Fényjáték

Fényjáték

Két asztalos találmánya az otthonokba és belterekbe beépíthető fényáteresztő furnérozott panel, amely a sötétedés utáni órákban különleges hangulatot teremt.

Ötletládához ad!

Névjegy

Jagorta Kft.

  • A cég egyedi fényáteresztő furnérozott paneleket gyárt, amelyeket lakásbelsőkbe épít be hangulatfokozó jelleggel. Az elsődleges cél a fa különleges megjelenítése, a különleges erezet láttatása, illetve esztétikai élménnyé emelése.
  • A technológia öt éve áll fejlesztés alatt, a cég két éve alakult.
  • A termék saját szabadalom, az eljárási technológia mintaoltalom alatt áll, az Egyesült Államokban már szabadalmi védettséget élvez.
  • A cég elsősorban külföldi piacokra dolgozik, és olyan neves kiállításokon mutatkozik be, mint például a londoni 100% Design.
  • Célcsoportjuk a lakberendezők, belsőépítészek, akik révén a világító panelek bekerülhetnek az otthonokba.

Az ötlet a régmúlt idők homályába vész, de mindenképp inspirálta létrejöttét, amikor a találmányt jegyző két asztalos gyerekként a lift világító gombja elé helyezte az ujját, amit a piros fény átvilágított. „Bármilyen felület átvilágítható, csak a megfelelő fényforrás kell hozzá” – mondja Porteleki Sándor, a fényáteresztő furnérozott panelek értékesítésére alapított cég, a Jagorta Kft. ügyvezető igazgatója. Persze könnyebb a helyzet – teszi hozzá –, ha az átvilágítandó fafelület vékony, mint jelen esetben, így nincs szükség indokolatlanul nagy energiaforrás bevetésére. A cég által előállított anyag ugyanis egy víztiszta hordozóanyagon lévő, fafurnér felületű, milliméter vastagságú táblásított termék. E mögé kerül a megvilágítás, méghozzá olyan alacsony hőkibocsátású fénytechnikával, amilyen a LED-technológia, természetesen megoldva a világítás során keletkezett hőelvezetést is.

A fény és a fa találkozása

A furnér és a hordozóanyag homogén egységét, valamint a panel teljes szerkezetén a fény átjutását a speciálisan erre a technológiára kifejlesztett furnér és ragasztóanyag biztosítja. A ragasztó kifejlesztése hosszú időt vett igénybe, ám a végeredmény önmagáért beszél. Ha a ragasztó megköt, nem látszik, nem befolyásolja kedvezőtlenül az esztétikumot: a hordozóanyag fényáteresztő képessége a tábla teljes felületén egységes mértékű marad. A hátulról való megvilágításnál a felhasznált furnér fajtájának struktúrája alakítja ki a felület természetes rajzolatát, amelynek vizuális megjelenését színezéssel és/vagy lakkozással lehet módosítani, illetve egyedivé tenni. A cégnél 140-féle faanyag áll rendelkezésre, ezek közül mindegyiknek más-más a fényáteresztő képessége. A mahagóni például annyira sűrű szálú fa, hogy nem is ereszti át a fényt, kivéve akkor, ha lézergravírozással valamilyen felirat vagy ábra kerül rá, ma pedig már ez is lehetséges. Más esetekben a termékek fényáteresztő képességének mértéke a fafurnér burkolat anyagának típusától, annak színezésétől, további felületkezelésétől, valamint a fényviszonyoktól függően erőteljesebb, illetve kevésbé markáns módon érzékelhető.

Luxusélmény

Meleg hatás, kellemes hangulat

Az ember melegségre vágyik

A panel mögé színes LED-ek is szerelhetők, de aki a hagyományos fehér fényre esküszik, annak is van lehetősége felhangosítani vagy lehalkítani a fényerőt, így varázsolva különleges, sejtelmes vagy éppen meleg hangulatot a szobába. Mert Örkény Istvántól tudjuk, hogy az ember melegségre vágyik. Pláne télen. A meleg színű fák eleve melegséget árasztanak, mi ezt erősítjük fel a fények által – húzza alá Porteleki Sándor. Az ügyvezető elárulja, korábban a falapok hátulja LED-csíkokkal volt beterítve, most már csak a bútor éleinek világítása is megoldható. Hozzáteszi a fontos tudnivalók listájához, hogy a megálmodott berendezés kizárólag sötét helyen mutat jól, főként beltéri felhasználásra javasolt. Kiemeli azt is, hogy mielőtt bárki azt gondolná, hogy a hálójában lévő franciaágy háttámlájának megvilágítása elegendő fényt ad egy könyv olvasásához, nos nem, ez a fény nem olvasásra való. A termékek fényáteresztő képessége csupán az anyagon való átszűrődés lehetőségét jelenti, ez pedig nem egyenlő a lámpaszerűen világító felületek fényerejével, inkább csak hangulatvilágítás.

A kevesebb több

A cég a tervezéstől a kivitelezésen át a beépülésig partner. Tevékenységük nem csupán asztalosmunka, hanem kombinálják az elektromos munkával, ezzel így, kompletten máshol nemigen foglalkoznak. Jó hír, hogy a felhasználás lehetőségének tulajdonképpen csak a képzelet szab határt. Vegyünk egy példát! Valaki egy konyhasziget előlapját, amely a nappali felé néz, bükkfával szeretné burkolni. Ez a fa önmagában nem biztosít luxusérzést, de ha kap egy hátulról jövő világítást, luxusélménnyé válik. A technológia arra is alkalmas, hogy hétköznapi tárgyaknak speciális dekorációs funkciót adjon. Ilyen a kör alakú asztal, amely önmagában egy funkcionális tárgy, de amint rákerül egy iránytű (lásd a képen) mindjárt más a helyzet, pláne, ha ez egy hajóra épül be. Ez a tárgy, noha nappal is kellemes látvány a szemnek, este, amikor felkapcsoljuk hozzá a világítást, még inkább az. Jól mutat ugyanakkor, ha a fal egy csíkon ilyen faburkolatot kap, és az van megvilágítva. Ha a cég olyan megrendelést kap, hogy egy nappali komplett bebútorozását végezze el, a szakember általában azt javasolja, ne a teljes szobabútor legyen megvilágítva. Csak néhány elem jelzésértékkel, a különlegesebb hatás érdekében, mondjuk egy tévé mögötti fapanel, mert itt is igaz az, ami az élet más területein, hogy a kevesebb néha több. n

Egy hétköznapi asztalból így lesz egyedi termék

Egy hétköznapi asztalból így lesz egyedi termék

Hírlevél feliratkozás

Ha nem akarsz lemaradni az Otthonok & Megoldások cikkeiről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre mielőbb!

Feliratkozom
Promóció Aromaterápiával a kellemes, nyugodt otthoni atmoszféráért

Kedveled a hangulatos, otthonos érzetet teremtő dolgokat? Akkor bizonyára gondolkoztál már aromalámpa beszerzésén, vagy már van is egy az otthonodban.

Tipp 5 érv, ami miatt érdemes spájzot kialakítani az otthonukban

A spájz vagy kamra elengedhetetlen része a lakásunknak. A falusi házak kialakításakor a szoba és a konyha mellett nem véletlenül kapott előkelő helyet a kamra is. Napjainkban tekinthetünk rá úgy is, mint a ritkán használt eszközök tárolóhelyisége, de akár a konyhánk kibővítéseként is. Amennyiben új házat építtetünk magunknak, akkor jobb, ha ezzel a helyiséggel is számolunk, ezen ne spóroljunk. Nem kell nagy alapterületű szobára gondolni ebben az esetben, hanem egy jól szellőztethető, hűvös helyiséget alakítsunk ki.

Otthon Rebeka otthona – Egy budapesti 47 nm-es álomlakás

Budapest belvárosában, 47 négyzetméteren rendezte be első otthonát Rebeka, aki külföldi tanulmányai után a fővárosban kezdte el felnőtt életét. Ötletesen berendezett lakása mindannyiunkat inspirálhat a bátor színhasználatra.

Tipp A béke szigete – Csodaerkély egy panelház 10. emeletén

Még mindig azt gondolod, hogy egy panel erkély csak egy panel erkély lehet? Ha eddig nem tudtunk meggyőzni ennek ellenkezőjéről, akkor görgess lejjebb. A most következő sikertörténet garantáltan egyszer s mindenkorra eloszlatja minden előítéletedet.

Kert Ezeket a tanácsokat mindenképp fogadd meg, ha kiköltözteted az udvarra a szobanövényedet – VIDEÓ

Kiköltöztetnéd a növényeidet? Aggódsz, hogy nem bírják majd az udvari körülményeket? Tuti tippjeink segítenek a sikeres áttelepítésben.

Tipp Ez az 5 dolog nem hiányozhat az udvarból, ha nem szeretnél lemaradni a legújabb trendekről

Már kezdenek körvonalazódni az idei trendek, a lakberendezők ismét szuper kertdekorációs elemet találtak ki. A most nyári kötelező darabok nagyrésze szerencsére hasznos is, ezért mindenképp megéri elgondolkozni a beszerzésükön. Mutatjuk, mik az idei befutók.

Stíluskerék

minimál
klasszikus
egzotikus
retro
nőies
rusztikus
konyha
nappali
háló
fürdő
dolgozó
gyerek
fekete
fehér
hideg
meleg
pasztell
élénk
Pörgess
Mehet

Stílus

Helyiség

Szín

Pörgesd meg a kereket, vagy forgasd be a tárcsákat ízlésed szerint és nézd meg a neked szóló tippünket!

Megjelent a legújabb Otthonok és Megoldások magazin