4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Ötletládához ad!

1. Készíts belőle komposztot

A legegyszerűbb és legegyértelműbb felhasználási mód, ha komposztnak gyűjtjük a lehullott lombkoronát. Csak össze kell gyűjtenünk egy kupacba a leveleket egy gereblye segítségével, majd a komposztálóba pakolni. Tavasszal kifizetődik majd a fáradozásunk, hiszen a komposzt remek tápanyagot biztosít az újonnan ültetett növények számára.

2. Használd mulcsként

Ha felaprítjuk a leveleket, azokat szerves mulcsként használhatjuk a virágágyásokban és a zöldségeskertben, fák és bokrok körül, valamint konténerekben is. 3-5 cm réteg aprított levelet kell az ágyásokra teríteni úgy, hogy a mulcs ne érjen közvetlenül a növények szárához és törzséhez. A mulcs megtartja a nedvességet a talajban, segít fenntartani annak egyenletes hőmérsékletét, és korlátozza a gyommagvak csírázását. Bónuszként a levelek lebomlásuk során tápanyagokat juttatnak a talajba.

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket
Forrás: Getty

3. Tápláld vele a talajt

A levélpenész egy szuper tápanyag, amely nem másból készül, mint őszi levelekből, és egy réteg kerti talajból vagy kész komposztból. Ehhez a száraz levélkupacot hagynunk kell állni egy évig. Tökéletes kiegészítés a zöldség- és virágoskertek számára, akár virágfölddel keverve is.

4. Hagyd a helyén

Nem muszáj felszámolnod a lehullott leveleket, hagyhatod azokat a kertben állni is. Az utolsó fűnyírások alkalmával nyugodtan menj át rajtuk a késekkel, hiszen felaprítva könnyebben lebomlanak a tél folyamán, és tápanyagot nyújtanak a gyepnek és növényeidnek.

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket
Forrás: Getty

+1. Készíts belőle dekorációt

Az ősz és a tél a DIY projektek időszaka, ilyenkor pedig szívesen nyúlunk természethez alapanyagért. A színes, préselt falevelek az óvodákban, iskolákban, de otthon is hasznos elemek, ha az ősz színeivel díszítenénk életterünket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Túl sokat mosunk!

Az emberek 29%-a elsősorban azért mossa ki ruháit, hogy eltüntesse a szagokat, 26%-a pedig azért, mert szereti a frissen mosott ruha érzést.

Promóció Mossunk okosabban, fenntarthatóbban – a 30 az új 40!

Az, ahogy ruháinkat mossuk és szárítjuk, jelentős hatással van a környezetünkre. A ruhák karbonlábnyomának 25%-a abból adódik, ahogy tisztítjuk őket.

Promóció Hogyan lehetünk győztesei a kosszal vívott napi csatáknak?

Az amúgy is folyamatosan termelődő por és piszok mellett ismét megjelent a sár, a száradt falevél és a cipőnkre tapadó kosz a lakásban, csak hogy még kevésbé legyen egyszerű tisztán tartani otthonunkat. Biztos, hogy ez ekkora probléma? Válasszunk olyan porszívót, amely megkönnyíti a dolgunkat. Ma már hatalmas a kínálat vezeték nélküli álló porszívókból, melyekkel valóban gyorsan és kényelmesen lehet takarítani az egész lakásban.

Otthon Faház a dombtetőn – Vendégségben Varga Judit Juditunál

A Bakony dimbes-dombos lankáin álló csehszlovák típusú faházban vendégeskedtünk Varga Juditnál, a Juditu blog szerzőjénél. Az „első látásra szerelmet” nem csak Judit, de mi is éreztük, amint bekanyarodtunk a házhoz vezető árnyas erdei ösvényre.

Tipp „Csináld magad szép karácsony” VI. – Az Instagram kedvenc könnyen elkészíthető DIY ünnepi díszei

A DIY karácsonyi dekoráció egyre nagyobb trendnek örvend, mivel jóval környezetkímélőbb és egyedibb, mint a bolti díszek. Mivel az egész világ szívesen fog neki a „csináld magad” projekteknek karácsony előtt, nem csoda, hogy az Instagram is tele van jobbnál jobb ötletekkel. Mutatjuk a kedvenceinket, melyeket bárki egyszerűen elkészíthet:

Tipp Így takarítsd ki a hűtőt csupán 15 perc alatt

A hűtőtakarítást senki sem szereti, sajnos azonban nem halogathatjuk örökké, hiszen minél tovább kerülgetjük, annál rosszabb lesz a helyzet. Fontos indok még a rendszeres hűtőtisztítás mellett, hogy a hűtőben tároljuk az élelmiszereket, amiket természetesen minél tisztább helyen kell tartanunk. Utolsó érvként pedig csak annyit mondunk: hűtőszag! Utóbbi elkerülése érdekében mutatjuk, hogy tedd rendbe a frigót 15 perc alatt havonta egyszer.

Tipp 5 zseniális trükk, amikhez csak egy ragasztópisztolyra van szükségünk

A forró ragasztópisztoly egy rendkívül praktikus eszköz, amit használhatunk barkácsolás során, de számos más esetben is. Sőt mi több, segítségével az alábbi 5 problémát is könnyedén megoldhatjuk.

Tipp “Csináld magad” szép karácsony V. – Készíts hógömböt saját kezűleg!

Ha idén inkább saját kezűleg készítenéd el a karácsonyi dekorációkat, esetleg a szeretteidet is meg szeretnéd lepni egy egyedi dekorral, akkor kövesd figyelemmel a "Csináld magad" szép karácsony című cikksorozatunkat. Alábbiakban a hógömbkészítés rejtelmeibe vezetünk be.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin