Forrás: Getty

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

1. Készíts belőle komposztot

A legegyszerűbb és legegyértelműbb felhasználási mód, ha komposztnak gyűjtjük a lehullott lombkoronát. Csak össze kell gyűjtenünk egy kupacba a leveleket egy gereblye segítségével, majd a komposztálóba pakolni. Tavasszal kifizetődik majd a fáradozásunk, hiszen a komposzt remek tápanyagot biztosít az újonnan ültetett növények számára.

2. Használd mulcsként

Ha felaprítjuk a leveleket, azokat szerves mulcsként használhatjuk a virágágyásokban és a zöldségeskertben, fák és bokrok körül, valamint konténerekben is. 3-5 cm réteg aprított levelet kell az ágyásokra teríteni úgy, hogy a mulcs ne érjen közvetlenül a növények szárához és törzséhez. A mulcs megtartja a nedvességet a talajban, segít fenntartani annak egyenletes hőmérsékletét, és korlátozza a gyommagvak csírázását. Bónuszként a levelek lebomlásuk során tápanyagokat juttatnak a talajba.

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket
Forrás: Getty

3. Tápláld vele a talajt

A levélpenész egy szuper tápanyag, amely nem másból készül, mint őszi levelekből, és egy réteg kerti talajból vagy kész komposztból. Ehhez a száraz levélkupacot hagynunk kell állni egy évig. Tökéletes kiegészítés a zöldség- és virágoskertek számára, akár virágfölddel keverve is.

4. Hagyd a helyén

Nem muszáj felszámolnod a lehullott leveleket, hagyhatod azokat a kertben állni is. Az utolsó fűnyírások alkalmával nyugodtan menj át rajtuk a késekkel, hiszen felaprítva könnyebben lebomlanak a tél folyamán, és tápanyagot nyújtanak a gyepnek és növényeidnek.

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket
Forrás: Getty

+1. Készíts belőle dekorációt

Az ősz és a tél a DIY projektek időszaka, ilyenkor pedig szívesen nyúlunk természethez alapanyagért. A színes, préselt falevelek az óvodákban, iskolákban, de otthon is hasznos elemek, ha az ősz színeivel díszítenénk életterünket.

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Hozzájárulok, hogy a Fundamenta-Lakáskassza Kft. és a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. hírlevel(ek)et (reklám) küldjön számomra az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.