5+1 tipp, hogyan tedd komfortosabbá albérletedet

5+1 tipp, hogyan tedd komfortosabbá albérletedet

Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka saját ingatlanban lakik. Ugyanez az arány az Egyesült Államokban 65 százalék alatti, Hollandiában, Németországban, Franciaországban az 50 százalékot sem éri el. Milyen közérzetjavító beruházásokba érdemes fogni a bérlet ideje alatt? Cikkünkben erre keressük a választ.

Ötletládához ad!

Ha van saját lakásunk, a külvilág szemében rendben vagyunk, ha nincs, kicsit lesajnálóan néznek ránk az emberek. Pedig albérletben élni nem hátrányos helyzet: átmeneti állapot. A bérbeadási kultúra – tekintettel arra, hogy nekünk, magyaroknak nincs nagy rutinunk benne – meglehetősen alacsony. Ma a bérlakások felvevőpiaca az egyetemisták, rájuk rövid ideig lehet számítani, míg külföldön, ha valaki bérel, az hosszú távra, akár 15 évre szerződik. Ez partneri viszonyt eredményez, ahol a főbérlő érdeke is a karbantartás, a korrekt viszony, a win-win helyzet kialakítása. Nálunk a bérbeadó másként ül a lovon. Egyáltalán nem érdekelt abban, hogy bármilyen felújítást eszközöljön a lakásban, vagy bármilyen értéknövelő beruházást jóváírjon, lelakhatóvá tegyen. Jó az, legyint a főbérlő az elöregedett, szelelő nyílászáróra, a beragadt ablakokra, a púposodó parkettára, jó volt az előző lakónak is. Rosszabbik eset, ha saját maga, általában szaktudás nélkül, Mekk Elek módjára áll neki bütykölni vízvezetéket, kazánt, elektromos hálózatot. Ez a magatartás aggályos, pláne, ha az ember újítana, szépítené környezetét, de nem talál partnerre a főbérlőben. Ilyenkor csak egyet tehetünk, kis összegeket invesztálunk a lakásba, illetve könnyen leakasztható, mobilizálható dolgokat vásárolunk bele, amelyek, ha végre saját otthonunk lesz, ott is jó szolgálatot tesznek majd. Nézzük 5+1 tippünket az élhető albérletért!

1. Piszkos falak – tisztasági festés
Ha beleszeretünk a lakásba, de annak piszkosak a falai, kérjük kifestett állapotban átadásra. Amennyiben ettől elzárkóznak a bérlők, ajánljuk fel, hogy megcsináltatjuk saját költségen, de lelaknánk. Ha ez sem járható út, ajánljunk fel hosszú távon, mondjuk 3-4 évre a bérlést, akkor viszont azzal a feltétellel, hogy ez idő alatt nem emelhetnek bérleti díjat. E sorok szerzője ezt a módszert követte, így tisztasági festéssel, tapétázással élhető környezetet varázsolt ideiglenes otthonába úgy, hogy le is töltötte a beígért bérleti időt, és a főbérlő is tartotta magát a megállapodáshoz. Néhány doboz festék és tapéta nem a világ, barátokkal, családtagokkal kalákában megoldva a dolgot egy emlékezetes napot is varázsolhatunk az eseményből.

2. Tértagolás – gipszkarton válaszfalakkal
Előfordul, hogy a lakóterek mérete nem ideális. Nagyok a szobák, így nem jut külön tér a munkának, a pihenésnek. Ha újradefiniálnánk a tereket, a legjobb megoldás a gipszkarton falakkal való térelválasztás. A gipszkartonozás egy szárazépítési eljárás, amellyel úgy alakíthatunk ki kreatív felületeket a lakásban, hogy időt, költséget spórolunk, közben kosz, hulladék is csupán elhanyagolható mennyiségben keletkezik. A gipszkarton falak nemcsak gyorsan építhetők, de gyorsan el is bonthatók. További előnyük, hogy könnyen dekorálhatók, arra tapéta, illetve fali matrica is erősíthető.

3. Kéretlen szempárok – roló helyett spanyolfal
E sorok szerzőjének albérletes élménye, hogy a fürdőszobán, amit bérelt, annak idején óriási ablakot vágtak. Mivel régi típusú volt a nyílászáró, kinyitni nem lehetett, ellenben vonzotta a szempárokat a szomszédos kórház épületéből, egyszóval nem sok haszna volt. Roló, illetve függöny helyett maradt megoldásnak a paraván, amelyet egyszerűen csak odaállított az ablak elé, annak rolós rendszerén pedig kézzel állította a beszűrődő fény mennyiségét.

3. Falhibák eltüntetése – szőnyeg a falra
Előfordul, hogy már csak a beköltözés után szembesülünk a falhibákkal. Ha tudjuk, hogy eleve kár riasztani a főbérlőt, mert úgysem fogja érdekelni, orvosoljuk magunk az esztétikai hibát. Fázósoknak jó megoldás, mert érzetre melegséget biztosít egy falra erősített szőnyeg a nagyitól, a családi bútorraktárból, esetleg újonnan véve. Amellett, hogy megmelengeti a lelket, ezzel a megoldással praktikusan elfedhetjük a lakás olyan szépséghibáit, amelyeket nem szívesen állítunk közszemlékre. Ilyen lehet egy hosszan futó falrepedés, netán egy használaton kívüli ajtó. A mennyezettől a padlóig érő textil további előnye, hogy még lakberendezési értéke is van. Nagyvonalúan tagolja a teret, és egy csapásra lakályossá teszi a környezetet.

4. Beázásfolt – papírdekoráció
Előfordul, hogy hosszabb ideje lakunk albérletünkben, és egy nagyobb havazás után beázásfoltok maradnak a plafonon. Ilyenkor érdemes haladéktalanul értesíteni a főbérlőt, hogy intézkedjen, és nézesse meg a tetőt. A megfelelő szakember mozgósítása várhatóan nem lesz kapkodós. Ez akkor baj, ha vendégséget adnánk. Segítsünk magunkon, méghozzá papírgömbökkel, lampionokkal. Ez a megoldás válságkompatibilis, pénztárcabarát és remek ideiglenes dekoráció. A méhsejt gömbök, papírszázszorszépek egymagukban is mutatósak, hiszen magasságuk változó lehet. Érdemes mégis úgy játszani velük, hogy több méretet vagy akár több színt függesztünk fel egymás mellé különböző magasságban, amellyel tobzódó, barokkos burjánzás hozható létre. Az efféle dekoráció jótékonyan elkendőzi a beázásfoltokat.

5. Üres lakás – olcsó, ötletes bútorok
Előfordul, hogy kiveszünk egy üres lakást, és kiderül, nincs elegendő mennyiségű bútorunk, hogy lakályossá tegyük. Napjaink fiatalos és trendi lakberendezési tárgyai a raklapból készült bútorok. Készülhet belőle dohányzóasztal, beltéri lépcső, asztal, heverő és sok minden más. Aki ilyenben gondolkodik, annak érdemes gyártótól vásárolni új és szárított, szabványméretű euró raklapokat. A neten könnyen rá lehet bukkanni a raklaplerakatokra. Nem árt személyesen elmenni a helyszínre, és kiválogatni a szebbeket, amelyek darabja 3–5000 forint között mozog. Ezután csiszolni, festeni, fúrni, csavarozni kell és kész is a bútor. Ha egy kicsit puhítanánk a szoba belsejét, a babzsák fotelek azok a könnyen mozgatható, fiatalos lakáskiegészítők, amelyek évek óta letaszíthatatlanok a trónról.

+1 Rossz antré – kilincscsere
A kilincs legyen kényelmesen használható, tenyérbe illő, jó tapintású, formatervezett, illetve váljon az ajtó díszévé, stílusban ne üssön el attól. Általában ez utóbbi nem stimmel. Szintén albérletes élmény, amikor a százéves, patinás, műemlék jellegű ház fakazettás tetőtéri ajtajára egy szocreál ajtókilincs került. Ennek lecserélése nem óriási összeg, a stílusban passzoló kilincs harmóniát teremtett. Ez különösen nem mindegy a bejárati ajtó esetén sem az ott lakónak, sem a vendégeknek, mert az antré mindig nagyon fontos, a kilincsben pedig az a jó, hogy költözéskor bármikor leszerelhető. n

105616680

Az a szerencsés, ha albérlő és főbérlő is jól jár

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Időutazz velünk! Így néz ki a jövő nappalija

Napjaink technológia fejlődését látva izgalmas eljátszani a gondolattal, mit hozhat az életünkbe a (közel)jövő. Míg a repülő autó, a gondolkodásra képes robot és a mindentudó mesterséges intelligencia néhány éve még túlzottan futurisztikusnak tűnt, ma már egészen elérhető távolságba került. De vajon hogyan hat majd mindez az otthonainkra?

Tipp Nem nő az anyósnyelved? Ezek a gyakori hibák lehetnek a háttérben

Az anyósnyelv (Sansevieria) nagyon népszerű szobanövény, amit könnyű gondozásának és a levegőt tisztító tulajdonságainak köszönhet. Azonban néha előfordul, hogy az egyébként gyorsan növekedő levelek stagnálnak, rosszabb esetben sárgulnak is. Összeszedtük a leggyakoribb gondozási hibákat:

Tipp Napelemes cserép – Máris megérkezett a hagyományos napelem utódja?

Mostanában már nem lehet úgy végig sétálni az utcán, hogy ne tűnjön fel legalább egy napelemmel felszerelt háztető. Egyelőre ritkábban ugyan, de találkozhatunk már ennek tovább gondolt változatával, a napelemes cseréppel is.

Stílus Hangulatos fürdőszobára vágysz? Akkor ezt a 4 dolgot pakold el szem elől

Sokszor beszélünk arról, mivel és hogyan dekorálhatod a fürdőt, hogy szép és egyed legyen. Arról azonban kevés szó esik, mit ne tegyél oda. Épp ezért most ezeket vesszük sorra.

Tipp Gyűrődésmentes ágynemű vasalás nélkül – Nem álom többé!

Te is imádod frissen felhúzott ágynemű alatt álomra hajtani a fejed? Nincs is ezen semmi meglepő. Ahogy azon sem, ha az ágynemű vasalásáért már annyira nem rajongsz. Viszont az alábbi trükknek hála legalább ezt a fárasztó feladatot megspórolhatod.

Tipp A tökéletesre vasalt ruhák 5 titka

Nem vagy egyedül, ha számodra is a vasalás a legkevésbé kedves házimunka. Különösen, ha minden igyekezeted ellenére is maradnak gyűrődések a ruhákon. Íme néhány hasznos vasalási tipp, ami megkönnyítheti az életedet.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin