4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Ötletládához ad!

1. Készíts belőle komposztot

A legegyszerűbb és legegyértelműbb felhasználási mód, ha komposztnak gyűjtjük a lehullott lombkoronát. Csak össze kell gyűjtenünk egy kupacba a leveleket egy gereblye segítségével, majd a komposztálóba pakolni. Tavasszal kifizetődik majd a fáradozásunk, hiszen a komposzt remek tápanyagot biztosít az újonnan ültetett növények számára.

2. Használd mulcsként

Ha felaprítjuk a leveleket, azokat szerves mulcsként használhatjuk a virágágyásokban és a zöldségeskertben, fák és bokrok körül, valamint konténerekben is. 3-5 cm réteg aprított levelet kell az ágyásokra teríteni úgy, hogy a mulcs ne érjen közvetlenül a növények szárához és törzséhez. A mulcs megtartja a nedvességet a talajban, segít fenntartani annak egyenletes hőmérsékletét, és korlátozza a gyommagvak csírázását. Bónuszként a levelek lebomlásuk során tápanyagokat juttatnak a talajba.

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket
Forrás: Getty

3. Tápláld vele a talajt

A levélpenész egy szuper tápanyag, amely nem másból készül, mint őszi levelekből, és egy réteg kerti talajból vagy kész komposztból. Ehhez a száraz levélkupacot hagynunk kell állni egy évig. Tökéletes kiegészítés a zöldség- és virágoskertek számára, akár virágfölddel keverve is.

4. Hagyd a helyén

Nem muszáj felszámolnod a lehullott leveleket, hagyhatod azokat a kertben állni is. Az utolsó fűnyírások alkalmával nyugodtan menj át rajtuk a késekkel, hiszen felaprítva könnyebben lebomlanak a tél folyamán, és tápanyagot nyújtanak a gyepnek és növényeidnek.

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket
Forrás: Getty

+1. Készíts belőle dekorációt

Az ősz és a tél a DIY projektek időszaka, ilyenkor pedig szívesen nyúlunk természethez alapanyagért. A színes, préselt falevelek az óvodákban, iskolákban, de otthon is hasznos elemek, ha az ősz színeivel díszítenénk életterünket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Az igazán okos megoldások: így segítenek a háztartási gépek szebbé (is) tenni otthonod

Már rég magunk mögött tudjuk azokat az időket, amikor egy háztartási gép csupán a funkciójával és okos megoldásaival tudott lenyűgözni minket. Tegyük hozzá gyorsan: szerencsére! A tervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző elektronikai berendezések esztétikai értékére is, aminek hála azok nem csak megkönnyítik, de meg is szépítik mindennapjainkat.

Tipp Ezekkel a házi praktikákkal patyolattiszta lesz a kocsibelső

Kiömlött innivaló, állatszőr, morzsák – az autónk belsejének sok megpróbáltatást kell kibírnia, melyeket nem lehet egyszerűen egy porszívó segítségével eltüntetni. Most azonban lerántjuk a leplet olyan trükkökről, melyeknek köszönhetően patyolattiszta lesz az autó belseje.

Felújítás A debreceni csoda: ez a 33 nm-es kis lakás poraiból éledt újjá

Nóriék másodszor is belevágtak: megvásároltak egy retró, lepukkant, elavult ingatlant, hogy aztán egy élhető és szerethető otthont faragjanak belőle. Ha eddig nem hittél volna a tündérmesékben, akkor a végeredményt látva ez most biztosan megváltozik. A konklúzió megint csak ennyi: nincs lehetetlen!

Tipp Költözés előtt állsz? Ezt a 6 teendőt még pakolás előtt végezd el, hogy gördülékeny legyen a váltást

Költözés előtt állsz? Szeretnéd, ha minél hamarabb visszaállna minden a normális kerékvágásba az otthonváltás után? Cikkünk segítségedre lesz.

Stílus Konyhafelújítás előtt állsz? Inspirálódj cikkünkből!

Konyhafelújítás előtt állsz és inspirációt szeretnél gyűjteni? A legjobb helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a legtrendibb megoldásokat. Rengeteg stílust hoztunk, így biztosan megtalálod azt, ami a befutó lesz számodra.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin