kaput választani. Igaz, utólag az ilyen modelleket is szigetelhetjük, de az sem annyira esztétikus, sem annyira jól záró nem lesz, mint a gyárilag szigetelt változatok. A minőségre adó gyártók szigetelt modelleket is forgalmaznak, általában közepesen és erősen szigetelteket. Az előbbiek műhelynek is használt garázsokba valók, olyan helyre, amely felett vagy közvetlenül mellette nincs lakóhelyiség. Az utóbbiak pedig akkor, ha a garázs felett, mellett, mögött közvetlenül lakóhelyiség van. Ez utóbbiak hőátbocsátási tényezője 1,3 K, ami megegyezik egy jó műanyag ablakéval, míg az előbbiek K mutatója 1,8-as, ami szintén nem rossz, mert a régebbi, kilencvenes években használt dupla ablakokéval vethető össze.

2. Bordázott, vagy kazettás legyen?

Mivel a kapu sokszor szem előtt van, fontos átgondoltan kiválasztani a mintázatát. Az elterjedt, bordás modellek a legolcsóbbak, de érdemes tudni, hogy a szigeteletlen verziók általában a sűrűn bordázott formában érhetők el. Ha a garázs az utcafronton van, érdemes inkább a kissé drágább, kazettás megoldásokból választani. Ez utóbbi akkor lényeges, ha esztétikus világítóablakot is be szeretnénk építeni. Bár a bordázott verzióknál is léteznek ablakos modellek, közel sem olyan esztétikusak. Ide kapcsolódik a házhoz illő szín és mintázat kiválasztása. Ezen a téren már a középkategóriában is hatalmas a választék, persze inkább a megszokott barna, szürke, fehér, sárga, zöld és kék színben. Egyedi házszíneknél alaposabban a pénztárcánkba kell nyúlni, vagy át kell festeni, esetleg famintázatú bevonattal kell kérni a kaput. Vigyázat, a szín és az árnyalat a nagy felület miatt hangsúlyos eleme lesz a ház összképének!

3. Kézi mozgatású, vagy automata legyen?

El is érkeztünk a legfontosabb kérdéshez, amelynek megválaszolásához a fenti árszintek ismeretében érdemes dönteni. Ha mediterrán országban élnénk, könnyű dolgunk lenne. Azonban jól gondoljunk bele: telente reggel kótyagosan, vagy este, a sötétben fáradtan, dermesztő hidegben nyitogatni a garázst egy életen át nem kis kényelmetlenség. Arról nem is szólva, hogy a nagyobb kapuk billentése fáradságos, kézi rásegítést igénylő munka. Aki tehát megteheti, inkább automata kaput válasszon.

4. Az automatika további előnyei

Ráadásul közel sem csak a kényelmetlenségről van szó: a billenő kapuk (különösen a gyerekes családoknál) nagyon balesetveszélyesek. A jobbak lecsapódás ellen védettek ugyan, de beszoruló kezek és sérült ujjak is bánhatják az olcsó megoldást. Arról nem is szólva, hogy a billenő modellek kissé nagyobb teret árnyékolnak le, így a nagyon pici garázsokban kompromisszumokkal használhatók. Az automata kapukban olyan, úgynevezett nyomatékhatároló van, amely, ha a kapu bármibe beakadna, kis nyomás után azonnal 40-50 centire visszahúzza azt. Ezen túl a motorokban feltolás elleni védelmet is szereltek, ami pedig a betörésbiztonságot szolgálja. Ha ezt használjuk, gondunk csak áramszünet esetén lehet…n

Gombnyomásra tárul

Gombnyomásra tárul

Garázskapuárak

Leírás Fellelt bruttó ár
Egyszerű, kézzel mozgatható billenős modellek 70-80 ezer Ft-tól
Motoros mozgatású, szekcionált alapmodellek 150-170 ezer Ft-tól
Motoros mozgatású, szekcionált modellek extraablakkal, extramintákkal, időjárásálló bevonattal 200 ezer Ft-tól
Márkás, motoros mozgatású, szekcionált modellek, hosszú garanciával 250-300 ezer Ft-tól
Kétállásos motoros modellek 250-300 ezer Ft-tól
Márkás kétállásos, motoros modellek 450-500 ezer Ft

Szerelési díj egyállásos kapunál 40-60 ezer Ft-tól
Szerelési díj kétállásos kapunál 70 ezer Ft-tól

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.