A leander betegségei – Mi a teendő velük?

A leander betegségei – Mi a teendő velük?

A leander betegségei leginkább a nyári, melegebb hónapokban jelennek meg, így nyár végére, illetve ősz elejére kerülhetnek viszonylag rossz állapotba a növény. Van pár betegség, ami könnyen kezelhető és megelőzhető, de létezik olyan is, aminek a megjelenésekor sajnos le kell mondanunk a növényről. Lássuk is, hogy mik ezek pontosan.

Ötletládához ad!

A leander betegségei közül a legkomolyabb: a leander rák

A növény rákos jellegű megbetegedését egy baktérium okozza, ami viszonylag kevés ideje van jelen nálunk. A leander betegségei között a legveszélyesebb, hiszen ebből nem lehet kikúrálni a növényt. Kis fekete duzzanatok, daganatok jelentkeznek rajta, amik először csak zöldes színű kinövések, majd utána sötétednek be és válnak feketévé. A kinövéseknél elsárgulnak a levelek, maga a daganat pedig szivacsos, benne nyálkával. Ilyenkor metszeni sem éri meg a leandert, hiszen megmenteni nem lehet, de az ollón megtapadó baktériumok miatt akár más növényt is meg lehet ezzel fertőzni. Leginkább fagyási, illetve metszéskor okozott sérüléseken jut be a kórokozó a virágba, így figyelni kell a megfelelő teleltetésre, illetve a minél óvatosabb metszésre, hogy ne keletkezzen felületi sérülés.

A leggyakoribb betegség: a takácsatkák elszaporodása

Leginkább nyáron, a melegebb időszakokban szaporodnak el a takácsatkák. Az állatok nagyon picik, alig 1 mm-esek, fehér színűek, és a növény nedveivel táplálkoznak. A levelek hátsó oldalán telepednek meg, ahol a szívogatás hatására világos színű foltok jelennek meg. A takácsatka száraz, meleg helyeket kedveli, így az ilyen környezetben lévő leandereket támadja meg elsősorban. Kiirtásuk viszonylag egyszerű, általános rovarirtó permetet használva könnyen meg tudunk tőlük szaporodni. A megelőzés is hasonlóan könnyű, a növény rendszeresen kell jó alaposan locsolni, illetve a leveleket nedvesen tartani, így a takácsatkák meg sem tudnak telepedni.

A nehezen eltávolítható pajzstetű

A pajzstetű is viszonylag gyakori kártevője a leandernek, ráadásul nagyon nehéz eltüntetni. Kicsi, fehér színű rovar, ami a levélen fehér foltokat alkot. A takácsatkához hasonlóan a levelek fonákján él, de itt a rovarirtó szer már nem elég. Mivel nagyon rá vannak tapadva a levelekre, érdemes szappanos vízzel permetezni őket, majd szivaccsal egyesével ledörzsölni az elpusztult állatokat. Ez egy nagyon időigényes módszer, ráadásul nem is ígér 100 százalékos sikert, de még így is ez a legjobb megoldás.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Tipp Gyertyával fűteni – Tényleg működik ez a trükk?

Amikor előbb sötétedik és már hűvös kint a levegő, előszeretettel gyújtunk gyertyát, hiszen meghitt hangulatot teremt. De gondoltad volna, hogy ezen felül akár fűteni is lehet velük?

Tipp Kazein festék – Mi is az, és hogyan alkalmazhatjuk?

A kazein festék egy nagyon különleges alapanyag, ugyanis a fő összetevője, a tejfehérje. Ezt a festéket leginkább a művészek szokták használni festményekhez, de kiválóan alkalmas falak, esetleg bútorok festésére is. Cikkünkben eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat erről a nem mindennapi megoldásról.

Tipp Október az idősek hónapja – Íme 5 tárgy, ami megkönnyíti idős szeretteink életét

Október az idősek hónapja, így ebben az időszakban idős szeretteink támogatásán és megbecsülésén a szokottnál is nagyobb a hangsúly. A technológia fejlettségének hála ma már a kapcsolattartás is egyszerűbb a szép korú rokonokkal, és számos olyan használati tárgy van, ami nagy segítséget nyújthat nekik a mindennapokban.

Kert Madáretető házilag – Építs otthont a kert legkisebb lakóinak

Egyre inkább közeledik a tél, ami azt jelenti, hogy az összes költöző madár elvonult már délre. Viszont azok a fajok, akik itt maradtak, elég nehezen jutnak élelemhez a fagyos hónapokban, de ezen könnyen segíthetünk. Mutatjuk, hogyan készíthető madáretető házilag.

Stílus Így dekoráld az otthonod őszi falevelekkel

Az őszi levelek csodaszépek, és ami a legjobb: mindenhol ott vannak, ráadásul ingyen. Egy napsütéses délutáni séta alkalmával marékszámra gyűjthetünk szép leveleket, amiket pár nap alatt tökéletes állapotúra préselhetünk.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin