Fényjáték

Fényjáték

Két asztalos találmánya az otthonokba és belterekbe beépíthető fényáteresztő furnérozott panel, amely a sötétedés utáni órákban különleges hangulatot teremt.

Ötletládához ad!

Névjegy

Jagorta Kft.

  • A cég egyedi fényáteresztő furnérozott paneleket gyárt, amelyeket lakásbelsőkbe épít be hangulatfokozó jelleggel. Az elsődleges cél a fa különleges megjelenítése, a különleges erezet láttatása, illetve esztétikai élménnyé emelése.
  • A technológia öt éve áll fejlesztés alatt, a cég két éve alakult.
  • A termék saját szabadalom, az eljárási technológia mintaoltalom alatt áll, az Egyesült Államokban már szabadalmi védettséget élvez.
  • A cég elsősorban külföldi piacokra dolgozik, és olyan neves kiállításokon mutatkozik be, mint például a londoni 100% Design.
  • Célcsoportjuk a lakberendezők, belsőépítészek, akik révén a világító panelek bekerülhetnek az otthonokba.

Az ötlet a régmúlt idők homályába vész, de mindenképp inspirálta létrejöttét, amikor a találmányt jegyző két asztalos gyerekként a lift világító gombja elé helyezte az ujját, amit a piros fény átvilágított. „Bármilyen felület átvilágítható, csak a megfelelő fényforrás kell hozzá” – mondja Porteleki Sándor, a fényáteresztő furnérozott panelek értékesítésére alapított cég, a Jagorta Kft. ügyvezető igazgatója. Persze könnyebb a helyzet – teszi hozzá –, ha az átvilágítandó fafelület vékony, mint jelen esetben, így nincs szükség indokolatlanul nagy energiaforrás bevetésére. A cég által előállított anyag ugyanis egy víztiszta hordozóanyagon lévő, fafurnér felületű, milliméter vastagságú táblásított termék. E mögé kerül a megvilágítás, méghozzá olyan alacsony hőkibocsátású fénytechnikával, amilyen a LED-technológia, természetesen megoldva a világítás során keletkezett hőelvezetést is.

A fény és a fa találkozása

A furnér és a hordozóanyag homogén egységét, valamint a panel teljes szerkezetén a fény átjutását a speciálisan erre a technológiára kifejlesztett furnér és ragasztóanyag biztosítja. A ragasztó kifejlesztése hosszú időt vett igénybe, ám a végeredmény önmagáért beszél. Ha a ragasztó megköt, nem látszik, nem befolyásolja kedvezőtlenül az esztétikumot: a hordozóanyag fényáteresztő képessége a tábla teljes felületén egységes mértékű marad. A hátulról való megvilágításnál a felhasznált furnér fajtájának struktúrája alakítja ki a felület természetes rajzolatát, amelynek vizuális megjelenését színezéssel és/vagy lakkozással lehet módosítani, illetve egyedivé tenni. A cégnél 140-féle faanyag áll rendelkezésre, ezek közül mindegyiknek más-más a fényáteresztő képessége. A mahagóni például annyira sűrű szálú fa, hogy nem is ereszti át a fényt, kivéve akkor, ha lézergravírozással valamilyen felirat vagy ábra kerül rá, ma pedig már ez is lehetséges. Más esetekben a termékek fényáteresztő képességének mértéke a fafurnér burkolat anyagának típusától, annak színezésétől, további felületkezelésétől, valamint a fényviszonyoktól függően erőteljesebb, illetve kevésbé markáns módon érzékelhető.

Luxusélmény

Meleg hatás, kellemes hangulat

Az ember melegségre vágyik

A panel mögé színes LED-ek is szerelhetők, de aki a hagyományos fehér fényre esküszik, annak is van lehetősége felhangosítani vagy lehalkítani a fényerőt, így varázsolva különleges, sejtelmes vagy éppen meleg hangulatot a szobába. Mert Örkény Istvántól tudjuk, hogy az ember melegségre vágyik. Pláne télen. A meleg színű fák eleve melegséget árasztanak, mi ezt erősítjük fel a fények által – húzza alá Porteleki Sándor. Az ügyvezető elárulja, korábban a falapok hátulja LED-csíkokkal volt beterítve, most már csak a bútor éleinek világítása is megoldható. Hozzáteszi a fontos tudnivalók listájához, hogy a megálmodott berendezés kizárólag sötét helyen mutat jól, főként beltéri felhasználásra javasolt. Kiemeli azt is, hogy mielőtt bárki azt gondolná, hogy a hálójában lévő franciaágy háttámlájának megvilágítása elegendő fényt ad egy könyv olvasásához, nos nem, ez a fény nem olvasásra való. A termékek fényáteresztő képessége csupán az anyagon való átszűrődés lehetőségét jelenti, ez pedig nem egyenlő a lámpaszerűen világító felületek fényerejével, inkább csak hangulatvilágítás.

A kevesebb több

A cég a tervezéstől a kivitelezésen át a beépülésig partner. Tevékenységük nem csupán asztalosmunka, hanem kombinálják az elektromos munkával, ezzel így, kompletten máshol nemigen foglalkoznak. Jó hír, hogy a felhasználás lehetőségének tulajdonképpen csak a képzelet szab határt. Vegyünk egy példát! Valaki egy konyhasziget előlapját, amely a nappali felé néz, bükkfával szeretné burkolni. Ez a fa önmagában nem biztosít luxusérzést, de ha kap egy hátulról jövő világítást, luxusélménnyé válik. A technológia arra is alkalmas, hogy hétköznapi tárgyaknak speciális dekorációs funkciót adjon. Ilyen a kör alakú asztal, amely önmagában egy funkcionális tárgy, de amint rákerül egy iránytű (lásd a képen) mindjárt más a helyzet, pláne, ha ez egy hajóra épül be. Ez a tárgy, noha nappal is kellemes látvány a szemnek, este, amikor felkapcsoljuk hozzá a világítást, még inkább az. Jól mutat ugyanakkor, ha a fal egy csíkon ilyen faburkolatot kap, és az van megvilágítva. Ha a cég olyan megrendelést kap, hogy egy nappali komplett bebútorozását végezze el, a szakember általában azt javasolja, ne a teljes szobabútor legyen megvilágítva. Csak néhány elem jelzésértékkel, a különlegesebb hatás érdekében, mondjuk egy tévé mögötti fapanel, mert itt is igaz az, ami az élet más területein, hogy a kevesebb néha több. n

Egy hétköznapi asztalból így lesz egyedi termék

Egy hétköznapi asztalból így lesz egyedi termék

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Egyszerre szépít és varázsol köréd különleges illatot – Tudod mi az?

Manapság már nem elég, ha valami egy dologban jó. Többet akarunk! Legyen hasznunkra duplán. Például legyen szép és hasznos egyszerre.

Promóció Rekord nézőszám az új helyszínen megrendezett MVM ZENERGIA koncerten

Hatodik alkalommal hívta életre az MVM ZENERGIA elnevezésű nagyszabású koncertet az MVM. Idén minden eddiginél több támogatói jegyet vásároltak a nézők. Új helyszínen, a Budapest Kongresszusi Központban ülve és online közvetítést nézve mintegy háromezer néző követte figyelemmel az egyedülálló kulturális programot. A legismertebb hazai zeneművészeket és változatos zenei műfajokat felvonultató koncert teljes jegybevételét idén is jótékony célra ajánlotta fel az MVM.

Promóció Wellness termékek Európa szívéből

A Wellis Magyarország Zrt. hidromasszázs medencék gyártásával, valamint szaniter termékek és szaunák forgalmazásával foglalkozó, magyar tulajdonban lévő nagyvállalat.

Promóció 5 tipp a vízkő okozta károk ellen

Ha figyelmesek vagyunk, a vízkő már néhány zuhanyzás után feltűnhet a falon. Ha kevésbé, akkor legkésőbb a mosógép meghibásodása, a vízforraló kifehéredett alja elkerülhetetlenné teszi, hogy foglalkozzunk a problémával. De a legjobban akkor járunk, ha már azelőtt lépünk, hogy a gondok elárasztanak minket. Hoztunk 5 tippet, amellyel sikeresen vehetjük fel a harcot a vízkő ellen.

Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Gyerek Lányszoba dekoráció ötletek – Jópofa inspirációk kis hölgyekre szabva

Egy kislány szobáját széppé tenni elsőre egyszerűnek tűnik. Azonban ha belekezdünk, akkor vesszük csak észre, hogy a különböző stílusvilágok felhozatalából nem is olyan könnyű választani. A most következő lányszoba dekoráció ötletek segítenek elképzelni, melyik passzolna jobban kislányodhoz.

Tipp 2 perces praktikák – 3 metódus, mellyel 2 perc alatt eltávolíthatod a matricák nyomait

Idegesítenek a makacs matricák az újonnan vásárolt tányérokon? Ronda a váza, mert nem sikerült eltávolítani róla a címkét? Akkor most ebben segítünk!

Stílus Jópofa fiúszoba dekoráció ötletek kicsiknek (és nagyobbaknak)

A jó gyerekszoba dekoráció tükrözi a lurkó személyiségét, megjeleníti a hobbijait és az aktuális kedvenceket. Közben pedig mivel a gyerekszobák a játékok, sulis cuccok és sportfelszerelések miatt zsúfoltak, érdemes a dekorációt visszafogottan tartani. A következő fiúszoba dekorációs ötletek segítenek minimalista módon feldobni a teret.

Stílus Trendszín a fürdőbe – Most mindenki ezt az árnyalatot keresi

Néha a fürdőre is ráfér a felújítás. Ha ennek pont mostanában jön el az ideje, akkor a falszínen nem kell tovább törnünk a fejünket, ugyanis alábbiakban eláruljuk, hogy mi a legtrendibb árnyalat otthonunk ezen helyiségébe.

Otthon Otthon a felhők között

Hatalmas tetőablakok alatt, egy hat méter belmagasságú tetőtérben él
 a Manzárd9 blog szerzője, Gyöngyi a családjával. A páratlanul jó ízléssel berendezett otthonban szinte minden tárgynak története van – mi pedig meghallgattuk mindet!

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin