4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket

Az őszi színekben pompázó lombkoronáknál kevés szemet gyönyörködtetőbb dolog van, ám a kerttulajdonosoknak munkát is adnak bőven. A lehullott levelek gereblyézése az őszi hidegben nem mindig kellemes feladat, ráadásul igazi szélmalom harc, hiszen nagyon lassan fogynak le a levelek az ágakról. De a száraz levél nem ellenség, hanem hasznos alapanyag! Hoztunk 5 ötletet arra, hogyan hasznosíthatod a kertben, így nem okoz majd akkora bosszúságot a színkavalkád a gyepen.

Ötletládához ad!

1. Készíts belőle komposztot

A legegyszerűbb és legegyértelműbb felhasználási mód, ha komposztnak gyűjtjük a lehullott lombkoronát. Csak össze kell gyűjtenünk egy kupacba a leveleket egy gereblye segítségével, majd a komposztálóba pakolni. Tavasszal kifizetődik majd a fáradozásunk, hiszen a komposzt remek tápanyagot biztosít az újonnan ültetett növények számára.

2. Használd mulcsként

Ha felaprítjuk a leveleket, azokat szerves mulcsként használhatjuk a virágágyásokban és a zöldségeskertben, fák és bokrok körül, valamint konténerekben is. 3-5 cm réteg aprított levelet kell az ágyásokra teríteni úgy, hogy a mulcs ne érjen közvetlenül a növények szárához és törzséhez. A mulcs megtartja a nedvességet a talajban, segít fenntartani annak egyenletes hőmérsékletét, és korlátozza a gyommagvak csírázását. Bónuszként a levelek lebomlásuk során tápanyagokat juttatnak a talajba.

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket
Forrás: Getty

3. Tápláld vele a talajt

A levélpenész egy szuper tápanyag, amely nem másból készül, mint őszi levelekből, és egy réteg kerti talajból vagy kész komposztból. Ehhez a száraz levélkupacot hagynunk kell állni egy évig. Tökéletes kiegészítés a zöldség- és virágoskertek számára, akár virágfölddel keverve is.

4. Hagyd a helyén

Nem muszáj felszámolnod a lehullott leveleket, hagyhatod azokat a kertben állni is. Az utolsó fűnyírások alkalmával nyugodtan menj át rajtuk a késekkel, hiszen felaprítva könnyebben lebomlanak a tél folyamán, és tápanyagot nyújtanak a gyepnek és növényeidnek.

4+1 ötlet, mire használhatod fel a lehullott faleveleket
Forrás: Getty

+1. Készíts belőle dekorációt

Az ősz és a tél a DIY projektek időszaka, ilyenkor pedig szívesen nyúlunk természethez alapanyagért. A színes, préselt falevelek az óvodákban, iskolákban, de otthon is hasznos elemek, ha az ősz színeivel díszítenénk életterünket.

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció 4 hasznos kiegészítő, ami egy sportos otthonban nélkülözhetetlen

Az ízig-vérig sportos emberek élete ízig-vérig sportos otthont kíván. Kezdjük ott, hogy a felszerelésnek kell tároló, a bemelegítéshez és a nyújtáshoz pedig elegendő hely. No, meg persze néhány hasznos kiegészítő is jól jön, hogy a lelkesedés és a lendület töretlen maradhasson. Ez utóbbiakat gyűjtöttük össze alább.

Promóció Okosan bánnál az energiával? Adunk hozzá 4 tuti tippet

Az energia nagy kincs, és nem olcsó mulatság. Nincs hát más választásunk, muszáj okosan bánni vele. Mutatjuk is, hogyan.

Tipp 5 ok, amiért megéri szódabikarbónát tartani a mosókonyhában

Szereted a természetes megoldásokat? Imádod a friss, illatos mosott ruhákat? Akkor jó helyen jársz, eláruljuk, hogyan kapcsolódik ide a szódabikarbóna.

Tipp Izzó kisokos – Hova milyen izzó passzol igazán?

A lakásokban sok különböző lámpatest van, ráadásul más-más szobákban, amiknek a felhasználási módja is mind különböző. Ha nem tudod, hogy milyen izzót válassz a különböző helyekre, akkor itt az izzó kisokos, ami biztosan segít kicsit jobban megvilágítani a helyzetet.

Stílus 4 dekorációs trend, ami már idejemúlt – Ezeket kerüld 2022 őszén

Minden évnek és évszaknak megvannak a maga trendjei, így nem meglepő, hogy a lakberendezésnél is más számít divatosnak 2022 őszétől, mint ami az volt még nyáron. Nézzük, melyek az idejétmúlt trendek.

Otthon Budai családi bázis – három generáció használatában

Egy budai társasház elegáns lakásában vendégeskedtünk, amely Bárdos Zsuzsa enteriőrtervező útmutatásai alapján szépült.

Kert Az ősszel lehullott falevelek hasznosítása – 5 szuper ötlet

Az ősz egyik velejárója, hogy a lombhullató növények megszabadulnak a leveleiktől. Ennek nyomán az évszak közepére ellepik az udvart a lehullott falevelek. A szép látványon túl a legjobb, hogy van pár ötlet, amivel hasznos alapanyagot tudunk belőle készíteni.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin