10 tipp, hogyan fűtsünk okosan

10 tipp, hogyan fűtsünk okosan

A fűtés kérdése télen alapvető feladat. Most azt nézzük meg, hogy ha adott a fűtési rendszer, és az történetesen cirkó – mint egyre több otthonban – hogyan tudjuk a meglévő rendszert gazdaságosan üzemeltetni.

Ötletládához ad!

10 tipp, hogy okosan fűtsünk

  1. Szezon előtt mindig tisztíttassuk ki a rendszert.
  2. Alkalmanként a radiátorokat is ellenőriztessük.
  3. A manuálisan szabályozható radiátorok az egész nap otthon lévők választása.
  4. Automatizáljuk a szabályozást, ha nem vagyunk otthon napközben.
  5. A régi, tekerős termosztátot érdemes korszerűre cserélni.
  6. Központi termosztátunkat ne északi fekvésű szobában helyezzük el.
  7. Tartsuk 20 fok körül a hőmérsékletet, efölött hét százalék többletköltséggel lehet egy fokkal emelni a hőfokot.
  8. Szellőztessünk rendszeresen, rövid ideig, intenzíven, sosem bukóra nyitva az ablakot.
  9. Legyen az ablak előtt redőny, amelyet eresszünk le éjszakára.
  10. Hőtükrös fóliával, termofüggönnyel csökkenthető a fűtésszámla.

A cirkórendszereknek három kategóriája ismert. Az egyik ilyen a hagyományos, nyílt égésterű. Ezek a legrégebbiek és a legrosszabb hatásfokkal üzemelő berendezések, itt nehéz a rendszerrel ésszerűen és takarékosan bánni, alkalomadtán érdemes lecserélni. Jobb a helyzet a zárt égésterű, turbós készülékek esetén, ezek modernek és jó hatásfokkal dolgoznak. A legszerencsésebb a kondenzációs készülék, ez a legmodernebb kategória a cirkón belül, amellyel száz százalék fölötti hatásfok érhető el.

Tisztaság – jobb hatásfok

Bármilyen készülékkel is fűtünk, az első lépés, hogy szezon előtt tisztíttassuk ki a kazánt. A karbantartás a biztonság miatt fontos, és a hatásfokot is jelentősen növeli. Időnként a radiátorokat is tartsuk karban. Le tudnak ugyanis vízkövesedni, a bennük lévő fűtőfelület minimálisra csökken, a radiátor egyszerre sokkal kevesebb hőt tud leadni, tovább kell működnie, hogy a szoba elérje a kívánt hőmérsékletet, a keringetés pedig annál jobb, minél rövidebb ideig tart. Előfordulhat továbbá az is, hogy a rendszerben nincs elegendő víz, vagy levegőbuborékok maradnak a csövekben. Ez akadályozhatja a keringést, illetve energiaveszteséget okoz, hiszen egy félig töltött radiátor nem tud megfelelő mennyiségben hőt leadni. Szezon elején mindenképp, de ha kotyogást észlelünk a radiátor irányából, szezon közben is ellenőriztessük a berendezést.

Manuális szabályozás

A legegyszerűbb, de nem a legmodernebb módszer a fűtés szabályozására, ha a helyiségek hőmérsékletét egyedileg szabályozható radiátorokkal külön be tudjuk állítani. Ha csak alszunk, fürdünk, illetve tisztálkodunk egy helyiségben, felkapcsoljuk-lekapcsoljuk a radiátort, amikor arra szükség van. Persze nem mindegy, milyen a radiátor. A régiek a modern rendszerekkel egyáltalán nem kompatibilisek. Az öntöttvas radiátorok például nehezen melegszenek, de tartják a hőt, míg a lemezradiátorok gyorsan melegszenek, ellenben gyorsan ki is hűlnek. Az egyedi, helyiségenként vezérelt fűtés esetén a radiátorokon termosztatikus szelep tartja a meghatározott hőt. A szelepfejek 8-10 ezer Ft-ba kerülnek és utólagosan is felszerelhetők. Ha valaki napközben is otthon van, a kézi szabályozást érdemes választania.

Manuális szabályozás

Kézi szabályozás

Mechanikus szabályozás

A szabályozás persze automatizálható. A termosztátot akkor javasolt előre programozni, ha napkőben nem vagyunk otthon, így a működés ciklikusságát a saját életvitelünkhöz hangolhatjuk. Ha tudjuk, mikor kelünk, mikor indulunk munkába, mikor érkezünk haza, be lehet programozni fixen azt, hogy a fűtés 9-kor leálljon, és délután, fél órával a hazaérkezésünk előtt kezdje el visszaállítani az otthon kényelmes hőmérsékletet. Ha így cselekednénk, de a termosztátunk nincs felkészülve erre a kihívásra, új termosztát vagy zónaszelep beépítésével lehet korrigálni a helyzeten, ami nagyjából 20 ezer Ft-os beruházás. Új termosztát vásárlása esetén heti programosat érdemes venni. A korszerű programozható termosztátok erénye, hogy lépcsőzetesen közelítik meg a beállított hőfokot, nem hoznak létre túlfűtést, még rövid időre sem, ezzel szemben a hagyományos, analóg termosztátok az épület hőtehetetlensége miatt túlfűtést idéznek elő.

A jó termosztát fél siker

Automatikus vezérlés tulajdonképpen az is, ha van egy termosztátom valamelyik helyiségben, és beállítom, hogy ha 20 fok alá esik a hőmérséklet, kapcsoljon be. Ennek csupán az a hátránya, hogy az adott szoba helyiségéhez viszonyítja a hőmérsékletet, és nagyon nem mindegy, hogy a szoba az északi vagy a déli oldalon helyezkedik el. A termosztátot (lehetőleg külső hőmérséklet-érzékelőset) az épület központi részén helyezzük el, méghozzá mellmagasságban. A régi, egyszerű tekerős termosztátot érdemes lecserélni korszerűre akkor is, ha még működik. A jó szobatermosztát kis ingadozással tartja a beállított hőmérsékletet. Ezt úgy lehet elérni, hogy a bekapcsolási és a kikapcsolási hőmérsékletek különbsége kicsi legyen. Nem árt tudni, hogy egy épület fűtése akkor kerül a legkevesebbe, ha a fűtési hálózatot a helyiségek funkcióinak figyelembevételével több zónára bontjuk, és minden zónát csak akkor és olyan hőmérsékletre fűtünk, amilyenre éppen szükséges. Ezt zónánként egy-egy termosztát felszerelésével lehet biztosítani.

Modern termosztáttal vágjunk neki a hideg napoknak

Modern termosztáttal vágjunk neki a hideg napoknak

Szellőztetés és ablakok

Ne fűtsük túl a helyiségeket! Húsz fok felett már relatíve drágán, közel hét százalék többletköltség ellenében lehet csak egy fokkal emelni a hőfokot. Ha szezon elején befűtöttünk, ne csak a jó idő megérkeztével szellőztessünk újra. Szellőztetésre kiváltképp akkor van szükség, ha a gázkészülék életterünk levegőjét használja az égéshez. Ha folyamatosan résnyire hagyott ablakkal szellőztetünk, miközben megy a fűtés, az utcát fűtjük. Szellőztetéskor tekerjük le a fűtést, az összes ablakot nyissuk ki teljesen, és 3-4 percig hagyjuk kitárt állapotában. A rövid, de hatékony módszerrel a falak nem hűlnek ki, és így vész el a legkevesebb energia. A rendszeres szellőztetés új ablakok esetén a penészesedés elkerülése miatt is fontos. A bukó ablakállást, ha lehet, felejtsük el. Amennyiben nagyobb hatékonysággal akarunk fűteni, szereltessünk fel redőnyt, engedjük le minden este, ez az apró trükk ugyanis sokat javít az ablak hőszigetelésén.

Energiahatékony trükkök

A lakás hővesztesége, ezáltal a fűtésszámla is csökkenthető, ha a fűtőtestek mögé hőtükröt (vagy gyorssegélyként alufóliát, a falra alufóliával kasírozott 3-5 mm vastag hőszigetelő réteget) helyezünk fel. Javíthatja a hőérzetet, ez a megoldás csupán néhány ezer forintba kerül, és a felrakása is egyszerű. A hőtükrös fólia gyakorlatilag a fűtésből származó, eredendően felfelé áramló hőt a szoba belsejébe irányítja, így segítségével ugyanakkora energiafelhasználással hatékonyabban tudjuk felmelegíteni a szoba levegőjét. A semminél több, de csodát azért ne várjunk tőle. Hasonlóképp javíthat a helyzeten a hőfüggöny, amely a sugárzó hő visszaverésére képes. Rossz irányelv, ha csúnyácska radiátorunkat esztétikai megfontolásokból álcázni próbáljuk. Mielőtt bárki előlap építésébe fog, jó, ha tudja: minden álcázó burok, rács és egyéb áttört felületű szerkezeti elem csökkenti a hőleadó berendezések hatásfokát, mert gátolja a levegő szabad áramlását, ily módon pedig a hősugárzást.

Házon kívül

Rövid időkre nincs értelme radikálisan levenni a fűtést. Otthonunk ismételt felfűtése sokkal több energiát kíván, mint amennyit a napközbeni, alacsonyabb hőmérsékleten való temperálás igényel. Ha 21 fokos a lakás, úgy, ha elmegyünk, se vegyük le a fűtést 18 foknál alacsonyabbra. Padlófűtés esetén kiváltképp kerüljük a drasztikus hőmérséklet-csökkenést. A padlófűtésnek ugyanis óriási a hőtehetetlensége. Lassan, nagy energiával lehet felfűteni vele a lakást, viszont a padló hosszan tartja a hőt, nehezen hűl le. Ha télen hetekre elmegyünk otthonról, akkor viszont érdemes visszafogni a Celsiusokat. Társasházban a fagy veszélye kicsi, ott több oldalról is fűtenek bennünket a szomszédok. Családi házban is le lehet venni a fűtést akár 12 fokig, csövek elfagyásáról szakértőnk, aki 20 éve dolgozik generálkivitelezőként, még sosem hallott. n

179238787

Tervezéssel csökkenthető a fűtésszámla

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
banner
Lakás vásárlása vagy felújítása esetén válaszd a Fundamentát
Megnézem
Bezárom
Stílus Húsvéti asztal dekorációs ötletek: inspirálódj gyönyörű megoldásokból

Hamarosan itt a húsvét, itt az ideje készülni az ünnepi ebédre. A menü sokkal ízletesebb lesz, ha megadjuk a módját a terítéknek is. Hoztunk néhány lélegzetelállítóan szép húsvéti asztal terítéket.

Tipp Római roló kisokos – Árnyékolás divatosan „csináld magad” módra

Ha felújítás előtt állsz, és egy kicsit fel szeretnéd dobni az ablakok környékét, de még nem tudod mivel, akkor vess egy pillantást a római rolóra. A római roló egy olyan árnyékoló megoldás, ami sokféle kinézetben elérhető, így dekorációnak is kiváló.

Otthon Antik tárgyak bűvöletében – Gödöllői csodaház

A mi munkánkban talán az az irigylésre méltó, hogy különleges emberekkel az otthonukban beszélgethetünk. Már az első találkozás hatalmas bizalmat feltételez a vendéglátóink részéről, hiszen ismeretlenként kopogtatunk, és ahogy nyílik az ajtó, máris beleláthatunk a világukba.

Tipp Tavaszi nagytakarítás: 5 zseniális trükk, ami megkönnyíti a takarítást

A tavaszi nagytakarítás sokaknak mumus, hiszen rengeteg munkával jár. Az alábbi tippeknek hála azonban sokkal gyorsabban fogsz végezni, sőt, nem is fogsz annyira elfáradni.

Tipp Íme, egy zseniális trükk, hogyan varázsold ragyogóan tisztává a sütőt

A sütő tisztításának többféle módja van. Használhatod az öntisztító funkciót, de a hagyományos sikálás is mindig megoldás. Vagy bevethetsz egy olyan technikát, amelyet már régóta használnak mikrohullámú sütő tisztítására, azaz gőzzel is tisztíthatod a készülék belseját.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin