A leander betegségei – Mi a teendő velük?

A leander betegségei – Mi a teendő velük?

A leander betegségei leginkább a nyári, melegebb hónapokban jelennek meg, így nyár végére, illetve ősz elejére kerülhetnek viszonylag rossz állapotba a növény. Van pár betegség, ami könnyen kezelhető és megelőzhető, de létezik olyan is, aminek a megjelenésekor sajnos le kell mondanunk a növényről. Lássuk is, hogy mik ezek pontosan.

Ötletládához ad!

A leander betegségei közül a legkomolyabb: a leander rák

A növény rákos jellegű megbetegedését egy baktérium okozza, ami viszonylag kevés ideje van jelen nálunk. A leander betegségei között a legveszélyesebb, hiszen ebből nem lehet kikúrálni a növényt. Kis fekete duzzanatok, daganatok jelentkeznek rajta, amik először csak zöldes színű kinövések, majd utána sötétednek be és válnak feketévé. A kinövéseknél elsárgulnak a levelek, maga a daganat pedig szivacsos, benne nyálkával. Ilyenkor metszeni sem éri meg a leandert, hiszen megmenteni nem lehet, de az ollón megtapadó baktériumok miatt akár más növényt is meg lehet ezzel fertőzni. Leginkább fagyási, illetve metszéskor okozott sérüléseken jut be a kórokozó a virágba, így figyelni kell a megfelelő teleltetésre, illetve a minél óvatosabb metszésre, hogy ne keletkezzen felületi sérülés.

A leggyakoribb betegség: a takácsatkák elszaporodása

Leginkább nyáron, a melegebb időszakokban szaporodnak el a takácsatkák. Az állatok nagyon picik, alig 1 mm-esek, fehér színűek, és a növény nedveivel táplálkoznak. A levelek hátsó oldalán telepednek meg, ahol a szívogatás hatására világos színű foltok jelennek meg. A takácsatka száraz, meleg helyeket kedveli, így az ilyen környezetben lévő leandereket támadja meg elsősorban. Kiirtásuk viszonylag egyszerű, általános rovarirtó permetet használva könnyen meg tudunk tőlük szaporodni. A megelőzés is hasonlóan könnyű, a növény rendszeresen kell jó alaposan locsolni, illetve a leveleket nedvesen tartani, így a takácsatkák meg sem tudnak telepedni.

A nehezen eltávolítható pajzstetű

A pajzstetű is viszonylag gyakori kártevője a leandernek, ráadásul nagyon nehéz eltüntetni. Kicsi, fehér színű rovar, ami a levélen fehér foltokat alkot. A takácsatkához hasonlóan a levelek fonákján él, de itt a rovarirtó szer már nem elég. Mivel nagyon rá vannak tapadva a levelekre, érdemes szappanos vízzel permetezni őket, majd szivaccsal egyesével ledörzsölni az elpusztult állatokat. Ez egy nagyon időigényes módszer, ráadásul nem is ígér 100 százalékos sikert, de még így is ez a legjobb megoldás.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Váltsd valóra lakásálmaidat a Fundamentával.
Megnézem
Bezárom
Tipp 5 virág sötét helyre – Természetes fény nélkül is szépek maradnak

Gondoltad volna, hogy ablak nélküli helyiségekben is lehet növényt tartani? Cikkünkből kiderül, hogy melyek azok a fajták, amik fény nélkül is szépen nőnek és terebélyesednek.

Stílus Az időtállóan divatos otthon kötelező elemei

A divatos otthon kifejezés hallatán többnyire mindannyiunknak ugyanaz a kép ugrik be: fényes, letisztult, átlátható, mégis díszes élettér, ahol minden berendezési tárgy más és más, mégis harmóniában van egymással. Hogy mi a titka ezeknek az élettereknek? Vegyük sorra a kötelező elemeket!

Gyerek Kamasz lányszoba ötletek – A legnépszerűbb stílusok és megoldások a fiatalok körében

A gyerekek villámgyorsan felnőnek, és a babaszobából pillanatok alatt tini szoba lesz. Az általunk összeszedett kamasz lányszoba ötletek segítenek neked megérteni a mostani trendeket, és okos és praktikus megoldásokat kialakítani lányod szobájába. Az eredmény garantáltan tetszeni fog neki is!

Tipp A hosszan tartóan friss és profin kötött virágcsokor 5 titka

A hotelekben és elegáns éttermekben a legegyszerűbb virágokból álló csokrok is lélegzetelállítóan néznek ki, pedig nincs bennük semmi különleges. A szépségük mögött a profin elrendezett és szakszerűen ápolt virágszálak állnak. Eláruljuk a mindig friss és rendezett csokor titkait.

Gyerek Fiú gyerekszoba tapéta ötletek – Túl az egyszínű falakon

Foci és autók – a két téma, ami nagy eséllyel betalál egy kisfiúnál. Azonban ennél sokkal kreatívabb is lehetsz, ha gyermeked szobájának dekorációjáról van szó. Ezek a fiú gyerekszoba tapéta ötletek például megmutatják, hogyan.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin