Forrás: Getty

A leander betegségei – Mi a teendő velük?

A leander betegségei közül a legkomolyabb: a leander rák

A növény rákos jellegű megbetegedését egy baktérium okozza, ami viszonylag kevés ideje van jelen nálunk. A leander betegségei között a legveszélyesebb, hiszen ebből nem lehet kikúrálni a növényt. Kis fekete duzzanatok, daganatok jelentkeznek rajta, amik először csak zöldes színű kinövések, majd utána sötétednek be és válnak feketévé. A kinövéseknél elsárgulnak a levelek, maga a daganat pedig szivacsos, benne nyálkával. Ilyenkor metszeni sem éri meg a leandert, hiszen megmenteni nem lehet, de az ollón megtapadó baktériumok miatt akár más növényt is meg lehet ezzel fertőzni. Leginkább fagyási, illetve metszéskor okozott sérüléseken jut be a kórokozó a virágba, így figyelni kell a megfelelő teleltetésre, illetve a minél óvatosabb metszésre, hogy ne keletkezzen felületi sérülés.

A leggyakoribb betegség: a takácsatkák elszaporodása

Leginkább nyáron, a melegebb időszakokban szaporodnak el a takácsatkák. Az állatok nagyon picik, alig 1 mm-esek, fehér színűek, és a növény nedveivel táplálkoznak. A levelek hátsó oldalán telepednek meg, ahol a szívogatás hatására világos színű foltok jelennek meg. A takácsatka száraz, meleg helyeket kedveli, így az ilyen környezetben lévő leandereket támadja meg elsősorban. Kiirtásuk viszonylag egyszerű, általános rovarirtó permetet használva könnyen meg tudunk tőlük szaporodni. A megelőzés is hasonlóan könnyű, a növény rendszeresen kell jó alaposan locsolni, illetve a leveleket nedvesen tartani, így a takácsatkák meg sem tudnak telepedni.

A nehezen eltávolítható pajzstetű

A pajzstetű is viszonylag gyakori kártevője a leandernek, ráadásul nagyon nehéz eltüntetni. Kicsi, fehér színű rovar, ami a levélen fehér foltokat alkot. A takácsatkához hasonlóan a levelek fonákján él, de itt a rovarirtó szer már nem elég. Mivel nagyon rá vannak tapadva a levelekre, érdemes szappanos vízzel permetezni őket, majd szivaccsal egyesével ledörzsölni az elpusztult állatokat. Ez egy nagyon időigényes módszer, ráadásul nem is ígér 100 százalékos sikert, de még így is ez a legjobb megoldás.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.